Savarine de cofetarie
#1
Postat 08 December 2012 - 05:27 PM
De-a lungul anilor am tot incercat tot felul de retete, inclusiv cea cu pesmet si toate sunt bune. In ciuda acestui fapt, am vrut mereu sa fac savarina ca la cofetarie, sa aiba gustul acela pe care mi-l amintesc atat de perfect, gustul acela al savarinelor mooooi si proaspete si atat de insiropate de la cofetaria OTT-ului, unde mergeam cu colegii dupa o zi de scoala. Intr-un final am gasit reteta perfecta pentru gustul meu, care este o adaptare - foarte fidela, de fapt, a retetei Sandei Marin si Nazdravanei de pe celalalt forum. Schepsisurile cele mai importante la savarine sunt aluatul si prepararea lui si frisca.
Aluat:
1. 200 g faina
2. 50 g pesmet
3. 10 g drojdie
4. 100 ml lapte + cca. 30 ml
5. 3 oua
6. 75 g unt topit
7. 1 lingura de zahar
8. 1 praf de sare
9. optional putina coaja rasa de lamaie
10. 150 g zahar
11. rom
12. 700 g frisca. Daca tineti sa regasiti gustul din copilarie, atunci folositi smantana normala acrisoara, cu 30% grasime. O bateti bine, la final adaugati zahar vanilat, cam 80 g la 500 ml frisca si dati la frigider.
13. zahar vanilat
Preparare aluat: Se cerne faina impreuna cu pesmetul si cu sarea. Nu aveti voie sa sariti peste pasul asta! Cu cat e mai cernuta, se poate si de doua ori, cu atat mai aerat va iesi aluatul. Drojdia si putin zahar se amesteca, plus jumatate din cantitatea de lapte, o idee caldut, nu cald si cu atat mai putin cald spre fierbinte si putina faina si se face o crema subtire. Se face loc la mijloc in faina, se toarna maiaua, se presara cu ceva faina si se da la loc ferit de curent, lasand sa creasca, cam 10 minute.
Se pun apoi ouale intregi, la t° camerei si amesteca. Se framanta totul foarte bine, adaugand restul laptelui putin cate putin. Cand este gata, dati la loc ferit de curent si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul. Cand a crescut suficient se adauga untul topit, cald cat poate suferi mana si restul de zahar (puteti pune zahar vanilat) si se framanata din nou. Compozitia va iesi moale, cam cum vedeti in poza prost focusata.
Ungeti formele cu unt si tapetati-le cu faina. Umpleti forma cam o treime si lasati iar sa creasca, intre jumatate de ora si o ora. Eu am umplut mai mult si au crescut imens de au iesit niste savarine mamut.
Dati la cuptorul incins si coaceti la foc potrivit, cam intre jumatate de ora si trei sferturi de ora, in functie de cuptor. Fiti cu ochii pe ele sa nu le bronzati prea tare, cum am facut eu.
Et voilà:
Aluatul asta este perfect, super aerat si moale. Prima incercare a fost dupa reteta Nazdravanei, care are doar un ou, si in care eu am pus jumate cantitate de faina si jumate pesmet. Nu iese insa asa de aerat si pufos ca asta. Am facut o comparatie, sa va faceti o idee.
Prepararea siropului : Se caramelizeaza zaharul cu doua linguri de apa pana prinde o culoare aurie. Se adauga cam 500 ml apa si se fierbe. Se da la rece dupa care se adauga esenta de rom din belsug.
Taiati savarinele in doua si insiropati-le foarte bine. Eu nu le insiropez cu lingura ci le scufund in sirop si las sa isi traga cat vor ele. Vor absorbi ca buretele siropul.
Manevrati-le cu mare grija dupa ce le-ati insiropat. Puneti un film de gem acrisor, frisca si acoperiti cu capacul si el insiropat si lasati-le sa stea peste noapte la frigider. A doua zi sunt fantastice la gust!
Pofta buna!
#2
Postat 08 December 2012 - 06:01 PM
Spune-mi, te rog, cate savarine ti-au iesit (aceleasi forme le am si eu). Azi sau maine am de gand sa le fac.
#3
Postat 08 December 2012 - 06:56 PM
In primul si in primul rand: sincere felictari pentru reusita bine meritata! Ma bucur din inima pentru tine!
Apoi la subiect: eu am sase forme si, din lene, le-am umplut cu tot aluatul, motiv pentru care mi-au iesit imense Am mai si aruncat putin aluat, fiind in stres de timp. La modul realist, avand in vedere ca trebuie sa umpli forma cam o treime, cred ca ies doisprezece bucati. Mie mi-au iesit sase, avand doar o tura, dar iti jur ca is imense!!! Prietenii s-au amuzat ieri de marimea lor
Un lucru poate important pe care am uitat sa il mentionez este ca atat in reteta Nazdravanei cat si in cea a retetei Sandei Marin este doar faina si ca eu am hotarat sa inlocuiesc o parte cu pesmet, tocmai pentru a da aluatului consistenta aceea putin mai aerata, mai groba! Voi puteti la fel de bine sa folositi doar faina!
#5
Postat 08 December 2012 - 07:26 PM
#6
Postat 08 December 2012 - 09:09 PM
Tare faine ti-au iesit,sunt sigura (de fapt stiu) ca au fost absolut delicioase ce pofta mi-ai facut,deabea astept sa ma sune sor-mea sa i le arat (ca ea e cu savarinele,mare,mare fan )
Te pup,si tare ma bucur ca ti-ai facut pofta
#7
Postat 08 December 2012 - 09:20 PM
Dupa reteta ta
#8
Postat 08 December 2012 - 09:24 PM
eu le fac doar cu pesmet si tot bune-s!
bine ca stim si putem sa le facem, la cofetariile de la noi se fac doar cu frisca vegetala si-ti pot zice ca eu m-am zgariat cu una pe care-a scapat-o fi-miu din mana. nu glumesc!
#9
Postat 08 December 2012 - 10:07 PM
Lapona Enigel, la 08 December 2012 - 07:26 PM, a spus:
Nu am zis doar asa ca ti`au iesit faine chiar imi plac. Daca ma gindesc bine la cofetarie erau savarine mari si savarine mici. Asa ca nu te mai gandii ca le ai facut mari. Principalul ca au fost pe gustul vostru.
#10
Postat 08 December 2012 - 11:32 PM
O trec si pe asta pe lista! Auci...... oare am vreme sa le fac pe toate cand ma intorc???
#11
Postat 08 December 2012 - 11:49 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#12
Postat 09 December 2012 - 03:40 AM
Eu o singura data am incercat sa fac savarine, cu pesmet, si nu prea mi-au iesit, asa ca m-am descurajat.
Poate c-o sa-mi iau inima-n dinti!
#13
Postat 09 December 2012 - 09:12 AM
mmm, bravo Lapo!
#14
Postat 09 December 2012 - 11:26 AM
Geany, la 08 December 2012 - 09:09 PM, a spus:
Tare faine ti-au iesit,sunt sigura (de fapt stiu) ca au fost absolut delicioase ce pofta mi-ai facut,deabea astept sa ma sune sor-mea sa i le arat (ca ea e cu savarinele,mare,mare fan )
Te pup,si tare ma bucur ca ti-ai facut pofta
Saru'muna!
Tie sa nu iti dau? Iti dau cate vrei, fa comanda, cate iti pohteshte enemioara? Sa i le arati surorii si poate te-ai facut cu niste savarine Ce vroiam sa iti spun: practic, reteta de aluat este la fel cu a ta, in privinta ingredientelor, doar cantitatile difera putin. Si tie ti-a iesit excelent aluatul.
