Linkul pus de Moatza:
https://www.zoso.ro/...speranta-viata/
Nuuu Moatza, nu te teme: felul tau de a fi si a trai nu se incadreaza cu perspectiva sumbra descrisa de autorul acestui articol, care traieste in eroare. Poate a cunoscut doar astfel de batrani si fiecare poate crede ce vrea dar eu ii compatimesc batranetea. Bineinteles ca nu poti fi sigur de starea organismului tau asa cum nu poti sa fii sigur cand se va opri viata ta. Dar asa cum trebuie sa ai grija sa-ti asiguri o situatie financiara, tot asa trebuie sa ai grija sa-ti ingrijesti corpul caci la batranete iti va servi chiar mai mult decat banii. In concluzie, cred ca batranetea este momentul fericit cand vei putea culege ce ai semanat –fizic, moral si material-, libertate deplina nefiind legat de servicii si obligatii familiale sau sociale. Daca ti-ai cultivat sufletul si mintea atunci nu vei deveni u
n” batran incrancenat” urat de familie ci o prezenta placuta tuturor. Zice autorul:
“Dacă n-ai citit sau n-ai călătorit când erai tânăr, acum nu mai are rost. Deloc”.E cea mai mare idiotenie si nici un merita comentarii.
“De ce plm să înveți din Africa sau Asia”, fraza asta chiar ca m-a lasat in ceatza si a evidentiat nivelul culturii autorului.
“Nu mai ai viață personală (multă), nu mai ai nimic de învățat, nu mai ai nimic de aflat. Nu îți mai folosește la nimic să citești “Republica” sau “Procesul” la 70 de ani, cum nu îți mai folosește să te apuci să ai grijă de tine la 60” Pai de ce nu se sinucide acest domn sau doamna, de pe acum? Cred ca poti invata si te surprinde pana la 100 de ani!. Ba chiar e o fericire ca insfarsit ai timp si libertate sa inveti tot ce nu ai avut timp de tanar poate sa aprofundizezi muzica clásica daca te atrage, sau manelele, ori trombonul ori hawaiana, sa pictezi, sa faci cursuri de manualitati, sa ajuti ca voluntar in spitale, sa inveti mancaruri exotice, sa cauti grupuri cu persoane de varsta ta, entuziaste de viata si creative, sa traiesti cu ei clipe de bucurii si veselie, poate sa organizati excursii daca nu mai ai prieteni apropiati. Aici sant case de cultura ale primariei, pe zone, unde poti da clase celor interesati despre orice tema pe care o cunosti si te-a pasionat toata viata. Ai acumulat atatea experiente si cunostiinte incat ar fi pacat sa nu le dezvaluiesti. Profesia mea e traducatoare si lucrez in Presa si oricat de batrana voi fi nu as putea renunta sa aflu stiri sau informatii internationale de orice tip, analizele politice, sa fiu la curent cu mersul lumii si sa ma bucur de orice descoperire sau avans al planetei. Dupa 55 de ani am calatorit si mai mult ca inainte, iar in perioadele mai grele financiare cand ramasesem singura de tot, luam masina si haladuiam prin satele din apropiere, sa vad fluturii monarca care emigreaza din Canada, sau la padurile cu licurici, faceam filmulete pentru prieteni si fiica care locuia departe, mancam in pietele faimoase pentru gastronomie etc. Chiar si calatoriile sant mult mai interesante si mai savuroase cand esti la o varsta matura decat in tinerete..si mai ales cand haladuiesti de capul tau!
“Mai greu să repari sau să recuperezi ce trebuia să faci la 40 sau la 50”. De ce? Cu ce drept sententiaza asta? Trecutul nu are viitor,iar daca viitorul batranilor e AZI, atunci n-am nevoie sa recuperez nici sa repar nimic, ci trebuie sa traiesc tot ce imi doresc AZI,, dupa posibilitati. Poate visul sau dorinta de la 40 de ani nici nu mai ma atrage, poate ca a fost o prostie, o cainare, nu? Nu va pregatiti de batranete ca pentru inmormantare ca nu mai santem ca batrinicile noastre care isi puneau basmaua in cap si umblau ani de zile cu toalele de inmormantare pregatite in valijoara.