Prajitura frageda cu cocos neaparat de incercat!
#1
Postat 28 November 2012 - 02:20 PM
Reteta o am de la prietena mea de blog, Giuliana, iar ea la randul ei o are de la o prietena.
Extrem de simpla si buna, cocosul ii da un gust si o consistenta deosebita. Nu e absolut deloc uscata, e usor umeda.
Nu o sa va saturati cu o felie, asta-i sigur.
Ingrediente la indemana tuturor, pe care le regasim in casa intotdeauna (eu am si cocos mereu in dulap) si pe timp de criza zic eu, prajituri ca asta sunt mai mult decat binevenite.
Noi am servit prajitura simpla dar si cu crema de vanilie si crema de ciocolata.
Poate fi folosita cu succes, parerea mea, ca blat de tort.
Ingrediente pentru o tava de 28 x 20 cm:
150 gr faina
150 fulgi de cocos
1/2 plic de praf de copt (8gr)
250 gr zahar (eu am pus zahar aromatizat cu vanilie naturala)
250 ml ulei de floarea soarelui
125 ml lapte
coaja de la o lamaie bio data pe razatoare
3 oua
vanilie (eu nu am pus)
un varf de sare
Se pun mai intai in vasul robotului ingredientele solide (faina, fulgii de cocos, praful de copt, zaharul, sarea, coaja de lamaie) si deasupra se pun ingredientele lichide (uleiul, laptele, ouale).
Se amesteca bine de tot cu mixerul pana ce aluatul devine compact, iar apoi se pune in tava tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade timp de 45 de minute. Giuliana zice 20 de minute, dar la cuptorul meu dupa 20 de minute inca era cruda prajitura. Deci timpul de coacere e in functie de cuptor, faceti neaparat testul cu scobitoarea.
Se pudreaza si se serveste cu mare pofta!
#2
Postat 28 November 2012 - 02:35 PM
Pacat ca are cocos, ai mei nu mananca nimic cu cocos si asa ca nu pot face.
#4 Guest_Gelutza_*
Postat 28 November 2012 - 05:14 PM
#5
Postat 28 November 2012 - 05:50 PM
Te pupacesc!
#6
Postat 28 November 2012 - 06:09 PM
hai c-o vad si pe Kiva.
Any, e interesanta ideea ta cu blatul, mai ales ca eu planuiam un tort cu crema gen Raffaelo. S-ar putea taia in felii un eventual blat din compozitia asta? Din poza-mi pare sfaramicios.
#7
Postat 28 November 2012 - 06:18 PM
#8
Postat 28 November 2012 - 06:35 PM
Gelutza, la 28 November 2012 - 05:14 PM, a spus:
Acum am vazut-o, mor dupa textura asta si cocosul e pe placul nostru, al tuturor din casa.Alex chiar mi-a spus sa caut retete cu cocos pentru sarbatori, Any,iar o sa te pomenim!
Sper sa va placa Gela, dac-o faci !
sorinadaniela, la 28 November 2012 - 05:50 PM, a spus:
Te pupacesc!
Sorina, dupa parerea mea e perfecta, se face rapid, deci da, poti s-o pregatesti linistit pentru scoala.
moatza, la 28 November 2012 - 06:09 PM, a spus:
hai c-o vad si pe Kiva.
Any, e interesanta ideea ta cu blatul, mai ales ca eu planuiam un tort cu crema gen Raffaelo. S-ar putea taia in felii un eventual blat din compozitia asta? Din poza-mi pare sfaramicios.
Moatza eu zic ca e buna de blat, nici macar nu trebuie insiropat dupa parerea mea, are o consistenza placuta, usor umeda, perfecta pentru gusturile mele.
Eataly, la 28 November 2012 - 06:18 PM, a spus:
Lili, azi esti grabita, da-i bun asa !
#9
Postat 28 November 2012 - 08:41 PM
#10
Postat 28 November 2012 - 08:44 PM
Lapona Enigel, la 28 November 2012 - 08:41 PM, a spus:
Io propun asa: masori / cantaresti cocosul pe care-l ai, verifici toate retetele, faci totalul si te duci la magazin sa cumperi restul de cocos pana la cantitatea necesara!
#11
Postat 28 November 2012 - 09:10 PM
Foxyy, la 28 November 2012 - 08:44 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 28 November 2012 - 08:41 PM, a spus:
Io propun asa: masori / cantaresti cocosul pe care-l ai, verifici toate retetele, faci totalul si te duci la magazin sa cumperi restul de cocos pana la cantitatea necesara!
Iaca cineva cu capul pi umeri
#12
Postat 28 November 2012 - 09:13 PM
Lapona Enigel, la 28 November 2012 - 09:10 PM, a spus:
Foxyy, la 28 November 2012 - 08:44 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 28 November 2012 - 08:41 PM, a spus:
Io propun asa: masori / cantaresti cocosul pe care-l ai, verifici toate retetele, faci totalul si te duci la magazin sa cumperi restul de cocos pana la cantitatea necesara!
