Cum folosim vasele Zepter - tehnici si preparatii de baza. Preparate diverse, mod de lucru si retete.
#21
Postat 16 February 2013 - 10:39 PM
Bun, deci avem un subiect putin intortocheat: spacul in functie de metoda de preparare, este bun sau rau pentru anumite aspecte ale sanatatii, si mai ales pentru cei cu anumite afectiuni. Corect?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#22
Postat 16 February 2013 - 10:55 PM
Nu stiu daca am voie sa pun link aici, doar in pm, nu?
Trimit acum
#23
Postat 16 February 2013 - 11:11 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#24
Postat 16 February 2013 - 11:50 PM
Daniella, la 16 February 2013 - 03:19 PM, a spus:
Probabil ca tu ai incercat prin cuvintele acestea sa ne spui ca mancarea preparata in zepter este gustoasa, si te cred
Dar condimentele sunt ele in sine necesare organismului, fiecare cu aportul de vitamine si minerale.De aceea se folosesc, nu ptr. ca fierbem legumele in alta cratita care le strica gustul.La fel, gatitul in zepter(sau orice alt vas) nu are cum sa suplineasca beneficiile patrunjelului,turmericului sau cimbrului samd.
#25
Postat 17 February 2013 - 12:00 AM
Condimentele se adauga de multe ori la gatitul clasic pentru ca fierberea in apa a legumelor si prajirea alimentelor distruge sarurile si proprietatile organoleptice, de ex un morcov fiert in apa e fleoscait, ceva moale si fara gust, de aceea o buna parte a oamenilor le ocolesc si pe buna dreptate, ele nu sunt doar inestetice si fara gust, dar sunt si secatuite de incarcatura nutritiva.
In rest, normal ca adaugi condimente pentru gustul lor in sine si pentru aportul de nutrienti al fiecaruia. Dar spre ex pui mai putina sare, iar consumul de sare in exces conduce la multe neajunsuri pentru sanatate, putand provoca boli grave.
Dar, eu nu fac reclama vaselor astora!!! Am pornit de la solicitarea zerdei, care nu reuseste sa le foloseasca in mod corect, ma gandesc si pentru ca nu are mare incredere in beneficiile aduse sanatatii.
Si nu in ultimul rand sper sa mai aflu si eu retete noi
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#26
Postat 17 February 2013 - 02:29 AM
In schimb in ciorba/supa valoroasa este zeama care contine toate sarurile si o buna parte oligoelemente si vitamine. De aia la spital prima mancare care se introduce este supa clara de legume!
Vitamina C este distrusa la contactul cu caldura, o felie de lamaie pusa in ceaiul fierbinte si aleluia vitamina ei C!
Si as fi recunoscatoare daca ai lasa tonul condescendent! Nu ca nu reusesc, nu ma preocupa sa reusesc, folosesc unul singur,pentru ca mi se potriveste ca marime, celelalte sunt neatinse, pentru ca nu m-au convins deloc! Am mai scris si am repetat ca reprezentantul de vanzari a reusit sa prinda cartofii??!!!!!
Si daca eu obtin legume al dente fara sa pierd timp, sau sa fac mamaliga fara sa astept sa se inmoaie coaja de pe oala o noapte, de ce sa-mi bat cuie in talpa? Timpul are valoarea lui!
Am zis ca o sa incerc teoria ta, dar ca nu sunt acasa, dar tu n-ai rabdare, ii dai inainte?!?
In ceea ce ma priveste, mancarea fara sare NU EXISTA!
Deci nu vorbim de fructe si legume crude, din care rontzai si fara sare cand le toc. In clipa in care le fac salata si nu e sare, in gura mea au gust de coclit! Mancarea fiind ceva preparat( salata, supa, friptura, legume gatite,cartofi, orez- chiar zicea un chef oriental ca sa nu uitati niciodata sa sarati orezul inainte sa-l fierbeti ca este nemancabil-, paste, etc!)In spital m-au pus la perfuzii inca 3 zile pentru ca nu mancam mancare fara sare si dupa 3 zile de greva foamei mi-au iesit nivelurile de sodiu si potasiu si glicemia sub genunchiul broastei, cand a aflat seful de sectie a facut ca trenul la toti rezidentii "care a scris in foaie asa ceva", la afectiunea mea nu era interzisa sarea!
Daca-mi interzic sarea pot foarte bine sa-mi dea ca la pirati un pistol cu un singur glont ca sa ma decid singura cand vreau sa ma sinucid! Apropo de organoleptic!! La mine simtul gustului este fixat pe sarat,acru,amar de aia nu mananc dulciuri( or,morcovul, pastarnacul, telina fierte sunt dulci)!
