Forum Culinar: Despre gradinarit - Forum Culinar

Salt la continut

• 47 Pagini +
  • « Prima
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Despre gradinarit ...agricultura :D

#641 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,483
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 April 2015 - 06:31 PM

Vezi postareaKiva, la 29 April 2015 - 08:24 PM, a spus:

Astea sunt o parte din plantele soacra-mii care nu foloseste niciodata din ele. Vreau sa evidentiez leusteanul, in partea dreapta, de care sunt foarte bucuroasa ca il are si din care folosesc de fiecare data cand fac o supa sau fasole.

Frumos, imi place, intiaz-o tu in a le folosi :love7:

#642 Useril este offline   Kiva 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 30 April 2015 - 07:38 PM

Vezi postarea9Ramy9, la 30 April 2015 - 02:31 PM, a spus:

Am cumparat de curiozitate seminte de rosii negre de Etiopia.Azi le-am semanat,sa vad daca vor iesi si cum or fi.

Ramy, eu am avut anul trecut ceva experienta nu prea reusita cu soiuri de rosii mai exotice. Am pus semintele si au iesit plantute firave, multe nu au iesit. La plantarea in sera s-au dovedit destul de sensibile si nu foarte rezistente. Prefer soiurile hibride si mai rezistente ca sa nu stau sa le bibilesc toata ziua, mai ales ca eu incerc sa folosesc doar metode naturale de intarire a plantelor sau eliminare a daunatorilor - macerate, infuzii, lapte...

Iti urez bafta si asteptam poze cu roadele. Sunt convinsa ca o sa ai succes pentru ca tu esti foarte experimentata in ale gradinaritului si pe langa asta te ajuta si clima :).

#643 Useril este offline   Kiva 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 30 April 2015 - 07:40 PM

Vezi postareaAdriana, la 30 April 2015 - 06:31 PM, a spus:

Frumos, imi place, intiaz-o tu in a le folosi :)

Hehe, macar de ar avea timp si pentru activitatea asta :)

#644 Useril este offline   9Ramy9 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 671
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationItalia

Postat 01 May 2015 - 02:05 PM

Ramy, eu am avut anul trecut ceva experienta nu prea reusita cu soiuri de rosii mai exotice. Am pus semintele si au iesit plantute firave, multe nu au iesit. La plantarea in sera s-au dovedit destul de sensibile si nu foarte rezistente. Prefer soiurile hibride si mai rezistente ca sa nu stau sa le bibilesc toata ziua, mai ales ca eu incerc sa folosesc doar metode naturale de intarire a plantelor sau eliminare a daunatorilor - macerate, infuzii, lapte...

Iti urez bafta si asteptam poze cu roadele. Sunt convinsa ca o sa ai succes pentru ca tu esti foarte experimentata in ale gradinaritului si pe langa asta te ajuta si clima :).
[/quote]
Kiva,e prima oara cand incerc seminte strane.E posibil sa nu-mi iasa nici mie nimic,ramane de vazut.Poate ma lecuiesc si eu.Clima ma poate ajuta dar pana la un anumit nivel.Pe Mama Natura nu ai cum s-o programezi,eu rosiile nu le am in sera.Acum poate veni o vijelie,vant puternic,sau o grindina,sau zile cu ploi multe,si adio recolta si munca depusa.

#645 Useril este offline   Kiva 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 03 May 2015 - 08:27 PM

Aici ploua mocaneste de vreo 3 zile. Melcii ma dispera, ii adun de fiecare data cand am cateva minute libere dar imi e sila de ei, sunt extrem de scarbosi. Au navalit pe flori si pe tot ce se poate devora. Astept soarele. Au anuntat astia marti 28C, sper sa ii decimeze. Sper sa se mai si incalzeasca un pic ca am seminte in pamant de vreo 10 zile care inca nu au rasarit. Soare, soare, soare! Sa vina soarele si pe la noi :occasion15:

#646 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 04 May 2015 - 04:05 PM

Ieri a reușit soatza să facă grădina. Pregătise totul de ceva timp dar ploile nu i-au dat voie și să planteze.
Roșiile și castraveții îi avem în mare parte din semințele care le-am pus eu de-o parte de anul trecut. Am cumpărat câteva plantute pt siguranță. Nu de alta dar suntem plini de melci. Știm din experienta anilor trecuți că iubesc plantutele fragede de castraveți, salată...
Așa deci și prin urmare avem: roșii galbene, roșii roșii grasane, ciliegino, datterino, castraveți, salată de vreo 3 feluri, ceapă, pătrunjel, țelină verde, basilico.
Avem de 3 ani două tufe frumoase de leuștean. Le-am chelit deja de vreo două ori pt ciorbițe.
De anul ăsta am leurda adusă din pădure. S-a prins, a făcut flori, care acum par a fi pline de semințe. Sper să se înmulțească la anul.
Căpșunile s-au înmulțit și ele. Nu știu ce am făcut anul trecut de a funcționat. E prima dată când o plantuță rezistă la noi in curte.
Murul amărât s-a transformat într-un rug superb.
Tufa de rubarba am tuns-o ieri și am făcut un gem împreună cu niște căpșuni cumpărate.
Vișinul e plin de vișine... Și gata, că m-am lăudat prea mult.
Sorina

#647 Useril este offline   Kiva 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 04 May 2015 - 05:54 PM

Am facut solutie de calciu fosfor pentru plantele in floare. Rosiile mele sunt aprope sa infloreasca iar castravetii deja au rodit, au castraveciori cat degetul mic asa ca in curand le va prinde bine.

Fisier atasat  egg vinegar.JPG (119.13K)
Number of downloads: 0

Despre solutia asta: coaja de ou - otet (1:5) am citit pe blog la vasi-gioni. E o solutie care ajuta plantele sa isi pastreze inflorescenta si sa nu avorteze si de asemenea, in perioada rodului fiind benefica fructelor care se dezvolta. Acum trebuie sa o las 20 de zile la intuneric apoi o filtrez si se amesteca intr-o anumita proportie cu apa si se pulverizeaza pe plante.

Tot ieri, daca am umblat sa mojaresc cojile de ou care mi se adunasera de vreo 2 luni, am combinat restul ce a ramas de la solutia de mai sus cu zat de cafea si l-am aruncat azi de dimineata in parceluta cu patrunjel, ceapa si usturoi. E benefica plantelor pentru ca aduce aport de calciu dar am inteles ca le displace melcilor, cafeaua fiind aromata nu e chiar pe placut lor.

Fisier atasat  eggshellcoffee.JPG (172.28K)

Am scos azi ce mai aveam din ridichii, erau si asa mici si jumate din ele mancate de melci si am pus fasole galbena cataratoare. Dupa atatea ploi am curatat un pic buruienile din cartofi care deja au rasarit. As vrea sa mai plantez maine vreo 2 cuiburi de zucchini si ceva ceapa.

#648 Useril este offline   Peter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,224
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 05 May 2015 - 07:37 AM

Cu rosiile la mine incet, incet. La castraveti de abia am vazut ceva ce se aseamana cu un castravete la planta acolo asa. Deci mai este.
Insa ridichi ca anul asta nu am mai avut never ever. Mari, frumosi si sanatosi.

Fisier atasat  a.jpg (275.12K)

Ceapa si salata cit cuprinde. Acum trebuie sa cumpar citeva plante de ardei, ca din seminte mi-au iesit numai trei plante amarite... :toothy9;
In parcela suspendata nu am melci deloc, dar am observat in sera :toothy6: Dar pina acum nu au mancat nimic in afara de boabe albastre.

Chestia cu cojile de oua ar trebui sa fac si eu, dar ma mai gandesc. Am "Hornmehl" de anul trecut. Ma gandesc ca si asta mai ajuta plantele.
Dar cit balegar am carat in sera, cred ca nu mai tre nimic.
Anul asta invat de aici, iar de este nevoie, la anul aplic. :toothy9;

Peter
Salutari din Bavaria

Imagine postata

#649 Useril este offline   Kiva 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 05 May 2015 - 08:11 AM

Misto ridichiile tale. La mine in ultimii 2 ani majoritatea au crescut cam cat bobul de mazare. Mai mult m-am enervat cu ele. Anul asta hai sa zic ca s-au facut cam cat o cireasa dar sunt devorate in pamant de melci. :toothy6:
Vad ca si la tine una are un inceput de atac melcesc :toothy9;

#650 Useril este offline   iulia nicoleta 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,134
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 05 May 2015 - 01:39 PM

Ce avansati sunteti voi cu gradinile !
Noi de abia am pregatit-o. Aici a fost frig si ploaie multa anul asta.
Duminica arata asa:
Fisier atasat  1.jpg (106.69K)

La copacei abia au dat frunzele si ceva mai avansate sunt capsunele:
Fisier atasat  4.jpg (126.8K)

Fisier atasat  3.jpg (179.96K)

In rest a iesit usturoiul pus de asta toamna:
Fisier atasat  5.jpg (159.13K)

Pana acum am mai pus ceapa si fasolea. Rasadurile mai incolo...

Ramy, stii cumva in cat timp a iesit rubarba? Anul asta am cumparat si eu seminte, da nu cred sa am asa repede productie...

#651 Useril este offline   Kiva 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 05 May 2015 - 08:02 PM

Aveti gradina frumoasa. Imi place cum ati pus capsunii frumos organizat in cauciucuri.

Roade de la pomi ati avut pana acum? Noi am cumparat acum 2 ani cate un piersic, prun si visin si anul trecut au facut cateva fructe cat sa le gustam. Anul asta visinul e plin, atat cat poate el duce la varsta de 4 anisori, prunul are ceva ceva si piersicul asemenea. Cu piersicul am avut probleme anul trecut. A facut fructe mari si parfumate dar toate toate au crapat cumpva pe mijloc pana la sambure care era despicat in doua si inundat de furnici. Am gustat un pic dar nu prea mi-a venit sa mananc din ele. Erau aproape coapte, dulci si zemoase dar cu miez furnicos... :)

Rabarbar am primit de la o prietena acum cateva saptamani 3 plante si le-am replantat la mine. Da semne ca s-a prins dar nu cred ca mai pot folosi din ea ca nu prea are frunzis. La anul. :rolleyes:

#652 Useril este offline   Kiva 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 11 May 2015 - 11:56 AM

Update de la mine din sera. Plantele cresc, maine se anunta 31 grade asa ca le-am udat bine azi de dimineata si o sa le mai dau o apa pe seara. Maine stau fara.

Castravetii au rodit, acum asteptam sa ajunga la dimensiunea corespunzatoare :tongue3:

Fisier atasat  gurke.JPG (140.94K)

Peter, sa stii ca nu am facut mare branza cu planta de castravete plantata din Martie. Uite aici diferenta intre cel plantat in martie - e cel mai pipernicit, cu furtunul in jgheab si cel plantat mai tarziu cand era deja cald afara. Cel tarziu e mai viguros, mai inalt si are mai mult rod.

Fisier atasat  gurken.JPG (166.36K)

Pe partea stanga am plantele de castraveti si in capat ceva ardei gras si o vanata. E prima data cand pun vanata in sera, sa vedem ce iese, e test.

Fisier atasat  links.JPG (171.27K)

Pe dreapta am rosii. Una parca e de Cherry tomato de pus in pungi la amestecul de supa pentru iarna. Restul sunt inima de bou. Primele doua sunt luate rasad de la ZG si deja au flori. Restul sunt mai tarzii dar au si ele bobocei sfiosi.

Fisier atasat  rechts.JPG (171.93K)

#653 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 11 May 2015 - 12:17 PM

Vezi postareai.na, la 19 March 2015 - 09:04 AM, a spus:

Revenind la melci , poti incerca si o alta stratagema , un pic mai complicata in sensul ca,ploaia de exemplu te poate incurca ...ma explic : fa in jurul plantelor un strat grosut de cenusa (e o bariera destul de buna daca nu lasi goluri si daca nu ti-o ploua mult dar, reinnoiesti dupa !)

Ar merge si la ghiveci stratagema asta?
ca mai am putina cenusa in semineu si ma gindeam sa le-o pun
cu cartoanele mi-au ris in nas, e semn ca s-au catarat pe ele dar au disparut, ori trebuia sa le controlez eu mai des, tu zici obligatoriu dimineata? ca eu m-am uitat zilnic dar nu i-am gasit deasupra, de fost insa au fost ca se vede ca a fost ceva pe carton, nu's cum sa explic
ieri am curatat tot si am aruncat cre ca peste 10, unul era si in stropitoare, nu-mi iesea apa si nu pricepeam de ce pina cind nu a iesit unul
c-am remarcat e ca nu sunt in surfinii care sunt pe balustrada, in rest in ierburile aromate si mai ales in muscatele de pe sol sunt peste tot, si in amaryllis
bere nu pot sa pun ca mi-e frica ca mi-o bea Puffy :tongue3:

#654 Useril este offline   Peter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 11 May 2015 - 12:30 PM

Vezi postareaAdriana, la 11 May 2015 - 12:17 PM, a spus:

:)
Peter
Salutari din Bavaria

Imagine postata

#655 Useril este offline   Peter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 11 May 2015 - 12:33 PM

Kiva, idee buna cum ai facut la plantele din sera. Dai apa pe acolo si nu mai dai pe frunze si asa...
Cool. O sa dau un update de la mine, cind am putin timp.

Peter
Salutari din Bavaria

Imagine postata

#656 Useril este offline   Kiva 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 11 May 2015 - 10:56 PM

Vezi postareaAdriana, la 11 May 2015 - 12:17 PM, a spus:

Adriana, sunt recipiente care se ingroapa, cred ca si cutia de bere taiata la un capat merge ingropata si 'amenajat' ca o capcana la nivelul solului. Asa nu are Puffy nicio sansa la bere :)

#657 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 12 May 2015 - 07:51 AM

As putea face o incercare cu o cutie intr-unul dintre ghiveciurile patrate mari in care sunt muscatele, in alea aromate n-am unde sa mai ingrop si berea :tongue3:
Sa vedem acum dupa culesul de duminica citi mai apar

#658 Useril este offline   i.na 

• Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Postari: 11
  • Inregistrat: 09-April 13

Postat 13 May 2015 - 10:00 PM

[quote name='Adriana' date='11 May 2015 - 11:17 AM' timestamp='1431339438' post='228680']
[quote name='i.na' date='19 March 2015 - 09:04 AM' timestamp='1426748694' post='227074']
Revenind la melci , poti incerca si o alta stratagema , un pic mai complicata in sensul ca,ploaia de exemplu te poate incurca ...ma explic : fa in jurul plantelor un strat grosut de cenusa (e o bariera destul de buna daca nu lasi goluri si daca nu ti-o ploua mult dar, reinnoiesti dupa !)
[/quote]
Ar merge si la ghiveci stratagema asta?
ca mai am putina cenusa in semineu si ma gindeam sa le-o pun
cu cartoanele mi-au ris in nas, e semn ca s-au catarat pe ele dar au disparut, ori trebuia sa le controlez eu mai des, tu zici obligatoriu dimineata? ca eu m-am uitat zilnic dar nu i-am gasit deasupra, de fost insa au fost ca se vede ca a fost ceva pe carton, nu's cum sa explic
ieri am curatat tot si am aruncat cre ca peste 10, unul era si in stropitoare, nu-mi iesea apa si nu pricepeam de ce pina cind nu a iesit unul
c-am remarcat e ca nu sunt in surfinii care sunt pe balustrada, in rest in ierburile aromate si mai ales in muscatele de pe sol sunt peste tot, si in amaryllis
bere nu pot sa pun ca mi-e frica ca mi-o bea Puffy :sad3:

...raspund cu intarziere , scuze ....
1.cartoanele da , ideal e dimineata cand inca este un pic mai racoare ( caldura de peste zi ii poate face sa "alerge" dupa alte ascunzisuri mai umede si mai racoroase )....apropo, de obicei ii gasesti pe fata interioara, mai putin deasupra ; in plus ,semn sigur ca au fost acolo e si ca mananca pur si simplu din hartie ....
2.cenusa e buna oriunde in masura in care nu ajungi sa modifici salinitatea terenului (un ghiveci nu iti permite sa repeti prea des operatia mai ales daca tot uzi ...)
3.sigur, dupa ce ai epuizat metode " domestice " solutia sigura este utilizarea produselor care contin metaldehyde
(din cate stiu ramane un produs admis si in biologic )

#659 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 13 May 2015 - 11:06 PM

Da, exact, au mincat din carton.
Nu e cazul sa folosesc produse ca mie imi maninca doar florile :sad3: si menta.
O sa le pun si putintica cenusa cit mai am.

#660 Useril este offline   Peter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 15 May 2015 - 08:55 AM

Era cit pe aci sa ne loveasca si pe noi. La vreo 7 km de noi un tornado a descoperit acoperisuri si a distrus multele.
Dar putina grindina am avut si noi. Noroc ca nu a lovit cine stie ce.
ploaie torentiala de vreo juma de ora, nu am mai vazut demult asa.

Un update de la mine. Rosiile cresc ca nebunele, guliile sunt gata de recolta, acusi si capsunile.
Sper ca plantele de ardei sa prinda bine, sa vad si eu un ardei la ele. Castraveti cam peste citeva zile.

Fisier atasat  a.jpg (550K)

Fisier atasat  d001.jpg (608.08K)

Fisier atasat  e001.jpg (301.17K)

Fisier atasat  f001.jpg (316.12K)

Sefa a mai schimbat ieri.

Fisier atasat  j.jpg (380.64K)

Fisier atasat  i.jpg (452.37K)