Mama noua ne spunea cand faceam mofturi: cand ti-e foame mananci si pietre! Deci daca ti.e foame mananci, daca nu, nu s-a vazut inca un copil mort de foame care are ce manca.
Buuun! Va multumesc pt intampinare
Daca tot e sa discutam despre metoda, apai sa discutam, pentru ca am anumite nelamuriri. Ceea ce ma nedumereste pe mine inca la Monti (cum spuneam sunt doar o incepatoare si probabil mai trece ceva pana sa-mi intre in reflex) este faptul ca orezul, pastele si cerealele (porumbul spre ex) integrale sunt interzise. El zice ca cerealele sunt pentru ingrasat porcii/animalele. Intreb si eu: dar taratele, nu? De ce nu ai manca cereala intreaga cu coaja si miez? Sunt de exemplu diete de detoxifiere cu cereale integrale (oshawa) sau dieta cu grau incoltit.
Eu nu contest ca alte diete sunt nesanatoase (ca de ex. cea bazata exclusiv pe proteine animale: Atkins etc). Si nu contest ca dupa alte diete nu te mentii, ci iei inapoi si poate si mai mult. Dar acelasi lucru ar fi si cu Monti, daca nu ai tine toata viata si viceversa (Daca si alta dieta o tii toata viata te mentii).
Cum spunea si Roxana inca nu inteleg de ce zaharul brun brut extras din sfecla sau din trestie de zahar sunt daunatoare. Desigur ca ele nu ajuta la a slabi, dar de aici pana la a fi daunatoare (exceptie diabeticii si obezii) mi se pare cale lunga. De asemenea, se stie ca mierea este benefica pentru organism in cantitati mici, precum si faptul ca exista terapii cu produse apicole care vindeca diverse boli. Desigur ea nu ajuta la slabire, dar de aici pana la a o declara daunatoare sanatatii, iar mi se pare cale lunga.
Cand vorbim de istoria zaharului ne plasam in timp in urma cu 5000 de ani, cand polinezienii au descoperit ca frunzele unui “tip de iarba inalta” produceau un lichid cu un gust placut, cu care ei au inceput sa isi indulceasca mancarea. Mierea era descoperita cu inca mult inainte. Stra/Bunicile si mamele noastre (si in toata lumea) faceau prajituri macar o data pe saptamana si noi "nimeream" pe la cofetarie adesea, si totusi nu toti copiii de atunci si adultii de azi sunt bolnavi si obezi (dada: toate dulciurile se faceau cu otrava alba: zahar si faina albe). Sunt de acord si eu ca zaharul alb si faina alba sunt otravuri pt organism, asa cum sunt toate produsele prea rafinate. Dar de ce sunt definitiv condamnate si zaharul brun/brut si mierea nu am priceput nici eu inca. De asemenea, am citit ca fructoza nu e un produs sanatos deloc, in timp ce cele doua mentionate sunt produse naturale. Unde e adevarul, adevarat nu stiu inca.
Ceea ce mie imi place foarte mult este dieta mediteraneeana. Ea se bazeaza pe legume, fructe, cereale, carne, mult peste, oua, lactate si branzeturi, ulei de masline EV, otet balsamic. Si pe ea o tii toata viata, dar nu te priveaza de cele mai delicioase preparate si nici de toti nutrientii sanatosi de care organismul are nevoie. Bine, nu este o dieta de slabire, este o dieta pe viata. Insa, personal o gasesc mult mai atractiva decat Monti si se bazeaza pe ingrediente naturale si sanatoase, ca si pe metode de preparare sanatoase. In acest timp MM te lasa sa consumi grasimi pana la 100% (unt, mascarpone, slanina what ever nu are faina, amidon sau zer) fara a mai pomeni de sanatatea arterelor si venelor.
Daca laptele e atat de nociv pt sanatate, de ce este hrana bebelusului?
Sunt niste diferente intre a tine o cura de slabire (cresterea indicelui glicemic bla-bla)si a tine o dieta sanatoasa. Iar eu unele dintre afirmatiile din carte nu le-am digerat inca.
Cum se explica faptul ca la ora actuala, cand toata populatia globului este pe un trend crescator al masei ponderale excedentare, din intreaga Europa/lume italienii sunt singurii care au trend descrescator al excesului de greutate (am citit saptamanile trecute o statistica ...dar vrand sa citez sursa nu am mai gasit-o acum nici sa dau cu tunul), avand in vedere ca ei mananca carbohidrati la fiecare masa (de la cerealele/painea de dimineata, continuand cu paste, rizotto, paine) in amestec cu diverse sosuri care intotdeauna contin si lipide si glucide (pornind de la ulei, pana la branzeturi si carne sau derivate)? Iar laptele full-fat nu nu este doar acceptat, dar si recomandat in dieta lor. In plus de asta au si acele deserturi minunate care sunt bombe calorice, gen tiramissù si alte combinatii cu creme mascarpone sau altele. Ei se mentin, dupa cum spunea cercetarea pe care am citit-o doar datorita dietei mediteraneene, totodata au cea mai mare speranta de viata din Europa (USA nu merita pomenita macar) combinata doar cu putina atentie la cantitati si ingrediente si nu e nevoie sa suprime amestecul de glucide cu lipide etc. Iar dieta mediteraneeana nicicum nu exclude pastele de grano duro si orezul integrale. Care ar fi explicatia dincolo de monti? Eu inteleg ca nu te mai ingrasi cu Monti, dar doar pt ca tii o dieta toata viata. Sunt absolut pentru un mod de viata sanatos (Care pt mine inseamna produse cat mai naturale, fara E-uri si alte porcarii: fructe, legume, carne, peste, oua, lactate, branzeturi, cereale integrale). De asemenea si pe mine ma mira ca Monti nu recomanda sportul, ci sustine chiar contrariul:
"...sportul nu a făcut niciodată pe nimeni să slăbească.
... vă pot garanta că rezultatul este nul.
...Ceea ce pierzi este, de fapt, apa. Iar dacă “îţi arzi caloriile”, aceasta este o cheltuială energetică pe care o vei sustrage din rezervele temporare (glicogenul), cele care sunt alimentate mai ales de consumul de glucide.
La început, când faceţi sport puteţi să constataţi, într-adevăr (dar numai cu un cântar de foarte mare precizie), că au dispărut 200-300 de grame.
Dar după ce vă obişnuiţi să faceţi cu regularitate acest efort muscular, de exemplu sâmbăta, organismul începe să-şi reajusteze treptat “oferta” după noua “cerere”. Dacă îi cereţi mai mult, ei bine, el se va descurca astfel încât să stocheze suficient glicogen pentru a vă satisface cererea.
Foarte repede, veţi putea constata nu numai că nu mai slăbiţi deloc, ci şi că v-aţi recâştigat greutatea iniţială. "
Este doar o curiozitate careia nu i-am gasit inca o explicatie mai logica decat ce spune MM in carte si nu ca as fi eu vreo mare amatoare de sport, actualmente sunt o lenesa si jumatate (prea obosita si stresata ca sa mai imi doresc un mod de relaxare atat de activ), desi spre deosebire de alte persoane care doar acum descopera sportul, eu am facut sport in perioada de dezvoltare (copilarie-adolescenta, chiar pana prin anul III de facultate).
In afara de asta, am mai mentionat cateva intrebari la care inca nu mi.ati raspuns, o sa le caut inapoi ca le-am uitat si eu.
De ce spuneati ca trebuie suc de rosii si rosii decojite speciale, ca din ce etichete am citit la magazin pe toate am vazut doar rosii, apa, sare.
Unde vad sare de lamaie e ok?
De ce e bun orezul basmati? Orezul salbatic ala de la RizoScotti e ok?
Am vazut in Italia orez negru si orez rosu. La noi nu am vazut niciodata nici unul nici altul si nici nu am mancat (orez negru am mancat doar cu nero di sepia si cel salbatic aici vad ca e un amestec de alb cu negru). Dar ingramadita si cu bagajele si nestiind dc sunt Monti inainte de a merge la casa, le-am dus inapoi la raft.
Nu vreau sa starnesc polemici, dar poate nelamuririle mele mai sunt si nelamuriri ale altor persoane si doar daca sunt lamurita in totalitate pot sa imi schimb complet stilul de alimentatie, dincolo de o dieta temporara. Pentru o persoana care nu are timp sa pregateasca masa mai mult de 20 min pe zi, uneori nici atat, Monti este o dieta de privatiuni din pacate

Mi-as dori mult sa fie altfel, sa am timp si chef (de multe ori stau pe forum in loc sa gatesc, dar sunt ore la care nu mai am energie sa fac mancare), dar asta e adevarul - urat in cazul meu.