#27
Postat 17 February 2013 - 09:03 AM
mie imi plac vasele mele zepter si sunt trista ca nu am destule - zerda, ce nu vrei tu, vinde-mi mie, e pacat sa stea bani inchisi acolo!
citind cele de pe aici(azi parintii mei lenevesc, vad, mai mult, asa ca am timp sa-mi fac de cap ), vad ca nici eu nu folosesc vasele chiar cum trebuie, dar mie nu mi-a facut nicio demonstratie agentul de vanzari, poveste mai complicata
asa ca o sa incerc si eu sa pun in practica sfaturile Daniellei, sa vedem ce da
MAREA MEA SUPARARE e capacul pentru oala sub presiune, pe care am dat o gramada de bani si care nu face treaba nici de 2 bani sau eu nu stiu sa-l folosesc corespunzator - ma poti ajuta, Daniella? agentul meu nu mai lucreaza de ani buni la zepter asa ca....
si, Zerda, chiar vorbesc serios despre vase! fa-mi o oferta de nerefuzat )
#28
Postat 17 February 2013 - 08:26 PM
redivivus, e cu bon de ordine la oalele zerdei
#29
Postat 17 February 2013 - 10:45 PM
Confirm, ca Dex s-a abonat primul la oalele zerdei, in urma cu vreo cateva zile pe alt topic- de la care s-a nascut acesta.
Dex, astept cu interes, ca tu faci tot timpul experimente din care tragem concluzii/invataminte.
Zerda, tu faci cum vrei, ai zis sa deschid topic cu metoda, am deschis si incerc sa explic de ce le folosesc si le prefer eu altor vase si mai ales microundelor. Intentia mea nu e sa fac pe profesoara si sa pun pe careva la colt ca nu face cum spun eu, ci doar sa invatam unii de la altii, sa ne dam reciproc idei si sa gatim sanatos!
Imediat postez si eu ce am facut azi, ca si eu am fost singurica si mi-am facut de cap : toata ziua m-am fatait ... prin gospodarie.... Dar doar 1 fel am facut in zep, restul cuptor.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#30
Postat 17 February 2013 - 11:31 PM
am început cu oala rece, capacul pus, aveam şi o tură în wok şi pînă s-au făcut alea tradiţionale, astea erau numai pe jumate topite şi nimic crunchy. am scos capacul, dat focul mai mare şi au explodat în toate părţile, a fost ca la anul nou chinezesc. bine că am avut o sită pe oală că ajungea grăsimea pînă la vecini. am stins focul şi le-am părăsit acolo iar azi dimineaţă untura era foarte albă şi frumoasă dar jumările tari, aşa că am băgat toul în blenderul de 900W şi am făcut un fel de chisătură cu gust de jumări acum o aştept să se solidifice că am blenduit la şoric de s-a incălzit toată compoziţia
deci tot răul spre bine
#31
Postat 18 February 2013 - 12:04 AM
Fasole verde (congelata) cu pui - metoda pui ingredientele in vas si uiti de el, sau "slow cooking"
1. Primul lucru am pus vasul rece pe foc si am dat, ca de obicei, pe gradatia 2 (pe la minimum). Am procedat asa ca sa fac putina "caleala carnii + ceapa".
2. Am spalat bine carnea, am deschis vasul (era foarte putin ncalzit) si am pozitionat cele 5 jumatati superioare dezosaste de pulpite, necondimentate. Repus capacul.
3. Am curata si spalat 1 ceapa medie si o capatana medie de usturoi. Am deschis capacul, carnea lasase o gramada de apa (daca e injectata si normal) si se "calea" linistit. Am intors pulpele si am pus ceapa+ usturoiul. Am amestecat.
4. Am desfacut o cutie de rosii decojite Cirio. Am deschis capacul si am adaugat fasolea verde congelata, pulpa de rosii, am amesteaca. Am adaugat 1 lingurita rasa de sare si condimentele dupa plac. Am amesteacat. NU am pus deloc apa. (Cand gatesti la temperaturi joase se recomanda reducerea cantitatii de lichid folosit, de aceea si sarea se pune in cantitate mai mica). Acul gonea catre rosu, asa ca am dat pe gradatia 1, ca sa imi vad fara griji de altele
Dupa ce am pus fasolea congelata, acul arata asa
5. Nu este nevoie sa amestecam pe parcurs in mancare.
Vasul l-am pus dimineata dupa micul dejun pe foc si a ramas pe foc mic ore, ore, ore la gradiatia 1 a plitei. Nu bolboroseste, nu fumega, nu se arde, nu scade decat foarte putin, nu iese nici un strop de abur.
