Peter, la 09 November 2015 - 05:43 PM, a spus:

Ptr. pandispan:
1 ou
1 lingura apa fierbinte
33 g zahar
1 lingurita zahar vanilat-eu pachetel intreg
25 g faina
25 g amidon
1/2 lingurita praf de copt
ptr. baiser:
400 g zahar
1 pachet de praf de budinca de vanilie
Multumesc si eu.
5 albusuri
60 g alune macinate
ptr. umplutura si decorat:
1 litru de frisca lichida
100 ciocolata rascetata ?
50 g migdale tocate ( gehackte Mandeln)
1 lingura de unt
50 g zahar
Ptr. pandispan batem oul cu lingura de apa pina la spuma, in jur de 1 minut. Adaugam zaharul si zaharul vanilat.
Batem inca 2 minute. Amestecam faina, amidonul si praful de copt si incorporam in spuma de ou. Turnam intr-o forma
rotunda de 26 cm(jos hartie de copt) si lasam la 160° C incalzit in prealabil ptr. vreo 20-30 de minute.
Intre timp batem spuma tare cele 5 albusuri, adaugam treptat 200 g de zahar.
Celalate 200 g de zahar amestecam separat cu 60 g de alune macinate si praful de budinca.
Incorporam in bezea. Punem in tava mare o hartie de copt si nivelam bezeaua.
Introducem in cuptorul preincalzit ptr. vreo ora la 140°C.
-la mine trebuia putin mai mult...ca sa se faca si la mijloc. Sa nu ramina lipicios. Poate eu nu am nivelat
uniform si la mijloc era mai multa bezea (!?)
Ptr. crocantul de migdale(care defapt se poate si cumpara daca vi se pare per total prea mult de lucru...)topim 1
lingura de unt impreuna cu 50 g de migdale si 50 g de zahar intr-o cratita. Sa obtina o culoare usor aurie nu maron!
Lasam sa raceasca, dar amestecam ptr. a nu obtine un "bulgar" de crocant...in cel mai rau caz trebuie sa
maruntim/spargem acel bulgar.
Dupa ce baiserul este gata si racit il sfaramitam sau razuim. Poate sa fie si in forma de praf mai gros. Nu-i bai.
Batem frisca tare adaugind si 100 g zahar. Eu am mai pus 2 pachetele de intaritor de frisca, ce nu scria in reteta.
Asamblarea tortului:
Punem pandispanul pe un suport de tort(care va trebui sa incapa in congelator)
In jurul pandispanului punem un inel de tort. Cred ca ar merge si fara.
Peste pandispan punem:
- un strat numai frisca batuta.
-ciocolata razuita
- frisca batuta + baiser razuit in proportie de 5 linguri de frisca si 10 de baiser)
- un strat mai subtire de frisca batuta
- baiser razuit
- 7 linguri de frisca batuta amestecata cu 6 linguri de baiser
- 2 linguri de croncant
-stratul deasupra este unul de numai frisca batuta.
Frisca sa va ramina cit sa faceti decorul.
Decoram cu ciocolata razuita, frisca si crocant
Punem tortul la congelat ptr. 3-4 ore. Daca vreti puteti sa lasati chiar citeva zile acolo asa. Nu se intimpla nimic.
Oricum scoateti cu vreo 20 de minute inainte de servire.
Pofta buna.
Peter

PS. La baiser nu trebuie sa faceti economie. Dupa ce am respectat intocmai cantitatile, mie mi-a mai ramas destul baiser...
Da, era sa uit -> reteta asta ar merge si cu o forma de chec de 30 de cm. Dar jos trebuie pusa o folie alimentara
la asamblare, ptr. a putea scoate mai usor din forma.