Forum Culinar: Cum folosim vasele Zepter - tehnici si preparatii de baza. - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cum folosim vasele Zepter - tehnici si preparatii de baza. Preparate diverse, mod de lucru si retete.

#1 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 12:10 AM

Am dorit de mult sa fie deschis un topic cu acest subiect de cineva care profeseaza mai mult decat mine in bucatarie.

Sper sa am de la cine ma perfectiona, inspira, mai ales pentru gatirea in sistem.

La solicitarea Zerdei postez pentru inceput cateva tehnici simple de unde se porneste gatitul in vasele Zepter. Daca e un reprezentant de vanzari (sau similar)printre noi, il nvit sa imi ia locul, sau sa ma corecteze unde gresesc.

Astazi ne propunem sa prezentam:

Cum se procedeaza pentru a prepara o friptura



Muschi de vita la gratar

Azi eu am avut circa 600 g muschiulet de vitel, o carne absolut slaba. Carnea de vita are o textura, care, in opinia mea, o transforma in cea mai pretentioasa carne de preparat ca friptura in vasele acestea (respectiv e singura care mi s-a lipit de maxim 4-5 ori in 18 ani de folosire).

Il taiati cum aveti placerea. Pentru a dovedi ca se coace bine si in interior, chiar si un bucatoi gros, dar se rumeneste bine pe afara si e fragedissima, insa nu se arde/usuca, eu am folosit mai multe tipuri de taieturi: capatul muschiului netaiat, dar si felii de muschi de circa 2 degete de ale mele (pe lat ;)). In urmatorul post si o friptura dintr-o bucata de muschi intreaga- de 300g.

1. Punem vasul la incins, gol.
Acum am folosit grillerul, dar daca aveti un alt vas de forma joasa, fara rizuri, il puteti folosi cu succes (alta data o sa va arat si rezultatul in vasul fara gratar):
*In cazul unui aragaz pe gaz, se foloseste cel mai mic ochi, cu flacara la minimum, recomandabil cu un disc metalic de 30-50 mm, pozitionat intre flacara si baza vasului.
*In cazul plitei electrice se foloseste ochiul cu diametrul cel mai apropiat de cel al vasului, la temperatura medie (eu am de la 0-9, folosesc 5, sau 6 depinde de graba si ce mai am de facut intre timp, ca sa termin cu toate in acelasi timp).

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609636787873.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609637483895.jpg

2. Intre timp spal carnea, o usuc in doua servetele absorbante si atat, nu o condimentez cu nimic in prealabil.
Orice alta carne se prepara la fel, dar puteti sa o condimentati inainte dupa placere si dorinte, in functie de tenta pe care doriti sa o dati mesei respective.
Prima data va recomand sa faceti friptura in vasul Zepter fara absolut nici un condiment, veti simti un gust natural al carnii, o carne CU GUST, nu fada, si veti constata ca nu este nevoie de adaos de sare (si in consecinta nici de condimente doar in scopul de a suplini lipsa sarii).

Eu am in set 2 termocontrolere stricate, dar nu stiu care sunt (nu le-am dat deoparte), insa nu ma deranjeaza asta pt ca nu ma mai iau dupa indicatia acului de muuult, mult timp ci dupa ochi/nas/experienta, va puteti ghida dupa nas, asa cum o faceti cu un gratar din cele grele de fonta, cand va orientati dupa cat e de incins gratarul. Ca sa arat ca nici nu ai nevoie de termocotnroler, am facut cu acesta "mai nou" (si asta e un model depasit de nu stiu cati ani), pentru ca regulile eu le stiu doar pe celalalt tip de termocontroler (din ebonita neagra cu culorile albastru, verde, rosu). Deci cu acesta nu stiam procedura: la cat trebuie sa pun carnea, asa ca am facut instincitv si mi-a iesit ca mai jos, adica preparat final perfect, pt de data asta am dorit-o bine facuta (asa o mananca boierul!).

Mi s-a parut ca am stat cam mult, toata lumea era infometata, asa ca am pus carnea cand acul termocontrolerului arata asa, dar habar nu am cum scrie la carte pt acest tip de termocontroller.
Nu supraincalziti vasul! Nu-l duceti la rosu inainte sa puneti carnea, mai bine mai putin incins (Asta se poate repara din mers) decat prea incins.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609649514401.jpg

3. Se pune carnea si se preaseaza bine si rapid cu furculita pe toata suprafata sa.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609643323995.jpg

Acum carnea e zdravan lipita de vas, nu incercati sa o desprindeti, o veti rupe! In cateva minutele se dezlipeste singura!!!


4. Se inchide repede capacul si se inchide focul. Se indeparteaza vasul de pe sursa de caldura in cazul plitei electrice care inca va continua mult timp sa ramana incinsa.

Pana am pus carnea si am pus capacul, acul termocontrollerului deja se ridica asa:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609649495686.jpg

La inceput iese putin abur printre capac si vas. In cateva minutele acest abur formeaza o pelicula umeda in santul de pe buza vasului si sigileaza vasul.

5. Cand nu mai iese abur (2-3 minute) puteti intoarce friptura, daca este complet dezlipita si gradul de rumenire va satisface pUpila.
Folositi timpii normali de gatire a carnii de vita raw/medium/well done.
Eu am intors-o cand arata asa:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609649505669.jpg

Am facut in timp ce s-a copt friptura paste cu sos de branza pentru fiica mea si o portie de cartofi sprayati cu EV si grillati sub grill la cuptor (metoda Maya :)).


6. Mai lasati pret de cateva minute (eu vreo 4) si daca gradul de rumenire este cel dorit, scoateti friptura.

Puneti vasul in chiuveta la inmuiat, umpleti-l cu apa rece, si porniti montarea preparatului in farfurii. Eu, montarea fara multa scoala, pricepere si timp, mai ales ca era foame mare.

La masaaa!!!

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609649520252.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609649527708.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-1360964948577.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609649540641.jpg


Secretul gustului sau delicios sta in prepararea carnii, care trebuie sa fie rumenita si facuta exact cum va place. In speta in aceste vase gustul clasic al unui muschi de vita este potentat pt ca nu are nevoie de de nici un adaos pentru a i se imbogati gustul.


Friptura nu are nevoie de sare, piper si alte condimente. Carnea are un continut ridicat de saruri. Sarurile o fac sa fie deja sarata, doar ca prin preparare incorecta se distrug si in vasele obisnuite suntem obligati sa adaugam sare si/sau condimente dupa gust. Condimentati cu ce va place dupa ce o gustati natur. Eu am condimentat-o azi, in farfurie cu un otet invechit 12 ani in butoaie valoroase.
De asemenea, la gatitul in Zepter, carnea nu pierde din volum ca la gatitul intr-un vas/gratar clasic, unde scade considerabil. Veti vedea ca este o diferenta notabila si o economie in buget. Veti avea nevoie deci portii mai mici ca si gramaj in crud, pentru acelasi preparat final.

Aceasta friptura nu s-a lipit, nu a necesitat adaos de ulei/apa/sare sau condimente, a fost foarte suculenta, gustoasa si moale.
Nu avea nevoie de nici un fel de adaos: sare, piper, verdeturi, iubitul meu a mancat-o natur. Pe mine ma deranjeaza putin gustul de vita si v-am prezentat si varianta muschi de vita imbalsamata in acceto balsamico.
Voi reveni si cu alte fripturi din alte carnuri, sau tot cu asta cand otetul balsamic il putem pune in ultimul minut de coptura in vas, peste carne. Impreuan cu putina zeama lasata de friptura, va iesi un sos caramelizat, ca o crema groasa si foarte gustos.

Cand ati terminat de mancat, putinele urme de sos de carne de pe vas s-au inmuiat deja si puteti spala vasul cu usurinta, cu partea aspra a buretelui. Eu nu folosesc detergentii speciali de la producator, dar folosesc de fiecare data bureteii de inox (din orice hipermarket) pt indepartarea albuminei din interior, a carei depunere si acumulare la vasele clasice nu se vede.

In cazul in care avem termocomputer, putem controla precis temperatura din vas si il putem programa sa ne avertizeze sonor la temperatura dorita. Cu alta ocazie am sa gatesc si cu acela ... :) Nu am facut-o niciodata si nici nu stiu pe unde e ... Deci imi prinde foarte bine si mie acest topic! :)


Pofta buna si va astept cu intrebari, retete, incercari, experiemente.

PS: orice vas din otel inoxidabil 18/10 cu baza groasa de minimum 12 milimetri si facut din masa de inox poate fi folosit similar.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#2 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 12:40 AM

In cazul in care aveti vreun neajuns corectati friptura pe parcurs. Astfel,
- daca e o carne prea apoasa si cand ridicati capacul sa intoarceti friptura o gasiti scaldata in "supa", va sfatuiesc sa scurgeti sosul intr-un castronel si sa continuati sa grilati pe parta initiala cateva minute pana ajunge la culoarea dorita, apoi intoarceti procedura dupa intoarcere va fi cea normala. Zeama de carne ramasa o puteti folosi dupa inspiratie.
- daca ati pus carnea in vasul insuficient incalzit si lasa apa, nu se rumeneste, aplicati acelasi procedeu ca mai sus, dar repuneti pe foc.
- daca ati supraincalzit vasul riscati sa ardeti carnea, dati vasul la o parte si lasati sa scada spre mijlocul lui verde inainte sa puneti carnea
- daca acul termocontrolerului scade sub jumatatea lui verde si nu e friptura asa de rumena pe cat o doreati, repuneti-o pe acelasi ochi, aceeasi intensitate si procedati cateva minutele la cresterea temperaturii, continuati procedurile in mod normal.

In rest nu mai stiu... intrebari?, ca am mai scris o bucata, dar am pierdut-o pana am reusit sa aranjez pozele bine si nu mai am firul a ceea ce am scris sau nu.

Sper sa va fie de folos si va astept pe toti utilizatorii, care au vasele in dotare, sau nu (orice curiozitate), pe acest topic :)

Asta e aceesi friptura, din acelasi muschiulet (alte 300 g), bucata intreaga, groasa, facuta luni pentru mine, mediu-in sange, pt. ca, in general, asa o prefer. Muschi de vita in sos de otet balsamico, medium-raw:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609689579485.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609689593116.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609689603784.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609689616065.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609689628869.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13609689643629.jpg


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#3 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 16 February 2013 - 01:08 AM

bre, ce mi-ar place să am mai multe oale zepter, dar n-am decît una mititică, diametrul de 25 cm, mai inaltă, cred că are 3 litri (?)

o folosesc la multe chestii, cel mai mult la cărnuri care necesită coacere mai lungă, bag carnea in vas, la alea fără pic de grăsime, pun şi un pic de ulei ev, suc de lămâie, condimente şi uit de ea ore in şir. spre sfîrşit mai bag o legumă, un usturoi, un ardei iute şi gata. aşa fac brasato şi îl ţin de la 3 ore în sus.

sau dacă nu am decongelat carnea, o bag direct in oală şi se face singură. pe mine nu mă împroaşcă şi nici nu iese abur pe sub capac.

am să incerc să fac friptură, dar nu prea am unde să mă desfăşor că fripturile mele sunt XXL şi nu "stau" pe diametrul respectiv. nici ciorbă nu am incercat, dar pot să încerc una mai mică.

piept de porc, înăbuşit in zepter cu ceva mirodenii, yum-yum. am mâncat aşa ceva la o crîşmă, era condimentat cu chimen. am incercat şi eu în zepter şi mi-a ieşit mai bine ca la crişmă...

şi un tip, apa de paste fierbe de 2 ori mai repede in zepter decît in oala de paste :)

#4 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 01:48 AM

si al meu cel mai mare are tot 3,5 l . Stiam ca am mai primit unul de 4 l, dar a disparut ca pamantul....


Vorbesti serios de apa de paste? si eu vroiam sa imi cumpar un vas special pt paste, ca astea-s prea greu de manevrat (sunt grele) si mi-era ca se lipesc pastele in ele. Atunci voi incerca.

Nu'sh ce-i ala brasato trebuie sa imi detaliezi, te rog.

Piept de porc cu chimen/chimion cand mai faci sa demonstrezi, sau doar sa explici, daca doresti.

Metoda de preparare pentru Supa/ciorba o sa iti arat eu cu proxima ocazie, in pasi, dar e pacat sa nu le faci in vasul asta, ca ies bune rau si sunt mai mineralizante si vitaminizante, mai sanatoase.

Eu in principiu fac supa/ciorba asa (altii pun totul de la inceput cu bors cu verdeata, e o infinitate de moduri de lucru cu vasele, important sa nu te "pishti" mult pe rosu (high = supraincalzire), cu alte cuvinte sa tii temperatura sub control, altfel nu le folosesti pentru scopul in care le-ai achizitionat: hranirea sanatoasa!):

1. Se elimina toxinele din carne, prin oparire sau o clocotire rapida. - in vasul rece, intotdeauna pe focul dat mic, cum am explicat mai sus (la plita pun chiar mai mic decat la friptura, la 3, max 4 functie de graba), pun carnea in apa rece cu sare si un varf de bicarbonat, cu capac. In cazul ca e vreo vita batrana adaug si un paharel mic de palinca (nu va speriati nu se va simti gustul in preparatul final, se evapora toata, dar fragezeste). Las sa fiarba aproape sa dea in clocot si arunc apa cu tot cu spumele, spal carnea si vasul. Cine nu vrea sa scoata toxinele din carne poate sari pasul asta, eu asa fac inainte de a ma apuca de ciorba de carne, in orice vas ar fi sa-l fac. Aceasta etapa se poat face in orice vas, oricum apa se arunca, dar aici nu clocoteste si deja se ridica spuma carnii - toxinele).

2. Repun carnea in vas
asa cum doresc sa fie la final, exemple:
- daca fac supa de galuste/taietei :
* fie pun un pui intreg si il scot cand e fiert (si-l rumenesc 10 min la cuptor cu condimente ca felul 2) si in 1 ora ai si supa si ffiptura gata
* fie bucati de pui
* os de vita cu maduva dupa cum si ce am. Dupa pasul 1 de mai sus carnea e deja frageda.
- daca fac ciorba de vitel, pun cubuletele de carne de-o imbucatura (asa se si fierb mai repede).
- de porc nu fac ca nu ne place, dar la fel as pune cubulete mici
Dupa ce repun carnea la foc cu o jumatate cescuta de apa (isi lasa si carnea apa si apoi se innabuseste, in 20 minute e cam gata, ma apuc si tai toate legumele daca nu le am deja taiate: fiecare ce vrea sa puna si in forma in care doreste.

3. Se adauga peste carne legumele taiate, 1 lingurita de sare rasa si se mai adauga cam 1 canita de apa. Apoi se lasa pana ajunge la sfarsitul zonei verzi, cam 10-15 minute atunci si carnea si legumele vor fi fierte (se probeaza si daca e cazul se mai lasa putin).

4. Atunci se completeaza cu apa pana la nivelul dorit si se procedeaza la finalizare / dregere: galuste ori perisoare / rosii, sau bors, sau zeama de varza, smantana cu galbenusuri, ou batut, etc ... fiecare ce ciorba/supa are de facut.
Se potriveste de sare si alte condimente dorite si se mai lasa pana se infierbanta si apa (sa ajunga iar al final de verde), apoi se stinge focul.
Cu focul stins mai lasati la odihnit si amestecat aromele, cateva minutele, functie de timpul de care dispuneti.
Daca e totul fiert se da la o parte de pe sursa de caldura (la plita) si se adauga verdeata. Iaca o supa de galuste de acum 2 saptamani:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610483341422.jpgImagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610483353749.jpg

E minunat gustul si se face rapid, a facut pana si mr. Dani ciorba de vitel in zepter:
a pus carnea cubulete dintr-o casoleta de gulas de vitel (el nu a oparit-o si nici spumat-o, in cazul asta nu e bai, toata spuma se aduna pe margine si se lipeste de pereti, tot clara iese ciorba), a lasat carnea la fiert vreo 20 min cu o canita de apa, a adaugat o punga de legume de minestrone, 1 canita de apa si sarea - 15 minute max. A completat cu apa si suc de rosii pana de 1 deget sub semnul de max si a mai lasat 20 minute. A pus verdeata si a servit-o cu mesterul care ne lucra la casa, acum 4 ani.