Iaca cineva cu capul pi umeri
Pai cum altfel?
#13
Postat 05 December 2012 - 09:16 PM
Acum vezi tu ce si cum faci !
#14
Postat 05 December 2012 - 11:00 PM
#15
Postat 10 December 2012 - 02:41 AM
O voi repeta si de Craciun cu o crema de ciocolata.
Poze nu am mai facut, asa mai fara timp...
Te pup!!
#16
Postat 10 December 2012 - 08:06 PM
boabe de cafea, la 05 December 2012 - 11:00 PM, a spus:
Ma bucur ca-ti place.
Oana S, la 10 December 2012 - 02:41 AM, a spus:
O voi repeta si de Craciun cu o crema de ciocolata.
Poze nu am mai facut, asa mai fara timp...
Te pup!!
Oana, exact, e foarte aromata. Ma bucur ca ai incercat-o si a fost pe gustul vostru .
#17
Postat 10 December 2012 - 11:35 PM
Bineintels ca nu m-am putut opri sa nu fac si-o (mica) schimbare, adica in loc de ulei, am pus 200gr unt.
Iese intr-adevar usor umeda, dar tot am insiropat blatul.
Am reusit sa fac 3 foi de blat dens, nu iese afanat.
Imediat dupa ce am copt-o avea marginile zgrunturoase. am bagat-o calduta intr-o punga de plastic si s-a rezolvat.
E f cocoasa, se simte si la mestecat, atentie la cine-o va manca.
ptr mine-a fost perfecta si-am s-o mai fac, merci inca o data!
#18
Postat 10 December 2012 - 11:45 PM
moatza, la 10 December 2012 - 11:35 PM, a spus:
Bineintels ca nu m-am putut opri sa nu fac si-o (mica) schimbare, adica in loc de ulei, am pus 200gr unt.
Iese intr-adevar usor umeda, dar tot am insiropat blatul.
Am reusit sa fac 3 foi de blat dens, nu iese afanat.
Imediat dupa ce am copt-o avea marginile zgrunturoase. am bagat-o calduta intr-o punga de plastic si s-a rezolvat.
E f cocoasa, se simte si la mestecat, atentie la cine-o va manca.
ptr mine-a fost perfecta si-am s-o mai fac, merci inca o data!
Cu placere , inseamna ca acum avem confirmarea 100% ca merge pe post de blat !
#19
Postat 14 December 2012 - 12:25 PM
Dar stau la niste dubii si daca ai timp sa dai un ochi pe-aici....
M-am gandit s-o fac si trimit 'in deplasare' pentru Craciun,dar in forma de prajitura cu o crema ganache de ciocolata neagra.O merge oare combinatia?
Booon,ca-mi trebuie 2 blaturi e clar dar nu stiu cand s-o coc,avand in vedere ca pot sa coc doar sambata sau luni(inainte de Craciun).Daca o coc de sambata tine bine pana luni,sau eventual duminica cand pot sa-l 'cremuiesc'?Sau sa-l coc luni sa fie mai proaspat,dar nu stiu cum s-ar comporta,daca tot atunci trebuie sa-i pun si crema si tot luni seara va fi ca oamenii s-o taie
Pusa,tu ca l-ai 'crosetat' cu crema,imi spui,te rog,daca ai timp,cum l-ai combinat,cum s-a taiat?
#20
Postat 14 December 2012 - 12:57 PM
Ellani, la 14 December 2012 - 12:25 PM, a spus:
Dar stau la niste dubii si daca ai timp sa dai un ochi pe-aici....
M-am gandit s-o fac si trimit 'in deplasare' pentru Craciun,dar in forma de prajitura cu o crema ganache de ciocolata neagra.O merge oare combinatia?
Booon,ca-mi trebuie 2 blaturi e clar dar nu stiu cand s-o coc,avand in vedere ca pot sa coc doar sambata sau luni(inainte de Craciun).Daca o coc de sambata tine bine pana luni,sau eventual duminica cand pot sa-l 'cremuiesc'?Sau sa-l coc luni sa fie mai proaspat,dar nu stiu cum s-ar comporta,daca tot atunci trebuie sa-i pun si crema si tot luni seara va fi ca oamenii s-o taie
Pusa,tu ca l-ai 'crosetat' cu crema,imi spui,te rog,daca ai timp,cum l-ai combinat,cum s-a taiat?
Ellani, blatul tine, n-are de ce sa nu tina. Il poti inveli eventual in folie de plastic.
Iar ciocolata cu cocosul se pupa de minune.
Iar daca coci blatul sambata, il umpli duminica, eu zic ca-i mai bine, se inmoaie si mai bine, adica tine super. Asa ar trebui sa fie, nu?
Dar de ce zici de 2 blaturi, te referi la 2 prajituri pentru 2 destinatii diverse? Sau din 2 blaturi vrei sa faci o praji?
Pentru o praji e de-ajuns un blat.