
De-a lungul anilor am tot incercat tot felul de retete, inclusiv cea cu pesmet si toate sunt bune. In ciuda acestui fapt, am vrut mereu sa fac savarina ca la cofetarie, sa aiba gustul acela pe care mi-l amintesc atat de perfect, gustul acela al savarinelor mooooi si proaspete si atat de insiropate de la cofetaria OTT-ului, unde mergeam cu colegii dupa o zi de scoala. Intr-un final am gasit reteta perfecta pentru gustul meu, care este o adaptare - foarte fidela, de fapt, a retetei Sandei Marin si Nazdravanei de pe celalalt forum. Schepsisurile cele mai importante la savarine sunt aluatul si prepararea lui si frisca.
Aluat:
1. 200 g faina
2. 50 g pesmet
3. 10 g drojdie
4. 100 ml lapte + cca. 30 ml
5. 3 oua
6. 75 g unt topit
7. 1 lingura de zahar
8. 1 praf de sare
9. optional putina coaja rasa de lamaie
10. 150 g zahar
11. rom
12. 700 g frisca. Daca tineti sa regasiti gustul din copilarie, atunci folositi smantana normala acrisoara, cu 30% grasime. O bateti bine, la final adaugati zahar vanilat, cam 80 g la 500 ml frisca si dati la frigider.
13. zahar vanilat
Preparare aluat: Se cerne faina impreuna cu pesmetul si cu sarea. Nu aveti voie sa sariti peste pasul asta! Cu cat e mai cernuta, se poate si de doua ori, cu atat mai aerat va iesi aluatul. Drojdia si putin zahar se amesteca, plus jumatate din cantitatea de lapte, o idee caldut, nu cald si cu atat mai putin cald spre fierbinte si putina faina si se face o crema subtire. Se face loc la mijloc in faina, se toarna maiaua, se presara cu ceva faina si se da la loc ferit de curent, lasand sa creasca, cam 10 minute.
Se pun apoi ouale intregi, la t° camerei si amesteca. Se framanta totul foarte bine, adaugand restul laptelui putin cate putin. Cand este gata, dati la loc ferit de curent si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul. Cand a crescut suficient se adauga untul topit, cald cat poate suferi mana si restul de zahar (puteti pune zahar vanilat) si se framanata din nou. Compozitia va iesi moale, cam cum vedeti in poza prost focusata.
Ungeti formele cu unt si tapetati-le cu faina. Umpleti forma cam o treime si lasati iar sa creasca, intre jumatate de ora si o ora. Eu am umplut mai mult si au crescut imens de au iesit niste savarine mamut.
Dati la cuptorul incins si coaceti la foc potrivit, cam intre jumatate de ora si trei sferturi de ora, in functie de cuptor. Fiti cu ochii pe ele sa nu le bronzati prea tare, cum am facut eu.
Et voilà:
Aluatul asta este perfect, super aerat si moale. Prima incercare a fost dupa reteta Nazdravanei, care are doar un ou, si in care eu am pus jumate cantitate de faina si jumate pesmet. Nu iese insa asa de aerat si pufos ca asta. Am facut o comparatie, sa va faceti o idee.
Prepararea siropului : Se caramelizeaza zaharul cu doua linguri de apa pana prinde o culoare aurie. Se adauga cam 500 ml apa si se fierbe. Se da la rece dupa care se adauga esenta de rom din belsug.
Taiati savarinele in doua si insiropati-le foarte bine. Eu nu le insiropez cu lingura ci le scufund in sirop si las sa isi traga cat vor ele. Vor absorbi ca buretele siropul.
Manevrati-le cu mare grija dupa ce le-ati insiropat. Puneti un film de gem acrisor, frisca si acoperiti cu capacul si el insiropat si lasati-le sa stea peste noapte la frigider. A doua zi sunt fantastice la gust!
Pofta buna!