Forum Culinar: Conserva de macrou in sos tomat - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Conserva de macrou in sos tomat

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 February 2010 - 09:25 AM

Reteta originala a lui Dani de aici
Conserva de merluciu in sos tomat
Ingredientele folosite de mine:
4 bucati de macrou fara cap, in total jumate de chilogram
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126690958739.jpg
50 ml. ulei de masline (eu l-am folosit pe cel in care fiersesem caracatita)
50 ml. otet de vin rosu cu aroma de echalotte
2 cepe mari taiate solzisori
4 frunze de dafin
250 ml. sos de rosii picant facut de mine asta vara
200 ml apa (practic am "spalat" borcanul de sos de rosii)
sare, piper

Am asezat macroul taiat bucati cu restul ingredientelor in oala cu presiune
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126690975845.jpg
am fiert 45 de minute din momentul in care incepe sa fluiere
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126690980711.jpg
asa cum spuneam in mesajul retetei oasele nu s-au topit dar bucatile de peste se deschideau foarte usor asa ca am scos osul central si cit am putut dintre cele mai mari care se vedeau bine. E foarte buna si presupun ca, asa cum eu am inlocuit merluciu cu macrou se pot folosi si alte feluri de peste similare.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-12669098949.jpg

#2 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 23 February 2010 - 12:58 PM

Perfect, exact ce cautam!Multumesc , ce-s aia sgombri?Nu?

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 February 2010 - 01:15 PM

 Eataly, la 23 February 2010 - 12:58 PM, a spus:

Perfect, exact ce cautam!Multumesc , ce-s aia sgombri?Nu?

da, ei sunt, sunt buni si costa si foarte putin

#4 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 23 February 2010 - 10:09 PM

=)) "Macroii" astia arata ireal de colorati. Zici ca sunt pictati. Reteta m-a dat pe spate. Am notat si astept momentul propice realizarii proiectului ... pescaresc.

#5 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 23 February 2010 - 11:27 PM

Adriana, pestisorii tai sunt incredibil de frumos colorati! Reteta asta o facea si mama intr-o vreme, trebuie sa ii aduc aminte de ea cu prima ocazie cand mai gasesc macrou proaspat. Ce imi place tare la ea (la reteta, nu la mama :beer2: ) este ca oasele aproape se topesc, poti sa mananci pestele fara grija =))
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 February 2010 - 11:36 PM

Of, se vede ca am nimerit eu macroul cu oase tari sau trebuia sa ii fierb mai mult decit cele 45 de minute scrise =))

#7 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 23 February 2010 - 11:52 PM

 Adriana, la 23 February 2010 - 11:36 PM, a spus:

Of, se vede ca am nimerit eu macroul cu oase tari sau trebuia sa ii fierb mai mult decit cele 45 de minute scrise :)


Din cate imi amintesc, mama ii fierbea cam o ora, de faceam ture pe langa ei ca o pisica, asa de frumos mirosea! O sa o intreb, ca ea stie reteta, eu ma multumesc doar cu mancatul lor :pupic:
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#8 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 24 February 2010 - 08:16 PM

Oasele se inmoaie dupa un timp anume, din cite am vazut eu, nu imediat dupa preparare. E efectul otetului si dureaza vreo luna-doua, daca mai ramine ceva pina atunci :toothy9; Mama facea primavara conserve din stavrid pentru tot anul, tineau foarte bine si aveau un gust extraordinar, dupa vreo jumatate de an deja se topeau si oasele in gura.
Si pe mine ma fascineaza modelul ala tigrat al macroului :whip2:

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 February 2010 - 08:28 PM

Deci tre sa fac un experiment si sa il tin 2 luni in frigider? :toothy9;
In seara asta incalzesc iar conserva s-o mincam, va zic daca s-a mai muiat.

#10 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 24 February 2010 - 10:48 PM

Nu trebuie sa-l tii in frigider, poti sa-l pui intr-un borcan cu ghivent, sa-l bagi, capsat, juma de ora la cuptor intr-o tava cu apa si apoi pastrezi borcanele in camara. Eu, desi am citit reteta ta, n-am inregistrat ca nu l-ai pus in borcane, titlul subiectului (conserva)la asta m-a dus cu gindul. La cantitatile in care facea mama mea, aveam si dupa un an citeva borcane. Am facut si eu conserve cu pesti marunti doar cu ulei si otet si le-am pastrat citeva luni bune.