Nici mie nu imi pufaie si nu-mi da pe afara, nici vorba de oala cu presiune, dar:
- foc minimorum intotdeauna
- nu trebuie sa treci cu lichid care va urma sa fiarba in clocote de mai mult de 2/3 din volum vas. Lichidul se completeaza la sfarsit, cand sunt ingredientele fierte. Se gateste in vasele cele mai mari pentru cantitati mari care ocupa prea mult spatiu din vas.

Eu fac mazare cu carne, fasole cu carne, ciuperci cu sos alb sau similar, varza noua cu marar, varza cu carne, praz cu masline, pui cu ciuperci si smantana ... ORICE si TOTUL ... ca nu am alte vase, pt plita (afara de cateva tigai de teflon pentru chestii rapide si nesanatoase - clatite, snitele, chiftele sau similar, pe care le fac 1 data pe an max, in ultimii ani pe snitelele si chiftelele le-am tranzitat la cuptor) , decat unele de la pyroflam, pe care le folosesc cand vreau sa dau preparatul la cuptor, sau la congelator.

De acum o sa mai postez aici, cand am timp din timpul gatirii si mai explic pentru cine are si nu stie sa le foloseasca, ca e pacat sa nu ne hranim sanatos.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#5 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2013 - 02:15 AM

Ce dat pe dinafara??? eram la calculator si auzeam ca si cum aveam artificii in casa, ca sareau stropii in foc si sfaraiau! Si era la verde! Si eu lichid nu pun niciodata pana sus ca cerinta este de bors si borsul se pune la final dupa ce toate sunt fierte, deci e loc destul, mai bine de 2/3 din oala ca la noi se mananca ciorbele acre bine! In cazul cu sfaraitul pusesem fasole fiarta in oala de presiune numai cat sa se imprieteneasca cu niste ceapa, boia si sos de rosii, deci treaba era gata facuta in proportie de 70%! N-am inclus si distractia de a sterge stropii de pe aragaz,ca fara ea, era in proportie de 90%!

Si cu o oala de 3,5 litri chiar n-am ce face, dar era in set, parca am explicat la meniuri monoportie ca nu se mananca de trei ori aceeasi ciorba si suntem numai doi. si sa fac mancare in ea ar fi si mai culmea!Aia poate pentru ca s-o impart!

Eu gatesc orice in ea,ultima data pui cu masline, dar ca in orice oala normala! cand incepe sa pufneasca, iau capacul si ma car din zona, doar n-o sa stau sa iau oala, sa pun oala la 10 minute! daca eu stiu ca prazul se face in 25 de minute atunci revin sa ma uit la el si gata! Si daca se face in 10 minute de cand e verde si eu stau 20 pana ajunge acolo, cu ce m-am scos??
Nu cu ciorbele am probleme, ci cu alte tipuri de preparate neatat de sosoase!
Tata zice ca toata carnea facuta in Zepter are gust de spital, iar din moment ce s-a prins, se cheama ca nu avea zeama deloc, corect?? Nu aveam ce sa scurg! Omul n-a fost niciodata in spital, el a zis ca de ce n-ai terminat-o de gatit, nu vezi ca e uda?? desi avea urme de maroniu, nu i-a placut. Culmea este ca la grillul de aragaz, nu face urme de maroniu,daca nu il arzi evident, se face cumva uniform, dar are alta savoare.
Poate daca fac piept de porc nu are gust de spital, dar ala are multa grasime si de ala n-am eu voie!

Am citit cartea aia si-n dunga, pana mi-a zis omul ca gata s-a convins ca asa scrie, dar sa nu mai fac experimente pe pielea lui.

Da, merge cu carne mai grasuta, sau cum mi-a zis vara-mea( care a fost reprezentant de vanzari in Germania) cu un pic de grasime, deci nu e cum scrie in carte!Eu le-am luat cand trebuia sa tin o dieta care sa contina minimum posibil de grasimi! Inclusiv fara ulei de masline, oricat de la rece era el stors!
Legumele oricum le prefer crude( telina si morcov fiert de exemplu nici nu mananc) si varza calita sau fasolea sau prazul imi ieseau foarte iute si in cratite normale!
Dar eu sunt deschisa la experimente, uite mai incerc. In afara de voi doua pe care nu va cunosc , nu cunosc pe nimeni in viata reala multumit de ele, ca ar fi cum scrie la carte!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#6 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 02:30 AM

dai focul prea mare, asta cred ca e buba. Sa ajunga la verde ar trebui sa te plicitsesti. vreo juma de ora! Incearca sa faci friptura cum am aratat mai sus si o sa vezi gust cum nu iese nici la gratar, nici la cuptor, nicicum nu iese mai buna. Ai vazut ce carne slaba am facut? Nu se prinde deloc, decat daca iei capacul dupa ce e prinsa beton cand o presezi cu furculita. Cand tu ii pui capacul , stingi focul si in 5 min ea se dezlipeste singura!

nu trebuie sa se prinda carnea, inseamna ca vasul a fost supraincalzit. Si nu trebuie incalzit rapid, ca atunci cand pui carnea acul se duce la cer, ori tu maxim ai voie , dupa ce ai stins focul, cu cat creste din inertie abia-abia la maxim sa piste zona rosie, cu focul stins!

in astea se gateste la foc minim, de aia ti-am zis la flacara de lumanare!

si se gateste numai cu capac totul, daca vrei sa gatesti sanatos, sa se pastreze proprietatile nutritive ale alimentelor, altfel aleluia vitamine, saruri, aminoacizi etc

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#7 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 16 February 2013 - 02:34 AM

înseamnă că la spital in bucureşti se găteşte in zepter :)

mie îmi iese cea mai delicioasă carne posibilă, chiar mă intreabă lumea cum am făcut-o, artificii nu am auzit niciodată şi nici să o păzesc nu trebuie. şi eu am aragaz electric, îl pun la 2 şi mai verific cînd sună ceasul că e gata ...

#8 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2013 - 02:37 AM

Acum nu pot ca sunt in deplasare, dar o sa-ti pozez nenorocita de flacara cu un bat de chibrit ca termen de comparatie sa vezi ca este cat maciulia lui!! Si mai am si protectie!
mai mic nu pot sa-l dau ca mi s-a intamplat sa se stinga de la curent.E da, la asta sunt bune vasele Zepter, ca ele continua sa gateasca si daca focul e stins de 15 minute! Cu pompierii as putea avea probleme!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#9 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2013 - 02:38 AM

Mancarea de spital este o metafora ultracunoscuta in Romania, este o mancare care n-are nicun haz, este fada si apoasa si nesarata.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#10 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 02:44 AM

eu nu mai stiu cum scrie la carte ca nu am citit-o de curand, dar iti spun ca fac orice friptura fara strop de grasime in carne si fara adaosuri de ulei si fierb legumele la abur si nu se prind, nu se ard, gatesc cu capac si totul are gust delicios ca niciun altul!
totul e: focul la minim. Ce termocontrol ai? ca special l-am pus pe asta cu care nu stiu nimic cu zonele, pt tine, ca altfel eu am unele de pe vremea lui pazvante, varianta anterioara asteia, la care stiu ca are o fanta la zona verde la final si cand ajunge acolo pui carnea. Dar daca nu il incingi la foc mic, pana sa ajunga acolo, adica daca ii dai inertie prea mare se supraincalzeste dupa ce pui carnea si de aia ti se arde. In orice caz daca o sa experimentezi o sa te inveti. Si mie, chair saptamana asta mi s-a prins putin luni carnea, dar am pus repede un strop de apa si imediat s-a desprins si inmuiat, in final nu s-a cunoscut nici la gust nici la aspect pocinogul, dar atunci eu am gresit ca aia mica m-a chemat cu treburi mari cand eu trebuia sa pun carnea ... si s-au dus aproape 10 minute in plus ... l-am supraincins si nu mai aveam chef sa stau ... . Il si vezi, daca la sfarsit, dupa ce ai facut gratarul are o culoare usor galbuie vasul, inseamna ca a fost supraincins.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#11 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2013 - 02:45 AM

Vezi postareaDaniella, la 16 February 2013 - 02:30 AM, a spus:

Nu se prinde deloc, decat daca iei capacul dupa ce e prinsa beton cand o presezi cu furculita. Cand tu ii pui capacul , stingi focul si in 5 min ea se dezlipeste singura!

nu trebuie sa se prinda carnea, inseamna ca vasul a fost supraincalzit. Si nu trebuie incalzit rapid, ca atunci cand pui carnea acul se duce la cer,
si se gateste numai cu capac totul, daca vrei sa gatesti sanatos, sa se pastreze proprietatile nutritive ale alimentelor, altfel aleluia vitamine, saruri, aminoacizi etc


Deci numai de cate ori am auzit eu de la toti Chef-ii cu emisiuni ca scade temperatura cand pui carnea, sa fi primit 100 de lei si tot nu-mi parea rau! Cum puii mei sa creasca temperatura cand tu adaugi o bucata de carne mult mai rece??

Hai ca la Zepter nu ma pricep, dar la fizica am mai invatat!

Lasa ca ma joc pe un piept de pui, ca are cine sa-l manance daca nu-mi iese pe gustul meu, sunt chiar patru doritoare.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#12 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 02:57 AM

ti-am aratat eu mai sus, in poza, ca dupa ce am pus carnea a crescut de la 2/3 din verde pana aproape de 1/3 din rosu
astea nu-s un simplu vas! ele inmagazineaza foarte multa caldura, care se disipeaza ulerior ducand la prepararea hranei si fara foc! nu'sh cum sa iti mai explic ca le ai nenica pe contrazicere! sunt ca o piatra vulcanica. Normal ca la sefi in tigaia de teflon sau vas subtire de ce-o fi le scade temperatura, e logic si conf legilor fizicii.

