Conserva de macrou in sos tomat
#1
Postat 23 February 2010 - 09:25 AM
Conserva de merluciu in sos tomat
Ingredientele folosite de mine:
4 bucati de macrou fara cap, in total jumate de chilogram
50 ml. ulei de masline (eu l-am folosit pe cel in care fiersesem caracatita)
50 ml. otet de vin rosu cu aroma de echalotte
2 cepe mari taiate solzisori
4 frunze de dafin
250 ml. sos de rosii picant facut de mine asta vara
200 ml apa (practic am "spalat" borcanul de sos de rosii)
sare, piper
Am asezat macroul taiat bucati cu restul ingredientelor in oala cu presiune
am fiert 45 de minute din momentul in care incepe sa fluiere
asa cum spuneam in mesajul retetei oasele nu s-au topit dar bucatile de peste se deschideau foarte usor asa ca am scos osul central si cit am putut dintre cele mai mari care se vedeau bine. E foarte buna si presupun ca, asa cum eu am inlocuit merluciu cu macrou se pot folosi si alte feluri de peste similare.
#3
Postat 23 February 2010 - 01:15 PM
#4
Postat 23 February 2010 - 10:09 PM
#5
Postat 23 February 2010 - 11:27 PM
#6
Postat 23 February 2010 - 11:36 PM
#7
Postat 23 February 2010 - 11:52 PM
Adriana, la 23 February 2010 - 11:36 PM, a spus:
Din cate imi amintesc, mama ii fierbea cam o ora, de faceam ture pe langa ei ca o pisica, asa de frumos mirosea! O sa o intreb, ca ea stie reteta, eu ma multumesc doar cu mancatul lor
#8
Postat 24 February 2010 - 08:16 PM
Si pe mine ma fascineaza modelul ala tigrat al macroului
#9
Postat 24 February 2010 - 08:28 PM
In seara asta incalzesc iar conserva s-o mincam, va zic daca s-a mai muiat.
#10
Postat 24 February 2010 - 10:48 PM
#11
Postat 25 February 2010 - 12:12 AM
Am numit-o conserva ca in reteta originala dar e impropriu spus.
#12
Postat 06 March 2010 - 04:18 PM
#13
Postat 23 January 2012 - 01:20 PM
Ma lipesc si eu aici.
Azi am prestat si eu "conserva" de macrou in sos tomat picant.
Am incins cratita cu fund gros, am pus untdelemnul, frunzele de dafin (elimina uleurile eterice in ulei si aromatizeaza mai bine) am calit shalotele taiate in doua - erau mici.
Acum am urmat invataturile predate la tv atat de Heston Blumenthal, cat si de Gordon Ramsay:
Am tras ceapa pe margine, am mutat pe un ochii mic de aragaz si in centrul tigaii am prajit doua-trei minute in ulei pasta de rosii.
It really makes the difference!
Am pus tot acum o lingurita din sosul meu de chili home-made-facut-in casa
Ar fi fost bune in faza asta si niste anchois ...
Am turnat un pahar mare de vin alb sec in care am amestecat si 50 ml de otet balsamic (aciditatea care dizolva oasele in doua trei zile si tine carnea ferma + aroma)si am pus macroii (?) curatati si decapitati, dar lasati intregi. Am pus si apa de sa le ajunga la ... "brau". Hai pana la piept
Intr-o tigaie uscata am prajit fara ulei o lingurita nu chiar plina de fructe (nu-s seminte) de anason (finchen) si le-am zdrobit in mojar impreuna cu boabe de piper verde. In oala si cu ele.
Am tocat o lingurita cu varf de capere.
Am sarat cu sos de peste. Garum la stramosii romani, Nam Pla in Asia. In locul anchois-urilor.
Am pus capacul de sticla cu gaurica si am redus focul un pic sub limita fierberii. Cate o bula, bulisoara, la 5 secunde.
Si am lasat asa doua ore incheiate timp in care s-a redus sosul.
Carnea nu s-a risipt datorita aciditatii initiale a vinului, cliveaza (se desface) in lamele si e foarte aromata si moale.
In cateva zile oasele,(cu exceptia coloanei vertrebale) care dispar, care se inmoaie.
Portia de azi s-am mancat cu coaja de pita care a colectat sosul.
Socrella m-a jignit.
Crezand ca ma lauda.
A spus ca "e la fel de bun ca cel din comert".
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#15
Postat 24 January 2012 - 09:12 PM
Deocamdata pescariile sunt inchise, dar data viitoare imi fac mamaliga cu pestiucul asta.
#17
Postat 28 January 2012 - 02:04 PM
Si a venit cu somon !
Am stat un pic si m-am ... scarpinat
M-am gandit ca daca somonii si-ar fi depus icrele pe Arno, cu siguranta ca italienii l-ar fi gatit si cu sos tomat.
Ca sa verific cat de mare e erezia, am efectuat o cautare pe net. Fac si altii
De exemplu doamna Martha Stewart care pune si cartofi.
Astept sa se elibereze bucataria si ma apuc de treaba, insa daca sosul il voi lasa sa fiarba mult, somonul nu-l voi lasa decat 10-15 minute de data asta. Pe incercate.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#19
Postat 29 January 2012 - 10:32 AM
Adriana, la 29 January 2012 - 12:06 AM, a spus:
.
.
M-am abatut - ce-i nou in asta ?! - de la reteta Marthei Stewart. http://www.marthaste...es-tomato-sauce
Am gatit in tigaile groase doubleta, care la inabusirea pestelui au functionat ca un mini cuptoras.
Cand am finalizat sosul m-am hotarat la o mica aventura - si experiment totodata - inspre zonele scandinave. Am prajit in tigaie uscata fructe de anason (finchen) si marar, le-am macinat dupa ce s-au racit, apoi am contrabalansat aciditea rosiilor si Rieslingului sec cu o lingurita plina de pasta de macese, care a venit cu aportul unei componente fructate.
.
.
M-am felicitat. Dupa mine au functionat de minune.
Somonul l-am inabusit la foc mic in sos cu capacul pus 12-13 minute, pana cand carnea a clivat in lamele, dar a ramas roz si suculenta. Gustul de somon nu s-a denaturat, in schimb sosul a captat destul de mult din aroma delicata a pestelui de la stratul de grasime de sub piele.
.
.
A doua zi, azi , rece, mi s-a parut si mai bun pe o felie de paine de secara.-
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#20
Postat 07 March 2012 - 09:49 AM
A cumparat A mea o conserva nemteasca de Bratheringe.
Mi-a placut foarte mult si am fost fericit surprins de fructele de ienupar pe care le-am gasit in conserva, precum si de gustul dulceag - acrisor al marinadei.
Am citit de pe dosul conservei ingredientele:
Normal. Peste Apa, ceapa, otet, sare, zahar, indulcitor, extract de telina, fructe de ienupar, enibahar, acid acetic, conservanti si E-uri.
Am incercat ieri sa o refac cu macrou, in casa.
Am lasat pestele curatat, transat, spalat, peste noapte in lapte.
L-am sters, dat prin faina si prajit usor in tigaie antiaderenta cu foarte putin ulei de masline.
Am pus 15 minute la fiert un "ceai" din fructe, de ienupar, enibahar, o frunza de dafin, cateva boabe de piper negru, o jumatate de lingurita de fructe de coriandru, seminte de mustar.
Apoi am adaugat (progresiv, dupa gust) otetul, sarea si zaharul, ceva suc stors dintr-o lamaie si doar un pic de coaja rasa de la aceeasi lamaie. Am lasat sa clocoteasca inca 5 minute si am lasat sa racesca 5 minute, apoi am turnat marinata dulce-acrisoara aromata peste pesti si am tocat solzisori o caeapa medie spre mica.
Internetul spune ca trebuie lasat cel putin doua zile, dar pentru mine si 30 de ore a fost mult de asteptat.
Ah, da!
Extractul de telina citit pe conserva, l-am inlocuit ca deobicei cu seminte de telina macinate in creuzet(acum primavara imi refac provizia de pe piata , de la tarani)
Am gasit si o reteta pe net (daca mi se permite link-ul)unde puteti vedea cantitatile exacte:
http://www.chefkoch....ausgemacht.html
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare