Tarta de Santiago Un dulce tipic din Santiago de Compostela
#1
Postat 25 February 2016 - 06:20 PM
Saptamana trecuta au venit niste prieteni la masa si am facut o tarta la desert. Atat m-am tinut sa fac poze pas cu pas si sa o pun pe forum, incat mi-am adus aminte cand nu mai erea nimic din ea…Va scriu reteta si, cu scuzele de rigoare, pun o poza, doua de pe net sa va faceti o idee macar.
Se numeste Tarta de Santiago si este originara din Santiago de Compostela, Galicia – nordul Spaniei. Cu siguranta despre Santiago ati mai auzit, de Camino de Santiago, pe net gasiti o gramada de informatii. Tarta nu lipseste de pe nici o masa in 25 iulie cand se sarbatoreste Santiago Apostol si este ziua Galiciei; si a intrat in registrul “marcilor protejate prin lege”(nu stiu daca asa se spuna in romana – acelasi lucru care se face cu vinurile sau anumite tipuri de branza, etc.) in 2006.
Sa trecem la treaba, deci…
TARTA DE SANTIAGO
Ingrediente (pentru o forma cam de 20-22 cm – nu iese inalta):
5 oua
250 gr. zahar
250 gr. migdale macinate
Coaja de la o lamaie
O lingurita de scortisoara (sau jumatate - cum va place de mult scortisoara)
Zahar pudra pentru decor
Punem intr-un bol zaharul si migdalele macinate si amestecam. Adaugam ouale unul cate unul si amestecam bine, bine dupa fiecare. Apoi adaugam scortisoara si coaja de lamaie.
Tapetam forma cu putin unt/margarina si faina si coacem la 180 grade cam 30-40 minute (pana devine aurie si scobitoarea iese curata). O lasam sa se raceasca complet apoi adaugam pe deasupra zahar pudra.
Tarta de Santiago intotdeauna are un “decor” facut cu o cruce (la Cruz de Santiago), chiar si cele industriale din supermarket. Se pune crucea din hartie pe tarta, apoi se presara zaharul pudra si apoi o ridicam cu grija.
Sper sa o incercati, este foarte buna.
Mie imi place cand e rece bine, la cateva ore dupa ce o fac, calda nu e acelasi lucru. Eu personal pun migdalele 200 gr praf si 50 grame asa, mai "granulate", imi place mai mult textura. Este la fel de buna insa si cu toate migdalele macinate fin.
Si acestea fiind spuse...
Daca va incapatanati sa o faceti de-adevaratelea, va las si sablonul cu Crucea lui Santiago pentru decor
#2
Postat 25 February 2016 - 07:14 PM
#3
Postat 25 February 2016 - 07:35 PM
dac-as face, as incerca la jumatate cantitatile.
merci, Titi, datorita tie am mai aflat ceva
in poza, la sectiune, nu se observa deloc scortisoara
#4
Postat 25 February 2016 - 08:30 PM
moatza, la 25 February 2016 - 07:35 PM, a spus:
dac-as face, as incerca la jumatate cantitatile.
merci, Titi, datorita tie am mai aflat ceva
in poza, la sectiune, nu se observa deloc scortisoara
Nu stiu ce sa zic de scortisoara...pozele nu-s ale mele, autorul o fi folosit una ceva mai blonda .
Eu pun un pic mai putin de jumatate de lingurita si nici la mine nu prea se vede...Am uitat sa va spun ca textura este un picut umeda, dar nu cleioasa.
#6
Postat 26 February 2016 - 01:15 PM
#7
Postat 26 February 2016 - 01:27 PM
Eataly, la 26 February 2016 - 01:15 PM, a spus:
Gracias, lo mismo digo!
Sa sti ca chiar m-am gandit la tine cand am postat-o ; am zis lui Eataly sigur o sa-i placa asa, gluten-free.
#8
Postat 20 March 2016 - 12:07 PM
Se face repede, miroase bine, am pus scortisoara din belsug, e fara gluten deci pana aici BIG LIKE!
#9
Postat 20 March 2016 - 01:41 PM
O duminica frumoasa!
#10
Postat 20 March 2016 - 02:33 PM
Vaaaaiii, m- am indragostit! !!
Eu am pus zahar brun, de aici culoarea.Nu apuca ziua de maine.
Gracias Titi!
#11
Postat 20 March 2016 - 02:48 PM
Eataly, la 20 March 2016 - 02:33 PM, a spus:
Vaaaaiii, m- am indragostit! !!
Eu am pus zahar brun, de aici culoarea.Nu apuca ziua de maine.
Gracias Titi!
Sa va fie de bine!
#12
Postat 01 June 2016 - 05:07 AM
Am făcut-o Monti F1 punând fructoză în loc de zahăr.
Mulțumesc mult pentru rețetă!
#13
Postat 01 June 2016 - 11:41 PM
sorinadaniela, la 01 June 2016 - 05:07 AM, a spus:
Am făcut-o Monti F1 punând fructoză în loc de zahăr.
Mulțumesc mult pentru rețetă!
Sa va fie de bine Sorina si sa mai faci!
#16
Postat 02 June 2016 - 10:10 PM
Peter, la 02 June 2016 - 07:15 PM, a spus:
Peter
La cat esti de priceput cu siguranta o sa iasa ceva tare bun si cu un decor fain!
#17
Postat 03 June 2016 - 04:47 PM
Folosind fructoza în loc de zahăr dulciurile fac o crustă color caramel... O prietenă care a apreciat împreună cu mine torta a crezut inițial că are o copertura de ciocolată.
#18
Postat 03 June 2016 - 04:53 PM
sorinadaniela, la 03 June 2016 - 04:47 PM, a spus:
Folosind fructoza în loc de zahăr dulciurile fac o crustă color caramel... O prietenă care a apreciat împreună cu mine torta a crezut inițial că are o copertura de ciocolată.
Si eu tot simpla o las Sorina.
Am zis numai ca Peter la cat de perfectionist si priceput e, poate se apuca de decupat crucea....
#19
Postat 03 June 2016 - 05:55 PM
Titirimundi, la 03 June 2016 - 04:53 PM, a spus:
Am zis numai ca Peter la cat de perfectionist si priceput e, poate se apuca de decupat crucea....
Peter
#20
Postat 04 June 2016 - 08:43 AM
de 18 cm.
Am facut chiar doua, sa mai duc la lucru.
Odata dupa procedeul descris aici. Si odata galbenusurile mixate cu zaharul, pus migdalele + un virf de cutit praf de copt apoi amestecat incet incet cu spuma de albusuri.
Poate tai la pranz. Sa vedem sectiunea.
Peter