Panna cotta
#1
Postat 03 January 2010 - 08:53 PM
Reteta suna asa:
Panna cotta e o specialitate din Piemonte, un fel de budinca de lapte.
Ingrediente:
- jumatate de litru de smintina (cea proaspata pentru frisca)
- jumatate de litru de lapte
- 200 de grame de zahar pudra
- 32 de grame de gelatina in folii
- un paharel de rom si un alt paharel de alt lichior dulce dupa placul inimii, daca o maninca si copii fara
Laptele se pune intr-o craticioara si se incalzeste fara sa fiarba.
Gelatina se pune in apa rece si cind s-a umflat se scurge si se pune la topit in laptele caldut. Daca laptele e prea rece si gelatina nu se dizolva se mai pune putin pe aragaz la foc mic pina cind se topeste.
In alta craticioara se pune smintina cu zaharul praf la foc mic si se amesteca pina ce se topeste zahrul, si aici atentie mare pentru ca nu trebuie sa fiarba. Daca nu aveti zahar pudra merge si cel normal, probabil se va dizolva mai greu. La sfirsit cind zaharul s-a topit adaugati lichiorul.
Amestecati continutul celor 2 craticioare si varsati compozitia obtinuta in forma, puneti citeva ore (cel mai sigur e de la o zi la alta) in frigider.
E foarte simplu de facut, singura problema poate aparea cu cantitatea de gelatina, deci daca e mai putina poate ca budinca sa iasa cam moale, eu aici o gasesc in foi si fiecare foaie are 8 grame, din experienta cred ca 4 foi dintr-astea sunt suficiente.
Se poate orna apoi in mod traditional cu caramel, daca alegeti acesta, trebuie unsa forma cu caramel (200 de grame de zahr si 3 linguri de apa)inainte de a varsa compozitia, dar asupra reusitei eu nu garantez pentru ca nu l-am facut niciodata cu caramel.
Se poate minca simpla sau decorata.
Am respectat intocmai reteta, am dublat cantitatile sa imi iasa o forma trandafir mare. Mi-au ramas si 2 boluri mici care s-au inchegat cam in 3 ore.
Voila:
Deci forma de trandafir o lasai de pe o zi pe alta, azi am rasturnat-o si voila:
Am facut un sos din fructe congelate, zahar si 2 linguri amidon care dupa racire a ornat panna cotta astfel:
Bun, si acum intrebarile: desi e a doua oara cand o fac m-am confruntat de data asta cu urmatoarea problema: in vasul mare adica in trandafir panna cotta s-a ales in 2:
Uitati:
Partea de la fund a fost cred ca laptele ca era la gust mai gelatinoasa, cea de deasupra mai alba a fost cred frisca. In bolurile mici care s-au prins mai iute nu s-a intamplat asta.
Aveti idee ce s-a intamplat? Am pus amestecul cald bine apropae fierbinte in frigider asta sa fie?
De asemenea ca sa fiu sigura ca am sa scot trandafirul intreg am urmat sfatul Yandirei care spune ca se umezeste forma apoi se tine juma de ora la congelator. Asa am facut, insa apoi am pus amesecul fierbinte in ea. M-am gandit eu ca trebuia sa le las nitel la racit dar erau deja in frigider asa ca Dumnezeu cu mila.
Adriana si fetele care o faceti mai des ce s-a intamplat? Nu ma deranjeaza f. tare mai ales ca musafirii au crezut ca asa modelul si se tot minunau cum de am reusit sa o fac asa, mai ales ca nu mancasera in viata lor.
deci?
Si sectiunea de rigoare:
si
#2
Postat 03 January 2010 - 09:05 PM
#3
Postat 03 January 2010 - 09:27 PM
si
#4
Postat 03 January 2010 - 09:33 PM
gloxinia a spus:
Mda.. de-ai sti cite tepe mi-am luat cu gelatiinaaa...
#5
Postat 03 January 2010 - 10:22 PM
Geany a spus:
Nu esti singura. Am eu o buna prietena care a muscat-o rau la panna cotta cu gelatina granule
si
#6
Postat 03 January 2010 - 10:58 PM
gloxinia a spus:
Pai chestia cu pusul formei in congelator eu cred ca trebuie facuta inainte de a scoate panna cotta din ea, nu inainte de a pune amestecul in forma, nu vad ce sens ar avea sa pui amestecul fierbinte intr-o forma congelata.
Singura chestie pe care eu o fac este sa tin apa in forma putin timp inainte de a pune amestecul in ea, daca as avea probleme pentru a o scoate as pune-o un picut in apa calda desi chestia asta e un pic riscanta pentru ca se poate inmuia putin si panna cotta dinauntru, iese apoi usor din forma dar isi pierde si forma.
Cit despre faptul ca s-a separat cred ca a fost o "neintelegere" intre lapte si frisca, e aceeasi marca si de una si de alta pe care le-ai folosit si data trecuta? Esti sigura ca ai incalzit si laptele si smintina la fel? ca smintina n-a fiert si ca ai amestecat bine cele 2?
#7
Postat 03 January 2010 - 11:32 PM
#8
Postat 03 January 2010 - 11:34 PM
Eu am facut panna cotta de cateva ori,tot dupa reteta Adrianei (nici n-am apucat sa-i multumesc :oops: ) si mi-a iesit (ne separata) de fiecare data.
E adevarat ca am facut-o doar in boluri mici.
Ce voiam eu sa-ti spun e ca mie la mousse=uri,in general,mi se separa in doua sau trei straturi,daca le torn calde.
Si cum de obicei asa imi place sa fac.pt ca mi se pare ca iese stratul mult mai uniform...uite cam ce iese
Deci de jos in sus,blat-mousse de cioco separat in trei culori -etc
Parerea mea e nu tava,pusa la congelator sau nu,e problema,ci compozitia pusa fierbinte/calda/
#9
Postat 03 January 2010 - 11:57 PM
Adriana despre sfatul cu congelatorul sunt sigura ca Yandira zicea ca se tine acolo inainte de a pune budinca sau ceva similar in ea. Mie mi-a iesit nesperat de usor din forma trandafirul, nu i s-a rupt nici macar o petala
Data viitoare am sa o las la racit afara din frigider si am sa o pun rece in forma. Sa vad daca se mai separa. Hmmmmm. Sunt curioasa cum de in bolurile mici nu s-a separat? Nu o fi avut vreme?
si
#10
Postat 17 January 2010 - 01:45 PM
Voila:
si sectiunea de rigoare:
si
#11
Postat 19 January 2010 - 10:45 PM
#12
Postat 25 January 2010 - 11:03 AM
Am ratat o data un diplomat in care am pus prea multa gelatina si nu mi-a placut textura , trebuia mestecat , de acolo imi vin piticii :oops:
#13
Postat 25 January 2010 - 11:09 AM
#14
Postat 25 January 2010 - 05:42 PM
Multumesc Adriana !
#16
Postat 01 February 2010 - 12:36 AM
#17
Postat 01 February 2010 - 12:40 AM
stella a spus:
of course ca te credem
#18
Postat 05 April 2010 - 03:55 PM
intai doar ea panna, dar prea era totul alb, asa ca am innecat-o cu afine congelate
Imagini atasate
#20
Postat 25 April 2010 - 01:30 AM
am refacut Panna, de data asta cu 50 g gelatina granule si forma inghetata (nu invat nimic, asa-i? )Din neatentie am pus doar 200 g zahar
Oricum rezultatul a fost pe masura asteptarilor mele, pentru papila mea e perfect asa.
Poze:
Am facut un sos din 2 pung cirese inghetate fara samburi, un pumn de afine ceva sirop de visine si vreo 30 g amidon. Si zahar la oki
si