Turta dulce pentru vin ... si pentru Craciun
#1
Postat 18 December 2012 - 10:08 PM
Nu e chiar o turta dulce clasica dar e minunata la gust, nepretentioasa si spornica atunci cand exista multi musafiri.
Reteta nu e deloc complicata, nu prea merita sa stea la retete in imagini dar deh, daca tot facusem pozele...
Deci e nevoie de: 2 oua, 130 g zahar, 300 g faina, 3 linguri cu miere (lichida pe cat posibil), 5 linguri cu varf cu nuci macinate, 1 lingurita (nici rasa, nici cu varf) cu bicarbonat.
Se amesteca faina, zaharul si nucile macinate. Se adauga mierea, bicarbonatul (stins cu un pic de otet sau zeama de lamaie) si ouale. Eu am mai adaugat si o lingurita de coaja rasa de portocala.
Se framanta cu oleaca de pasiune pana se incorporeaza absolut toate ingredientele.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt (sau se unge un unt si se tapeteaza cu faina).
Din aluat se fac rulouri de cca 1-1.5 cm diametru si lungi cat tava.
Se pun rulourile in tava la cca 3 cm unul de celalalt (atentie! nu trebuie ingramadite, cresc destul de mult).
Se coc la foc potrivit (eu le-am tinut 25 min la 170 grade). Din pacate am uitat sa fac poza cu tava scoasa din cuptor.
Eh, dar dupa ce scoatem tava din cuptor incepe insa agitatia. Timp de 5-10 min trebuie puse pe "stand by" toate celelalte activitati casnice (sau necasnice) si trebuie pus focusu' doar pe taiatul rulourilor. Ele trebuie taiate cat sunt inca caldute, altminteri se intaresc si adio fursecuri.
Deci, inarmata cu un cutit cu lama subtire am purces la taierea in bie (pe cat posibil) de feliute de cca 2-3 mm grosime. E mai dificil la inceput (cand coca e calda si usor sfaramicioasa) si la final (cand coca devine din ce in ce mai tare).
Produsul final arata cam asa:
Oricum, niste fursecuri excelente pe care vi le recomand.
#2
Postat 19 December 2012 - 08:40 AM
Dar vad ca te-ai pus pe treaba, esti o harnicutza!
#3
Postat 19 December 2012 - 03:24 PM
Intrebarea mea, de ce trebuie sa le tai cand sunt gata? Nu poti sa le tai inainte de a le baga la cuptor?
#4
Postat 19 December 2012 - 07:54 PM
floricris, la 18 December 2012 - 10:08 PM, a spus:
Flori, daca se intareste asa de tare cand se raceste incat o poti taia cu greutate, cum sunt feliile taiate si, evident, reci? Ma intriga reteta asta, cu toate ca daca are asa succes in familia voastra, inseamna ca e gustoasa.
#5
Postat 19 December 2012 - 09:56 PM
Moatzo, eu cre'ca fiind taiati felioare, sînt crocantosi-farîmiciosi.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#6
Postat 19 December 2012 - 10:52 PM
aura, la 19 December 2012 - 03:24 PM, a spus:
Intrebarea mea, de ce trebuie sa le tai cand sunt gata? Nu poti sa le tai inainte de a le baga la cuptor?
N-am incercat niciodata varianta asta. Dar daca le tai inainte, ar trebui ca feliutele sa fie tare subtiri pentru ca aluatul creste multisor in cuptor.
Si apoi, daca ai pune feliutele in picioare, cred ca s-ar lipi una de alta.
Iar daca le-ai pune orizontal, ai coace o gramada de tavi. Asa se coace o singura tava.
In plus, cred ca tocmai coacerea asta sub forma de rulou permite ca interiorul sa ramana fraged si doar exteriorul (sa ii zic coaja?) sa fie mai rigid.
Oricum operatiunea de taiere dureaza 5-10 min, nu e mare lucru. Problema e ca trebuie facuta la momentul X si nu altadata.
moatza, la 19 December 2012 - 07:54 PM, a spus:
floricris, la 18 December 2012 - 10:08 PM, a spus:
Flori, daca se intareste asa de tare cand se raceste incat o poti taia cu greutate, cum sunt feliile taiate si, evident, reci? Ma intriga reteta asta, cu toate ca daca are asa succes in familia voastra, inseamna ca e gustoasa.
Cum ziceam si Aurei, mai degraba 'coaja' ruloului devine mai tare. Interiorul este molicel. Abia dupa o zi sau doua se mai crocanteaza si pot fi puse intr-o cutie metalica. In nici un caz nu-ti spargi dintii in ele. Ca sa iti dau un exemplu, nu-s asa tari ca o felie de Wasa (ca exemplu, ca o am in campul vizual).
Poate am si exagerat eu spunand ca se taie cu greutate. E cam ca atunci cand tai o paine veche de vreo 2 zile.
Maya, la 19 December 2012 - 09:56 PM, a spus:
Moatzo, eu cre'ca fiind taiati felioare, sînt crocantosi-farîmiciosi.
Cam asa ceva. Numai ca la cei de aici au si miere in compozitie. Iar pentru cantuccini felia e mai grosuta si se mai coc inca o data feliile.
#7
Postat 19 December 2012 - 11:08 PM
#10
Postat 20 December 2012 - 02:59 PM
#11
Postat 20 December 2012 - 10:52 PM
Cine nu-i face nu stie ce pierde, si v-o zic eu care nu prea ma dau in vint dupa nuci.
Eu am pus mult mai multe linguri de nuci decit e scris in reteta, nu stiu daca din cauza asta sau daca zaharul era de proasta calitate, aluatul era un pic lipicios dar l-am pus intre in folie de plastic si asa l-am invirtit, am facut doar 3 suluri mai grasute care s-au lasat nitel dupa ce s-au copt dar n-o fost bai. Le-am taiat fierbinti (am folosit cutitul de piine, cel care are zimti) si s-au sfarimat foarte putin, cre ca un sul intreg l-am mincat eu tot invirtindu-ma pe linga ele
Multumesc frumos pentru reteta, e excelenta pentru mine, si pentru italianul vero care mi-o zis: "da' le-ai facut tu?"
#12
Postat 20 December 2012 - 11:10 PM
Eu am facut vreo 7 tavi de turta dulce din reteta clasica ,inca vreo 14 tavi de cornulete,
urmeaza cozonacii ,cremesul ..etc ,dar zau ca i-as face si eu ca arata bestial .
Ma omorati cu retetele .
Pe toate le-as incerca .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 21 December 2012 - 12:06 AM
Adriana, la 20 December 2012 - 10:52 PM, a spus:
Multumesc frumos pentru reteta, e excelenta pentru mine, si pentru italianul vero care mi-o zis: "da' le-ai facut tu?"
Ma bucur ca ti-au iesit!
Adevarul e ca si eu am simtit ca mai intra ceva nuca in aluat. Cand o sa vorbesc maine cu mama o sa intreb iar cata nuca pune ea in aluat, dar parca si aud deja expresia "la ochi"
Editare: am vorbit cu mama si ea pune mai multa nuca, cca 80-100 g.
Cat despre rulat, recunosc ca am pus niste faina pe masa iar operatiunea a fost mult mai usoara.
#14
Postat 21 December 2012 - 06:18 PM
Bine ca am precizat amindoua, ori cu faina, ori cu pelicula asta, important e sa nu se adauge faina pentru ca isi pierde din fragezime apoi, zic eu
#15
Postat 21 December 2012 - 09:36 PM
Imagini atasate
#16
Postat 21 December 2012 - 10:04 PM
Care ma ajuta si pe mine?
Vreau si eu sa mananc turta dulce si sa beau vin...
#17
Postat 21 December 2012 - 10:07 PM
#18
Postat 21 December 2012 - 10:23 PM
Sorina, cu un sirop gros nu stiu daca iese cu fructoza. Un sirop de agave ceva nu poti?
#19
Postat 21 December 2012 - 10:32 PM
Adriana, la 21 December 2012 - 10:23 PM, a spus:
Sorina, cu un sirop gros nu stiu daca iese cu fructoza. Un sirop de agave ceva nu poti?
Brava, uite ca la agave nu ma duse capul. Ai dreptate.
Yupii, se rezolva si problema turta dulce.
Iti multumesc muuuuuult de tot!
#20
Postat 21 December 2012 - 10:50 PM