![:P](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/tongue.gif)
Retetele pe care le-am mai preparat deja, au link sau e mentionata sursa de inspiratie. Restul informatiilor le gasiti deasupra imaginilor.
Am servit un vorba-vine-meniu, compus doar din aperitive si ceva dulce.
Din categoria peste am preparat:
- Icre ( reteta aici )
- Spirale cu somon (inspirata din meniul de Craciun al Adrianei)
- Masline verzi cu pasta de anchois ( cumparate )
- Gambas al ajillo ( reteta (Titirimundi) aici )
Carnuri-diverse fripturici reci, feliate fin. "Retetele" le scriu mai jos.
- Piept de rata cu ceapa rosie în reductie de balsamico
- Piept de pui cu sos dulce acrisor
- Muschi de porc cu emulsie de ulei de masline si lamîie
- Chiftelute de vita+porc
Patiserie sarata:
- Sratele din foietaj
- Biscuiti cu fistic (reteta di Any)
- Tartine cu zacusca ( reteta aici - facuta anul trecut )
Desert:
- Tiramisu
- Înghetata Stracciatella ( reteta aici )
Icrele le-am preparat cu gris de spelta fin.
Data viitoare voi cumpara grob. Textura nu a fost cea dorita, dar au fost foarte bune.
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580908250006.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580908250006.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580908346832.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580908346832.jpg)
Spiralele cu somon sînt inspirate din meniul de Craciun al Adrianei.
Ea a uns Wrap-urile cu smîntîna, eu cu Boursin Ail & Fines Herbes.
În paharele sînt maslinele verzi cu pasta de anchois.
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580910656708.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580910656708.jpg)
Gambas al ajillo, dupa reteta de Titirimundi.
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580912683336.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580912683336.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-1358091306047.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-1358091306047.jpg)
Pieptul de rata cu ceapa balsamica - am condimentat pieptii cu sare de Himalaya, piper, putina boia de ardei iute,
un vf. scortisoara, un praf de usturoi deshidratat si i-am rumenit în ulei la foc iute pe ambele parti cîte 2-3 minute.
Apoi i-am transferat în cuptorul preîncalzit la 220°C + functiunea grill si am mai lasat cîteva minute
pîna a început sa fumege (important pentru aroma) putin crusta de condimente. Am scos bucatile din cuptor,
le-am curatat crusta maronita, apoi le-am învelit în folie de aluminiu. Nu economositi-rolati 3-4 straturi si închideti bine la capete.
Bucatile înfoliate le-am asezat într-un vas de jena, si le-am mai lasta vreo 10 minute la cuptor.
Dupa ce le-am scos, am acoperit vasul si am lasat bucatile asa învelite timp de cîteva ore.
Dupa racire, le-am scos si scurs de sucul lasat, si le-am dat la frigider pîna a doua zi într-un vas acoperit.
Ceapa balsamica - ecalotele violete tocate le-am rumenit-o în doua linguri ulei de susan împreuna cu putin zahar brun.
Am stins cu vin rosu fiert si aromatizat cu scortisoara. Dupa ce a scazut vinul,
am adaugat otet balsamic aromat cu suc natural de zmeura, am mai lasat scurt pe foc pîna s-a legat consistenta.
Se pastreaza în borcan la frigider. Nu stiu cît, la noi nu tine
![:)](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/smile.gif)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-1358091475811.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-1358091475811.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580921667682.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580921667682.jpg)
Pieptilor de pui le-am aplicat aproape acelasi tratament. I-am condimentat cu chili, sare, piper, usturoi (toate din rîsnita) si herbes de provence.
I-am rumenit pe foc iute în ulei de masline, apoi i-am învelit în folie de aluminiu ( pe fiecare individual),
i-am asezat într-un vas si i-am dat la cuptor timp de 30 minute. Dupa racirea completa i-am scos din folie,
am îndepartat zeama si i-am pastrat in vas de jena acoperiti pîna la feliere/înainte de a fi serviti.
Sosul dulce acrisor-am sotat usor în putin ulei o echalota tocata, am adaugat ardei rosu taiat cubulete si ananas taiat bucati mai groabe.
Am fiert în suc de ananas (din sticla) pîna s-au înmuiat ingredientele, apoi am adaugat putin amidon de porumb pentru a obtine consistenta dorita.
În final am adaugat un praf de sare si putin chili.
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580928217719.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580928217719.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580928331873.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580928331873.jpg)
Muschiul de porc - condimentat cu sare, piper si ierburi. Asezat într-o tava cu putin ulei si ceva vin alb,
1-2 ramurele de rozmarin, 2-3 catei de usturoi cu coaja putin striviti, apoi copt la cuptor. Mai acoperit, mai descoperit,
întors de pe o parte pe cealalta... deci o friptura normala. Dupa coacere, l-am pastrat învelit în folie de aluminiu,
pîna la feliere cu masina. L-am stropit cu o emulsie din ulei de masline si putina zeama de lamîie.
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580928569517.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580928569517.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580931554894.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580931554894.jpg)
Chifeute din care de vita+porc. Materialul obisnuit
![:)](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/smile.gif)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580931815333.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580931815333.jpg)
Saraturile de rontait:
Foietaj taiat cu forma, uns cu amestec de galbenus si lapte. Floricele cu chimion si inimioare cu sare.
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580933983394.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580933983394.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580934097913.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580934097913.jpg)
Tartine cu zacusca.
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-1358093442859.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-1358093442859.jpg)
Aici pe etajera si cu biscuitii cu fistic si parmezan. Restul de poze le pun la subiect.
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580935132212.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580935132212.jpg)
Dulcegariile - spre rusinea mea, am uitat sa dau oamenilor înghetata
![:P](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/tongue.gif)
ne-am azvîrlit care pe unde am apucat, am povestit, ne-am actualizat pozele pe mobile... cu copii, pisici si cutulica,
ne-am amuzat cu Samy care a facut pe clownul. Ne-a jucat cu mingea, s-a catarat pe dulapuri, a ros si si-a ascutit ghearele de papucii musafirilor
![:(](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/sad.gif)
![:(](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/tongue.gif)
Tiramisu, e varianta mea veche - crema din budinca de vanilie si mascarpone. Piscoturile trecute prin cafea cu Disaronno Amatretto. Restul stiti voi
![:P](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/smile.gif)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580939115128.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580939115128.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-1358093928283.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-1358093928283.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-1358094193563.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-1358094193563.jpg)
Astazi am mîncat si înghetata
![:(](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/sad.gif)
Mi s-a stricat lingura de înghetata. S-a deplasat lama aia ce arunca bila din cupa.
Asa ca bilele arata ca... altceva
![:P](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/tongue.gif)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580939538269.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580939538269.jpg)
![Imagine atasata: monthly_01_2013/post-5-13580939662191.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_01_2013/post-5-13580939662191.jpg)
Sper ca nu v-am ametit de tot
![:)](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/smile.gif)