Dulciuri fara gluten
#1
Postat 24 March 2015 - 01:54 PM
De ce fara gluten?
Desi nu am cazuri in familie de intoleranta la gluten, dar din alte motive nutritionale(vizat Mr.Eataly)m-am apropiat incet incet de lumea gluten-free.
Azi incep cu o tarta:
Tarta cu gem cu faina de orez
125gr unt rece
70 gr zahar pudra.In caz de intolerante grave la gluten asicurati-va ca zaharul pudra nu contine amidon de grau.
250 gr faina de orez
2 oua
1 varf cutit de praf de copt gluten-free.
Amestecam zaharul pudra cu faina si praful de copt.
Adaugam untul taiat cubulete.
Framantam rapid si adaugam ouale pe rand.
Formam o mingiuta din aluat, il invelim in film alimentar si il lasam 30 de minute la frigider.
Intindem o foaie groasa 0,50 cm o asezam intr-o forma de copt, adaugam un strat subtire de gem si coacem aproximativ 30 de minute la 180 de grade.
Pana si Manu o mananca, deci e si buna la gust.
Daca doriti in varianta de fursecuri, formati bilute, le turtiti cu degetul si adaugati un pic de gem.
Sper sa revin cat de curand cu alte retete.
#2
Postat 24 March 2015 - 04:21 PM
Lili,la monti găsești multe rețete cu făină de migdale.
#3
Postat 24 March 2015 - 07:35 PM
Dar n-am timp.
Am si eu cu faina de migdale, fara faina, cu faina de cocos.
#4
Postat 30 March 2015 - 04:29 PM
200 gr cioccolata amaruie
3 oua
125 ml iaurt gras
1 lingura amidon de porumb(maizena)
60 gr faina de orez
120 gr zahar brun
1 varf cutit de praf de copt(gluten free normal)
nuci, alune, cashew facultativ
Topim ciocolata pe baie de aburi, adaugam iaurtul.
Adaugam ingredientele uscate amestecate si ouale pe rand.
Turnam in forme, eu pun putin sa-mi iasa de doua muscaturi, ca noua asa ne plac.Si mi-au iesit 15 bucati.
Deasupra presaram alune cashew bucati.
Coacem la 180 de grade, nu mai mult de 15 minute ca-s mici si nu vrem uscaciuni.
Perfecte ca gust si textura!
#5
Postat 14 May 2015 - 11:44 AM
Prajitura inteligenta cu faina de castane:
113 gr unt
600 ml lapte
115 gr faina de castane
45 cr cacao
4 oua separate
200 gr zahar
30 ml cafea espresso
2 linguri otet sau suc lamaie pentru albusuri
Topim untul, incalzim laptele.
Amestecam cacao cu faina de castane si o cernem.
Albusurile batute spuma cu otet.
Galbenusurile cu zaharul le transformam in crema, adaugam untul topit si cafeaua.
Adaugam faina treptat alternand cu laptele.
La sfarsit adaugam albusurile spuma in mai multe reprize.
Coacem la 160 grade aproximativ 40 de minute.
Lasam la racit si servim.
Normal ca reteta poate fi facuta si cu faina normala.
#7
Postat 12 October 2015 - 07:28 PM
Eataly, la 12 October 2015 - 03:59 PM, a spus:
Dupa reteta fursecurilor de aici:
IMG_1631.JPG
Eu am facut din 4 banane mici si am pus 125 gr de cocos.
Acum in functie de cat sunt de copate bananele sau cat sunt de mari, jonglati cu cantitatea de cocos.
IMG_1632.JPG
Ce apetisant arata! si zici ca numai cocos si banane? sau ai pus ceva faina (de migdale)? din pacate nu am cocos, ca acuma le-as face!
#10
Postat 05 December 2015 - 06:25 PM
Asigurati-va de fiecare data ca amaretti contin doar faina de migdale.
Sub numele de amaretti se gasesc diverse produse si nu-s toate gluten-free.
#11
Postat 17 February 2016 - 03:44 PM
1 avocado copt
2 oua
1 lingura apa
100 gr ciocolata amaruie
60 gr cacao
60-80 gr zahar brun
jumatate de lingurita rasa de bicarbonat
Mixam oua si avocado, zahar si apa.
Ciocolata o topim si o adaugam impreuna cu cacao la avocado.
Turnam intr-o tava de chec si coacem la 170-180 grade 45 minute aproximativ.
L-am taiat dupa ce s-a racit complet, plus o ora la frigider.
Consistenta checului e asemanatoare unui flan: umed si cremos.
#13
Postat 18 February 2016 - 12:04 PM
#14
Postat 03 June 2016 - 06:33 PM
Caut link-ul cu reteta originala si revin.
Pentru stratul de jos:
4 galbenusuri
4 linguri zahar brun
100 gr unt topit
1/2 plic praf de copt
3 linguri amidon de cartofi
3 linguri faina de orez
Pentru stratul de sus:
4 albusuri
200 gr zahar
200 gr migdale macinate
sucul de la o jumatate de lamaie
Amestecam galbenusurile cu zahar pana obtinem o crema spumoasa.Adaugam untul topit si faina de orez, amidonul si praful de copt.
In reteta originala nu era prevazut pasajul primului strat in cuptor.
Dar cum nu am avut incredere sa torn bezeaua peste aluatul crud, l-am copt 10 minute la 170 de grade.
Daca incercati si varianta rapida si iese, ma incumet si eu.
Albusurile spuma cu zahar si lamaie, plus migdalele macinate, turnate peste stratul de jos semi-copt.
Copt inca 20 de minute la 170 grade.Dupa care am descis usa cuptorului si am redus caldura la 100.Pana s-a uscat bezeaua.
#15
Postat 10 July 2016 - 08:22 AM
Eataly, la 03 June 2016 - 06:33 PM, a spus:
Caut link-ul cu reteta originala si revin.
Pentru stratul de jos:
4 galbenusuri
4 linguri zahar brun
100 gr unt topit
1/2 plic praf de copt
3 linguri amidon de cartofi
3 linguri faina de orez
Pentru stratul de sus:
4 albusuri
200 gr zahar
200 gr migdale macinate
sucul de la o jumatate de lamaie
Lili, eu chiar aștept rețeta originală...
#16
Postat 11 July 2016 - 12:53 PM
#18
Postat 25 September 2016 - 12:37 AM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#19
Postat 25 September 2016 - 07:55 PM
"Il trattamento della Sensibilità al Glutine non Celiaca si basa sull'adozione di una dieta priva di glutine per un determinato periodo. Si tratta quindi dello stesso intervento riservato in presenza di celiachia, con la differenza che nella NCGS la sospensione di diete glutinate potrebbe essere solo temporanea.
Chiaramente, oltre a questo aspetto, occorre rivalutare, con l'aiuto di un professionista, l'alimentazione nella sua interezza, dalle combinazioni alimentari ad eventuali intolleranze o ipersensibilità, dall'apporto di fibre a quello di zuccheri semplici, dal consumo di alimenti ricchi di additivi all'apporto di acqua."
#20
Postat 26 September 2016 - 12:28 PM
Eataly, la 25 September 2016 - 07:55 PM, a spus:
Io stiu ca exista si intoleranta la gluten, d-aia am exclus chestia cu "bubele". Numa' ca a aparut o moda de mancat fara gluten ca cica e mai sanatos. Nu e.
Ca si inlocuitul zaharului cu fructroza sau mai stiu io ce alta "oza". Si "oza" aia tot zahar e.
Ca si inlocuitul sarii cu sare de himalaya ca e mai sanatoasa. Canci! Tot sare e si aia. iar toate sarurile astea "minune" tot sare "clasica" sunt in proportie de 99 virgula ceva la suta. Iar restul pana la 100 e atat de putin incat nu preaq conteaza decat daca se mananca kilograme intregi de sare "minune". Mai citisem io un articol scris de un dobitoc care ridica in slavi sarea de himalaya cum ca are continut ridicat de sodiu ))))
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"