Pentru cei care nu au vazut topicul Geaninei, cam aceeasi reteta dar in alta forma facut http://artaculinara....capsuni-geany/.
boabe de cafea, la 08 December 2012 - 09:20 PM, a spus:
Dupa reteta ta
You go girl! Da, sunt bune, mmmmbune, multumesc!
moatza, la 08 December 2012 - 09:24 PM, a spus:
eu le fac doar cu pesmet si tot bune-s!
bine ca stim si putem sa le facem, la cofetariile de la noi se fac doar cu frisca vegetala si-ti pot zice ca eu m-am zgariat cu una pe care-a scapat-o fi-miu din mana. nu glumesc!
Îîîuuuuuu, sa te zgarii cu ea ma? Da, eu nu stiu cand am mancat ultima oara savarina adevarata in cofetarie...dar cu siguranta din motivele enumerate de tine mai sus nu am mai luat din cofetarie. Nush frate de ce, tot incerc sa imi explic de ce palaria mea lucrurile bune si de calitatea au disparut odata cu comunismul. Sa ma bati si nu pricep!
Foxyy, la 08 December 2012 - 11:32 PM, a spus:
O trec si pe asta pe lista! Auci...... oare am vreme sa le fac pe toate cand ma intorc???
Intre dinti zici, da? No ghini, intre timp imi exersez trasul la tinta Deci pregateste-te!
dragos, la 08 December 2012 - 11:49 PM, a spus:
Deci valea la cratita! Ai nevoie de: faina, drojdie, lapci si restul scrie mai sus!
ralesu, la 09 December 2012 - 03:40 AM, a spus:
Eu o singura data am incercat sa fac savarine, cu pesmet, si nu prea mi-au iesit, asa ca m-am descurajat.
Poate c-o sa-mi iau inima-n dinti!
Da, da, mastodonti cu frisca Ralu, cand zici ca nu prea ti-au iesit, la ce te referi?
Incearca si reteta asta. 250 g de faina se prelucreaza usor.
iulia nicoleta, la 09 December 2012 - 09:12 AM, a spus:
mmm, bravo Lapo!
Mai, nu ataca monitorul, mai bine ataca 250 g faina si 10 g drojdie Mersi frumos, Iulia!
#15
Postat 09 December 2012 - 11:31 AM
#16
Postat 09 December 2012 - 12:07 PM
Ce-am uitat: pentru pontul cu frisca din smantana acra normala! Aia e frisca din cofetariile copilariei noastre! Super faina, combinatia dintre siropul cu rom si frisca aia acruta si gemul de caise, bun bai nene, ce sa mai!
#17
Postat 09 December 2012 - 12:08 PM
#18
Postat 09 December 2012 - 06:44 PM
Lapona Enigel, la 09 December 2012 - 11:26 AM, a spus:
saptamana trecuta ne-a facut cinste un coleg cu niste prajituri de cofetarie, c-un motz mare de frisca. cred ca erau ora 12, asa se cheama.
colega mea aia fara pofte, aia de 40 de kile, bineinteles ca n-a mancat-o. era vineri si-a lasat-o in frigiderul de la birou pana luni. a incercat-o luni si special mi-a zis sa pun mana pe frisca, ca stia povestea cu zgariatul. frisca arata perfect, dar era asa de uscata pe margini ca te puteai zgaria in ea cu usurinta. iti dai seama ce mancam?
ce buna-i frisca facuta cu smantana acra de la tarani! chiar daca nu are aceeasi tinuta, nu se compara la gust cu aia lichida cu care ne-au obisnuit supermarketurile. Andrada=Kikenhana zicea ca are o sursa verificata si de-aia foloseste.
#19
Postat 09 December 2012 - 07:32 PM
Si varianta mea integrala si mai light.
#20
Postat 10 December 2012 - 09:10 PM
Au crescut in tava, dar cand am scos tava din cuptor s-au desumflat, s-au redus la jumatate!
Au fost gustoase oricum, dar nu foarte crescute.
Acum de Sarbatori o sa incerc si reteta asta cu faina si pesmet.