Prajitura turnata
#1
Postat 11 January 2010 - 12:39 AM
Este o prajitura rapida si se poate face atat cu branza, cat si cu mere. De data asta, eu am facut-o cu branza
Ingredientele originale, puse de Anat pe culi:
2 oua intregi
9 linguri de zahar
9 linguri de ulei
9 linguri de lapte
12 linguri de faina
1 lingurita praf de copt
Eu am adaptat ingredientele pentru o tava de 30x20 cm. Mi s-a parut ca, folosind cantitatile initiale, ar iesi blatul mult prea subtire. Cu noile cantitati, zic eu, iese perfect (lauda-ma gura )..multa umplutura si blat suficient
Ingrediente (pentru o tava de 30x20 cm):
3 oua
13 linguri de zahar (+1 plic de zahar vanilat)
13 linguri de lapte
13 linguri de ulei
18 linguri de faina
1 plic praf de copt
Ouale intregi se mixeaza bine cu zaharul si zaharul vanilat pana rezulta o crema alba.
Se adauga uleiul si laptele si se mixeaza bine. Se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.
Se pune jumatate din blatul rezultat intr-o tava unsa cu ulei/unt si tapetata cu faina si se da la cuptor (170-180gr. C) 10-15 minute. Restul de aluat se da deoparte.
Ingrediente umplutura de branza:
1 kg de branza de vaci
50g de unt topit
100g stafide
3 oua
zahar (dupa gust)
coaja de la o lamaie
esente
1 praf de sare
1-2 linguri de gris (daca branza nu e scursa foarte bine)
Toate ingredientele se mixeaza bine (desigur, puteti jongla cu ele).
Blatul se scoate din cuptor, se lasa 2-3 minute sa se racoreasca, se pune branza deasupra si se acopera cu restul de aluat. Eu torn aluatul in fir subtire pe toata suprafata prajiturii, pentru ca e mai greu sa o intinzi cu lingura peste branza. Se da din nou la cuptor. Pentru a fi sigura ca e gata, eu apas usor cu degetul in centrul ei.. daca e ferma, e gata; daca e moale, o mai las.
Se taie cand e rece (daca rezistati ) si se pudreaza cu zahar.
Si un prim plan..
Pentru umplutura de mere folosesc 1kg-1,5kg mere, pe care le rad si le calesc in putin unt cu zahar si scortisoara dupa gust, plus 1-2 linguri de gris daca merele sunt din acelea zemoase. In umplutura de mere se pot adauga stafide, nuci si orice altceva va place. Ultima oara cand am facut-o cu mere, am pus niste nuci tocate peste blatul de deasupra.. foarte buna a fost. Din pacate, nu am poze din cea cu mere, dar cand o mai fac, nu mai scapa.
E o reteta pe cat de usoara si rapida, pe atat de gustoasa. M-a scos din multe incurcaturi cu musafiri anuntati tarziu
#2
Postat 11 January 2010 - 09:02 AM
Mersi ca ai amintit reteta.
#3
Postat 11 January 2010 - 09:09 AM
oricum turnata lui Anat , cu mere, cu fructe de padure, cu visine etc , e binecunoscuta la noi in familie
#4
Postat 11 January 2010 - 12:16 PM
#5
Postat 11 January 2010 - 01:26 PM
Adevarul e ca se face atat de usor si e atat de buna... blatul e foarte pufos (eu l-am facut o data si cu apa in loc de lapte si a iesit la fel de bun )
#6
Postat 20 January 2010 - 03:00 PM
Eu, jumatate cu branza si jumatate cu mere.Ca eu -s mai lacoma din fire.
#7
Postat 20 January 2010 - 03:17 PM
Eataly a spus:
Eu, jumatate cu branza si jumatate cu mere.Ca eu -s mai lacoma din fire.
Eataly, arata absolut perfect
Felicitari
#8
Postat 20 January 2010 - 03:35 PM
Maruntesc merele cu robotu,dar grob.Folosesc mereu mere nu asa zemoase,si mai tari,ca sa ramîna si sa se simta bucatelele de mar
Dupa ce le topesc putin cu unt,pun muuulta scortisoara si putin zahar.Îmi place sa fie merele acrisoare
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#9
Postat 20 January 2010 - 05:31 PM
Si eu pun muuuuulta scortisoara
Trimiteti-mi si mie o bucatica cu mere.. n-am mai facut de mult
#11
Postat 20 January 2010 - 09:15 PM
Aluat pentru placinta:
16 linguri faina
16 linguri zahar
16 linguri ulei
16 linguri lapte
4 oua
1 lingurita praf de copt
Putina sare
Diferite esențe (vanilie, lamâie etc)
Galbenusurile +uleiul se amesteca ca o maioneza. Se adauga zaharul, laptele, faina, praful de copt. Albusurile se bat spumă și se incorporeaza si ele.
Se pune hartie de copt in tava (sau se unge cu margarina).
Se pune jumatate din compozitie in tava si se da la cuptor pt. cateva minute ca sa prinda o crusta subtire.
Se adauga umplutura (mere rase, branza sau dovleac )Se adauga deasupra restul de aluat si se pune din nou in cuptor pana se coace definitiv
In cazul de fata e o placinta cu dovleac, stafide si nuca
#12
Postat 20 January 2010 - 09:20 PM
Tare faina reteta asta si practica.Ce bine ca nu trebuie sa mai fac foi !
S-a salvat !
O prestez cat de repede ca am niste mere care se stafidesc in camara.
Un pupic lui Bazu tau care creste si e tot mai frumos .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 20 January 2010 - 10:34 PM
Geany a spus:
piscotel a spus:
Tare faina reteta asta si practica.Ce bine ca nu trebuie sa mai fac foi !
S-a salvat !
O prestez cat de repede ca am niste mere care se stafidesc in camara.
Un pupic lui Bazu tau care creste si e tot mai frumos .
Multumesc, Geany si Piscotel {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
Piscotel, o sa transmit pupicul mai departe.. multumim de complimente {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" /> (apropo, el are cateva cuvinte la care rade in hohote si piscotel e unul dintre ele, alaturi de piratzel - un pirat mai mic , pizza, gargarita partz :oops: si inca cateva care nu-mi mai vin acum in minte.. )
Issis, intr-adevar..te scoate din incurcatura cand pofta de dulce e mare si timpul scurt
#14
Postat 20 January 2010 - 11:12 PM
Si al meu rade de partu(putu''...zice el si crapa de ras).Sa-ti traiasca sa fiti sanatosi.
#15
Postat 21 January 2010 - 12:01 AM
Geany esti o dragutza,Daca tot vorbim de cuvinte cu tz. {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
http://povesticulinare.blogspot.com/
#16
Postat 21 January 2010 - 11:40 AM
#17
Postat 21 January 2010 - 11:41 AM
Geany a spus:
Si al meu rade de partu(putu''...zice el si crapa de ras).Sa-ti traiasca sa fiti sanatosi.
Multumim, Geany.. Si al tau pui sa fie sanatos si sa va aduca numai bucurii
piscotel a spus:
Geany esti o dragutza,Daca tot vorbim de cuvinte cu tz. {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
Cuvintele cu tz... astea il amuza maxim.. numa ca eu raman cateodata in pana de idei
#19
Postat 16 January 2011 - 08:07 PM
#20
Postat 17 January 2011 - 01:27 PM
Destiny, la 16 January 2011 - 08:07 PM, a spus:
Nu am incercat niciodata sa fac aluatul fara zahar... aluatul iese destul de fraged dupa reteta asta. Chiar nu stiu ce sa-ti spun Destiny... s-ar putea sa nu iasa la fel de fraged... daca incerci, te rog, spune-mi cum ti-a iesit
Vrei sa pui inlocuiesti zaharul cu altceva sau sa nu-l pui deloc?