Cartofi frantuzesti (adevarati)
#22
Postat 18 September 2010 - 08:38 AM
Alexandru, la 31 January 2010 - 08:56 PM, a spus:
La baza : se aleg cartofi (1kg) care tin bine la fiert (charlotte, sapunari, BF15, etc). Se spala bine cu peria si se curata de coaja.
Parol d'horreur ca nu fac pe prostul.
Chiar sunt!
Se fierb si apoi se se spala cu peria?
Se curata de coaja dupa periajul facut dupa fierbere?
Cand se interpreteaza la mandolina ?
In fotografiile Mayei mi se pare ca-i pune in cocota cruzi nu fierti.
Eu - pacatele mele! - nu stiu sa fac decat "budinca valaha" cu felii de cartofi fierti intregi in coaja(cel mai bine cu o seara inainte)nespalati cu peria apoi, dar curatati de coaja doar inainte de feliere + felii de oua fierte, cascaval ras, ou batut cu smantana, nucsoara si rozamrin uscat pulbere,iar deasupra parmezan.
D'aia intreb. Ca nu ma pricep.
Merci anticipé
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#23
Postat 20 September 2010 - 11:15 AM
W Mamadeus Paparotti, la 18 September 2010 - 08:38 AM, a spus:
Alexandru, la 31 January 2010 - 08:56 PM, a spus:
La baza : se aleg cartofi (1kg) care tin bine la fiert (charlotte, sapunari, BF15, etc). Se spala bine cu peria si se curata de coaja.
Parol d'horreur ca nu fac pe prostul.
Chiar sunt!
Se fierb si apoi se se spala cu peria?
Se curata de coaja dupa periajul facut dupa fierbere?Cand se interpreteaza la mandolina ?
In fotografiile Mayei mi se pare ca-i pune in cocota cruzi nu fierti.
Mamarotti, citesti retetele in zig-zag toamna ? Nu zice ca se fierb, se alege soiul dupa criteriul de fierbere !
Adicatelea, te duci cu mina in buzunar la piata, la aprozar, la supermarket, whatever, si te intorci cu o plasa in care ai 1 kg de barabule ce nu se fac chiselita/terci cind ii supui la tratamente termice, 'telesu-m-ai ?
Cruzi se spala, apoi se descuameaza, se supun torturii la mandolina si apoi zdup! cu ei la cuptor.
#24
Postat 20 September 2010 - 11:50 AM
uptown girl, la 20 September 2010 - 11:15 AM, a spus:
W Mamadeus Paparotti, la 18 September 2010 - 08:38 AM, a spus:
Alexandru, la 31 January 2010 - 08:56 PM, a spus:
La baza : se aleg cartofi (1kg) care tin bine la fiert (charlotte, sapunari, BF15, etc). Se spala bine cu peria si se curata de coaja.
Parol d'horreur ca nu fac pe prostul.
Chiar sunt!
Se fierb si apoi se se spala cu peria?
Se curata de coaja dupa periajul facut dupa fierbere?Cand se interpreteaza la mandolina ?
In fotografiile Mayei mi se pare ca-i pune in cocota cruzi nu fierti.
Mamarotti, citesti retetele in zig-zag toamna ? Nu zice ca se fierb, se alege soiul dupa criteriul de fierbere !
Adicatelea, te duci cu mina in buzunar la piata, la aprozar, la supermarket, whatever, si te intorci cu o plasa in care ai 1 kg de barabule ce nu se fac chiselita/terci cind ii supui la tratamente termice, 'telesu-m-ai ?
Cruzi se spala, apoi se descuameaza, se supun torturii la mandolina si apoi zdup! cu ei la cuptor.
Cine intreaba risca sa treaca de prost cinci minute.
Cine nu intreaba risca sa ramana asa o viata intreaga.
Ai direpatate nu am citit in zig ci creierul meu a facut o substitutie. In loc de "care tin la fiert bine" am cetit "se tin la fiert bine"
Ma lamurisi. Multamesc.
My bad.
Nu luati in sama.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#25
Postat 20 September 2010 - 06:28 PM
W Mamadeus Paparotti, la 18 September 2010 - 08:38 AM, a spus:
Alexandru, la 31 January 2010 - 08:56 PM, a spus:
La baza : se aleg cartofi (1kg) care tin bine la fiert (charlotte, sapunari, BF15, etc). Se spala bine cu peria si se curata de coaja.
