Nu vreau sa fiu inteleasa gresit: nu sunt profesoara de romana, nu dau cu pietre in nimeni, nu nominalizez, nu corectez. Pur si simplu incerc sa va aduc in atentie unele greseli (grosolane, de multe ori). De multe ori si eu gresesc. Cand nu sunt sigura, fac sapaturi. Alteori sunt trasa de manecuta.. A gresi e omeneste si, daca invatam din propriile erori, de ce sa nu le zicem si altora cum sta treaba?
Asi vrea / face / drege / culege....
Substantivul as are pluralul asi.
Gigel e as la matematica.
Full de asi cu popi in coada.
Altfel, nu se foloseste asi.
Corect: as face / alege.....
Cand e vorba de a-si face lectiile / de lucru si altele asemenea, e alta mancare de peste. Dar aici se foloseste cratima.
Decat mere. Decat pere. Decat atat.

Decat e folosit cand e vorba de propozitii cu structura negativa sau un grad de comparatie. Gigel e mai inalt decat Vasile. N-are decat sa sara!
Corect este: doar mere / pere / atat.
Daca puteti spune "numai" in propozitie, puteti sa folositi si cuvantul doar. Sau, daca e propozitie cu structura pozitiva.
Ii zic la Gigel ca ploua afara.
In cazul acesta, inseamna ca e corecta afirmatia: Duc un sac lui moara!????? 😳
La indica locul / locatia. Ma duc la....
Lui indica o persoana: ii spun lui Gigel ca....
Da-mi cana dupa masa. Eventual: da-mi cana dupe masa.
Haaa???? Dupa masa, adica pe jos, nu e nimic. Doar covorul si nu e nici o cana acolo.
Uite-o colo, la farfurie!!!
Corect: de pe. Cana de pe masa. Lemnul de pe soba.....
Doctora zice ca. Cine, ma???? 😳
Doctor, doctori. Doctorita, doctorite.
Simplu si scurt. Nu cred ca e asa greu sa bagi sunetele it in cuvant. Nu ti se raceste gura, parol!
Cam atat. Va rog sa veniti cu varii observatii si corecturi, cand vedeti greseli.