Cartofi sarladaise
#1
Postat 14 January 2010 - 08:34 PM
1kg cartofi
3lg untura de rata/gîsca
trufa/hrib (facultativ)
patrunjel
usturoi
sare, piper
Se curata cartofii (charlotte de preferinta) si se taie felii subtiri (stravezii aproape)
Se încinge untura în tigaie adînca la foc viu (fara grija, suporta bine temperaturile înalte)
Se arunca feliile de cartofi în tigaie, se amesteca. De îndata ce încep sa schimbe culoarea catre auriu se scade focul la minim, se acopera.
Se adauga 1-2g de trufa taiata subtire ca hîrtia (sau o caciula de hrib proaspat, sau rehidratat). Cine n-are nu pune (are sa puna cînd are sa aibe)
Din momentul acesta nu se mai amesteca, doar se scutura tigaia (ca pentru ghiveci, sarmale sau varza calita). Se lasa cît mai mult posibil, fara sa se arda.
Se da deoparte de pe foc, se adauga un amestec de usturoi si patrunjel tocat (cam doi catei de usturoi la jumatate de legatura de patrunjel)
Se acopera, se lasa sa se odihneasca pret de un sfert de ceas.
Se serveste cu o friptura rosie (vita, ratza, batal, vînat) pe care o acompaniaza minunat.
Untura de rata confera o onctuozitate deosebita cartofilor.
#2
Postat 15 January 2010 - 08:26 AM
cred ca merge si un pahar de vin poate un Bergerac....si ne impacam si cu colesterolul
Sunt fan bucatarie dordogneza
numai bine
cm
#3
Postat 15 January 2010 - 09:48 AM
http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi
de trufe , nici nu cred ca am auzit in Ro.
http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi
dar reteta merita facuta , mai ales ca am si niste picioare de ratza "confit" .
#4
Postat 15 January 2010 - 09:31 PM
stella a spus:
http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi
de trufe , nici nu cred ca am auzit in Ro.
http://images.google.fr/images?hl=fr&so ... a=N&tab=wi
dar reteta merita facuta , mai ales ca am si niste picioare de ratza "confit" .
Hribii sînt în cel mai bun caz "cèpes" daca nu, merg si "bolets"
#6
Postat 29 January 2010 - 10:56 AM
I-am servit linga friptura de curcan invelita in bacon, cu un sos facut din zeama de la friptura, o ceapa inegrita in tigaie fara ulei si mere coapte, putina smintina lichida si un praf de faina.
#7
Postat 29 January 2010 - 01:14 PM
#9
Postat 01 February 2010 - 11:27 AM
#10
Postat 01 February 2010 - 01:19 PM
Alexandru a spus:
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#11
Postat 02 February 2010 - 02:05 PM
Anomiss, la 01 February 2010 - 11:27 AM, a spus:
Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ...
p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat.
#12
Postat 03 February 2010 - 10:46 PM
uptown girl, la 02 February 2010 - 02:05 PM, a spus:
Anomiss, la 01 February 2010 - 11:27 AM, a spus:
Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ...
p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat.
Dana, la asta e experta Geomy! eu doar am prestat reteta ei si a iesit cea mai grozava supa de rosii cu galuste pe care am papat-o! Poate ne "aude"
#13
Postat 05 February 2010 - 12:14 PM
uptown girl, la 02 February 2010 - 02:05 PM, a spus:
Anomiss, la 01 February 2010 - 11:27 AM, a spus:
Simo, cind ma intilnesc cu rudele raposatei o sa le transmit complimentul ...
p.s. Aaaaa, ce bine ca te-am prins ! Nu-i asa ca ai sa ne povestesti cum faci supa de rosii cu galuste ? Am vazut-o odata pe la tine, mi-a placut si as vrea s-o incerc. Saru' mina anticipat.
dana, pana'mi fac timp s'o postez pe aici pe undeva, ai pm
#14
Postat 14 April 2010 - 05:58 PM
#15
Postat 15 April 2010 - 03:14 PM
#16
Postat 08 January 2012 - 09:35 AM
Imagini atasate
#17
Postat 08 January 2012 - 11:22 AM
stella, la 08 January 2012 - 09:35 AM, a spus:
Wow! Arata superb si îmi imaginez si parfumul...
#18
Postat 08 January 2012 - 02:08 PM
#19
Postat 08 January 2012 - 02:21 PM
any_annette, la 08 January 2012 - 02:08 PM, a spus:
Hmmm, nu prea, din pacate
În general cartofii congelati sînt pre-prajiti.
În schimb, orice cartof proaspat care tine la fiert e bun.
#20
Postat 08 January 2012 - 02:29 PM