Nu am pus verdeata la sfarsit pt ca nu place comeseanului, voi puteti sa puneti si sa modificati reteta dupa cum va place si sunteti obisnuiti.
Acul va arata stabil si nu se mai misca nici 1 mm (in zona asta, nu musai sa fie si la voi identic, depinde de sursa de caldura, dar imp sa fie stabil si in zona verde, ma rog ... de mijloc, functie de termocontrol), asa arata la mine pe parcursul timpului de gatire:
La ora pranzului se poate manca. Scuze ca nu am prezentat si pe farfurie ca nu aveam azi nici un musteriu la masa (eu dieta, familia plecata):
Va poftesc cu drag la masaaaa!
Asa am procedat pt prima oara astazi, merci Dex de idee ! E minunat sa faci asa mancarurile sambata si duminica, avand timp berechet.
Pentru cine nu are zepter se poate face identic mancarea "slow cooking" la cuptor in tava groasa cu capac, sau cu alta tava mai mare intoarsa pe dos peste cea cu preparatul. La cuptor as pune pe la mediu, pe la 190 grade. Eu gatesc mult si la cuptor, pt ca la fel, necesita efort minim, chiar daca timpii sunt mai lungi.
Eu de obicei procedam asa: Daca dorim sa facem aceasta mancarea in varianta de timp clasic, la fel ca si pe aragaz, incalzim vazul mai bine anterior sa punem carnea si ceapa, dupa care continuam la foc mai maricel, dar doar pana la intensitatea la care nu intra niciodata pe rosu, sau doar il pisca putin, adica 3-4 la plita electrica. Nu trebuie sa clocoteasca si sa dea pe afara. Am sa cronometrez si sa fac si varianta clasica, la urmatoarea tura de fasole verde, daca o sa am timp de stat 1 ora pe langa ea, desi sincer, imi place mult mai mult sa implic doar 10 minute si sa uit de vas pe foc pana la pranz. Asa o sa le fac pe toate in we, cand stam acasa.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#32
Postat 18 February 2013 - 12:15 AM
Dexter, la 17 February 2013 - 11:31 PM, a spus:
am început cu oala rece, capacul pus, aveam şi o tură în wok şi pînă s-au făcut alea tradiţionale, astea erau numai pe jumate topite şi nimic crunchy. am scos capacul, dat focul mai mare şi au explodat în toate părţile, a fost ca la anul nou chinezesc. bine că am avut o sită pe oală că ajungea grăsimea pînă la vecini. am stins focul şi le-am părăsit acolo iar azi dimineaţă untura era foarte albă şi frumoasă dar jumările tari, aşa că am băgat toul în blenderul de 900W şi am făcut un fel de chisătură cu gust de jumări acum o aştept să se solidifice că am blenduit la şoric de s-a incălzit toată compoziţia
deci tot răul spre bine
Happy New year pe anul chinezesc atunci!
ufff, vad ca tu nu ma asculti pe mine, ci te joci cu patentul zerdei de artificii
Nu am probat, ca nu se mananca jumari la noi in casa, dar cred ca mergeau daca le faceai cu vasul incins!
Principiile sunt:
- pt fiert, vasul rece
- pt prajit, vasul incins gol pana pe la jumatate de verde
Daca mai ai ingredientul cheie, probeaza si asa daca mai ai chef/curaj.
Bine ca ai recuperat si ca ai facut un fel de untura cu crunchy prin ea, daca inteleg bine :toothy9;Sa vedem ce faci cu ea acum
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#33
Postat 18 February 2013 - 12:24 AM
Pana azi, in afara de fripturi nu am mai gatit mancaruri (cu sos) cu vasul incins, dar de acum o sa incerc si asa, la preparatele care in mod traditional necesita calirea prealabila a carnii.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#34
Postat 18 February 2013 - 12:33 AM
şi eu pornesc câteodată ragu cu vasul încins, dar mai rar, că de cele mai multe ori nu decongelez carnea. aşa se dezmorţeşte singură în oală
#35
Postat 18 February 2013 - 01:03 AM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#36
Postat 18 February 2013 - 01:15 AM
Ingredientele sunt pt. 2 portii:
1. Am folosit, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/4 telina, 1 cartof, coapte in suc propriu, conform metodei prezentata la pagina anterioara.
2. Am facut friptura din muschi de vita, cu grad de coptura bine facut, conform metodei de la prima pagina, din care am folosit 1 felie (de 2 degete era in crud).
3. Am amestecat cele de mai sus taiate cubulete, cu 2 felii de gogosar si 3 castraveciori murati.
4. Nu am vrut sa fac maioneza, asa ca am amestecat un iaurt grecesc 10 % cu 1 lingura cu varf de mustar dijon si sare.
5. Am amestecat ingredientele cu maioneza falsa de la punctul 4.
6. Daca o fac cu maioneza nu pun si pe deasupra strat, dar pt ca asa e dietetica si nici nu se va oxida, mi-am permis sa pun si peste.
7. Am ornat dupa cum mi-a venit azi.
Poftiti la masaaa!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#37
Postat 18 February 2013 - 01:45 AM
(doar imagini, fiecare e liber sa foloseasca reteta proprie, sau sa ma intrebe daca doreste)
scuze, la preparatul final a fost pana de curent 2 ore si diverse probleme create... asa ca nu e foarte relevant ... dar gustul se intelege totusi ...
S-a luat curentul, asa ca a fost o mare zapaceala:
Nu am facut poza la vas cu preparatul final, iar astea sunt vai lume, dar in fine:
Ce a ramas a mers la cuptor a doua zi, intr-o "mamaliga in paturi"
Imagini atasate
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#38
Postat 18 February 2013 - 10:50 AM
Daniella, la 18 February 2013 - 12:24 AM, a spus:
Pana azi, in afara de fripturi nu am mai gatit mancaruri (cu sos) cu vasul incins, dar de acum o sa incerc si asa, la preparatele care in mod traditional necesita calirea prealabila a carnii.
Rog sa se tina cont de cat tact si bunavointa am! Eu cand l-am vazut la ce gatim azi ma manca limba sa zic ca e cam ciorba, dar m-am abtinut!
E vezi, pentru asta le-am luat eu sa gatesc multe preparate care necesita calirea in prealabil a carnii FARA adaos de grasime!
O sa fac un experiment dar mai pe maine ca acum am deja mancare.
#39
Postat 18 February 2013 - 11:58 AM
Dar era mai bine daca dupa ce am adaugat ultima oara apa daca asteptam sa fie complet evaporata, inainte de a adauga sucul de rosii, pe viitor asa o sa fac, ba chiar o sa incerc si varianta fara apa si cu carne+rosii de la inceput, slow cooking. Mi-a fost teama sa nu se intareasca insa carnea daca puneam rosiile pe ea nefiarta.
In orice caz pentru mancaruri care se vor mai scazute, nu e problema, se scade cantitatea de lichid (e musai, la modelul de gatit slow cooker); se mareste ori timpul, ori temperatura (of course controlat - pana la rosu), dar nu se clocoteste. Mai sosoasa, sau mai scazuta, este o optiune ce se regleaza la final, de catre orice bucatar , dupa preferinta publicului si timp disponibil/gradul de infometare
La fel cu sarea pe legume crude, cum ai spus mai inainte, este o chestiune de obisnuite, de gust. Alimentele contin saruri in mod natural, important este sa nu le distrugem prin modul de preparare si/sau temperaturi ridicate. Eu nu pun sare pe marea majoritate a legumelor proaspete pe care le consum crude: rosii gustoase, catraveti, ridichi de luna, morcov, telina, patrunjel, sfecla, conopida, broccolli. Pe salata si varza musai adaug sare putina si balsamico (contine sare); la fel cum ai spus si tu pun sare daca fac o salata amestecata (care nu contine branza/peste/carne/masline sarate). Nici macar la friptura nu adaug sare, prefer sa pun un sos de soia bun (nu contine multa sare), balsamico si verdeturi si alte condimente naturale si sa o coc in suc propriu (nu adaug apa, ulei). Iese suficient de sarata pt gustul familiei mele, insa noi nu mancam sarat. Iar analizele mi le fac cel putin 1 data pe an si nu a fost relevata niciodata vreo problema legata de lipsa sarii in mancare, iar arterele mele cred ca sunt mai fericite.
Eu am citit in anul 94 destul de mult despre afectiunile pe care le produce alimentatia nesanatoasa (provocata si de prepararea incorecta a hranei) si despre excesul de sare, iar psihicul lucreaza. Arterele mele (cu mare risc genetic) sunt mai fericite, cu tensiunea (risc genetic la mine) stau foarte bine si nu sufar de retentie de apa. Doamne fereste!
Factorii de risc pentru sanatate sunt asa de multi in ziua de astazi, incat fiecare face pentru sine insusi alegerile in care crede cel mai mult si pe care le considera benefice pentru el si familia sa.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#40
Postat 18 February 2013 - 12:25 PM
Dar chestia este ca mie in general fasolea mi se fierbe prea tare pana e gata puiul. E drept ca eu nu gatesc cu carne dezosata, toata lumea zice ca e mai gustoasa carnea cu os.