Deci eu iti fac friptura fara foc pe masa din living, daca imi dai vasul incins cu incetul pana la 2/3 din verde. Respectiv, carnea o pun in vasul fara foc, in sufragerie! si-ti arat ca se face si mai e si deliciu! Dar pe bune, suna la ei si cheama un reprezentant sa-ti arate!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#13 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 03:39 AM

fii atenta: mama face pe protectia aia de 5 mm, daca nu o avea chiar 7 mm si pe cel mai mic ochi de la aragaz. Ei bine astepti de imbatranesti sa ajunga vasul la final de verde, aproape o ora. Sunt fierte toate legumele puse cu 1 lingura de apa, pana ajunge la verde. Dar intelege: legumele fierte la abur sunt crunchy! Nu sunt coleasaca alea fierte in apa! dar sunt fierte, doar ca nu se distruge masa lemnoasa, fibra! Si nu o sa te mai roada la stomac legume crude, poti tine o dieta super pt gastrite si acest soi de afectiuni cu legume fierte, dar bune la gust, nu mancare de spital! Nu au cum sa se prinda mancarurile ne-sosoase. Ttoul tine de intensitatea flacarii.
Ai facut mamaliga cum ti.am zis? sa faci si de asta:

RETETA DE MAMALIGA:
Ingrediente: 1 cana malai, 3 cani de apa, 1 lingurita rasa de sare (sau dupa gust). Sau reduci cantitatea (ca ies vreo 4 portii medii asa).
Mod de preparare: Se amesteca la inceput si inca de 2 ori si sa face singura.
Cand ajunge la sfarsit de verde si a absorbit toata apa e gata!
Se stinge focul cand mamaliga a ajuns la consistenta dorita.
Nu improasca, nu bolboroseste, nu ai de curatat aragazul. Dupa ce golesti cratita o pui la muiat cu apa rece si de seara pana dimi se desprinde toata coaja. Sau daca mai ramane mamaliga si pui capac (luata de pe foc) se desprinde deja de la aburul propriu.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610510576951.jpg


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#14 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2013 - 11:29 AM

Imi pare rau, dar am scris deja ca am ricecooker care poate fi folosit si ca steamer, in 7-15 minute de cand il pun in priza, am legumele gata crunchy, ce sa astept o ora??

iar mamaliga o fac la microunde reteta Mayei, nu se lipeste, nu face coaja pe fund, nu-ti bati capul!Si in tuciul de la bunica la fel de bine se face mamaliga si tot trebuie s-o lasi la inmuiat!


Mie pentru mancaruri cum e cartea lor de bucate imi trebuiau, nu pentru asta!
O sa incerc din nou cu carne dar acum nu sunt acasa asa ca nu pot!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#15 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 12:05 PM

Zerda, ieri ai zis ca ai probleme cu legumele la fiert, ca fac artificii, bolboroseala, abur, presiune si nu poti gati cu capac. Inseamna ca nu le folosesti corect si nu poti aprecia daca au sau nu calitati in sprijinul unei alimentatii sanatoase. Daca gatesti fara capac, ai cam aruncat banii platiti pe ele pe garla, si ar fi pacat sa dai si banii pe medicamente pt probleme digestive.

Daca vrei sa inveti sa foloseti vasele acestea la adevaratul lor potential, invata sa faci chestiile simple intai:

1. friptura din orice carne
2. cateva legume in suc propriu

pana inveti sa folosesti vasele, fara sa ti se lipeasca nimic, ori sa faci artificii, aburi, presiune si alte nazdravanii. Apoi, dupa ce capeti experienta vei putea sa faci orice, inclusiv ce e in carte.

Langa legume nu trebuie sa stai, le pui acolo pe toate, la focul cel mai mic+minim si se fac singure in timp ce tu iti vezi linistita de alte activitati. Daca te grabesti nu e bun Zepterul - astea sunt pentru slow cooking, temperaturi controlate presupune timpi indelungati. Dar daca vrei sa mananci sanatos, gust delicios si comod, fara sa stai pe langa foc sunt o minune, dupa ce te inveti cu ele.

Eu doar am spus cum se curata vasul dupa mamaliga, dar avantajul e ca nu bolboroseste si nu trebuie sa stai langa ea. Tu poti face in tuci, sau in MO, chestie de optiune.

Gaseste un foc mic, care se poate da la minim, la mama ta, sau acolo unde esti in deplasare. Nu da focul mare si nu folosi alt ochi de aragaz decat cel mai mic.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#16 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 03:19 PM

Cum se procedeaza pentru a prepara
LEGUME FIERTE FARA APA, IN SUC PROPRIU


Am folosit pentru "demonstratie" urmatoarele ingrediente, care fierte clasic au timpi de fierbere diferiti:
- 1 morcov, taiat in 4
- 1 pastarnac, taiat in 4
- 1/4 telina, taiata in 4
- 1 cartof, taiat in 4
- 1 catel de usturoi
- 1 ceapa intreaga
- 1 mar cu coaja (intreg)
- 1 ou crud in coaja
pe ultimele 2 le-am pus doar pentru a vedea ca totul se fierbe in acelasi timp si nu sunt probleme de a se prinde de vas sau rascoace la nici un aliment.

Am curatat si spalat legumele si marul. Oul l-am spalat foarte foarte bine.

Se pun toate in vasul pe care il detinem. Acum cel inaltut de 1,8 l mi-era ocupat, asa ca l-am folosit pe asta care cred ca e 1,5l sau tot 1,8l dar adanc.

Ca de obicei spal legumele (sau carnea de ciorba) si ude de apa le pun in vas, nu este nevoie de nici un adaos de apa.


Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-1361019934826.jpg

A trebuit sa tai capacul marului, ca nu se inchidea capacul.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610199356925.jpg

Pentru ca este iarna si toate legumele sunt deshidratate am pus un paharel de tuica, plin ras cu apa.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-1361019938412.jpg

Se pune vasul rece, cu legumele si oul (nu va faceti griji, fierbe fara apa si nu se rascoace /inverzeste):
- pe cel mai mic ochi de aragaz la flacara minima, eventual cu protectie (o tabla) pt aragazul cu gaz
- la 3, la o plita electrica cu gradatii 0-9


Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610199369743.jpg

Nu este nevoie de sare sau alte adaosuri atunci cand fierbem legumele in abur, decat daca avem un anumit scop cu legumele.

Cand acul termocontrolerului ajunge la 1/3 din verde sunt garantat toate fierte, in circa 20 minute. Daca focul este extrem de mic poate dura mai mult ca acul sa ajunga la verde. Nu constituie o problema, temperatura din vas este scazuta/controlata si nu pierdem calitatile nutritive ale hranei: minerale, saruri, aminoacizi etc se pastreaza, de asemenea proprietatile organoleptice raman neschimbate (fibra, gust, culoare etc).
Spre deosebire de friptura, cand vasul este incins, la legumele fierte in vasul rece nu iese nici un fel de abur, pentru ca vasul se incalzeste incet si in santul din buza sa se formeaza o pelicula care sigileaza impreuna cu capacul vasul.


Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610199322293.jpg

Toate legumele, marul si oul vor fi fierte (impropriu spus fierte, sunt coapte de fapt) in acelasi timp, in suc propriu, pastrandu-si fiecare gustul si textura proprie, foarte asemanatoare celei naturale: gustul va fi neafectat de fierbere si legumele fierte sunt mancabile fara nici un adaos, spre deosebire de cele fierte in apa, care se inmoaie si nu mai au nici un gust (vitaminele si sarurile solubile in apa migreaza in apa la fiert, iar mare parte se distrug datorita temperaturilor mari la care fierbe apa ai timpilor lungi de preparare) si suntem nevoiti sa adaugam sare, condimente, sosuri ca sa fie mancabile.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610208731385.jpg

Marului i-a cazut coaja ca am taiat capacul. Apa din vas nu fierbe/clocoteste la deschiderea capacului, dar produce abur. Dieferenta intre fiertul in suc propriu si fiertul la abur, se vede la marul taiat si e mare.

Cand am deschis capacul, nu mare mirarea mi-a fost sa le vad scaldate in destul de multa "apa". Mi-a ramas aceasta cantitate de lichid. Am facut proba cu paharelul de apa initial. Lipseste o jumatate de lingurita, practic doar atat era adaosul de apa necesar, datorita deshidratarii legumelor:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610201071759.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610201082087.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610201099828.jpg

Nu aruncati lichidul are vitamine si minerale, beti-l, sau folositi-l la vreun sos. Cand sunt legumele proaspete de sezon nu e nevoie de nici un strop adaos de apa.

Toate sunt ferme (ceapa, cartof, radacinoase), isi pastreaza nealterata forma, culoarea si gustul (cu exceptia marului, care nu a avut coaja sa-l sustina si s-a fiert in abur in loc de suc propriu) insa sunt fierte la interior. Sunt putin mai moi decat crude, a nu se intelege gresit, dar nu sunt fleasca si nu se destrama in niciun caz!

Practic totul e copt in suc propriu si nu fiert la abur, ca la aparatele de fiert la abur.

Azi pranzul copilei mele: cate o bucatica din fiecare (alaturi de un dip din carne fiarta tot in aceste vase, separat + smantana) si ousorul.
Restul vor servi la prepararea unei salate de boef - 2 portii, adaugand 2 felii de gogosar, 2 castraveciori mici, 1 felie de friptura de vita de la cina de ieri, toate taiate cubulete si o maioneza facuta in casa.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610201141824.jpg

Iata cum puteti face o salata de boeuf rapida si deloc indigesta, cand va ramane o bucatica de carne de la friptura de vita.

Pe acelasi principiu, fara apa, se pot fierbe in suc propriu frunzele de sezon: spanac, urzici, stevie etc. Sunt gata in 2 minute dupa ce se incinge vasul. Isi pastreaza toate proprietatile nutritive (nu sporeste continutul de oxalati in spanac), beneficiile pentru sanatate sunt inestimabile. Nu mai este nevoie de racirea fortata in apa rece cu gheata pt pastrarea culorii, se simplifica viata in bucatarie.
Am dat exemplu cu frunzele de sezon pt ca sunt delicate, dar principiul de fierbere in suc propriu, se pastreaza pentru toate legumele.


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#17 Useril este offline   Gina 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 77
  • Inregistrat: 02-October 12

Postat 16 February 2013 - 04:59 PM

Vezi postareaDaniella, la 16 February 2013 - 03:19 PM, a spus:

Pe acelasi principiu, fara apa, se fac frunzele de sezon: spanac, urzici, stevie etc. Sunt gata in 2 minute dupa ce se incinge vasul. Isi pastreaza toate proprietatile nutritive (nu creste cantitatea de oxalati in spanac), beneficiile pentru sanatate sunt inestimabile.


Nu creste cantitatea de oxalati in spanac, dar nici nu scade!!!!
Cand spanacul se fierbe, mare parte din oxalati trece in apa(care trebuie aruncata!).
Cand si cand,o ciorba de spanac sau frunzele sotate doua minute mi se par ok.Pentru sanatatea rinichilor, in schimb, cel mai bun mod de pregatire este fiertul in apa multa.

#18 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 10:02 PM

Eu stiu asa: cu cat fierbe mai mult, cu atat isi sporeste continutul de oxalati, care sunt toxici, pe langa faptul ca isi pierde mare parte din valoarea nutritiva. Oxalatii (continuti orintre altele si de spanac) pot cauza probleme de sanatate daca ajung sa fie prea concentrati in fluidele organismului si se cristalizeaza. Cu alte cuvinte, mai mult trebuie "oparit" scurt decat sa il fierbem, inca o data atentie, nu in multa apa, deja apa din frunzele lui ajunge ca el sa fie fiert in propriul suc. Cele mai recomandate moduri de a gati spanacul sunt 2 minnute fiert in suc propriu, sau oparit 2 minute. Apa in care a fiert se arunca, asa cum ai spus, doar in cazul ca e fiert/oparit in apa.

Gina, merci :hungry: Ne mai informam si ne intoarcem sa scriem care e varianta corecta pt sanatate de fiert spanacul.

Din cauza continutului ridicai de oxalati, spanacul este contraindicat in cazurile de artritism, reumatism, hepatism, litiaza, inflamatii intestinale sau gastrice, afectiuni renale si ale cailor urinare, sau diabet.
El este insa un remineralizant foarte eficient, previne imbatranirea, combate asteniile si anemiile si reda tonusul in cazul depresiilor. Este bogat in tamine si oligoelemente, puterea lui fiind sporita de continutul de clorofila, a carei compozitie chimica este asemanatoare cu a hemoglobinei.
Spanacul poate fi inlocuit de urzici, care nu contin oxalati si care stimuleaza functiile si secretiile pancreasului, ficatului, stomacului si intestinului.


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#19 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2013 - 10:02 PM

Raggù dietetic

am vrut eu azi sa gatesc raggu pentru dieta mea si nimeni nu s-a prins ca e fara soffrito si fara ulei, continand doar carne de vita, rosii decojite, usturoi, esalota deshidratata, verdeturi italiene uscate, busuioc proaspat, sare si piper. Delicios:


Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610455762717.jpg

Cum am procedat eu (metodele sunt intotdeauna multiple):

1. Am avut 500 gulas de vita. Am spalat si taiat fiecare bucata in 2, 3, 4 cubulete pt ca mi s-au parut mari si ca sa fiarba mai repede.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610457418957.jpg

Le-am pus in vasul rece, fara nimic, pe foc, la minim:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610458239133.jpgImagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610458798801.jpg

Pe foc minim cam asa se stabilizeaza acul:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610459050649.jpg

Cand am ridicat capacul, spre deosebire de friptura care se face in vasul incins, carnea lasa apa muuuulta:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-1361045991808.jpg

L-am lasat sa fiarba mult si bine, pana mi-am terminat de curatat, fiert legumele, hranit si culcat copilul. Cand am controlat, toata apa se evaporase si carnea tocmai vroia sa se apuce de auto-prajit, noroc ca am surprins-o la timp si i-am pus capac :hungry: dintr-o capatana de usturoi micuta, tocata marunt din cutit:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610461214235.jpg

Acul o luase razna, arata asa (nu are voie sa treaca pe rosu!):

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610461863099.jpg

Am amestecat si am incercat-o, era fiarta, asa ca i-am administrat :hungry: si doua cutii de rosii decojite, una pulpa si una intregi, si condimentele mentionate mai sus esalota deshidratata, verdeturi italiene uscate, sare si piper.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610463987514.jpg

am amestecat si am repus pe foc la fel de mic, pana a crescut iar la jumatate de verde sunt fierte si rosiile. Adaugam busuiocul si stingem focul

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610465244052.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610465277953.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610465262181.jpg


Adaugam peste pastele favorite: la masaaaa!

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610465290482.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-685-13610465230887.jpg


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#20 Useril este offline   Gina 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 77
  • Inregistrat: 02-October 12

Postat 16 February 2013 - 10:36 PM

Vezi postareaDaniella, la 16 February 2013 - 10:02 PM, a spus:

Cu alte cuvinte, mai mult trebuie "oparit" scurt decat sa il fierbem, inca o data atentie, nu in multa apa, deja apa din frunzele lui ajunge ca el sa fie fiert in propriul suc. Cele mai recomandate moduri de a gati spanacul sunt 2 minnute fiert in suc propriu, sau oparit 2 minute. Apa in care a fiert se arunca.


La "oparit" m-am referit si eu cand am spus ca se "fierbe", normal ca nu necesita mult timp.
In suc propriu sau apa insuficienta nu se elimina oxalatii.
Felul in care pregatesc mamele noastre spanacul (oparit, aruncat apa, scurs bine samd) este cea mai sanatoasa metoda.

Procentajul de oxalati nu se mareste in spanac daca-l fierbem(adica oparim, tot timpul imi vine sa scriu fierbem, dar ma refer la exact cele doua minute), dimpotriva, scade ptr ca trece in apa.

Cat despre valoarea nutritiva, desi in general vorbind "crud" e mai bun decat "preparat termic", lucrurile nu sunt chiar atat de alb/negru.
Un procentaj mai mic de oxalati (pe care-l obtinem aruncand apa de la fiert/oparit) face sa fie posibila o mai buna asimilare a calciului.
La fel, procentul de luteina, de ex, este mai mare in spanacul fiert versus cel crud.

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi