Forum Culinar: Cartofi sarladaise - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cartofi sarladaise

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 January 2010 - 08:34 PM

Adica asa cum se fac la Sarlat, în Perigord, un concentrat de gastronomie franceza taraneasca.

1kg cartofi
3lg untura de rata/gîsca
trufa/hrib (facultativ)
patrunjel
usturoi
sare, piper

Se curata cartofii (charlotte de preferinta) si se taie felii subtiri (stravezii aproape)
Se încinge untura în tigaie adînca la foc viu (fara grija, suporta bine temperaturile înalte)
Se arunca feliile de cartofi în tigaie, se amesteca. De îndata ce încep sa schimbe culoarea catre auriu se scade focul la minim, se acopera.
Se adauga 1-2g de trufa taiata subtire ca hîrtia (sau o caciula de hrib proaspat, sau rehidratat). Cine n-are nu pune (are sa puna cînd are sa aibe)
Din momentul acesta nu se mai amesteca, doar se scutura tigaia (ca pentru ghiveci, sarmale sau varza calita). Se lasa cît mai mult posibil, fara sa se arda.
Se da deoparte de pe foc, se adauga un amestec de usturoi si patrunjel tocat (cam doi catei de usturoi la jumatate de legatura de patrunjel)
Se acopera, se lasa sa se odihneasca pret de un sfert de ceas.
Se serveste cu o friptura rosie (vita, ratza, batal, vînat) pe care o acompaniaza minunat.

Untura de rata confera o onctuozitate deosebita cartofilor.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   verber 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,872
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationFRO

Postat 15 January 2010 - 08:26 AM

Minunat.
cred ca merge si un pahar de vin poate un Bergerac....si ne impacam si cu colesterolul
Sunt fan bucatarie dordogneza
numai bine
cm :)

#3 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 15 January 2010 - 09:48 AM

yammi. am doar o nelamurire ; pentru mine hribii sunt bolets

http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi

de trufe , nici nu cred ca am auzit in Ro.

http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi

dar reteta merita facuta , mai ales ca am si niste picioare de ratza "confit" .

#4 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 15 January 2010 - 09:31 PM

stella a spus:

yammi. am doar o nelamurire ; pentru mine hribii sunt bolets

http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi

de trufe , nici nu cred ca am auzit in Ro.

http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi

dar reteta merita facuta , mai ales ca am si niste picioare de ratza "confit" .


Hribii sînt în cel mai bun caz "cèpes" daca nu, merg si "bolets"
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#5 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 18 January 2010 - 10:26 AM

Pe mine mai convins cu unctuozitatea... :hello:
Take a walk on the wild side...

artizan

#6 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 29 January 2010 - 10:56 AM

Mi-am rasfatat aseara musafirii cu reteta asta, si, judecind dupa reactiile lor, dau in scris ca sint dementiali cartofii facuti asa!

Imagine atasata: 60_12f0540dbc5102e5514a445951318016.jpg

I-am servit linga friptura de curcan invelita in bacon, cu un sos facut din zeama de la friptura, o ceapa inegrita in tigaie fara ulei si mere coapte, putina smintina lichida si un praf de faina.

Imagine atasata: 60_1a9eb5b746f4c660ac79625273b1a6e9.jpg
raluca elena

#7 Useril este offline   Anomiss 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 67
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMicul Paris

Postat 29 January 2010 - 01:14 PM

Deliciosi au fost Ralu! Cei mai buni cartofi pe care i-am degustat pana acum! inca o data mi se confirma faptul ca o reteta simpla, din popor :pupic: bate la fund -scuzati, cele mai pretentioase retete !
"If you can't feed a hundred people, then feed just one" Mother Teresa

#8 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 31 January 2010 - 07:42 PM

Si noi ne-am rasfatat azi papilele cu cartofii sarladaise, cu care deja facusem cunostinta prin citeva restaurante pariziene. De data asta n-au fost garnitura linga un confit de canard, ci linga un magret. Supeeer delicioooosi ! :beer2:
Multam pt. reteta ! :occasion14:


Imagine postata


#9 Useril este offline   Anomiss 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 67
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMicul Paris

Postat 01 February 2010 - 11:27 AM

Dana, imi place pieptul tau! ( ma rog, al ratei :floare: )
"If you can't feed a hundred people, then feed just one" Mother Teresa

#10 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 01 February 2010 - 01:19 PM

Alexandru a spus:

Untura de rata confera o onctuoazitate deosebita cartofilor.


Imagine postata
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#11 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 02 February 2010 - 02:05 PM

Vezi postareaAnomiss, la 01 February 2010 - 11:27 AM, a spus:

Dana, imi place pieptul tau! ( ma rog, al ratei :D )


Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ... :lol:

p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! :pupic: Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat. :floare:

#12 Useril este offline   Anomiss 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 67
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMicul Paris

Postat 03 February 2010 - 10:46 PM

Vezi postareauptown girl, la 02 February 2010 - 02:05 PM, a spus:

Vezi postareaAnomiss, la 01 February 2010 - 11:27 AM, a spus:

Dana, imi place pieptul tau! ( ma rog, al ratei :appl: )


Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ... :cheers:

p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! :thumleft: Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat. :notworthy:


Dana, la asta e experta Geomy! eu doar am prestat reteta ei si a iesit cea mai grozava supa de rosii cu galuste pe care am papat-o! Poate ne "aude" :blush:
"If you can't feed a hundred people, then feed just one" Mother Teresa

#13 Useril este offline   Geomy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 198
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 05 February 2010 - 12:14 PM

Vezi postareauptown girl, la 02 February 2010 - 02:05 PM, a spus:

Vezi postareaAnomiss, la 01 February 2010 - 11:27 AM, a spus:

Dana, imi place pieptul tau! ( ma rog, al ratei ;) )


Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ... ;)

p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! ^_^ Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat. :scratch:


dana, pana'mi fac timp s'o postez pe aici pe undeva, ai pm ;)

#14 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 14 April 2010 - 05:58 PM

I-am facut si servit alaturi de pulpele de rata cu portocale.Alexandru :notworthy: !

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-9-127126068815.jpg

#15 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 15 April 2010 - 03:14 PM

Vezi postareaEataly, la 14 April 2010 - 05:58 PM, a spus:

I-am facut si servit alaturi de pulpele de rata cu portocale.Alexandru :violent6: !

Atasament IMG_1271.JPG


:director:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#16 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 08 January 2012 - 09:35 AM

Deci le-a venit randul:)...aveam 3 picioare de rata confite , ( pe care nu le am in poza , dar erau wow) si alaturi...tadaaaaaaaaaaa

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-16-13260081100403.jpg


#17 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 08 January 2012 - 11:22 AM

Vezi postareastella, la 08 January 2012 - 09:35 AM, a spus:

Deci le-a venit randul:)...aveam 3 picioare de rata confite , ( pe care nu le am in poza , dar erau wow) si alaturi...tadaaaaaaaaaaa


Wow! Arata superb si îmi imaginez si parfumul... :love7:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#18 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 08 January 2012 - 02:08 PM

Am o punga cu cartofi congelati din aia mici mici tip cartofi noi. Oare merg, ce zici?

#19 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 08 January 2012 - 02:21 PM

Vezi postareaany_annette, la 08 January 2012 - 02:08 PM, a spus:

Am o punga cu cartofi congelati din aia mici mici tip cartofi noi. Oare merg, ce zici?



Hmmm, nu prea, din pacate :hungry:
În general cartofii congelati sînt pre-prajiti.
În schimb, orice cartof proaspat care tine la fiert e bun.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#20 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 08 January 2012 - 02:29 PM

Merita facuti, e de ajuns sa aveti grasimea de ratza, si cartofii. ai mei nu erau taiati chiar dupa regulile artei, erau mai "peizani" , dar ne-au placut grozav de mult.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi