Forum Culinar: Poale-n brau si trandafiri de la Moldova - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Poale-n brau si trandafiri de la Moldova

#1 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 28 January 2010 - 06:42 PM

''Mai bini zas: Poali'n brau sha' trandahiri di la Moldova'' :P ce sa fac daca-s moldoveanca na.... Se face un aluat de cozonac mai saracut si mai putin pretentios. Nu imi incap pozele si cu aluatul pas cu pas asa ca voi incerca sa-l explic, cat mai bine daca cineva are nelamuriri sa-mi spuna si eu postez si pozele pas cu pas de la realizarea aluatului pe care le am dar nu-mi incap aici toate.
Deci pt. aluat avem nevoie de:

Imagine atasata: 456_ff4bc68a631e83851949dcf97ab5c93b.jpg

Faina alba, o cescuta de smantana (sau iaurt), o cana de lapte (250ml), o cescuta de vin alb, 2 oua intregi( sau 4 - 5 galbenuse), 1 cub de unt (cat va lasa inimioara), 1 cub de drojdie (25g), coaja rasa de mandarina (portocala sau lamaie), esenta (de rom vanilie sau ce va place), 4 linguri de zahar, putin ulei.
Pentru umplutura avem nevoie de:

Imagine atasata: 456_8608c59fe71201942c209a8bacd9a4a6.jpg

350g branza proaspata de vaci, ceva branza de burduf (asta daca va place si putina branza mai picanta, daca nu, nu dar mie asa imi plac), stafide, 1 ou mare (sau 2 mici si mai depinde si de consistenta branzei de vaci), coaja rasa de mandarina (sau ce vreti voi), esente, smantana sau putin lapte, zahar dupa gust (depinde cat de dulce va place si daca branza de vaci este dulce sau acruta) si putin gris (cam o lingurita)
Zahar pudra pt. pudrat la final, un ou pentru uns, putin ulei pentru uns tavile etc. si serviti neaparat cu lapte batut sau sana, iaurt ce va place :floare:
Am zdrobit cubuletul de drojdie si l-am presarat cu o lingurita de zahar si vreo 3 linguri de lapte cald si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul.
In acest timp am pus la fiert cana de lapte cu zaharul, rasatura de mandarina, esentele si untul.
Intr-un lighenas am pus doi pumni de faina si, ajutandu-ma de telul para, am turnat in fir din acest lapte oparit, atat cat sa obtin un aluat fff gros (acesta se numeste opareala) am lasat sa se racoreasca, cand a devenit doar caldut, am adaugat drojdia care intre timp isi dublase volumul, frecand mereu tot cu telul para, pana face basicute. Am dat la cald acoperit cu un stergar curat pana isi dubleaza volumul (acesta se numeste plamadeala)
Intr-un lighean am pus 2 cani de faina, am facut o fantana (un loc in mijloc) si am turnat plamadeala, restul de lapte cald, cescuta de smantana, cescuta de vin alb, cele 2 oua si un praf de sare; am inceput sa incorporez usor, adaugand faina pana am ajuns la compozitia justa de aluat de cozonac si am inceput sa framant cu vrednicie ajutandu-ma mereu de cate putin ulei (aluatul nu se loveste cu pumnii nu se rupe si numai se intinde ca pe guma) asa arata gata de dat la cald acoperit cu un servet curat pana isi dubleaza volumul

Imagine atasata: 456_2d2da45cabbeae177570e01682f8b773.jpg

In acest timp am facut umplutura: am frecat branzele cu oul, esente, rasatura si stafidele (eu nu le inmoi in prealabil intrucat in timpul coacerii ele se umfla absorbindu-mi astfel zerul pe care l-ar mai lasa branza asa procedez si la cozonac, diplomat etc ele oricum se umfla in timpul procesului ajutand astfel sa scapi de eventualul lichid in exces), am frecat totul cu telul para si am mai muiat compozitia cu putina smantana (sau lapte) dar asta numai daca e nevoie depinde de cat de uscata sau umeda e branza, am pus zahar dupa gustul meu si o lingurita de gris. Asa arata gata de folosit:

Imagine atasata: 456_814c12bcb7819c33cf17a8cdd1a52ffc.jpg

Am portionat aluatul intai in suluri apoi in bilute (cu un cutit, aluatul se taie nu se rupe) si le-am mai lasat un pic la crescut. Ajutandu-ma de putin ulei am intins din fiecare bila o foaie rotunda (reletiv rotunda :floare: ca oricum nu prea conteaza) am pozitionat umplutura de branza in centru si am facut doua taieturi cu cutitul asa

Imagine atasata: 456_becfe1ae109a75f0b5a17a52d4013041.jpg

Am pliat doua laturi opuse lipindu-le cu degetele asa:

Imagine atasata: 456_17596e42843ffd7af649996521b216ca.jpg


Am procedat la fel cu celelalte doua si iata trandafirul meu moldovenesc:

Imagine atasata: 456_e6743323df049edc569c17856a2567d7.jpg


Pentru poale-n brau am procedat la fel am facut aceeasi foaie rotunda am pus compozitia in mijloc si am prins capetele opuse asa

Imagine atasata: 456_e9e973365ba582981e02626e187a9fe8.jpg


Si din nou colturile opuse asa:

Imagine atasata: 456_63850b4bb4527f3582374ef6729b6034.jpg

Am uns cu ou batut cu un strop de lapte dulce le-am pus in tava unsa cu putin ulei le-am mai lasat sa creasca putin la cald si iata-le gata coapte calde, scoase din cuptor

Imagine atasata: 456_49aa68e48c081fa150bb954d7aca4bc6.jpg

Le-am pudrat cu zahar si am servit calde cu lapte batut

Imagine atasata: 456_511e99ed24036e1744cca849abf7fdb8.jpg

Si o sectiune pt. voi

Imagine atasata: 456_e0dbc3c08e0973625832544ab49576c0.jpg

Sper ca v-a placut retea :D

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 28 January 2010 - 07:48 PM

Ce frumoase le-ai facut!Mai ales trandafirii!Arata :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 28 January 2010 - 08:06 PM

Hp5wvOB9plQ
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#4 Useril este offline   taylor 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 258
  • Inregistrat: 26-November 09
  • Locationtorino

Postat 28 January 2010 - 08:06 PM

wow,ce apetisante :floare:
Poarta-te cu altii asa cum ai vrea sa se poarte altii cu tine

#5 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 January 2010 - 08:15 PM

Foarte frumoase ti-au iesit :floare: , ultimele doua poze m-au dat gata!

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 28 January 2010 - 08:32 PM

Ma bucur ca v-a placut reteta,Dragos a topait fecior-miu pe muzica videoclipului ala de nu mai stia de el :floare: cat despre videoclipul ala cu ''golul''e preferatul lui,deja l-a vazut toata familia :drool:

#7 Useril este offline   Daneza13 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMontreal

Postat 28 January 2010 - 09:41 PM

Arata taree bine ! Trandafirii sunt super ! M-apuc de cocarit mai pe seara, caci am niste branza de vaci prin frigider. Auzi, da' n-arunci un sul din ala de branza de burduf si peste ocean ??? :floare:

#8 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 28 January 2010 - 10:36 PM

Vai ce bine arata. Eu fac abia saptamana viitoare, ca vin Mosii de iarna.

#9 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 28 January 2010 - 11:32 PM

Geany,

M-ai lovit cu trandafirii.
O sa incerc si eu.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#10 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 29 January 2010 - 12:21 AM

Poalele-n brau la fac destul de des, da trandafiru' e o noutate . brava. eu fac aluatul dupa o reteta a lui Mino
"Aluat:

3 oua,
3 linguri zahar
3 linguri grasime (unt mai gras)
1 cana lapte
drojdie cat o nuca
faina cat c uprinde sa iasa un aluat moale ca lobul urechii. adica potrivit de tare.

Se amesteca toate, se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, apoi se umple cu o umplutura de branza de care doresti."

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 67_8e16725165eca0cfcc8a04a7a6f426db.jpg


#11 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 29 January 2010 - 09:56 AM

Inca o data raspund tuturor,ma bucur ca v-au placut,si intradevar stella se fac si asa cu'' aluat de placinte'' dar mie imi plac mai mult cu un aluat ca de cozonac,cand am, imi place sa fac umplutura cu cas framantat de oi la fel si pt. pasca(imi place contrastul de dulce,sarat,picant de la branzica de oi :hello: )

#12 Useril este offline   Cristinica 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 21-December 09
  • LocationTorino

Postat 20 September 2010 - 10:00 PM

Au, aşa mă apucă câti-un dor de mâncărurile de acasă şi când mai văd ci bunătăţi faci Geany, mă apucă şi mai rău.

Azi m-o apucat dorul di plăcinti :rolleyes:

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-477-128501274433.jpg

Tari bun!

#13 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 20 September 2010 - 10:07 PM

Bravo Cristi' cum le-ai facut?!!(ce reteta?) :rolleyes:

#14 Useril este offline   Cristinica 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 21-December 09
  • LocationTorino

Postat 20 September 2010 - 10:36 PM

Reteta aia, stii tu: "cu ce avem la indemana" :rolleyes:
Adica am masurat pentru aluat: jumatate de kilogram de faina ( 150 gr tip "0" si 350 gr de tip "00"), la care am adaugat: 50gr unt, 75gr zahar, un plic de drojdie uscata (e mai comoda asta), un plic de vanilina, 2 oă :pupic:, 150 ml lapte caldut.

Compozitia de branza: cam 400 de grame de tomino fresco (din cauza branzicii asteia m-am apucat de placintele, nu stiam ce al`ceva sa fac din ea), 100gr zahar, 2 oă, un rest de smantana dulce, un plic de vanilina, coaja de lamaie si o lingura de gris (pentru siguranta).

Am tras de aluat pana am scos 12 placintele. Aveam cam multa compozitie s-apoi mie asa imi plac... sa fie cat mai pline, nu prea ma dau in vant dupa paine goala =))

Delicioase! Fragede, aromate. Buuuuune!

#15 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 20 September 2010 - 10:51 PM

 Cristinica, la 20 September 2010 - 10:36 PM, a spus:

Reteta aia, stii tu: "cu ce avem la indemana" =))
Adica am masurat pentru aluat: jumatate de kilogram de faina ( 150 gr tip "0" si 350 gr de tip "00"), la care am adaugat: 50gr unt, 75gr zahar, un plic de drojdie uscata (e mai comoda asta), un plic de vanilina, 2 oă =)), 150 ml lapte caldut.

Compozitia de branza: cam 400 de grame de tomino fresco (din cauza branzicii asteia m-am apucat de placintele, nu stiam ce al`ceva sa fac din ea), 100gr zahar, 2 oă, un rest de smantana dulce, un plic de vanilina, coaja de lamaie si o lingura de gris (pentru siguranta).

Am tras de aluat pana am scos 12 placintele. Aveam cam multa compozitie s-apoi mie asa imi plac... sa fie cat mai pline, nu prea ma dau in vant dupa paine goala :P

Delicioase! Fragede, aromate. Buuuuune!

Aha!!! ca un aluat de cozo mai saracut cu ce ai prin casa :pupic: ,ups!,scuze,frigi :rolleyes: ...Excelent ezact pe placul meu,bravoo Cristi!!! =))

Te integrezi perfect in:''clubul moldovencelor''..Aaa nu e unul?! pai ar trebui sa fie.... =))
AA aaaa arata super!!

#16 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 20 September 2010 - 11:11 PM

Mi se par indecente anumite retete :rolleyes:
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#17 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 21 September 2010 - 06:39 AM

 zerda, la 20 September 2010 - 11:11 PM, a spus:

Mi se par indecente anumite retete :rolleyes:

Eiii !!! lasa ca un pic de ''indecenta''cand si cand nu strica...

#18 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 21 September 2010 - 07:49 AM

 Geany, la 20 September 2010 - 10:07 PM, a spus:

Bravo Cristi' cum le-ai facut?!!(ce reteta?) :rolleyes:



Sha pus poalele-n brau.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#19 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 21 September 2010 - 07:51 AM

 Cristinica, la 20 September 2010 - 10:36 PM, a spus:

nu prea ma dau in vant dupa paine goala :rolleyes:


imbracata ai incercat?
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#20 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 September 2010 - 08:07 AM

 Geany, la 20 September 2010 - 10:51 PM, a spus:

Te integrezi perfect in:''clubul moldovencelor''..Aaa nu e unul?! pai ar trebui sa fie.... :pupic:
AA aaaa arata super!!


Clan moldovence +1 :rolleyes:

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi