Forum Culinar: Tort cu pere si mousse de miere - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort cu pere si mousse de miere caramel si ceva ciocolata :)

#1 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 14 February 2013 - 01:08 PM

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-90-13608399671117.jpg


Blat genoise cu cacao: (eu am redus cantitatile la 2 oua pentru un disc de blat de 24cm diametru)
6 oua
200g zahar
170g faina
30g cacao
50ml ulei/unt topit

Ouale intregi se amesteca cu zaharul si se pun pe bain-marie pana se incalzesc usor si zaharul se topeste. Se dau deoparte si se mixeaza pana isi tripleaza volumul. Faina se cerne cu cacaoa si se incorporeaza usor peste oua. La final, se adauga uleiul/untul topit. Se coace la 180C pana trece testul scobitorii.

Blat decor:
30g unt
30g zahar pudra
1 albus
35g faina
10g cacao
Se mixeaza untul cu zaharul pudra, se adauga albusul, iar la final faina si cacaoa. Singura regula de baza la aceasta pasta decorativa este sa pastram cantitati egale de unt cu zahar pudra si albus. Cacaoa poate fi inlocuita cu amidon, dupa care adaugam colorant in orice culoare dorim. Dupa ce pregatim aceasta pasta, o punem intr-o punga sau un pos cu varf subtire si facem diverse forme pe hartie de copt. Practic, posibilitatile sunt nenumarate... de la inimioare, la dungi ori modele mai complicate. Odata trasat modelul dorit, dam tava la congelator, apoi pregatim blatul din 4 oua, 115g zahar, 130g faina. Se mixeaza ouale intregi cu zaharul 10-15 minute pana isi tripleaza volumul, apoi se adauga faina cernuta. Se scoate tava din congelator si se intinde un strat subtire de blat. Se coace la 170C pana devine usor aurie. (stati pe langa cuptor, caci se usuca daca e coapta prea mult). Se lasa sa se raceasca, se inlatura hartia de copt, se taie in fasii ce vor fi folosite pentru a imbraca marginile tortului.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-90-13608399857759.jpg

Pere in sirop:
600ml apa
4 pere (cautati un soi de pere mai tari)
sucul si coaja de la 1/2 lamaie
100-150g zahar
1 stea de anason

Apa si zaharul, impreuna cu anasonul, zeama si coaja de lamaie se pun la fiert. Perele se curata de coaja, se taie pe jumatate si se scobesc pentru a inlatura casuta cu samburi, apoi se adauga in lichidul fierbinte, acoperindu-le cu o folie de copt. Se fierb pana se inmoaie, apoi se lasa sa se raceasca in sirop.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-90-13608400033513.jpg

Mousse caramel:
180g zahar + 100ml smantana pentru frisca
2 galbenusuri
30g zahar
15ml apa
3g gelatina
200ml frisca
Se face intai de toate un sos caramel din 180g zahar, care se topeste la foc domol, avand grija sa nu il ardem. Separat, se infierbanta smantana pentru frisca si se adauga peste zaharul topit. Se tine pe foc mic pana se topeste tot caramelul si rezulta un sos omogen, curgator.
Se pune gelatina la inmuiat intr-o lingura de apa.
Se bate frisca.
Se face un pate a bombe (baza tuturor mousse-urilor) astfel: cele 30g zahar se pun la fiert cu 15ml apa si se da cateva clocote timp in care se va transorma in sirop. Galbenusurile se mixeaza 1-2 minute pana se albesc, apoi se toarna in fir subtire siropul de zahar, mixand continuu pana obtinem o spuma. Gelatina se topeste pe baie de aburi sau la microunde cateva secunde, apoi se toarna peste crema de oua. Se adauga sosul caramel, apoi frisca batuta.

Ganache:
50g ciocolata
100ml frisca
Am facut un ganache la rece din 50g ciocolata topita si 100ml frisca batuta.

Crocant de caramel cu nuca:
100g zahar
50g nuca
Se topeste zaharul, apoi se adauga nuca tocata si se toarna toata compozitia pe o foaie de copt. Se lasa sa se raceasca, apoi se marunteste cu un sucitor/merdenea.