Parol d'horreur ca nu fac pe prostul.
Chiar sunt!
Se fierb si apoi se se spala cu peria?
Se curata de coaja dupa periajul facut dupa fierbere?
Cand se interpreteaza la mandolina ?
In fotografiile Mayei mi se pare ca-i pune in cocota cruzi nu fierti.
Eu - pacatele mele! - nu stiu sa fac decat "budinca valaha" cu felii de cartofi fierti intregi in coaja(cel mai bine cu o seara inainte)nespalati cu peria apoi, dar curatati de coaja doar inainte de feliere + felii de oua fierte, cascaval ras, ou batut cu smantana, nucsoara si rozamrin uscat pulbere,iar deasupra parmezan.
D'aia intreb. Ca nu ma pricep.
Merci anticipé
Deci : Se spala cu peria, cruzi. Spalatul cu peria este solutia cea mai buna pe care am gasit-o eu, daca cineva are alte metode verificate, nu e nici o problema, gustul gratinului are sa fie la fel de bun. Cartofii nu se fierb în prealabil, dar se alege soiul de cartofi ca si cum ai face salata orientata si nu piureu de cartofi. Mandolina se interpreteaza cît sînt cartofii cruzi (e mai practic asa).
Budinca de valahia, zisa pe nedrept "cartofi frantuzesti" acolo unde as zice eu "budinca româneasca de cartofi" nu are nici o legatura cu retetele de mai sus, în afara de spalatul cartofilor cruzi cu peria si de alegerea soiului de cartofi (fa matale cartofi "frantuzesti" cu soiuri de cartofi de piureu, e la fel de amuzant ca si cum ai culege zmeura cu mînusi de box)
Personal, marturisesc o preferinta fara echivoc pentru varianta valaha atunci cînd e servita ca fel principal. Deasemeni, la ea prefer brînza telemea taiata felii în loc de cascaval ras, dar desigur, si asta este o optiune personala.
Adevaratii cartofi frantuzesti se servesc mai degraba în garnitura, lînga o friptura (cea ce nu împiedica pe nimeni sa-si faca din ei felul principal).
Va cer iertaciune daca am fost oarecum confuz în descrieri.
#26
Postat 21 September 2010 - 03:08 PM
Alexandru, la 20 September 2010 - 06:28 PM, a spus:
Catusi de putin. Era clar din start, dar am dat cu mucii in fasole la lectia de cetire.
Trebuie s-o iau de la capat.
De la "Ana are apples"
Multumesc pentru rabdare.
In tot raul si-un bine. Cand un topic se readuce in fata, ne mai amintim de cate o reteta si inspiratia e mai ampla.
Inspirati...
Respirati...
Inspi ...
Edit:
Mandolina o folosesc si eu din cand in cand la felierea legumelor. Dar va invit si sa o ascultati in timp ce serviti cartofii frantuzesti adevarati.
.
http://www.youtube.c...h?v=Nm64lPa1YZg
.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#29
Postat 24 November 2010 - 11:52 PM
#30
Postat 25 November 2010 - 10:32 AM
Alexandru, la 24 November 2010 - 11:52 PM, a spus:
Cind zici ca-mi faci matale unul ?
Ce cusur i-ai gasit gratinului din cocota mov ?
(iaca in asta lime poate vezi mai bine )
e drept ca n-am folosit cascavalurile de care pomeneai in reteta, ci un amestec de mozzarella & cheddar rase; dar astea sint brinzeturile ce-mi plac adeseori la un gratin
#31
Postat 16 January 2011 - 12:17 AM
In afara de branzeturi am cam respectat reteta ...din memorie... (adik am uitat de usturoi si aschii de unt pe deasupra, pt ca reteta nu am citit-o de curand, dar oricum au iesit destul de grasi si fara unt deasupra, chiar ma ganedam ca nu voi mai unge tava teflonata cu unt). O sa o incerc si savoyard-ul. Poate chiar maine si vin cu impresii, poate fac si foto cu aparatul.
Nu am putut astepta sa se racoreasca pentru o sectiune mai cu tinuta si foto cu telefonul, nu se vede "mare branza", mai ales ca nu am apucat sa fotografiez si freo 2 pasi cum as fi dorit.
Alexandru, splendida ideea cu cartofii cruzi dati pe mandolina E de un mare efect si aspectul datorita feliilor ... aproape invizibile de cartofi. Pare-se ca asa putem sa facem gratin din orice legume se preteaza la mandolina, asa-i?
Sper sa nu-mi dai cartonas rosu si sa ma retrogradezi la budinci pentru combinatie
Pentru inceput am facut doar jumatate de cantitate, ca mi-era teama ca nu o sa ii placa iubitului (a se citi mufturuzului"). Surpise: a cerut supliment! Deci: delicios! Si acum imi vine sa dau iama in frigider sa balotez ultima portie ... doar ora ma opreste, precum si imaginea figurii lui dezamagite cand de dimineata nu va mai gasi nici urma de gratin .
Coccote-le alea sunt de belea mai fetelor! Vreau si eu asa ceva de pamant. Am vazut la supermarket cu circa 7.5 € (momo-portie). Cred ca sunt mai ieftine decat bijuteriile voastre, asa-i?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#32
Postat 16 January 2011 - 09:52 AM
Am terminat si ultima portie, haida ca ma apuc si de cealalta varianta! Treaba e ca nu mai am decat telemea de capra si e prea puternic gustul ca sa ii fac numai cu aia. Trebuie sa dau o fuga sa mai iau ceva mai mild.
Alexandru, merci de retete
De 20 ani, de la 18 adica, ma feresc de cartofi sa nu ma ingras si de aia prajiti am scapat usor ...pentru ca nu-s sanatosi. Acum poftim dependenta ce-mi creezi tu Alexandru !
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#33
Postat 16 January 2011 - 03:58 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#34
Postat 17 January 2011 - 06:30 PM
Daniella, la 16 January 2011 - 03:58 PM, a spus:
Hmmm, data viitoare încearca sa dai zeama la rece o zi, pîna se coaguleaza grasimile deasupra. Dupa ce le aduni cu spumiera, vei obtine o zeama perfect degresata.
Unul din interesele gratinului savoyard este tocmai ca e mai usor si mai putin caloric decît cel dauphinois.
#35
Postat 11 March 2011 - 06:43 AM
Am multa smantana normala (de aceea romaneasca) adica o iei cu lingura pentru ca nu e foarte lichida ,de aceea ma gandeam sa fac Dauphinois. Pot sa o folosesc exact asa cum e sau o lungesc cu lapte sau nu se preteaza alta smantana decat cea lichida lichida pentru acest tip de cartofi?
#36
Postat 11 March 2011 - 09:39 AM
yoyo, la 11 March 2011 - 06:43 AM, a spus:
Am multa smantana normala (de aceea romaneasca) adica o iei cu lingura pentru ca nu e foarte lichida ,de aceea ma gandeam sa fac Dauphinois. Pot sa o folosesc exact asa cum e sau o lungesc cu lapte sau nu se preteaza alta smantana decat cea lichida lichida pentru acest tip de cartofi?
E mai bine sa o lungesti cu lapte, altfel cartofii risca sa se cam usuce. As pune 1/4 smîntîna si 3/4 lapte.
#37
Postat 11 March 2011 - 10:02 AM
Ce bine ca scap de smantana...nu-i gaseam o alta intrebuintare .
#38
Postat 04 November 2011 - 11:22 PM
Alexandru, la 31 January 2010 - 08:56 PM, a spus:
Se freaca temeinic o forma de gratin cu usturoi, apoi se unge cu unt. Se întinde un strat de cartofi, se asezoneaza (sare, piper, nucsoara) si se acopera cu smîntîna lichida. Operatia se repeta pîna se termina cartofii. Deasupra, se presara cu aschii de unt.
Ca idee, pentru 1kg de cartofi, socotiti un catel de usturoi, 50g de unt si 1/2 l de smîntîna lichida
Se da la cuptor 50min la 180°C apoi 10min la 240°C (pîna se rumeneste deasupra, nu mai mult)
Daca are tendinta sa se gratineze prematur, se acopera cu folie de aluminiu.
mon cher
cartofi piemontesi, creme fraiche de la Dizy si unt aromat cu ierburi si usturoi Meggle
#39
Postat 05 November 2011 - 10:53 AM
Adriana, la 04 November 2011 - 11:22 PM, a spus:
cartofi piemontesi, creme fraiche de la Dizy si unt aromat cu ierburi si usturoi Meggle
Sa va fie de bine! Înteleg ca v-au placut
#40
Postat 05 November 2011 - 11:08 AM