Ce si cum cumparam produse alimentare si nu numai
#141
Postat 19 March 2013 - 11:12 AM
Laptele il iau de la tarani / tonomat. In ultima vreme - de la tonomat.
Branzeturi - adica telemea, cas si branza dulce - de la magazinul unor sibieni, din piata de langa mine.
Smantana - tot de-acolo.
Cascaval - tot de-acolo (de obicei). Uneori mai luam si din hypermarket, depinde ce pofte are jupanu'. Daca vrea in seara aia cascaval, luam de la hypermarket, ca deja nu mai e nimeni in piata. Daca nu arde, asteapta pana ajunge careva in piata (eu, de obicei).
Carne - joi seara sau vineri dimineata un magazin din piata primeste carne proaspata, de la animale crescute in ograda. Daca am noroc, iau de acolo carne de porc, vita, miel /oaie sau oratanii (parlite, curatate, si cu organe). Aduc gaini / cocosi, rate si gaste. Curcan parca n-am vazut... Dar cum nu cumpar foarte multa carne deodata, cand se termina mancarea, ma duc la supermarket si iau ce-o fi / ce-mi trebuie. Carne macra sau tocata. Nu toaca nimeni la cerere (nu unde ma duc eu) si nici n-am masina de tocat acasa, desi taaaaaare ma gadila-n palma sa cumpar. Dar cum eu vreau sa aiba n-spe soiuri de taietoare / tocatoare...... si cum inca n-am gasit ce caut...... mai astept (vreau sa pot toca orice carne, sa macin nuci, dar sa tai si legume pentru salate sau sa fac suc de rosii). Daaaaaaaa, stiu...... mi-s cu capu'. Vreau ceva ce nu exista. Cum sarmale fac de cateva ori pe an, iar chiftele sau musaca cam la 2 luni....... nu-i asa mare tragedie (pentru noi).
Legume - incerc sa le iau din piata, de la o tante care macar imi zice sincer de unde sunt - Turcia, Spania.... Daca ma duc si-i cer usturoi romanesc, imi zice verde-n fata ca n-are, ca-i adus din Grecia (spre exemplu). Si nu iau de la ea. Dar radacinoasele le iau de acolo, ca-s romanesti (morcovi, telina, pastarnac, patrunjel). La fel si verdeata - leustean, marar si patrunjel. Cartofi si ceapa - fie din piata, fie de la supermarket. Ardei grasi - de la supermarket. Varza - doar din piata (inca n-am vazut in hypermarket varza romaneasca, moale). Etc...... depinde de sezon si de ceea ce caut.
Oua - de la piata sau din hypermarket, depinde de graba. Alea din piata cica provin din ferma lu' nu-s-cine (da' parca poti verifica)??? Iar pe cutia de la hypermarket zice ca gainile au fost crescute la sol cu mancare "buna". Iar n-am cum sa verific... Am luat si de la sibieni de vreo 2 ori, dar nu mi-am batut capul sa observ vreo diferenta, sincera sa fiu.... Poate candva o sa fac o comparatie.
Produse congelate iau cand si cand si de obicei legume sau fructe.
Fructe luam de obicei din hypermarket - banane, rodii, lamai, portocale si mere (in general). Dar mancam si kiwi, grapefruit..... tot de acolo luate. Marfa din piata e la fel la calitate, dar mai scumpa. Mere iau din piata, de obicei toamna si partial iarna, cand vad ca-s mai "adevarate".
Dulciuri fac eu in casa, nu prea cumparam.
Faina - si alba si integrala. Cea alba merge la prajituri, cea neagra / integrala / cu seminte devine paine.
Cosmeticale - noi luam cam ce ne trebuie, dar nu asteptam sa se termine samponul / spray-ul ca sa luam altul.
Produse de curatat baia, bucataria sau hainele - luam mai multe daca-i vorba de produse mici, care se consuma repede - sapun de wc, de exemplu, dar detergentul de rufe il luam la punga de 6 kg.... Balsam nu folosim. Buretii de vase ii folosesc pana mi se par ca nu mai sunt in stare buna. Microunde n-am in casa, asa ca nu-i sterilizez. Si nici nu mi se pare ca miros. Dar eu spal cu apa calda / fierbinta (iarna) si cu ocazia asta se curata si ei. Mai degraba cu prosoapele de bucatarie am o problema - mi se pare ca se murdaresc / imput in scurt timp. Dar cum am multe, le trec pe linie moarta pe alea murdare si scot unu curat din sertar.
La oale, ulcele, ustensile de bucatarie, isi mai baga si el nasul. Sau nu. Depinde de chef / caz.
La electrocasnice, cautam informatii, rumegam, pana gasim cea mai buna oferta.
In general mergem impreuna la cumparaturi, ca avem de luat mai multe si mai grele (apa luam cu baxu'). Dar merg si singura si-l mai trimit si pe el singurel. Nu ma pot plange de compania lui, dimpotriva. Ne mai sfatuim, ne mai plimbam prin magazin, dar nu cine stie ce.
La etichete ne mai uitam, dar nu foarte des. In general la produsele pe care nu le-am mai vazut pana atunci, sau pe care nu le-am mai cumparat. Si nici atunci nu studiem foarte pe-ndelete.
Lista am inceput sa facem de cativa ani. Uitam amandoi ce ar trebui sa luam. Noi mergem la hypermarket cam o data pe saptamana si avem destule de luat, normal ca nu tin minte tot. Cu lista e mai usor. In general luam ce scrie pe hartie. Numai daca ne iese-n fata cine stie ce oferta deosebita luam si altele. Sau, daca vreau sa fac o mancare si nu gasesc unul din ingredientele de baza - ma reprofilez, ca n-am de ales.
In strainezia a avut perioade mai lungi in care era singurel, asa ca, de voie - de nevoie, a invatat sa faca singurel cumparaturi. Nu exagereaza, ia cat e nevoie. ba ma critica pe mine (uneori), ca iau prea mult... Da' cand ii pun in strachina, dispar toate criticile!
#142
Postat 19 March 2013 - 11:36 AM
Dar e alta atmosfera cand mergi fara sa te goneasca nimeni din urma, gata, mai e ceva?!!? ai terminat?!!?
Eu nu depasesc lista, maxim ca gasesc ketchup fara aditivi si iau, sau crochete de branza cu chimen, a mancat omul toata seara de duminica, aveau aditivi, dar ce bune erau!
Noi nu luam lapte de la tonomat, la mine e departe si el nu ACCEPTA asa ceva. Plus ca nici unul nu bea lapte, merge la beschamel si atat!
Iar asa, noi nu mancam organe, maxim ficat si deobicei de pui, in rest pas!Am inteles de la amica mea ca azi creierul de porc are valoarea lui in aur, ma lasa definitiv rece, nu am cumparat in veci!
Eu iau mezeluri numai de la firmele mele favorite si numai daca nu le vad mustind de apa! Bunica mea era chimist alimentar si ea mi-a zis ca e cea mai mare prostie sa platesti apa la pret de carne( procesata)!
Dar lista e de baza! Fara ea, luam o perna in forma de pisica si carne de pui si gata!
#143
Postat 19 March 2013 - 11:46 AM
Fructe de mare nu servim, n-am mancat niciodata, asa ca nu cumparam.
Mezeluri - rar si doar de la sibieni. Muschi file, cotlet, pastrama de miel si inca cateva soiuri. Salamuri - pas. N-am mai cumparat de cativa ani buni decat in cantitati mici si doar din alea uscate. Carnati? Tot de la sibieni. Toba si alte sunci - tot de-acolo. De alea in folie, cu apa si alte minuni - nu am cumparat. Daca am mancat pe undeva mai mult de 5-6 feliute.... a trebuit sa-mi croiesc drum spre vecinu', pentru mine mezelurile din comert sunt diuretice. Imi golesc burta imediat.
