Forum Culinar: Traditii romanesti - Forum Culinar

Salt la continut

• 7 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Traditii romanesti Colinde si alte ziceri, obiceiuri vechi sau noi

#41 Useril este offline   Ellani 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 15 December 2012 - 12:24 AM

Vezi postareaalpha, la 15 December 2012 - 12:09 AM, a spus:

Oh Moatzo, mi-ai adus aminte de taiatul porcului! Tare fain mai era!
Cel mai tare imi placea bucata de ureche ce-o capatam dupa ce terminau de parlit si curatat porcul, chiar inainte sa-l despice si-apoi seara cand gatau tot, pomana porcului.

Cu colinda nu mergeam cand eram copii, nu stiu de ce.

Subscriu si eu la cele de mai sus.Doar ca eu mergeam la colindat la bunei si la rudele cele mai apropiate,de obicei cand ii vizitam cu toata familia.

Tare frumos le mai povestiti,asa ca eu stau la gura sobei si-'ascult',asa cum faceam cand eram mica,ascultand povestile celor adulti :lol:

#42 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,042
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 15 December 2012 - 12:52 AM

bunicu' meu creştea porc in fiecare an, il tăia inainte de sărbători şi ne trimetea şi nouă la capitală, codul secret era "a trecut porcu' carpaţii"
avea porcul nume, de cele mai multe ori Guiţă, piaptăn special, agăţat cu un cui de coteţ, il scărpina bunicu' cu el, că de făcut freza nu cred că-i făcea.
singura oară cînd m-am nimerit la tăiatul porcului m-a luat o jale de a trebuit să plec in vecini, m-am mai intors cînd totul era gata.
azi văzut "legenda porcului gazat" din filmul povestiri din epoca de aur? dacă nu, enjoy :lol:

[url="http://www.youtube.com/watch?v=J1U3AS8BKkA"]http://www.youtube.c...h?v=J1U3AS8BKkA[/url]

#43 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,946
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 15 December 2012 - 01:09 AM

Vezi postareaDexter, la 15 December 2012 - 12:52 AM, a spus:

avea porcul nume, de cele mai multe ori Guiţă, piaptăn special, agăţat cu un cui de coteţ, il scărpina bunicu', că de

Hahaha! eu nu le mai tin minte numele porcilor nostri, da' o prietena a avut un porc pe care-l chema Ducipal :lol:
Pe-ala n-o sa-l uit veac!
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#44 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 15 December 2012 - 01:20 AM

Pe singurul porc pe care l-am vazut eu sacrificat il chema Borcea. Nu de la bratul Borcea, dar erau in familie doar stelisti :lol:
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#45 Useril este offline   any_annette 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 15 December 2012 - 02:22 AM

Moatza, da' cum ai putea sa ne plictisesti? Ai povestit asa de frumos ca m-am intors si eu in timp, cand ma trezeau ai mei la 4 dimineata sa mergem la tara la taiatul porcului. In fiecare an au tinut porc.
Eu ramaneam in casa, n-aveam voie afara, insa ma invarteam deuna pe langa perdea, mai mai sa ma uit, dar n-aveam niciodata curaj.
Si-apoi ma bagam la ajutat ca nu degeaba ma luau :71: si binenteles si la mancat.
Nelipsita tochitura cat cuprinde, creier pane, mamaliga, tuica si vin.
Si-apoi mama a facut intotdeauna si sangerete, pe langa chisca, toba, carnati. Si ce bun mai era.
Au ramas numai amintirile, porc nu mai tin de ani buni, iar bunicii nu mai sunt :lol: .

#46 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 15 December 2012 - 08:32 AM

Aura, ca-ai zis de Braila, eu stau pe Mihai Bravu, vis-a vis de Braiconf.Ei, la ambele capete ale strazii, si spre Grivita (mai ales) si spre Albinii, stateau tigani.Muulti
De-aia era asa.N-am simtit ca sunt cersetoare, ca la tara era tare frumos, doar ca la noi pe srada era periculos.Eu am stat si stau la casa si copii de varsta noastra...mai rarut spre deloc. Cei mai periculosi erau "ai lu'Trandafir". Nu te contrazic, poate-n alte zone era altfel, dar asa era la noi.

Cum spuneam, porcul ajungea gata hacuit, dar mama facea o multime de bunatati.Mirosea frumos a cozonac, pe care-l batea in covata(avea o covata mai marisoara decat cea din poza).Mie-mi placea facutul carnatilor!Ca sa vada cum vor iesi, mama facea intai cateva chiftelute din carne si ni le dadea "sa le gustam".Si "gustam"pana ne saturam.Asa scapa de noi din bucatarie, ca e micuta si bucataria aia si-o incurcam teribil.Mama, ca si Gianny, se misca ff repede si se-ncurca de noi.

Motzulin, tare frumos ai povestit.Parca si vedeam scena.:occasion15:
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#47 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,715

Postat 15 December 2012 - 08:43 AM

Apoi amintirile mele de la taiatul porcului, e ca mergeam cu maicamea in camera din fund, si ne puneam cate-o perna-n cap sa nu mai auzim guitzatul disperat a lui *gavrila* , cam asa le ziceau in fiecare an la porci ai mei...
Apoi ieseam la jupuit sorici, mancat cate-o bucata de ureche, si incurcand lumea pe acolo in forfota pregatirilor.
Si mama facea sângerete, chisca, lebàr , toba si nelipsita tochitura de la pomana porcului, care se servea cu màligutza vârtoasa, branza de oaie din borcan, si salata de curechi murate cu oloi si ceapa , si cine voia si muraturi.
Apoi topea slana sa faca untura, care mergea la borcane cu bucati de muschi si carnati, slanele care mergeau la afumatoare si celelalte halci de carne care se afumau.

#48 Useril este offline   yandira 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Scarlett
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 15 December 2012 - 10:53 PM

Vezi postareamoatza, la 14 December 2012 - 11:31 PM, a spus:

Vezi postareazoazorel, la 14 December 2012 - 05:22 PM, a spus:

Dar cu taiatul porcului cun era? Ca eu la asa ceva n-am avut cum participa.Ai mei luau porcul gata taiat de la tara!
Daca stie cineva...

Stiu doar ca se "ghicea"in splina porcului.Daca avea capatul de sus mai lat, iarna era grea la-nceput, daca era jos capatul ingrosat, sfarsitul iernii era greu.

cateva ierni am prins Ignatul la tara, in comuna Campuri - unde s-a nascut mos Ion Roata -din Vrancea, la sora mamei. Ei cresteau in fiecare an porc si daca n-avea macar 150kg se chema ca nu-s gospodari. Tocmea pe cineva special ptr injunghiatul porcului, un barbat mai aprig si cunoscator din sat. Nu putea face asta oricine, iar unchiu-meu putea sa taie porcul altuia, dar pe-al lui, nu! Stiu chiar povesti despre miscari necontrolate ale porcului injunghiat urmate de ranirea casapului. Inainte de macel, barbatii se cinsteau c-o tuica fiarta. Una-doua...sa-si faca curaj!
Mi-amintesc ca matusa-mea ne lua pe noi, copiii, si ne ducea intr-o camera la strada, dadea radioul tare si nu ieseam afara decat dupa ce porcul era trecut la cele vesnice. Din momentul ala, cand era invelit in paie ca sa fie parlit, toata lumea era cuprinsa de voie buna si frenezie ca sa se termine treaba mai repede si bine.
Dupa ce-l parleau, femeile aduceau apa clocotita si-o turnau in fir subtire pe porc, iar barbatii frecau soricul porcului cu lama cutitelor pana ajungea bietul Ghita rozaliu, cu sorici numa; bun de ros.
Inainte de a-l spinteca, punea matusa un tol pe porc si invita copiii sa se suie sa calareasca porcul. Cum am fost mereu o bagacioasa, nu scapam momentul si-n timpul asta matusa-mea ne ura sa fim sanatosi, frumosi si grasi ca porcul. Ceea ce, in treacat fie spus, s-a implinit! :)
Apoi spintecau porcul, masurau slana de pe el cu latul palmei si-si dadeau cu parerea ca n-a mancat degeaba. Scoteau intestinele, le curatau si, cu toate ca acum mi-ar displacea teribil treaba asta, atunci nu mi se parea nici scarbos, nici putzitor, cu toate ca stateam printre picioarele oamenilor prezenti, cu nasu-n porc.
De cum se scoteau primele sunci - maestru macelar era unchiu-meu- matusa punea pe pirostrii un ceaun curat in care se azvarleau bucatele mici de carne care cadeau de la fasonatul muschilor, bucatele de burta invarstata sau ficat/rinichi. Asta era pomana porcului din care mancau toti cei prezenti, si nu-mi amintesc masa mai buna decat aia. Mamaliga vartoasa in mijlocul mesei, castronul mare cu muraturi si polonicul mereu plin cu care scotea carne din ceaunul sfaraitor. Nu mai zic cat ne-nghionteam cu varul meu ca sa intingem bucatele rece de mamaliga in untura de pe fundul vasului...asta mai tarziu, dupa ce toata lumea era ospatata si barbatii scrutau cercetator munca femeilor la bucatile de carne din lighenele mari.
Matusa randuia fiecare bucata, asta de carnati, asta ptr afumat, ptr topit si pana seara era aranjat tot porcul si unele preparate erau deja gata.
Mi-amintesc intr-un an ca venise deja vremea afumatului suncilor si carnatilor. Mama si sora-sa au legat bucatile de afumat cu sfoara, afumatoarea era pregatita, si-au lasat consoartele sa supravegheze actiunea si ele s-au dus la biserica. Dupa cateva ore, cand s-au intors, era o palalaie la afumatoare care nu prevestea nimic bun. Barbatii, ca sa indure mai usor gerul din jurul afumatorii, s-au tot cinstit cu niste tuica fiarta si-au facut flacara cam mare. Asa de mare, ca s-a ars sfoara cu care erau legate virtualele produse si-au cazut toate in foc. Foc si para si ele! A iesit o halalaie generala iar noi am plecat acasa cu traistele goale. Cred ca s-a tinut post mai mult in anul ala.
Si-o alta amintire legata de taiatul porcilor: la inceputul casniciei mele, ne-ntelesesem cu ai mei sa crestem un porc impreuna. Sa crestem...e cam mult spus. Adica il cumparam de mic pe din doua si ai mei il duceau undeva la tara, la niste cunostinte ca sa-l creasca, urmand sa participam si noi la cheltuielile cu aprovizionarea lighioanei cu hrana, Bineinteles ca partea asta o saream noi, astia mai tineri, si nici ai mei nu insistau, dar tineau totusi sa ne asumam niste responsabilitati. Ei, si-n vara aia, cand fi-miu avea 1 an, dupa ce i-am luat motzul, ne-am hotarat noi sa-l radem in cap, in speranta de-a i se indesi parul. Nu s-a intamplat, ca n-avea cui semana, am slutit copilu' de pomana, dar cel mai tare s-a suparat taica-miu, care, nici mai mult, nici mai putin, ne-a amenintat ca el nu mai vorbeste cu noi, si nici porc nu ne mai da, ca ne-am batut joc de nepot'su. Atata ne-a amuzat amenintarea asta, pe care-a tot repetat-o pana i-a crescut mititelului un pufusor pe teasta, incat a ramas o vorba proverbiala la noi in familie, adica, ai facut asta? (ceva rau, de regula) nu-ti mai dau porc!
Sper sa nu va fi plictisit!

Ce frumos link. M-a anuntat Zoazorica ca e frumos pe aici si am intrat. PArca as fi de Craciun acasa. Multumesc la toate Iar tie Moato, ti-as da pomana porcului daca ar exista pe aici ca tare frumos mai povestesti. Cred ca e atat de exacta povestirea ta ca poate fi urmarita ca un documentar. Si eu asistam de departe la taiatul porcului, dar ii uram pe toti si la toti le ziceam "rai, rai, macelari rai" si nimeni nu indraznea sa imi mai dea codita cu sorici. Ei stateau la pomana porcului eu faceam Boceala porcului...
Mama facea fursecuri si pesmeti special pentru copii care veneau la colindat Ai mei nu prea dadeau nuci si mere ci pesmeti, bani si turta dulce.
De ce oare lumea s-o fi inrait atat, cum bine spune Floricica? Cine le-o fi furat sufletul?
Ati avut o idee superba si eu o celebrez caci asa macar cu ochii minti pot retrai atmosfera atat de fericita a copilariei noastre. Si astea tinand cont ca eram sub regim comunist, sovietic, salarii mici etc. Ce copil simtea asta?
Imagine postata

#49 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Locationtot aici

Postat 16 December 2012 - 12:05 AM

Yandira, ce placut e sa te revad pe-aici! Iar daca povestile mele ti-au dat inapoi o licarire de copilarie, asta ma face fericita :)
Sarbatori cu bine, salutari lui Ingrid!

Si-mi mai amintesc cum venea popa Tiblea cu Boboteaza. Inalt si subtirel, urmat pe fuga de nea Tudorica, dascalul din parohie, n-ai fi zis c-ar putea sa tune cu glasu-i patrunzator: In Iordan botezandu-te, tu, Doamne!
Poarta se deschidea larg si matusa-mea se grabea sa culeaga o scama imaginara de pe fata de masa ninsa, pastrata special ptr Boboteaza. Pe masa erau darurile catre preot, niste carnati afumati, juma de cozonac si-o sticla cu vin. Binecuvanta popa, matusa-mea ne-nghiontea sa pupam icoana si mana popii, el ne stropea cu aghiazma rece si, invariabil, intreba: Asta-i fata Titzii, ai?
-Da, parinte! incuviinta matusa
-Da' Ioana, unde-i?
Si matusa ridica ochii spre cer, a neputinta: deh, parinte!
Iar eu nu-ntelegeam de ce bunica se duce in camera mare de la strada si-astepta resemnata sa plece popa.
Pleca parintzelul, iar in spatele lui, nea Tudorica trudea cu traista mare in care se adunasera destui carnati cat sa treaca iarna.
Tarziu, peste multi ani, am aflat ca bunica se daduse cu adventistii si nu mai voia sa se-ntalneasca cu popa Tiblea.

#50 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 16 December 2012 - 12:22 AM

Pusa draga, are dreptate Yandira; ai har la povestit....parca-l vad si pe popa si pe nea Tudorica ....

#51 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 16 December 2012 - 12:32 AM

Vezi postareastella, la 16 December 2012 - 12:22 AM, a spus:

Pusa draga, are dreptate Yandira; ai har la povestit....parca-l vad si pe popa si pe nea Tudorica ....

:)

#52 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2012 - 10:14 AM

Yandiraaaa! Tare mi-e drag sa te mai vad!
Motzulin, povestesti cu-atat har, parc-ai fi Ion Creanga! Vorba Stellinei:

"Un taciune si-un carbune,
Spune Motzullino, spune!"

Ca tare mi-e drag sa citesc, sa-mi mai amintesc!

Dar de colindat? O "Steaua"?

http://www.youtube.c...h?v=kH3YHARvIjU

#53 Useril este offline   yandira 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 16 December 2012 - 04:17 PM

Vezi postareazoazorel, la 16 December 2012 - 10:14 AM, a spus:

Yandiraaaa! Tare mi-e drag sa te mai vad!
Motzulin, povestesti cu-atat har, parc-ai fi Ion Creanga! Vorba Stellinei:

"Un taciune si-un carbune,
Spune Motzullino, spune!"

Ca tare mi-e drag sa citesc, sa-mi mai amintesc!

Dar de colindat? O "Steaua"?

http://www.youtube.c...h?v=kH3YHARvIjU

Pai eu nu va uit fetelor si mie cand cineva imi cade bine imi cade pe viata. Asa ca rar, dar tot intru sa va salut desi vorbesc cu voi in minte adeseori.

Multe obiceiuri nu le stiam, de masa asta de Boboteaza habar nu aveam. Stiu ca intra preotul in casa sa ne binecuvanteze casa si mama ii dadea bani. Bine, dar asta era in Bucuresti, unde nu se prea pastreaza traditiile.
Moatzo scrie o carte!! Aduna tot ce apare pe aici si documenteaza-te si de prin alte regiuni sau pur si simplu limiteaza-te la regiunea ta .Ai putea scrie o carte Traditiile romanesti din regiunea mea.Zau ca ar fi pacat sa se uite obiceiurile astea frumoase. Nu stiu daca e o impresie a mea sau e realitate , dar vad ca au inceput sa se inventeze traditii noi si legende noi si mie nu imi place, mi se pare ca e ca o tradare. Poate ma insel, poate nu cunosc amanuntit...
Imagine postata

#54 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 16 December 2012 - 04:26 PM

Apoi la noi veneau inainte copchii cu Anihoho, si Kiralesa, si ne avertizau ca vine parintele =))
Si maicamea tot asa, pregatea masa pentru preot si dascal si copchii aferenti.
Bine inteles riguros, bucate de post =)).

#55 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 16 December 2012 - 04:28 PM

Vezi postareayandira, la 16 December 2012 - 04:17 PM, a spus:

Moatzo scrie o carte!! Aduna tot ce apare pe aici si documenteaza-te si de prin alte regiuni sau pur si simplu limiteaza-te la regiunea ta .Ai putea scrie o carte Traditiile romanesti din regiunea mea.Zau ca ar fi pacat sa se uite obiceiurile astea frumoase.

ooo, Yandira, n-am ambitii asa de marete! de la cateva randuri scrise la provocarea Zozoricii si pana la a scrie o carte - e drum lung si nu-i de puterile mele.
si-apoi nu se cumpara si nu se citesc autorii consacrati sau macar bibliografia obligatorie, cati ar fi interesati de amintirile unui diletant?
eu ma bucur ca ma starneste cate cineva la amintiri!

#56 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2012 - 04:28 PM

Vezi postareastella, la 16 December 2012 - 04:26 PM, a spus:

Apoi la noi veneau inainte copchii cu Anihoho, si Kiralesa, si ne avertizau ca vine parintele =))
Si maicamea tot asa, pregatea masa pentru preot si dascal si copchii aferenti.
Bine inteles riguros, bucate de post :).

Ce-nseamna Anihoho, si Kiralesa? Detaliaza, ca suna asa...mistic! Trebuie ca-i ceva tare frumos daca-i cu copii!=))

#57 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2012 - 04:29 PM

Vezi postareamoatza, la 16 December 2012 - 04:28 PM, a spus:

Vezi postareayandira, la 16 December 2012 - 04:17 PM, a spus:

Moatzo scrie o carte!! Aduna tot ce apare pe aici si documenteaza-te si de prin alte regiuni sau pur si simplu limiteaza-te la regiunea ta .Ai putea scrie o carte Traditiile romanesti din regiunea mea.Zau ca ar fi pacat sa se uite obiceiurile astea frumoase.

ooo, Yandira, n-am ambitii asa de marete! de la cateva randuri scrise la provocarea Zozoricii si pana la a scrie o carte - e drum lung si nu-i de puterile mele.
si-apoi nu se cumpara si nu se citesc autorii consacrati sau macar bibliografia obligatorie, cati ar fi interesati de amintirile unui diletant?
eu ma bucur ca ma starneste cate cineva la amintiri!

Motzulino, nu se stie niciodata!Ia incearca! Te vom ajuta si noi, daca vrei!

#58 Useril este offline   Dauphne 

• Bucatar
  • PipPipPip
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 20-July 11

Postat 16 December 2012 - 04:51 PM

Vezi postareazoazorel, la 16 December 2012 - 04:28 PM, a spus:

Ce-nseamna Anihoho, si Kiralesa? Detaliaza, ca suna asa...mistic! Trebuie ca-i ceva tare frumos daca-i cu copii!=))

Hehehe, copiii doar strigau O nihoho si Chiraleisa, vestind venirea preotului.
Si pe noi ne obliga sa pupam icoana si mana popii. Erau pregatite mereu o gustare si-un pahar cu vin, pe langa "dare".

De Craciun mirosea mereu a portocale.
Mi-ati amintit de cozile la care stateam, zgribuliti, sa prindem cu ratia...

#59 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 16 December 2012 - 04:55 PM

Zoazo, chiar nu stiu sa-ti spun semnificatia:) atat stiu ca era o droaie de copii care mergeau din casa-n casa sa anuntze ca urmeaza sa vina parintele cu Boboteaza ...sa sfintzeasca cele case, si gospodinele faceau mare curatenie ...eu tin minte ca la noi bradul se impodobea in ajun pe 24, ca inca se manca de post, si se faceau pelincile lui Isus ( sau scutecele Domnului) din foi subtiri, coapte pe plita si apoi *unse* ori cu jufla , ori presarate cu nucisi sirop; si se desfacea bradul in ajunul Bobotezei,

#60 Useril este offline   rym 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 176

Postat 16 December 2012 - 05:05 PM

Vezi postareamoatza, la 16 December 2012 - 12:05 AM, a spus:

Yandira, ce placut e sa te revad pe-aici! Iar daca povestile mele ti-au dat inapoi o licarire de copilarie, asta ma face fericita =))
Sarbatori cu bine, salutari lui Ingrid!

Si-mi mai amintesc cum venea popa Tiblea cu Boboteaza. Inalt si subtirel, urmat pe fuga de nea Tudorica, dascalul din parohie, n-ai fi zis c-ar putea sa tune cu glasu-i patrunzator: In Iordan botezandu-te, tu, Doamne!
Poarta se deschidea larg si matusa-mea se grabea sa culeaga o scama imaginara de pe fata de masa ninsa, pastrata special ptr Boboteaza. Pe masa erau darurile catre preot, niste carnati afumati, juma de cozonac si-o sticla cu vin. Binecuvanta popa, matusa-mea ne-nghiontea sa pupam icoana si mana popii, el ne stropea cu aghiazma rece si, invariabil, intreba: Asta-i fata Titzii, ai?

Superb topic! superbe amintiri.
ma regasesc in fiecare povestire.
dar mai aproape de Stella..cu desfacutul pomului in Ajun..turtele cu julfa..camera rece in care se pastrau prajiturile si cate 6-7 feluri,cozonacii si borcanul imens cu miere.nu-stiu ce cauta acolo. =))
mirosul de portocale..umblatul pe ulita colindand.
dar de obiceiurile de anul nou/cu mascati..umbland din casa in casa..si ce frica trageam cand ii vedeam intrand in casa.cete..cete..
Doamne!! nicaieri nu-i ca acasa.

Arata acest topic

• 7 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul