Creme si mousse-uri
#1
Postat 04 February 2010 - 08:55 AM
Pentru ca vechiul topic a disparut odata cu migrarea,deschid altul si va invit sa postati aici toate cremele si mousse-urile minunate pe care le folositi.
Revin cu rugamintea sa nu postati retete fara a specifica autorul (daca-l stiti),dar fara link spre alte site-uri (ca-i interzis de regulament )
Revin cu rugamintea sa nu postati retete fara a specifica autorul (daca-l stiti),dar fara link spre alte site-uri (ca-i interzis de regulament )
#2
Postat 04 February 2010 - 10:03 AM
Eu prima, eu prima
Deci crema de la majoritatea torturilor mele
Un iaurt de fructe (sau un iaurt simplu si 200 ml dulceata de fructe) de 400 ml, 500 ml frisca lichida, fructe (crude, congelate sau din compot), 10-15 g gelatina in functie de cat de zemoase sunt fructele.
Se bate frisca pana sta "bat", adaug iaurtul (eventual amestecat cu dulceata), fructele (daca sunt fructe mici de ex afine le las intregi, daca sint mari de ex compot de piersici, le tai bucatele), amestecand usor cu lingura, "pale, pale" si apoi gelatina hidratata si topita in 60 ml apa sau 100 ml compot.
Si gata!
Crema asta o pun in torturi carapace, sau cupola, sau o alternez cu o crema de branza de vaci.
Deci crema de la majoritatea torturilor mele
Un iaurt de fructe (sau un iaurt simplu si 200 ml dulceata de fructe) de 400 ml, 500 ml frisca lichida, fructe (crude, congelate sau din compot), 10-15 g gelatina in functie de cat de zemoase sunt fructele.
Se bate frisca pana sta "bat", adaug iaurtul (eventual amestecat cu dulceata), fructele (daca sunt fructe mici de ex afine le las intregi, daca sint mari de ex compot de piersici, le tai bucatele), amestecand usor cu lingura, "pale, pale" si apoi gelatina hidratata si topita in 60 ml apa sau 100 ml compot.
Si gata!
Crema asta o pun in torturi carapace, sau cupola, sau o alternez cu o crema de branza de vaci.
Mami de
si
si
#3
Postat 04 February 2010 - 10:34 AM
gloxinia, la 04 February 2010 - 10:03 AM, a spus:
Eu prima, eu prima
Deci crema de la majoritatea torturilor mele
Deci crema de la majoritatea torturilor mele
de cand asteptam eu reteta asta...
Pun si eu spumele de ciocolata de la tortul cu trei feluri de ciocolata al nadiei_s, pe care le folosesc intensiv.
Cantitatile si procedeul sunt identice, exceptie face cantitatea de gelatina.
Deci: 200 gr ciocolata (amaruie / cu lapte / alba), se topesc cu 100 ml smantana pentru frisca (eu folosesc Milli), se racoreste amestecul si se pune gelatina hidratata si topita; apoi se amesteca cu 200 ml frisca batuta.
In ceea ce priveste gelatina, eu folosesc un pachet de 10 gr. la cele trei portii, o hidratez toata cu 150 ml apa si o impart astfel: la ciocolata amaruie nu pun deloc sau f putin (o lingura sau doua), la cea cu lapte pun cam o treime din ce a ramas, si restul la ciocolata alba.
Asta in grame inseamna cam 1 gram la cioco amaruie, 3-4 grame la cioco cu lapte, si 6 grame la cea alba.
Sper sa se inteleaga ce-am scris eu pe aici, mie mi se pare f. simplu, ca le stiu pe de rost.
www.cristal-furnicutza.blogspot.com
#4
Postat 04 February 2010 - 11:16 AM
Iata mona adaug si sursa:''la cucina della nonna''
Mousse al cioccolato
Si reteta
Avem nevoie de:200 g ciocolata cu lapte,100 g ciocolata amaruie(cu mai mult de 60% cacao),4oua,50 g zahar,25 cl smantana(o batem frisca).
Sugestie de servire se poate acompania cu: 50g de stafide inmuiate in 2 linguri de cognac si putina apa calda si crema inglese.
Mod de preparare:Topim ciocolata la baie de aburi,frecam (sau mixam cu mixerul) galbenusele cu zaharul pana se albesc,adaugam la acestea si ciocolata topita si frisca.Batem albusele spuma(bat)si le incorporam delicat (cu miscari de sus in jos)la crema de mai sus.
Daca vrem cu stafide,le scurgem si le adaugam si pe ele.Se da la frigider.
Se mai poate servi acompaniata de crema inglese.
Secretul bunicii:amestecand ciocolata cu lapte cu ciocolata amaruie,face mussul mai lejer,si-i exalta gustul.Pentru copii inlocuiti mereu coniacul din retete cu acqa di fiori d'arancea(apa de portocale).
Sper sa va placa reteta
Mousse al cioccolato
Si reteta
Avem nevoie de:200 g ciocolata cu lapte,100 g ciocolata amaruie(cu mai mult de 60% cacao),4oua,50 g zahar,25 cl smantana(o batem frisca).
Sugestie de servire se poate acompania cu: 50g de stafide inmuiate in 2 linguri de cognac si putina apa calda si crema inglese.
Mod de preparare:Topim ciocolata la baie de aburi,frecam (sau mixam cu mixerul) galbenusele cu zaharul pana se albesc,adaugam la acestea si ciocolata topita si frisca.Batem albusele spuma(bat)si le incorporam delicat (cu miscari de sus in jos)la crema de mai sus.
Daca vrem cu stafide,le scurgem si le adaugam si pe ele.Se da la frigider.
Se mai poate servi acompaniata de crema inglese.
Secretul bunicii:amestecand ciocolata cu lapte cu ciocolata amaruie,face mussul mai lejer,si-i exalta gustul.Pentru copii inlocuiti mereu coniacul din retete cu acqa di fiori d'arancea(apa de portocale).
Sper sa va placa reteta
#6
Postat 04 February 2010 - 11:41 AM
Mousse de lamaie/citron
la fiecare lamaie , 1 ou, 1 lingura zahar si 1 dl smantana care devine frisca.
se freaca galbenusurile cu zaharul si coaja de lamaie la bain-marie
se adauga albusurile batute bine, si se continua amestecarea pe bain-marie
se adauga sucul de lamaie ( eu il dau prin strecuratoarem, sa fie limpede) si se amesteca mereu
dupa ce s-a racit bine amestecul, se bate bine frisca, si se amesteca cele 2 compozitii.
poze voi face data viitoare.
la fiecare lamaie , 1 ou, 1 lingura zahar si 1 dl smantana care devine frisca.
se freaca galbenusurile cu zaharul si coaja de lamaie la bain-marie
se adauga albusurile batute bine, si se continua amestecarea pe bain-marie
se adauga sucul de lamaie ( eu il dau prin strecuratoarem, sa fie limpede) si se amesteca mereu
dupa ce s-a racit bine amestecul, se bate bine frisca, si se amesteca cele 2 compozitii.
poze voi face data viitoare.
#7
Postat 04 February 2010 - 11:57 AM
CREMA CU NUTELLA
400g nutella
200ml smantana (cea normala, nu pt frisca)
120g alune prajite si macinate mai grosolan (eu am folosit nuca)
1/2 pachet de bastonase umplute cu crema de alune... eu am folosit 'bambù' de la balocco (nu am scris numele pt reclama, ci pur si simplu, pt ca dupa multe incercari,. acestea s-au dovedit a merge foarte bine cu nutella)
E ceva atat de 'greeeeu'... se amesteca nutella cu smantana, alune (nuci) si cu bastonasele rupte cu mana in mod grosolan...
Si gata prima crema.
... are un gust divin, eu ma declar indragostita de aceasta crema. Ca sa va faceti o idee, are acelasi gust cu bomboanele Ferr Roch...
A, si se pot face, fara probleme, din aceasta crema bombonele,. adaugand alune (nuci) si bastoncini in plus fata de reteta.
Ca uitai, reteta de mai sus este pt un blat de 22cm, 23cm... iar eu, pt ca-mi place mai crocanta am adaugat 1 pachet intreg de bastonase si un pic de nuca in plus fata de cantitatea din reteta... asta a fost preferinta mea.
CREMA PE BAZA DE MASCARPONE SI LAPTE CONDENSAT
250g mascarpone
200g lapte condensat dulce (pot ajunge 150g... depinde de gustul fiecaruia)
Mascarponele se mixeaza bine pana se obtine o crema... (ajung cateva minute).
Apoi, incepem sa adaugam putin cate putin laptele condensat, dar cu mixerul in functiune. In cateva minute e totul gata.
Si crema este gata. Se poate folosi la orice fel de tort, tiramisù...
Acum sa va zic ce mi s-a intamplat mie prima data cand am incercat aceasta crema... mi s-a facut mascarponele numai gogoloaie. M-am facut ca nu am vazut si am dat inainte cu laptele condensat (era pt noi in casa, asa ca i-am dat inainte cu reteta). Arata cam rau, dar avea un gust divin. Am folosit-o asa cum era si va zic ca tortul nu a suferit absolut de loc.
Aceste retete sunt 'furate' de pe un forum italian de care eu sunt indragostita.
Aici se gaseste prima reteta in original cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=51389&p=2636232 , iar aici a 2a reteta cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44227&p=2634524 .
400g nutella
200ml smantana (cea normala, nu pt frisca)
120g alune prajite si macinate mai grosolan (eu am folosit nuca)
1/2 pachet de bastonase umplute cu crema de alune... eu am folosit 'bambù' de la balocco (nu am scris numele pt reclama, ci pur si simplu, pt ca dupa multe incercari,. acestea s-au dovedit a merge foarte bine cu nutella)
E ceva atat de 'greeeeu'... se amesteca nutella cu smantana, alune (nuci) si cu bastonasele rupte cu mana in mod grosolan...
Si gata prima crema.
... are un gust divin, eu ma declar indragostita de aceasta crema. Ca sa va faceti o idee, are acelasi gust cu bomboanele Ferr Roch...
A, si se pot face, fara probleme, din aceasta crema bombonele,. adaugand alune (nuci) si bastoncini in plus fata de reteta.
Ca uitai, reteta de mai sus este pt un blat de 22cm, 23cm... iar eu, pt ca-mi place mai crocanta am adaugat 1 pachet intreg de bastonase si un pic de nuca in plus fata de cantitatea din reteta... asta a fost preferinta mea.
CREMA PE BAZA DE MASCARPONE SI LAPTE CONDENSAT
250g mascarpone
200g lapte condensat dulce (pot ajunge 150g... depinde de gustul fiecaruia)
Mascarponele se mixeaza bine pana se obtine o crema... (ajung cateva minute).
Apoi, incepem sa adaugam putin cate putin laptele condensat, dar cu mixerul in functiune. In cateva minute e totul gata.
Si crema este gata. Se poate folosi la orice fel de tort, tiramisù...
Acum sa va zic ce mi s-a intamplat mie prima data cand am incercat aceasta crema... mi s-a facut mascarponele numai gogoloaie. M-am facut ca nu am vazut si am dat inainte cu laptele condensat (era pt noi in casa, asa ca i-am dat inainte cu reteta). Arata cam rau, dar avea un gust divin. Am folosit-o asa cum era si va zic ca tortul nu a suferit absolut de loc.
Aceste retete sunt 'furate' de pe un forum italian de care eu sunt indragostita.
Aici se gaseste prima reteta in original cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=51389&p=2636232 , iar aici a 2a reteta cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44227&p=2634524 .
Sorina
#8
Postat 12 February 2010 - 12:27 PM
La cererea Monei crema de cioco a lui Carmen Spantu:
Dragelor , reteta mea de crema de ciocolata suna cam asa :
- 4 oua medii[53-63 g.]
- un praf de sare
- 2 cani cu zahar tos [cani de 250ml.]
- 4 ls. cu cacao cu varf , de foarte buna calitate [eu folosesc cacao de Zaan, olandeza]
- 250 g. unt [80% grasime] sau margarina Rama
Ouale se sparg intregi intr-un vas neaderent [folosesc un ceaun de tuci], se pune sarea si se bat bine , apoi se adauga zaharul , omogenizand bine iarasi si apoi adaugam cacaoa , pe care o incorporam usor in compozitzia de oua .
Acest melanj se pune la fiert , la focul cel mai mic , amestecand in el destul de des , pana cand se ingroasa si compozitzia devine vascoasa si curge mai greu de pe tel. Se da deoparte de pe foc , se strecoara printr-o sita deasa in alt vas si se da la rece . Separat , alifiem untul moale , la temperatura camerei , foarte bine si adaugam lingura cu lingura compozitzia rece de oua cu cacao , frecand energic .Se poate folosi atat la torturi cat si la prajituri . Se preteaza foarte bine la ornatul cu poshul cu diferite duiuri.
Dragelor , reteta mea de crema de ciocolata suna cam asa :
- 4 oua medii[53-63 g.]
- un praf de sare
- 2 cani cu zahar tos [cani de 250ml.]
- 4 ls. cu cacao cu varf , de foarte buna calitate [eu folosesc cacao de Zaan, olandeza]
- 250 g. unt [80% grasime] sau margarina Rama
Ouale se sparg intregi intr-un vas neaderent [folosesc un ceaun de tuci], se pune sarea si se bat bine , apoi se adauga zaharul , omogenizand bine iarasi si apoi adaugam cacaoa , pe care o incorporam usor in compozitzia de oua .
Acest melanj se pune la fiert , la focul cel mai mic , amestecand in el destul de des , pana cand se ingroasa si compozitzia devine vascoasa si curge mai greu de pe tel. Se da deoparte de pe foc , se strecoara printr-o sita deasa in alt vas si se da la rece . Separat , alifiem untul moale , la temperatura camerei , foarte bine si adaugam lingura cu lingura compozitzia rece de oua cu cacao , frecand energic .Se poate folosi atat la torturi cat si la prajituri . Se preteaza foarte bine la ornatul cu poshul cu diferite duiuri.
Mami de
si
si
#10
Postat 21 February 2010 - 09:20 PM
[quote name='sorinadaniela' date='04 February 2010 - 11:57 AM' timestamp='1265277434' post='18775']
CREMA CU NUTELLA
Buna ,Sorina!cred ca am sa incerc crema ta de nutella cat de curand,pentru Martisor ,la serviciu.salivez de pe acum.Crezi ca as putea sa elimin bastonasele?Sau sa le pot inlocui?cred ca oricum e liber la imaginatie,nu?Nu am nimic impotriva lor dar nu cred ca le voi gasi aici in tara la aceeasi calitate ca la tine.Ma mai gandeasc ,oricum e prima crema pe lista,Te pup !A!Uitasem!Eu fac un tort de 28 cm diam. cerzi ca o sa-mi ajunga crema sau trebuie sa o fac dubla?Blatul il fac din 10 oua(de fapt 2 blaturi a cate 5 oua)Nu voi pune numai crema asta,mai fac si alta dar nu stiu cat imi ajunge.Iti faci putin timp sa-mi scrii?Astept,pupici!
CREMA CU NUTELLA
Buna ,Sorina!cred ca am sa incerc crema ta de nutella cat de curand,pentru Martisor ,la serviciu.salivez de pe acum.Crezi ca as putea sa elimin bastonasele?Sau sa le pot inlocui?cred ca oricum e liber la imaginatie,nu?Nu am nimic impotriva lor dar nu cred ca le voi gasi aici in tara la aceeasi calitate ca la tine.Ma mai gandeasc ,oricum e prima crema pe lista,Te pup !A!Uitasem!Eu fac un tort de 28 cm diam. cerzi ca o sa-mi ajunga crema sau trebuie sa o fac dubla?Blatul il fac din 10 oua(de fapt 2 blaturi a cate 5 oua)Nu voi pune numai crema asta,mai fac si alta dar nu stiu cat imi ajunge.Iti faci putin timp sa-mi scrii?Astept,pupici!
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"
#11
Postat 25 February 2010 - 10:21 AM
Mona m-a pus,Mona m-a pus!
Mousse de ciocolata alba(aici combinat cu stafide "vanilate" )
...eu nu stiu daca fac mousse-ul de cioco alba ca la carte,insa tare bun iese,desi intotdeauna pun cantitati dupa ochi.De exemplu la tortul asta care a fost mai mare(aproximativ 5 kg cu tot cu pasta de zahar care e grea) am folosit o ciocolata alba intreaga(tableta de menaj,de 400g),un litru de frisca vegetala si o lingura plina de gelatina.
Am pus ciocolata alba la topit in vreo 200ml frisca,separat am pus la hidratat gelatina in 3 linguri de apa,am batut restul de frisca si am dat-o la rece.
Cind s-a topit ciocolata(amestecind f des in ea,eu nu o pun la baie de aburi,o topesc direct pe foc,intr-un ceaunas de tuci) am incalzit gelatina la microunde si le-am amestecat caldute pe amindoua.
Stafidele(ca aici am pus si stafide le-am amestecat in frisca(dupa parerea mea,pre multa "umblatura" cu lingura in frisca si mousse il cam taie,asa ca am preferat sa pun stafidele inainte de a pune ciocolata(stafide inmuiate vreo 20 min in frisca fierbinte,la care am adaugat si esenta de vanilie,dupa dorinta clientei,pina au inghitit aproape toata frisca)
Dupa ce am pus stafidele am turnat si ciocolata cu gelatina,amestecind ff usor de jos in sus, ca sa nu se unteasca spuma(eu am mai patit-o,nu e o tragedie insa e mai mult o crema in acel caz)
Completare-am mai reparat uneori moussurile care au iesit prea virtoase punind pur si simplu citeva linguri de lapte rece de la frigider si amestecind usor.Nu modifica deloc gustul moussului, chiar as putea spune ca da o finete in plus.(palelea mea )
Mousse de ciocolata alba(aici combinat cu stafide "vanilate" )
...eu nu stiu daca fac mousse-ul de cioco alba ca la carte,insa tare bun iese,desi intotdeauna pun cantitati dupa ochi.De exemplu la tortul asta care a fost mai mare(aproximativ 5 kg cu tot cu pasta de zahar care e grea) am folosit o ciocolata alba intreaga(tableta de menaj,de 400g),un litru de frisca vegetala si o lingura plina de gelatina.
Am pus ciocolata alba la topit in vreo 200ml frisca,separat am pus la hidratat gelatina in 3 linguri de apa,am batut restul de frisca si am dat-o la rece.
Cind s-a topit ciocolata(amestecind f des in ea,eu nu o pun la baie de aburi,o topesc direct pe foc,intr-un ceaunas de tuci) am incalzit gelatina la microunde si le-am amestecat caldute pe amindoua.
Stafidele(ca aici am pus si stafide le-am amestecat in frisca(dupa parerea mea,pre multa "umblatura" cu lingura in frisca si mousse il cam taie,asa ca am preferat sa pun stafidele inainte de a pune ciocolata(stafide inmuiate vreo 20 min in frisca fierbinte,la care am adaugat si esenta de vanilie,dupa dorinta clientei,pina au inghitit aproape toata frisca)
Dupa ce am pus stafidele am turnat si ciocolata cu gelatina,amestecind ff usor de jos in sus, ca sa nu se unteasca spuma(eu am mai patit-o,nu e o tragedie insa e mai mult o crema in acel caz)
Completare-am mai reparat uneori moussurile care au iesit prea virtoase punind pur si simplu citeva linguri de lapte rece de la frigider si amestecind usor.Nu modifica deloc gustul moussului, chiar as putea spune ca da o finete in plus.(palelea mea )
#12
Postat 01 March 2010 - 12:32 PM
[quote name='gabrenia' date='21 February 2010 - 08:20 PM' timestamp='1266780043' post='22222']
[quote name='sorinadaniela' date='04 February 2010 - 11:57 AM' timestamp='1265277434' post='18775']
CREMA CU NUTELLA
Buna ,Sorina!cred ca am sa incerc crema ta de nutella cat de curand,pentru Martisor ,la serviciu.salivez de pe acum.Crezi ca as putea sa elimin bastonasele?Sau sa le pot inlocui?cred ca oricum e liber la imaginatie,nu?Nu am nimic impotriva lor dar nu cred ca le voi gasi aici in tara la aceeasi calitate ca la tine.Ma mai gandeasc ,oricum e prima crema pe lista,Te pup !A!Uitasem!Eu fac un tort de 28 cm diam. cerzi ca o sa-mi ajunga crema sau trebuie sa o fac dubla?Blatul il fac din 10 oua(de fapt 2 blaturi a cate 5 oua)Nu voi pune numai crema asta,mai fac si alta dar nu stiu cat imi ajunge.Iti faci putin timp sa-mi scrii?Astept,pupici!