Muraturi - daca n-am in camara, cumpar de la hypermarket de obicei. Am luat de Craciun din piata. N-au fost rele, dar parca n-aveau gustul ala de muratura facuta-n casa. Alea noastre ies mult mai bune si mai parfumate. Dar cum in toamna n-am apucat sa punem.... acum ne multumim cu ce gasim.
Daca-mi mai aduc aminte de ceva, revin... Si va stresez!
O sa ma uit peste link-urile puse de voi, cu e-cloth. Puteti, totusi, daca nu cer prea mult, sa mai explicati inca o data care-i treaba cu ele? Ce anume inlocuiesc (exact) si la ce folosesc? Nu mai am nevoie de stergator, de detergent, de...? Curata mai repede, mai usor, mai cum?
#144
Postat 19 March 2013 - 12:00 PM
Salamuri eu nu iau, dar gasesc in figider, deci cineva ia. Uscate e drept.
Muraturi i-am tot dus de la mine, dar pana la urma n-am mai suportat si am luat din piata ca oricum pofteam!
Ori ca sursa mea e talentata, ori ca era pofta mare, mi se par super!
#145
Postat 19 March 2013 - 05:20 PM
#146
Postat 19 March 2013 - 10:21 PM
Eu folosesc de multi ani cu succes combinatia de apa+ otet alb+ un strop de detergent de vase, amestecate intr-un recipient cu spray pentru frigider,bucatarie, parchet laminat,gresie,geamuri. Excuzand detergentul (la 1L de apa cu otet pun 15 ml de detergent) nu am nimic nociv, chimic. Intr=adevar, mirosul oteltului nu e ca al florilor de chimicale dar otetul atenueaza celelalte mirosuri din casa si se disipeaza rapid. Air-plugurile, adica uleiurile alea chimice care se pun in priza, gen Airwick, Glade pot declansa crize de astm si sunt foarte nocive datorita compozitiei chimice inhalate. Da, stiu, miros frumos dar eu desi sunt generatia Cernobal nu am avut atatea cunostinte de astm sau alergii ca astia americanizati- securizati.
De asemeni, am incercat un mop de asta cu difuzor de solutie, apesi pe buton si pulverizeaza solutie pe parchet...dar asta necesita baterii, solutia e chimica si mopul necesita doar anumita laveta pentru curatat, de dimensiunile firmei.
Dupa ce am folosit porcaria fara a vedea mare miracol,(bazaconiile fancy imi impingeu mizeria in loc sa o adune) am ajuns la un mop simplu cu baza care se invarte 360 de grade, ii pun 2 lavete ieftine de dimensiuni aleatorii, eventual si carpe de la teztile uzate,normal ca nu corspnd si le tai, le prind de baza cu elastice de la legume, asa ca nu aluneca, nu se pierd in timpul procesului, le arunc in masina de splalat si in loc sa apas pe buton sa mi se distribuie solutia de curatat, folosesc un pulverizator si "dau manual inaintea mopului". N-am nevoie de E-cloth ca solutia e ecologica si carpele sunt refolosite, respalate.
Aceasta este contributia mea la eliminarea chimicalelor si sunt mandra de ea!
A, as mai avea ceva, intamplator la Dr Oz, o emisiune amwericana despre sanatate, se spunea ca eticheta despre puii "crescuti liber" inseamna ca au cusca deschisa, nu ca in mod necesar apuca sa iasa toti afara sa alerge, "oficial e bine". Firmele au voie sa aive o marja de eroare de 20% in ceea ce priveste compozitia alimentelor dar aceasta marja poate ajunge pana la 70% si e acceptabil deci 25% mai putin gras poate sa nu insemne nimic concret.
Camioanele frigorifice, pentru a economisi combustibil,trimit marfa la o temperatura necesara, se inregistreaza corect si confirma, insa pe parcurs acea temperatura nu se mentine timp de 30 de ore si se refrigereaza totul cu 30 min inainte de destinatie pentru a fi receptionata marfa la temperatura optima. Ca doar bacteriile nu se vad.
Si cica daca aveti copchii agitati nu e vina lor, ci a chimicalelor Yellow 3 si 7 care ii "turbeaza".
Vreau in gradina lu' Ion L:))
Imagini atasate
#147
Postat 19 March 2013 - 10:41 PM
Oricum, daca la ce punem la exterior mai putem avea un control : asta incluzand cosmetice si produse de curatenie, la ce bagam in noi se complica treaba la niveluri de SF.
Filosofia mea e usturoi si ceapa.
#148
Postat 19 March 2013 - 11:19 PM
Or fi bune si alea, desi mai de graba te-as crede pe tine, in toata viata mea grasimea nu s-a luat de pe ceva fara ceva acid( otet), dar cine stie ce noua minune a lumii s-a inventat , sa nu fim retrograzi!
#149
Postat 20 March 2013 - 12:26 AM
zerda, tu nu ai folosit cîrpa, flori nici ea, dar tinzi să îi dai dreptate ei. la cei îi dai dreptate?
#150
Postat 20 March 2013 - 12:32 AM
Nu cred ca o carpa poate fi sterilizata numai cu apa, o anumita perioada de munca din domeniul sigurantei alimentelor... ce sa mai zic??
#152
Postat 20 March 2013 - 01:03 AM
#153
Postat 20 March 2013 - 01:08 AM
de cand cu Zepter nu mai cred nici in dracu , nici in ta-su!
#155
Postat 20 March 2013 - 02:12 AM
Dexter, la 20 March 2013 - 01:23 AM, a spus:
Astia care imi spala mie geamurile pe exterior, cocotati pe o franghie n-au auzit de ecloth. Eu sunt la etajul 9 intr-un bloc de 19 dar nici la cladirile de peste 50 de etaje, baietii, alpinisti utilitari nu spala geamurile doar cu ecloth si apa. Da' de ce? Ca de promovat tu ai tot promvat-o. Iti zic eu, din cauza ca nimic nu scuteste frecatul. Ecloth, nu ecloth, daca freci iese bine si cu apa si otet. Pe bune ...serios. I'm out.
#156
Postat 20 March 2013 - 04:03 AM
Dexter, la 20 March 2013 - 01:23 AM, a spus:
Stiu sute de firme de transport care desi vor sa faca profit nu spala geamurile autobuzelor, autocarelor, trenurilor, taxiurilor cu ecloth. Ma', toti astia is inculti si a dracu'! Nimeni n-are buna vointa.
#157
Postat 20 March 2013 - 02:11 PM
#158
Postat 20 March 2013 - 05:47 PM
Dexter, la 20 March 2013 - 02:11 PM, a spus:
Nu emit pareri competente, imi expun suspiciunea si dau sugestii/aternative ecologice si economice desi nu suntem la topicul corespunzator.
Si nu se zice "hai ma lasi" ci se zice "hai ma leshi"...No,d'apai du-te ca te las...
#159
Postat 21 March 2013 - 06:06 PM
floricica, la 19 March 2013 - 10:21 PM, a spus:
Si cica daca aveti copchii agitati nu e vina lor, ci a chimicalelor Yellow 3 si 7 care ii "turbeaza".
Intr-adevar colorantii sunt nocivi, si copiii mei citesc etichetele si daca-s coloranti, deja stiu ca nu le cumpar. Bine, mai calcam si noi stramb, dar decat sa le cumpar bomboane colorate mai bine ciucalata.
Io m-am mirat cand am vazut pe un pachet de unt (nu mai stiu ce marca era) "may contain colour" ...
#160
Postat 28 April 2013 - 02:27 PM