petunie, la 01 July 2013 - 08:26 AM, a spus:
Cum se face magiunul/pecmezul?
Eu il fac afara in curte cu foc de lemne in oala mare/cazan la foc mic si amestecat intruna cu un linguroi mare de lemn si fiert pina se ingroasa tare,de ramane carare cand tragi cu lingura prin el.
Se face din prune bistrite,pe care le macin inaine si le pun in oala unsa cu otet.Se face fara zahar si cum ziceam,trebuie la foc molcom si scazut bine.Tre sa scuturi lingura cu pecmezul cald si sa cada greu din lingura.Il pun fierbinte in borcane si il pun in plapuma.Mama mea punea si in vase de lut si statea foarte bine.Anul trecut nu au fost prune ,pecmezul meu este din 2011.Anul asta sunt multe prune.Poti pune intr'o cantitate smai mica de pecmez si samburi de nuci este foarte bun dar nu sta asa mult timp ca cel simplu.
Dureaza cam o zi prepararea ca facem mult eu si sora mea cand facem pecmez.