[/quote]
Imi cer scuze... nu stiam ca ai nevoie de ajutor... eu nu am mai primit notifica e-mail...
Daca sunt inca in timp ca sa-ti raspund... bastonasele, da cred ca le poti elimina. Pierzi din crocantetza... poti in schimb sa le inlociuesti cu foaie de napolitana, ca sa nu zici ca nu pui nimic in schimb...
Si, DA, iti ajunge, sau ar trebui sa-ti ajunga... Acum depinde de cat de gros vei face stratul de crema... Oricum ar fi, se face in 2 minute, e de ajuns sa ai ingredientele in casa... Sau, poti face in plus, pt siguranta, o alta jumatate de reteta, iar daca ramane ceva o papi cu lingura ca tare buna mai e...
Sper sa-ti fie de folos... daca nu acum, macar pt viitor... Sorina
[quote name='sorinadaniela' date='04 February 2010 - 11:57 AM' timestamp='1265277434' post='18775']
CREMA CU NUTELLA
Buna ,Sorina!cred ca am sa incerc crema ta de nutella cat de curand,pentru Martisor ,la serviciu.salivez de pe acum.Crezi ca as putea sa elimin bastonasele?Sau sa le pot inlocui?cred ca oricum e liber la imaginatie,nu?Nu am nimic impotriva lor dar nu cred ca le voi gasi aici in tara la aceeasi calitate ca la tine.Ma mai gandeasc ,oricum e prima crema pe lista,Te pup !A!Uitasem!Eu fac un tort de 28 cm diam. cerzi ca o sa-mi ajunga crema sau trebuie sa o fac dubla?Blatul il fac din 10 oua(de fapt 2 blaturi a cate 5 oua)Nu voi pune numai crema asta,mai fac si alta dar nu stiu cat imi ajunge.Iti faci putin timp sa-mi scrii?Astept,pupici!
[/quote]
Imi cer scuze... nu stiam ca ai nevoie de ajutor... eu nu am mai primit notifica e-mail...
Daca sunt inca in timp ca sa-ti raspund... bastonasele, da cred ca le poti elimina. Pierzi din crocantetza... poti in schimb sa le inlociuesti cu foaie de napolitana, ca sa nu zici ca nu pui nimic in schimb...
Si, DA, iti ajunge, sau ar trebui sa-ti ajunga... Acum depinde de cat de gros vei face stratul de crema... Oricum ar fi, se face in 2 minute, e de ajuns sa ai ingredientele in casa... Sau, poti face in plus, pt siguranta, o alta jumatate de reteta, iar daca ramane ceva o papi cu lingura ca tare buna mai e...
Sper sa-ti fie de folos... daca nu acum, macar pt viitor... Sorina
Sorina
#15
Postat 02 March 2010 - 05:01 PM
Buna Sorina!Hai ca deja l-am facut,nu am mai avut cum sa-ti citesc msj.Am pus bastonasele dar sincsr,nu s-a simtit crocanteala,cred ca de la umezeala insiroparii s-au inmuiat .Oricum a iesit buuuna buuuna!Te pup!
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"