Poale-n brau si trandafiri de la Moldova
#1
Postat 28 January 2010 - 06:42 PM
Deci pt. aluat avem nevoie de:
Faina alba, o cescuta de smantana (sau iaurt), o cana de lapte (250ml), o cescuta de vin alb, 2 oua intregi( sau 4 - 5 galbenuse), 1 cub de unt (cat va lasa inimioara), 1 cub de drojdie (25g), coaja rasa de mandarina (portocala sau lamaie), esenta (de rom vanilie sau ce va place), 4 linguri de zahar, putin ulei.
Pentru umplutura avem nevoie de:
350g branza proaspata de vaci, ceva branza de burduf (asta daca va place si putina branza mai picanta, daca nu, nu dar mie asa imi plac), stafide, 1 ou mare (sau 2 mici si mai depinde si de consistenta branzei de vaci), coaja rasa de mandarina (sau ce vreti voi), esente, smantana sau putin lapte, zahar dupa gust (depinde cat de dulce va place si daca branza de vaci este dulce sau acruta) si putin gris (cam o lingurita)
Zahar pudra pt. pudrat la final, un ou pentru uns, putin ulei pentru uns tavile etc. si serviti neaparat cu lapte batut sau sana, iaurt ce va place
Am zdrobit cubuletul de drojdie si l-am presarat cu o lingurita de zahar si vreo 3 linguri de lapte cald si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul.
In acest timp am pus la fiert cana de lapte cu zaharul, rasatura de mandarina, esentele si untul.
Intr-un lighenas am pus doi pumni de faina si, ajutandu-ma de telul para, am turnat in fir din acest lapte oparit, atat cat sa obtin un aluat fff gros (acesta se numeste opareala) am lasat sa se racoreasca, cand a devenit doar caldut, am adaugat drojdia care intre timp isi dublase volumul, frecand mereu tot cu telul para, pana face basicute. Am dat la cald acoperit cu un stergar curat pana isi dubleaza volumul (acesta se numeste plamadeala)
Intr-un lighean am pus 2 cani de faina, am facut o fantana (un loc in mijloc) si am turnat plamadeala, restul de lapte cald, cescuta de smantana, cescuta de vin alb, cele 2 oua si un praf de sare; am inceput sa incorporez usor, adaugand faina pana am ajuns la compozitia justa de aluat de cozonac si am inceput sa framant cu vrednicie ajutandu-ma mereu de cate putin ulei (aluatul nu se loveste cu pumnii nu se rupe si numai se intinde ca pe guma) asa arata gata de dat la cald acoperit cu un servet curat pana isi dubleaza volumul
In acest timp am facut umplutura: am frecat branzele cu oul, esente, rasatura si stafidele (eu nu le inmoi in prealabil intrucat in timpul coacerii ele se umfla absorbindu-mi astfel zerul pe care l-ar mai lasa branza asa procedez si la cozonac, diplomat etc ele oricum se umfla in timpul procesului ajutand astfel sa scapi de eventualul lichid in exces), am frecat totul cu telul para si am mai muiat compozitia cu putina smantana (sau lapte) dar asta numai daca e nevoie depinde de cat de uscata sau umeda e branza, am pus zahar dupa gustul meu si o lingurita de gris. Asa arata gata de folosit:
Am portionat aluatul intai in suluri apoi in bilute (cu un cutit, aluatul se taie nu se rupe) si le-am mai lasat un pic la crescut. Ajutandu-ma de putin ulei am intins din fiecare bila o foaie rotunda (reletiv rotunda ca oricum nu prea conteaza) am pozitionat umplutura de branza in centru si am facut doua taieturi cu cutitul asa
Am pliat doua laturi opuse lipindu-le cu degetele asa:
Am procedat la fel cu celelalte doua si iata trandafirul meu moldovenesc:
Pentru poale-n brau am procedat la fel am facut aceeasi foaie rotunda am pus compozitia in mijloc si am prins capetele opuse asa
Si din nou colturile opuse asa:
Am uns cu ou batut cu un strop de lapte dulce le-am pus in tava unsa cu putin ulei le-am mai lasat sa creasca putin la cald si iata-le gata coapte calde, scoase din cuptor
Le-am pudrat cu zahar si am servit calde cu lapte batut
Si o sectiune pt. voi
Sper ca v-a placut retea
#2
Postat 28 January 2010 - 07:48 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 28 January 2010 - 08:06 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#4
Postat 28 January 2010 - 08:06 PM
#5
Postat 28 January 2010 - 08:15 PM
#6
Postat 28 January 2010 - 08:32 PM
#7
Postat 28 January 2010 - 09:41 PM
#8
Postat 28 January 2010 - 10:36 PM
#9
Postat 28 January 2010 - 11:32 PM
M-ai lovit cu trandafirii.
O sa incerc si eu.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 29 January 2010 - 12:21 AM
"Aluat:
3 oua,
3 linguri zahar
3 linguri grasime (unt mai gras)
1 cana lapte
drojdie cat o nuca
faina cat c uprinde sa iasa un aluat moale ca lobul urechii. adica potrivit de tare.
Se amesteca toate, se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, apoi se umple cu o umplutura de branza de care doresti."
Imagini atasate
#11
Postat 29 January 2010 - 09:56 AM
#12
Postat 20 September 2010 - 10:00 PM
Azi m-o apucat dorul di plăcinti
Tari bun!
#14
Postat 20 September 2010 - 10:36 PM
Adica am masurat pentru aluat: jumatate de kilogram de faina ( 150 gr tip "0" si 350 gr de tip "00"), la care am adaugat: 50gr unt, 75gr zahar, un plic de drojdie uscata (e mai comoda asta), un plic de vanilina, 2 oă , 150 ml lapte caldut.
Compozitia de branza: cam 400 de grame de tomino fresco (din cauza branzicii asteia m-am apucat de placintele, nu stiam ce al`ceva sa fac din ea), 100gr zahar, 2 oă, un rest de smantana dulce, un plic de vanilina, coaja de lamaie si o lingura de gris (pentru siguranta).
Am tras de aluat pana am scos 12 placintele. Aveam cam multa compozitie s-apoi mie asa imi plac... sa fie cat mai pline, nu prea ma dau in vant dupa paine goala
Delicioase! Fragede, aromate. Buuuuune!
#15
Postat 20 September 2010 - 10:51 PM
Cristinica, la 20 September 2010 - 10:36 PM, a spus:
Adica am masurat pentru aluat: jumatate de kilogram de faina ( 150 gr tip "0" si 350 gr de tip "00"), la care am adaugat: 50gr unt, 75gr zahar, un plic de drojdie uscata (e mai comoda asta), un plic de vanilina, 2 oă , 150 ml lapte caldut.
Compozitia de branza: cam 400 de grame de tomino fresco (din cauza branzicii asteia m-am apucat de placintele, nu stiam ce al`ceva sa fac din ea), 100gr zahar, 2 oă, un rest de smantana dulce, un plic de vanilina, coaja de lamaie si o lingura de gris (pentru siguranta).
Am tras de aluat pana am scos 12 placintele. Aveam cam multa compozitie s-apoi mie asa imi plac... sa fie cat mai pline, nu prea ma dau in vant dupa paine goala
Delicioase! Fragede, aromate. Buuuuune!
Aha!!! ca un aluat de cozo mai saracut cu ce ai prin casa ,ups!,scuze,frigi ...Excelent ezact pe placul meu,bravoo Cristi!!!
Te integrezi perfect in:''clubul moldovencelor''..Aaa nu e unul?! pai ar trebui sa fie....
AA aaaa arata super!!
#16
Postat 20 September 2010 - 11:11 PM
#18
Postat 21 September 2010 - 07:49 AM
Geany, la 20 September 2010 - 10:07 PM, a spus:
Sha pus poalele-n brau.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#19
Postat 21 September 2010 - 07:51 AM
Cristinica, la 20 September 2010 - 10:36 PM, a spus:
imbracata ai incercat?
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"