Meniul din seara de Ajun de Crăciun
Masa aranjată
![Imagine atasata: 54_340da0de932a79f270a60f4b85f966ce.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_340da0de932a79f270a60f4b85f966ce.jpg)
şi în detaliu
![Imagine atasata: 54_2a5a9d69111f96df900b588f35724197.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_2a5a9d69111f96df900b588f35724197.jpg)
Aperitive:
- Tartine cu somon afumat, castravete şi brînză
Pe crackers aromatizaţi cu ulei de măsline am pus un pic de brînză philadelphia cu gust de somon, deasupra o felie de castravete şi apoi o bucată de somon afumat
![Imagine atasata: 54_b994f3479f239d7488853962e116c707.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_b994f3479f239d7488853962e116c707.jpg)
- Tartine cu pateu
simple crutoane cumpărate pe care am întins pateu de ficat cumpărat la Lidl, foarte bun, decorate cu bucăţele de măsline negre
![Imagine atasata: 54_d238111cf6abd168f020871aaa44cb80.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_d238111cf6abd168f020871aaa44cb80.jpg)
- Linguri cu somon afumat şi ardei copţi
Am tăiat somonul afumat şi ardeii copţi bucăţele şi le-am amestecat cu un strop de ulei
![Imagine atasata: 54_8a02e403063341f27a32336264786d93.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_8a02e403063341f27a32336264786d93.jpg)
Felul I
Crema di cardo gobbo di Nizza Monferrato
presidiu Slowfood http://www.presidislowfood.it/ita/detta ... sso?cod=55
Aşa arată, poza e din Internet de pe siteul http://www.buttalapa...ardi-aromatici/ e o legumă destul de urîtă pentru că e constrînsă să crească sub pămînt ca să devină gheboasă (gobbo) dar foarte apreciată şi specifică Piemontului, protejată şi de Slowfood.
![Imagine postata](http://www.buttalapasta.it/wp-galleryo/cardi-aromatici/cardo-gobbo.jpg)
Am curăţat această legumă şi pe măsură ce o curăţam o puneam în apă amestecată cu sucul de la o lămîie ca să nu se înnegrească, apoi i-am fiert în apă cu sare şi cu lămîie. Cînd erau fierţi i-am amestecat în Thermomix cu un pic de besciamella pe care o aveam gata făcută în frigider şi un cartof fiert. Înainte de a o servi am lungit-o cu un pic de lapte pentru că mi se părea prea densă. Am servit crema cu pîine aromatizată cu rozmarin
![Imagine atasata: 54_279099c7700027e3a12cc82dbcf77499.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_279099c7700027e3a12cc82dbcf77499.jpg)
Felul II
Pulpe de raţă cu bere şi stafide
Am pus pulpele de raţă în tigaia de fontă cu capac la foc mare şi am lăsat să se prăjească în grăsimea proprie pe ambele părţi, am dat la o parte pulpele şi în grăsimea rezultată am călit ceapa, am adăugat pulpele şi adăugat berea, am lăsat să fiarbă la foc mare şi cu capac pînă cînd carnea era moale, am dat iar la o parte pulpele şi am redus în cremă ceapa, am adăugat cîteva stafide.
![Imagine atasata: 54_96d6b52daa0c09406e8ace81c1ca10f7.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_96d6b52daa0c09406e8ace81c1ca10f7.jpg)
Totul stropit de mine cu un vin alb piemontez, cadou de la Eataly
![:)](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/smile.gif)
![Imagine atasata: 54_0337378c847b61edf6eb714dc2e60a46.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_0337378c847b61edf6eb714dc2e60a46.jpg)
şi de Stefano, cu o "comoară" roşie toscană, noroc că l-am primit cadou şi pe ăsta
![:tongue3:](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/tongue3.gif)
![Imagine atasata: 54_ab535209e85c1e8687b42915c59ca15c.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/54_ab535209e85c1e8687b42915c59ca15c.jpg)