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 25 February 2010 - 12:12 AM

N-o sa mai am ce pune la borcan ca in seara asta l-am redus la mai mult decit jumatate, pina si Marco l-a mincat dupa ce a dat deoparte cu multa atentie oasele. :violent1:
Am numit-o conserva ca in reteta originala dar e impropriu spus.

#12 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 March 2010 - 04:18 PM

Nici la noi nu a ajuns la stadiu de conserva! :) Foarte bun, excelent as spune!S-a mancat si rece!

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-9-126788511282.jpg

#13 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 23 January 2012 - 01:20 PM

Stiam ca trebuie sa avem pe forum reteta asta. Eu am improvizat-o in bucatarie.
Ma lipesc si eu aici.
Azi am prestat si eu "conserva" de macrou in sos tomat picant.

Am incins cratita cu fund gros, am pus untdelemnul, frunzele de dafin (elimina uleurile eterice in ulei si aromatizeaza mai bine) am calit shalotele taiate in doua - erau mici.

Acum am urmat invataturile predate la tv atat de Heston Blumenthal, cat si de Gordon Ramsay:
Am tras ceapa pe margine, am mutat pe un ochii mic de aragaz si in centrul tigaii am prajit doua-trei minute in ulei pasta de rosii.
It really makes the difference! :drool:

Am pus tot acum o lingurita din sosul meu de chili home-made-facut-in casa
Ar fi fost bune in faza asta si niste anchois ...
Am turnat un pahar mare de vin alb sec in care am amestecat si 50 ml de otet balsamic (aciditatea care dizolva oasele in doua trei zile si tine carnea ferma + aroma)si am pus macroii (?) :D curatati si decapitati, dar lasati intregi. Am pus si apa de sa le ajunga la ... "brau". Hai pana la piept :D
Intr-o tigaie uscata am prajit fara ulei o lingurita nu chiar plina de fructe (nu-s seminte) de anason (finchen) si le-am zdrobit in mojar impreuna cu boabe de piper verde. In oala si cu ele.
Am tocat o lingurita cu varf de capere.
Am sarat cu sos de peste. Garum la stramosii romani, Nam Pla in Asia. In locul anchois-urilor.
Am pus capacul de sticla cu gaurica :D si am redus focul un pic sub limita fierberii. Cate o bula, bulisoara, la 5 secunde.
Si am lasat asa doua ore incheiate timp in care s-a redus sosul.
Carnea nu s-a risipt datorita aciditatii initiale a vinului, cliveaza (se desface) in lamele si e foarte aromata si moale.
In cateva zile oasele,(cu exceptia coloanei vertrebale) care dispar, care se inmoaie.

Portia de azi s-am mancat cu coaja de pita care a colectat sosul.
Socrella m-a jignit.
Crezand ca ma lauda. :71:
A spus ca "e la fel de bun ca cel din comert". :scratch:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 January 2012 - 01:27 PM

Bravo, mai ales pentru complimentul primit :scratch:

#15 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 24 January 2012 - 09:12 PM

Stii ca am facut-o acum ceva timp, pun poza si aici.

Deocamdata pescariile sunt inchise, dar data viitoare imi fac mamaliga cu pestiucul asta.

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-13-13274323115109.jpg

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 25 January 2012 - 07:39 PM

Buna ideea cu mamaliga =))

#17 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 28 January 2012 - 02:04 PM

Pana sa vina sotia de la supermarket cu pestele, am efectuat faza pregatitoare: am tocat salotele, caperele, am dezosat maslinele si le-am tocat, am ras fin un morcov mic, un sfert de felie de telina, am afumat un varf de ardei iute uscat, mi-am macinat miroseniile si am construit in minte preparatul.

Si a venit cu somon ! :)
Am stat un pic si m-am :violent6: ... scarpinat :)
M-am gandit ca daca somonii si-ar fi depus icrele pe Arno, cu siguranta ca italienii l-ar fi gatit si cu sos tomat.

Ca sa verific cat de mare e erezia, am efectuat o cautare pe net. Fac si altii :)
De exemplu doamna Martha Stewart care pune si cartofi.

Astept sa se elibereze bucataria si ma apuc de treaba, insa daca sosul il voi lasa sa fiarba mult, somonul nu-l voi lasa decat 10-15 minute de data asta. Pe incercate.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 January 2012 - 12:06 AM

Nu-mi amintesc sa fi amestecat somon cu rosii, cum a iesit?

#19 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 29 January 2012 - 10:32 AM

 Adriana, la 29 January 2012 - 12:06 AM, a spus:

Nu-mi amintesc sa fi amestecat somon cu rosii, cum a iesit?

.
Imagine atasata: monthly_01_2012/post-168-13278258342403.jpg
.

M-am abatut - ce-i nou in asta ?! :(( - de la reteta Marthei Stewart. http://www.marthaste...es-tomato-sauce
Am gatit in tigaile groase doubleta, care la inabusirea pestelui au functionat ca un mini cuptoras.
Cand am finalizat sosul m-am hotarat la o mica aventura - si experiment totodata - inspre zonele scandinave. Am prajit in tigaie uscata fructe de anason (finchen) si marar, le-am macinat dupa ce s-au racit, apoi am contrabalansat aciditea rosiilor si Rieslingului sec cu o lingurita plina de pasta de macese, care a venit cu aportul unei componente fructate.
.
Imagine atasata: monthly_01_2012/post-168-132782587932.jpg
.

M-am felicitat. Dupa mine au functionat de minune.
Somonul l-am inabusit la foc mic in sos cu capacul pus 12-13 minute, pana cand carnea a clivat in lamele, dar a ramas roz si suculenta. Gustul de somon nu s-a denaturat, in schimb sosul a captat destul de mult din aroma delicata a pestelui de la stratul de grasime de sub piele.
.
Imagine atasata: monthly_01_2012/post-168-13278259158102.jpg
.

A doua zi, azi , rece, mi s-a parut si mai bun pe o felie de paine de secara.-
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#20 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 07 March 2012 - 09:49 AM

A fost macrou, a fost conserva, dar nu in sos tomat.

A cumparat A mea o conserva nemteasca de Bratheringe.
Mi-a placut foarte mult si am fost fericit surprins de fructele de ienupar pe care le-am gasit in conserva, precum si de gustul dulceag - acrisor al marinadei.
Am citit de pe dosul conservei ingredientele:
Normal. Peste :hungry: Apa, ceapa, otet, sare, zahar, indulcitor, extract de telina, fructe de ienupar, enibahar, acid acetic, conservanti si E-uri.

Am incercat ieri sa o refac cu macrou, in casa.
Am lasat pestele curatat, transat, spalat, peste noapte in lapte.
L-am sters, dat prin faina si prajit usor in tigaie antiaderenta cu foarte putin ulei de masline.

Am pus 15 minute la fiert un "ceai" din fructe, de ienupar, enibahar, o frunza de dafin, cateva boabe de piper negru, o jumatate de lingurita de fructe de coriandru, seminte de mustar.
Apoi am adaugat (progresiv, dupa gust) otetul, sarea si zaharul, ceva suc stors dintr-o lamaie si doar un pic de coaja rasa de la aceeasi lamaie. Am lasat sa clocoteasca inca 5 minute si am lasat sa racesca 5 minute, apoi am turnat marinata dulce-acrisoara aromata peste pesti si am tocat solzisori o caeapa medie spre mica.
Internetul spune ca trebuie lasat cel putin doua zile, dar pentru mine si 30 de ore a fost mult de asteptat.

Ah, da!
Extractul de telina citit pe conserva, l-am inlocuit ca deobicei cu seminte de telina macinate in creuzet(acum primavara imi refac provizia de pe piata , de la tarani)

Am gasit si o reteta pe net (daca mi se permite link-ul)unde puteti vedea cantitatile exacte:

http://www.chefkoch....ausgemacht.html
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi