Forum Culinar: Tarta de Santiago - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tarta de Santiago Un dulce tipic din Santiago de Compostela

#1 Useril este offline   Titirimundi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 25 February 2016 - 06:20 PM

Buna seara,

Saptamana trecuta au venit niste prieteni la masa si am facut o tarta la desert. Atat m-am tinut sa fac poze pas cu pas si sa o pun pe forum, incat mi-am adus aminte cand nu mai erea nimic din ea…Va scriu reteta si, cu scuzele de rigoare, pun o poza, doua de pe net sa va faceti o idee macar.

Se numeste Tarta de Santiago si este originara din Santiago de Compostela, Galicia – nordul Spaniei. Cu siguranta despre Santiago ati mai auzit, de Camino de Santiago, pe net gasiti o gramada de informatii. Tarta nu lipseste de pe nici o masa in 25 iulie cand se sarbatoreste Santiago Apostol si este ziua Galiciei; si a intrat in registrul “marcilor protejate prin lege”(nu stiu daca asa se spuna in romana – acelasi lucru care se face cu vinurile sau anumite tipuri de branza, etc.) in 2006.
Sa trecem la treaba, deci…

TARTA DE SANTIAGO
Ingrediente (pentru o forma cam de 20-22 cm – nu iese inalta):
5 oua
250 gr. zahar
250 gr. migdale macinate
Coaja de la o lamaie
O lingurita de scortisoara (sau jumatate - cum va place de mult scortisoara)
Zahar pudra pentru decor

Punem intr-un bol zaharul si migdalele macinate si amestecam. Adaugam ouale unul cate unul si amestecam bine, bine dupa fiecare. Apoi adaugam scortisoara si coaja de lamaie.
Tapetam forma cu putin unt/margarina si faina si coacem la 180 grade cam 30-40 minute (pana devine aurie si scobitoarea iese curata). O lasam sa se raceasca complet apoi adaugam pe deasupra zahar pudra.
Tarta de Santiago intotdeauna are un “decor” facut cu o cruce (la Cruz de Santiago), chiar si cele industriale din supermarket. Se pune crucea din hartie pe tarta, apoi se presara zaharul pudra si apoi o ridicam cu grija.
Sper sa o incercati, este foarte buna.
Mie imi place cand e rece bine, la cateva ore dupa ce o fac, calda nu e acelasi lucru. Eu personal pun migdalele 200 gr praf si 50 grame asa, mai "granulate", imi place mai mult textura. Este la fel de buna insa si cu toate migdalele macinate fin.

Si acestea fiind spuse...

Imagine atasata: monthly_02_2016/post-314-14564166771018.jpg Imagine atasata: monthly_02_2016/post-314-14564166903089.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2016/post-314-1456416925732.jpg


Daca va incapatanati sa o faceti de-adevaratelea, va las si sablonul cu Crucea lui Santiago pentru decor :tongue3:

Imagine atasata: monthly_02_2016/post-314-14564167250729.png
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#2 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 25 February 2016 - 07:14 PM

Foarte interesant! Nu am auzit niciodata de tarta lui Santiago! Multumesc pentru informatii si reteta! Imi place mult sablonul!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#3 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 25 February 2016 - 07:35 PM

chiar interesant! migdalele tin loc si de faina si de grasime/unt.
dac-as face, as incerca la jumatate cantitatile.
merci, Titi, datorita tie am mai aflat ceva :tongue3:

in poza, la sectiune, nu se observa deloc scortisoara :crying:

#4 Useril este offline   Titirimundi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 25 February 2016 - 08:30 PM

 moatza, la 25 February 2016 - 07:35 PM, a spus:

chiar interesant! migdalele tin loc si de faina si de grasime/unt.
dac-as face, as incerca la jumatate cantitatile.
merci, Titi, datorita tie am mai aflat ceva :tongue3:

in poza, la sectiune, nu se observa deloc scortisoara :crying:


Nu stiu ce sa zic de scortisoara...pozele nu-s ale mele, autorul o fi folosit una ceva mai blonda :fuckme:.
Eu pun un pic mai putin de jumatate de lingurita si nici la mine nu prea se vede...Am uitat sa va spun ca textura este un picut umeda, dar nu cleioasa.
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,059
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 25 February 2016 - 10:58 PM

Multumim, si eu stiam despre restul dar nimic despre tarta.

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 26 February 2016 - 01:15 PM

In plus e si fara gluten, inutil sa-ti mai spun cat imi place...te quiero mucho, Titi!

#7 Useril este offline   Titirimundi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 26 February 2016 - 01:27 PM

 Eataly, la 26 February 2016 - 01:15 PM, a spus:

In plus e si fara gluten, inutil sa-ti mai spun cat imi place...te quiero mucho, Titi!



Gracias, lo mismo digo!

Sa sti ca chiar m-am gandit la tine cand am postat-o :tongue3: ; am zis lui Eataly sigur o sa-i placa asa, gluten-free.
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#8 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 20 March 2016 - 12:07 PM

Asa arata calda scoasa din cuptor, sper sa revin si cu o sectiune.
Se face repede, miroase bine, am pus scortisoara din belsug, e fara gluten deci pana aici BIG LIKE! :)

Imagine atasata: monthly_03_2016/post-9-14584684511578.jpg

#9 Useril este offline   Titirimundi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 20 March 2016 - 01:41 PM

Ma bucur ca ai facut-o Eataly! Sa imi spui daca v-a placut! Eu as zice ca pentru o cafeluta pe la 5 dupa-amiaza va fi perfecta!

O duminica frumoasa!
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 20 March 2016 - 02:33 PM

Imagine atasata: monthly_03_2016/post-9-14584768922741.jpg

Vaaaaiii, m- am indragostit! !! :)
Eu am pus zahar brun, de aici culoarea.Nu apuca ziua de maine.
Gracias Titi!

#11 Useril este offline   Titirimundi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 20 March 2016 - 02:48 PM

 Eataly, la 20 March 2016 - 02:33 PM, a spus:

2016-03-20_13.30.54.jpg

Vaaaaiii, m- am indragostit! !! :)
Eu am pus zahar brun, de aici culoarea.Nu apuca ziua de maine.
Gracias Titi!



Sa va fie de bine!
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#12 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 01 June 2016 - 05:07 AM

Nu știu cum ar fi cu făină de migdale cumpărată, eu le-am măcinat cât de fin am reușit și mi-a (ne-a) plăcut la nebunie.
Am făcut-o Monti F1 punând fructoză în loc de zahăr.
Mulțumesc mult pentru rețetă! :thumleft:
Sorina

#13 Useril este offline   Titirimundi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 01 June 2016 - 11:41 PM

 sorinadaniela, la 01 June 2016 - 05:07 AM, a spus:

Nu știu cum ar fi cu făină de migdale cumpărată, eu le-am măcinat cât de fin am reușit și mi-a (ne-a) plăcut la nebunie.
Am făcut-o Monti F1 punând fructoză în loc de zahăr.
Mulțumesc mult pentru rețetă! :thumleft:


Sa va fie de bine Sorina si sa mai faci! :)
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#14 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 01 June 2016 - 11:45 PM

Cu siguranță!
Sorina

#15 Useril este offline   Peter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,224
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 02 June 2016 - 07:15 PM

O fac de WE. Promit.

Peter
Salutari din Bavaria

Imagine postata

#16 Useril este offline   Titirimundi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 02 June 2016 - 10:10 PM

 Peter, la 02 June 2016 - 07:15 PM, a spus:

O fac de WE. Promit.

Peter


La cat esti de priceput cu siguranta o sa iasa ceva tare bun si cu un decor fain!
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#17 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 03 June 2016 - 04:47 PM

Apropos de decor... Eu am savurat-o așa simplă. Era destul de dulce pentru gustul meu.
Folosind fructoza în loc de zahăr dulciurile fac o crustă color caramel... O prietenă care a apreciat împreună cu mine torta a crezut inițial că are o copertura de ciocolată.
Sorina

#18 Useril este offline   Titirimundi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationWalking on sunshine

Postat 03 June 2016 - 04:53 PM

 sorinadaniela, la 03 June 2016 - 04:47 PM, a spus:

Apropos de decor... Eu am savurat-o așa simplă. Era destul de dulce pentru gustul meu.
Folosind fructoza în loc de zahăr dulciurile fac o crustă color caramel... O prietenă care a apreciat împreună cu mine torta a crezut inițial că are o copertura de ciocolată.


Si eu tot simpla o las Sorina.
Am zis numai ca Peter la cat de perfectionist si priceput e, poate se apuca de decupat crucea.... :icon_fessee:
Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#19 Useril este offline   Peter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,224
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 03 June 2016 - 05:55 PM

 Titirimundi, la 03 June 2016 - 04:53 PM, a spus:


Am zis numai ca Peter la cat de perfectionist si priceput e, poate se apuca de decupat crucea.... :icon_fessee:


:sad3:

Peter
Salutari din Bavaria

Imagine postata

#20 Useril este offline   Peter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,224
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 04 June 2016 - 08:43 AM

Pornind de la cantitatile tale(forma de 22) am calculat cu tabela(factor de 0,67) si am facut-o cu diametrul
de 18 cm.
Am facut chiar doua, sa mai duc la lucru.

Odata dupa procedeul descris aici. Si odata galbenusurile mixate cu zaharul, pus migdalele + un virf de cutit praf de copt apoi amestecat incet incet cu spuma de albusuri.

Imagine atasata: monthly_06_2016/post-27-14650221755946.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2016/post-27-14650221869475.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2016/post-27-1465022196582.jpg

Poate tai la pranz. Sa vedem sectiunea.

Peter
Salutari din Bavaria

Imagine postata

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi