Forum Culinar: Despre gradinarit - Forum Culinar

Salt la continut

• 47 Pagini +
  • « Prima
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Despre gradinarit ...agricultura :D

#341 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,435
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 May 2012 - 10:30 PM

Grazie :floare:

#342 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 23 May 2012 - 11:16 PM

Cu ce m-am trezit astazi in curte

Fisier atasat  catei.jpg (407.04K)
Number of downloads: 0

...parca erau din desene animate, sareau unul peste altul, se tavaleau, latrau, faceau o imagine superba, unul alb, unul negru :floare:

#343 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 25 May 2012 - 09:40 PM

Carmella, ce dulci sunt, mai ales cel negru.

Vin iara cu o intrebare la voi, mi-au iesit in ghiveciul cu patrunje, chestiile astea.Nu-mi aduc aminte sa fi semanat ceva.Sa fie buruieni?
Fisier atasat  2012-05-25 18.18.08.jpg (227.92K)

Azi am semanan rosii san marzano, vinete rotunde, ardei iute rosu si galben si tarhon.

A inceput sa dea semne mararul
Fisier atasat  2012-05-25 18.56.50.jpg (174.49K)

si cateva fire de leustean
Fisier atasat  2012-05-25 18.57.04.jpg (170.7K)
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#344 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 26 May 2012 - 01:53 PM

Ioana, vad ca si la tine cresc pietre pe strat :crying:
Mai in fiecare an , cand intorc pamantul ies zeci de pietre la iveala...si asta de 15 ani de cand m-am mutat aici.
Avem o gradinita *comunitara* , unde fiecare are o parcelutza...unii mai gospodari pun di tàti...eu mai ...zmechera, ca le iau din sud rosii si alea alea...zmeura, ....plus ca vara sa nu frec prietenii sa vina la udat gradina alea alea, pun doar verzaturi: leustean, patrunjel, marar ,rozmarin ( e ditamai tufa ) etc etc ...leusteanul l-am chelit ( tuns) ca arata nu prea grovaz, si am zis sa-i dau o sansa sa aibe straie mai frumoase. mai am si floricele..lalele si chiar si trandafiri si irisi.
sa plantez iar ceva menta...dar fratica, cum cresc acolo buruienile ( spinoase mai mult sau mai putin....nu creste nik, exclus rozmarinul meu). In fiecare an muncesc eroic cate 2-3 zile la smuls buruienoaiele...ia sa va arat cum arata , dupa curatenie...si am fotografiat cate ceva la vecin, care face *curatenie* in wendul asta.adevarul e ca a fost frig si ploaie in draci, si nici nu puteai sa faci nimic.
Anul asta am avut si un ajutor de gradinar...un leu paraleu :crying: dl fiocco...care musai sa vada ce si cum se traficheaza acolo.
va pun si vedere de ansamblu cu toata parcela, si se vad clar straturile fiecaruia...

Fisiere atasate

#345 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 May 2012 - 02:04 PM

Si la noi, în gradina de acasa, zici ca cresc pietre! Nu se mai opresc! În schimb în gradina din afara orasului, pamîntul este superb! Nici cea mai mica pietricica, afînat... dar cresc buruieni la greu. Le mai smulgem si noi... mai ne facem ca nu le vedem :crying:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#346 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 26 May 2012 - 02:23 PM

Scriu aici ca sa citeasca fetele cu gradina , mai bine zis cu rabarba: Ioana a pus un link la un sirop de rabarba.....e MIRIFIC!!!!

Merci , Ioana !!!!

(in retzeta era cu rabarba rosie , a mea e d-aia acra verzulie , asa ca n-a iesit culoarea zmeurii...dar gustul...Mmmmmmmmmmmmm ! )

#347 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 26 May 2012 - 02:29 PM

Si acum vin cu o broblema :crying:

Lamaiul nostru a stat peste iarna in casa , a crescut mare si frumos , lamaile s-au copt....

Curge ceva lipicios din ele , ca si kk de paduchi , un sirop....dar n-are paduchi!!!

Pe frunze , pe spate , are la mijloc niste punctuletze , daca strange de ele iese ceva lichid....

Eu tot spun ca are ceva boala. Al meu , a-tot-stiutor zice ca nu , ca e...Säure...( acidul lui)

Stitzi ce-o fi?

#348 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 26 May 2012 - 03:16 PM

Vezi postareaMutti, la 26 May 2012 - 02:29 PM, a spus:

Si acum vin cu o broblema :crying:

Lamaiul nostru a stat peste iarna in casa , a crescut mare si frumos , lamaile s-au copt....

Curge ceva lipicios din ele , ca si kk de paduchi , un sirop....dar n-are paduchi!!!

Pe frunze , pe spate , are la mijloc niste punctuletze , daca strange de ele iese ceva lichid....

Eu tot spun ca are ceva boala. Al meu , a-tot-stiutor zice ca nu , ca e...Säure...( acidul lui)

Stitzi ce-o fi?

Da, Schildläuse. Din cauza lor am renuntat la Calamondin! Nu am mai scapat de ei nicicum, si nu voiam sa ajunga la orhidee, pe care le NIMICESC! Sînt tare pacatosi si nu dispar nici cu chimie. Revin, si revin, si revin. E posibil ca Lamîiul sa reactioneze mai bine. Daca nu are multe punctulete, amesteca 500 ml apa cu 3 ml Spüli si sterge frunza cu frunza cu un Wattepad înmuiat în lichidul asta. Dupa 2-3 ceasuri fa-i un dus cu apa. Dupa alte 2-3 zile repeta operatia cu amestecul de apa si Spüli, dar altul nou. Nu folosi precedentul. Apoi iar asa, clateste-l cu apa/fa-i dus. Toata operatia se face la umbra, în niciun caz în soare!

Rahatii astia de Schildläuse nu se arata, stau dupa Schild si fac caca... sirop :crying:

Ai mei lamîi sînt afara. Sper sa nu faca nimic... îi urmaresc des. În cazul care fac, sper sa observ rapid. Am cumparat Neem, ala Bio, dar cica astia nu se stîrpesc asa rapid. Sînt problematici si foarte puternici datorita scutului dupa care se ascund. Din cîte am citit, metoda cea mai buna e aia cu stersul cu apa si Pril :crying:

Paduchi testosi/ Paduchi cu scut... parca asa le zice ro.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#349 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 26 May 2012 - 10:43 PM

Vezi postareastella, la 26 May 2012 - 01:53 PM, a spus:

cum cresc acolo buruienile ( spinoase mai mult sau mai putin....nu creste nik, exclus rozmarinul meu). In fiecare an muncesc eroic cate 2-3 zile la smuls buruienoaiele..

Asta constat si eu, ca iarba mai mult sau mai putin folositoare creste, nici nu stiu cum, si fara sa fie udata :rolleyes: in schimb chestiile utile se usuca daca nu sint udate, sau cresc foarte greu daca sint udate prea putin. Nu cred ca e imposibil sa scapi de iarba, dar cu siguranta e foarte greu. Eu am o parcela pregatita de mine, pe care am plantat rucola, pe care inainte de pregatire era iarba din belsug, dar cind zic iarba e ca in pozele pe care le-am pus ceva mai sus, deci jungla. Acum vad ca in afara de rucola nu a mai crescut nicio alta iarba, si a trecut cam o luna de cind am sapat si am pus semintele. Mai intii am scos manual fiecare planta/ iarba de pe parcela, apoi am sapat atit de adinc cit m-a lasat lopata (taica-miu ii zice cazma). Asta vad ca a dat rezultate, dar pe intinderi mari nu pot face acelasi lucru, multumindu-ma cu ce fac ceilalti, care nu fac nici pe departe treaba asa de buna cum o fac eu, normal, nu? :rolleyes:

#350 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715

Postat 27 May 2012 - 06:07 PM

Asa e Carmella, ai dreptate...si eu am scos pe cat posibil cu radacina buruienile, dar nenica parca-s din poveste...tot apar , parca si mai vanjoase. mai ceva ca fasolea li baiatul din poveste :)

#351 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 29 May 2012 - 03:42 PM

Da, ma termina pietrele astea, de acee si vreau sa aduc pamant sa pun peste,poate reusesc sa fac ceva cum trebuie.

Mutti, ma bucut ca ai incercat, spre rusinea mea n-am apucat sa fac ca am transformat rhabarba in compot,dar mai am si am sa fac.

Maya, n-am gasit solutie la Obi, tb sa se duca sotu sa mai cauta prin zona pe la el.In schimb mi-am luat pulverizator gen cum ai tu.

Acasa la mine

#352 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 29 May 2012 - 04:17 PM

Maya , de la Obi mi-au zis ca-s Wolle-Läuse....ca stau ca intr-o vata.....in fine

Mi-au dat o solutzie Bio....acu am citit ca-i NEEM......

Si cu solutzia asta tot la umbra sa dau? cam nasol ca lamaiul e la soare....o sa dau seara.

#353 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 29 May 2012 - 05:04 PM

Vezi postareaMutti, la 29 May 2012 - 04:17 PM, a spus:

Maya , de la Obi mi-au zis ca-s Wolle-Läuse....ca stau ca intr-o vata.....in fine

Mi-au dat o solutzie Bio....acu am citit ca-i NEEM......

Si cu solutzia asta tot la umbra sa dau? cam nasol ca lamaiul e la soare....o sa dau seara.

Nu la soare! Cel mai sigur. Da, aia de lîna stau ca într-o vata :occasion15:
Asa arata :

Imagine postata

Tu ai zis ca punctulete pe frunze, iar aia cu scut asa arata ca niste punctulete/ adica scuturile sub care stau sînt ca niste punctulete.

În orice caz, sa stii ca e posibil sa nu scapi de ei cu neem, adica sa revina. Cica sîtrpiti manual e ceea mai buna metoda :hug:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#354 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationDE

Postat 30 May 2012 - 09:53 AM

Nu asa arata ca-n poza...inseamna ca nu-s d-aia de lana ci d-aia cu scut cum spui tu. Sunt pete pe dosul frunzei , langa nervura din mijloc. Aseara ne-am tot invartit cu via aia a trebuit sa schimbam schela) si s-a facut tarziu....n-am mai apucat sa-i stropesc. Sper sa ajung deseara!

#355 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 31 May 2012 - 02:07 PM

Fete, va pun si eu link la topicul meu. Nu am vazut ca vorbitärätz si aici.

Solutie contra limacsilor:

http://artaculinara....75
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#356 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 31 May 2012 - 04:41 PM

ia uitati ce am eu, printre semintele trimise de mama in graba si fara etichete in pungute , in loc de flori am descoperit alceva bun
Fisier atasat  loboda.jpg (191.03K)

am si rosie si alba, abia astept sa strang si eu de o legaturica sa fac o supa :floare:

Acasa la mine

#357 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 31 May 2012 - 07:23 PM

Noua la frigul la care a fost asta iarna, neobisnuit pentru zona asta, ne-a murit si dafinul si smochinul care anul trecut facuse o multime de smochine, anul asta am pus altul dar nu stiu daca are puterea sa faca vreun fruct ca e inca prea mic.

#358 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 04 June 2012 - 09:05 PM

Cum spuneam, la inceputul primaverii m-am suparat pe smochin si l-am tuns, nu mai dadea nici un semn, zilele trecute cand curatam de iarba ce sa vad
Fisier atasat  2012-06-01 11.36.05.jpg (170.85K)
cred ca am sa-i tund crengile ca sunt uscate si lasa sa creasca alea de la radacina.

Si apropo de melci, azi erau o groaza, unde am si tuns iarba se vad ca au iesit la plimbare
Fisier atasat  2012-06-04 18.59.12.jpg (302.09K)

asa ca mi-am luat sarea si am plecat la cutreierat prin gradina si i-am nimicit =))

Eu am solutia asta o am, dar e buna pe suprafete mici
Fisier atasat  2012-06-01 11.28.00.jpg (172.24K)

Acasa la mine

#359 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 04 June 2012 - 09:53 PM

Noi l-am scos pe cel care s-a uscat si in locul lui am pus un oleandru rosu.

Cel pus anul asta cre ca o sa faca 2 smochine =))
Fisier atasat  fico.jpg (127.78K)

In schimb caisul e plin de caise dulci si bune,
Fisier atasat  albicocco.jpg (158.87K)
doar ca s-au copt toate impreuna asa ca mincam non stop caise :P
Fisier atasat  albicocche.jpg (134.04K)

#360 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 04 June 2012 - 10:41 PM

Wowww, pentru caisele astea te invidiez! Am ciuda pe tine! =))
Lecker! Sa va fie de bine :P
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

Arata acest topic

• 47 Pagini +
  • « Prima
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19