Bavarois de miere cu vanilie:
200ml lapte
3 galbenusuri
30g zahar
100g miere
vanilie (esenta, extract sau seminte dintr-o pastaie)
350ml frisca
8g gelatina

Laptele se pune la fiert impreuna cu mierea. Galbenusurile se amesteca cu cele 30g zahar, apoi se toarna laptele fierbinte si se pune compozitia pe baie de aburi, amestecand continuu pana se ingroasa. (va fi ca un sos gros, trebuie sa acopere spatele unei linguri). Se lasa acest amestec la racit, timp in care se pune gelatina la inmuiat si se bate frisca (nu se bate foarte tare). Cand crema de lapte cu miere se raceste, se adauga vanilia, apoi gelatina topita pe baie de aburi sau la microunde cateva secunde, iar la final se incorporeaza usor frisca.
Ca o paranteza, exista cateva diferente intre bavarois si mousse. Mousse-ul, in general, are la baza ceea ce numim pate a bombe, facut din galbenus si sirop de zahar, in timp ce bavarois porneste de la o creme anglaise. Bavarois este mai lichida decat mousse-ul, insa se aseaza mult mai frumos atunci cand se gelifiaza. Eu una ador mousse-urile, insa iubesc crema bavareza. :toothy6:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-90-13608400168365.jpg

Asamblarea tortului:
Eu fac cremele si mousse-urile pe masura ce asamblez tortul. Asadar, tai blatul, il asez in forma, tapetez laturile cu blat decorativ, dau deoparte si ma ocup de perele in sirop fierte in prealabil. Se scurg perele bine, se aseaza peste blat, se insiropeaza blatul usor daca doriti, apoi ne ocupam de mousse-ul caramel dupa reteta de mai sus si dam la rece 10minute. Dupa mousse-ul caramel, turnam ganache-ul, presaram deasupra bucatelele crocante de zahar ars cu nuca, apoi trecem la crema bavareza care e si ultima. Dupa ce turnam si crema bavareza, lasam tortul la rece cateva ore, dupa care il scoatem din forma si decoram dupa dorinta. Eu am folosit frisca batuta si cateva decoratiuni din caramel.


Imagine atasata: monthly_02_2013/post-90-13608399516622.jpg
Imagine postata

#2 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 14 February 2013 - 01:11 PM

Ce minune! Imi place la nebunie decorul de pe margine, e foarte manual si artizanal :toothy6:

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 14 February 2013 - 01:13 PM

Cofetar scrie pe tine Olgutza! :toothy6:

#4 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 14 February 2013 - 01:13 PM

Vezi postareaCarmella, la 14 February 2013 - 01:11 PM, a spus:

Ce minune! Imi place la nebunie decorul de pe margine, e foarte manual si artizanal :blush:


Multumesc! Tocmai am terminat ultima felie si parca l-as reface ca tare bun a mai fost :toothy6:
Imagine postata

#5 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 14 February 2013 - 01:14 PM

Vezi postareaEataly, la 14 February 2013 - 01:13 PM, a spus:

Cofetar scrie pe tine Olgutza! :toothy6:


Pai chiar scrie de vreo luna jumatate :blush:
Multumesc, Lilly :)
Imagine postata

#6 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 14 February 2013 - 01:56 PM

Vezi postareaOlguta, la 14 February 2013 - 01:14 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 14 February 2013 - 01:13 PM, a spus:

Cofetar scrie pe tine Olgutza! :toothy6:


Pai chiar scrie de vreo luna jumatate :blush:
Multumesc, Lilly :)


Felicitari, Olguta, esti talentata si se vede ca-ti place ceea ce faci. E mare lucru sa-ti faci cu pasiune meseria.

#7 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 14 February 2013 - 02:11 PM

Vezi postareamoatza, la 14 February 2013 - 01:56 PM, a spus:

Vezi postareaOlguta, la 14 February 2013 - 01:14 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 14 February 2013 - 01:13 PM, a spus:

Cofetar scrie pe tine Olgutza! :toothy6:


Pai chiar scrie de vreo luna jumatate :)
Multumesc, Lilly :blush:


Felicitari, Olguta, esti talentata si se vede ca-ti place ceea ce faci. E mare lucru sa-ti faci cu pasiune meseria.


Multumesc! :blush:
Eu la baza sunt jurnalista, insa imi place de mor lumea asta dulce... nu stiu cat talent o fi, insa e multa munca, daruire si perseverenta :105:
Imagine postata

#8 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 February 2013 - 02:24 PM

Cand apari tu cu un dulce stiu deja inainte sa intru pe topic ca e ceva special!
Am avut dreptate si de data asta. Felicitari Olguta, faci totul cu multa dragoste si pasiune, se vede!

#9 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 14 February 2013 - 02:35 PM

Vezi postareaany_annette, la 14 February 2013 - 02:24 PM, a spus:

Cand apari tu cu un dulce stiu deja inainte sa intru pe topic ca e ceva special!
Am avut dreptate si de data asta. Felicitari Olguta, faci totul cu multa dragoste si pasiune, se vede!


Multumesc, Any!! :toothy6:
Imagine postata

#10 Useril este offline   2ut 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,117
  • Inregistrat: 07-April 10

Postat 14 February 2013 - 02:46 PM

Olguta, tare-mi plac torturile tale, dar cu asta m-ai terminat. Urmatoarea tura cand il faci, cheama-ma si pe mine, ca altfel cam slabe sanse sa-l fac eu (m-am zapacit numa pana am citit retea...)
Intr-adevar, se vede pasiunea in tot ce faci.

#11 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 14 February 2013 - 10:27 PM

Vezi postarea2ut, la 14 February 2013 - 02:46 PM, a spus:

Olguta, tare-mi plac torturile tale, dar cu asta m-ai terminat. Urmatoarea tura cand il faci, cheama-ma si pe mine, ca altfel cam slabe sanse sa-l fac eu (m-am zapacit numa pana am citit retea...)
Intr-adevar, se vede pasiunea in tot ce faci.


Te chem, cum sa nu :P
Multumesc :)
Imagine postata

#12 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 16 February 2013 - 09:18 AM

Vezi postareaOlguta, la 14 February 2013 - 01:14 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 14 February 2013 - 01:13 PM, a spus:

Cofetar scrie pe tine Olgutza! :)


Pai chiar scrie de vreo luna jumatate :)
Multumesc, Lilly ;)


Te-am prins!
Si nu ne zici nimic? Nu dai de baut?
Ma bucur pentru tine, esti talentata si tanara si frumoasa si ...slaba! :)

#13 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 16 February 2013 - 11:25 AM

Nu pot spune decat bravo, si pentru cofetar si pentru tort....minunat

#14 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2013 - 12:00 PM

Vezi postareaEataly, la 16 February 2013 - 09:18 AM, a spus:

Vezi postareaOlguta, la 14 February 2013 - 01:14 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 14 February 2013 - 01:13 PM, a spus:

Cofetar scrie pe tine Olgutza! :notworthy:


Pai chiar scrie de vreo luna jumatate
Multumesc, Lilly


Te-am prins!
Si nu ne zici nimic? Nu dai de baut?
Ma bucur pentru tine, esti talentata si tanara si frumoasa si ...slaba! :hug:


Multumesc, Lilly! Dau de baut, cum sa nu :P :occasion14: :occasion14: :occasion14:

Multumesc mult, Stella :floare:
Imagine postata

#15 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 16 February 2013 - 01:55 PM

Superb !
Iar cu inimioarele m-ai terminat .Arata irezistibil .
Asta e o tehnica pe care nu am mai vazut-o si multumesc pentru idee .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#16 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 16 February 2013 - 02:00 PM

Am doua intrebari :

Folosesti gelatina granule sau foi ?
Pentru frisca -On Top (de deasupra)- folosesti intaritor sau gelatina ?
Ce fel de frisca folosesti ?
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#17 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2013 - 02:09 PM

Vezi postareaPiscotel, la 16 February 2013 - 02:00 PM, a spus:

Am doua intrebari :

Folosesti gelatina granule sau foi ?
Pentru frisca -On Top (de deasupra)- folosesti intaritor sau gelatina ?
Ce fel de frisca folosesti ?


Multumesc, Pisco! Tehnica asta e super... practic poti face orice model iti trece prin cap :occasion14:
Folosesc gelatina granule... frisca o cumpar vrac de la un producator local. Cateodata mai pun cate un intaritor de frisca, insa cel mai sigur o bat cu putin zahar pudra care are oricum amidon si o ajuta sa se intareasca (pe plicul de intaritor scrie ca ar contine zahar pudra si amidon oricum). Pentru tortul asta ideea era sa nu mai pun frisca, sa ramana doar bavareza si decoratiunile, insa cand am scos tortul din forma l-am stricat putin intr-o parte si am decis sa-l repar cu frisca, pe care din fuga nu am batut-o chiar bat.
Spor la prajiturit :occasion14:
Imagine postata

#18 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 16 February 2013 - 05:21 PM

Eu spun doar ca e groaznic!!! Groaznic ca nu pot avea si eu o feliuta! Arata fantastic, ca de altfel toate torturile tale în care depui muuuulta pasiune si munca!
Felicitari la gramada, pentru tot! :occasion14:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#19 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2013 - 05:28 PM

Vezi postareaMaya, la 16 February 2013 - 05:21 PM, a spus:

Eu spun doar ca e groaznic!!! Groaznic ca nu pot avea si eu o feliuta! Arata fantastic, ca de altfel toate torturile tale în care depui muuuulta pasiune si munca!
Felicitari la gramada, pentru tot! :occasion14:


Multumesc mult, Maya! V-as servi pe toate cu o feliuta daca as putea, caci am crescut cu voi ca sa zic asa... citindu-va si incercand mare parte din retetele voastre :occasion14: :occasion14:
Imagine postata

#20 Useril este offline   dana3262 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 238
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 16 February 2013 - 05:31 PM

Superb! Felicitari!
Multumim pentru explicatii! O sa folosesc neaparat cremele la torturi.
dana

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi