
Reteta lui Mico era de F2, eu am facut-o de F1. Exceptionale, pt gustul meu si mai ales, usor de facut. Le fac deja de ceva timp.
Ingrediente:
1 ou
180g unt
300g telemea
1 cana kefir/iaurt/lapte monti (smantana diluata cu apa)
450g faineturi:
- 50g faina din seminte de in
- 200g faina integrala
- 200g tarate de ovaz (faina sau nu, nu conteaza)
si 1 lingurita praf de copt... De crescut cresc si fara, nu asta este rolul prafului de copt. Un pic de praf de copt le face mai fragede. Cine vrea pune, cine nu, nu, nu-i bai. Sunt bune oricum ar fi.
V-am zis ca m-am trezit fara tarate in casa. Eram disperata, pana mi-am dat seama ca aveam in casa, deja pregatita intr-un borcanel, faina monti (cu tarate nemacinata).
Am cantarit amestecul si am constat ca aveam doar 360g, asa ca de data aceasta am suplimentat cu faina din seminte de in (in loc de 50g, am pus 90g).
Ma bucur sa va anunt ca au iesit la fel de bune. Mai negricioase, dar nu a bagat nimeni de seama.
Bine-inteles, ca puteti face 450g faina monti, daca nu aveti seminte de in. In caz ca aveti, sa macinati pe moment doar cantitatea de care a veti nevoie. Isi pierde foarte repede din proprietati sub forma de faina.
Si acum, procesul tehnologic...
Se amesteca totul la gramada


Si se face un biloi

Se inveleste in folie de plastic si se arunca in frigider

Se lasa cam 1-2 h. Eu am facut aluatul in jur de 14h si le-am facut seara tarziu (am inceput in jur de 20h), deci in jur de 6h. In trecut faceam aluatul si cu o zi inainte. Depinde de timpul avut la dispozitie.
Am dat bila in 4 si am trecut la atac. Intre doua foi de hartie de copt am intins aluatul. L-am presarat cu mac/susan alb si negru/chimen si am mai dat inca o data cu sucitorul.


Vedeti ce aratare de foaie am intins eu, nu? Sunt un dezastru!
Se taie in forma dorita, se aseaza frumos in tava (cu hartie de copt) si se ung cu ou.
Se arunca la cuptor la 180°C aproximativ 20min.
Productia la hectar


Prim plan cu fiecare, poate asa va conving sa le faceti si voi




Si doua sectiuni


Pofta buna!