prajitura cu mere
Aluat
-500g faina
-o lingura praf de copt
-200g margarina(unt)
-100g zahar praf -un galbenus
-100g smantana
Se amesteca untul cu zaharul,apoi se adaoga galbenusul,se pune alternand faina si smantana,se amesteca toate ,apoi se framanta si se da la frigider pentru 1-2 ore.
Umplutura -1,5kg mere -2 linguri zahar praf -o lingura scortisoara -1-2 linguri pesmet Se curata merele,se dau pe razatoarea mare si se pun la calit,impreuna cu zaharul si scortisoara.Se tine pe foc pana scade aproape toata zeama.Se intinde o foaie si se fac cercuri,pe cercuri se pune pesmet apoi o lingura din compozitia de mere,apoi se prind trei colturi sa iasa forma de triunghi.(in reteta originala :se intinde o foaie din jumatate de aluat se presara pesmetul se pune toata umplutura apoi a doua foaie ,poate fi tip gril,sau aluat razuit)se da la cuptor la 170° pentru 20 minute(pana se rumenesc).Dupa ce se scot se pudreaza.
sursa-Culinar-M.Livia-

Bomboane cu magiun de prune
incrediente
500g biscuiti
400g magiun
100g unt
eu am adaugat si putina nuca,
se poate adauga si nuca de cocos...
-se dau biscuitii la robot si se amesteca cu magiunul si untul cald la temperatura camerei,se formeaza bilute si se dau prin biscuiti sau nuca,nuca de cocos...
-mie nu prea imi plac prajiturile cu dulceturi dar aceste bombonele sunt delicioase:)
reteta o am de la mama mea

Cookies
2 cani zahar,
1/2 cana ulei si
1/2 cana cacao
se amesteca cu lingura.Separat se bat 4 oua cu esenta de vanilie si se amesteca cu prima compozitie.Se adauga apoi 3 cani de faina, 1 pliculet praf de copt si sare.Daca iese aluatul prea lipicios se pune putin in frigider sause poate pune putina faina.Apoi se fac bilute din aluat, se dau prin zahar pudra, se turtesc si se pun in tava pe hartie de copt.Se lasa 10 minute la cuptor pana se crapa deasupra.

briose cu nuca de cocos
incrediente
-3 ouă
-2 gălbenușuri
-125 g smântâna
-100 g unt topit
-150 g zahăr
-2 linguri cacao
-1 praf copt
-15 linguri făină
crema
-2 albușuri
-150 g nucă de cocos
-10 linguri zahăr pudră
.............................................................................................
-se separă ouăle
-se mixează albuşurile cu zahărul,
-se adaugă gălbenuşurile, smântâna, untul topit şi cacaua.
-se adauga făina amestecată cu praful de copt şi cacaua.
-pentru cremă: se bat albuşurile,
-se adaugă zahărul pudră şi se bate până devin bezea.
-apoi se încorporează nuca de cocos .
-se pregateste tava se pun cosuletele de hartie pt briose.
-se pune o lingura plina de aluat de brioşe, o lingură plina de umplutură şi iar o lingură de aluat de brioşe.
-se dau la cuptorul preancălzit pentru 20 de minute la 180 grade.