Forum Culinar: Dieta Montignac - Forum Culinar

Salt la continut

  • 73 Pagini +
  • « Prima
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dieta Montignac "Hai sa vorbim aici de dieta Montignac."

#641 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,453
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 15 June 2011 - 10:43 AM

Vezi postareasorinadaniela, la 14 June 2011 - 08:45 PM, a spus:

Azi:
- mic dejun: 2 foi Wasa 24% fibre cu dulceata de capsuni (facuta in casa) si un bol de ceai de fructe de padure (natural, neindulcit) - ora 6,30
- gustare: un mar - ora 10
- pranz: branza cu rosii si castraveti - ora 14
- cina: omleta cu branza si ton; la sfarsit am baut un pahar de vin rosu - ora 20

Imi place, mai ales orarul, e identic cu al meu :floare:

#642 Useril este offline   M_rules 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Ice
  • Postari: 684
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationWhere the sun shines.......

Postat 15 June 2011 - 11:24 AM

Vezi postareaDaniella, la 14 June 2011 - 10:56 PM, a spus:

Mama noua ne spunea cand faceam mofturi: cand ti-e foame mananci si pietre! Deci daca ti.e foame mananci, daca nu, nu s-a vazut inca un copil mort de foame care are ce manca.

Buuun! Va multumesc pt intampinare :floare:

Daca tot e sa discutam despre metoda, apai sa discutam, pentru ca am anumite nelamuriri. Ceea ce ma nedumereste pe mine inca la Monti (cum spuneam sunt doar o incepatoare si probabil mai trece ceva pana sa-mi intre in reflex) este faptul ca orezul, pastele si cerealele (porumbul spre ex) integrale sunt interzise. El zice ca cerealele sunt pentru ingrasat porcii/animalele. Intreb si eu: dar taratele, nu? De ce nu ai manca cereala intreaga cu coaja si miez? Sunt de exemplu diete de detoxifiere cu cereale integrale (oshawa) sau dieta cu grau incoltit.
Eu nu contest ca alte diete sunt nesanatoase (ca de ex. cea bazata exclusiv pe proteine animale: Atkins etc). Si nu contest ca dupa alte diete nu te mentii, ci iei inapoi si poate si mai mult. Dar acelasi lucru ar fi si cu Monti, daca nu ai tine toata viata si viceversa (Daca si alta dieta o tii toata viata te mentii).
Cum spunea si Roxana inca nu inteleg de ce zaharul brun brut extras din sfecla sau din trestie de zahar sunt daunatoare. Desigur ca ele nu ajuta la a slabi, dar de aici pana la a fi daunatoare (exceptie diabeticii si obezii) mi se pare cale lunga. De asemenea, se stie ca mierea este benefica pentru organism in cantitati mici, precum si faptul ca exista terapii cu produse apicole care vindeca diverse boli. Desigur ea nu ajuta la slabire, dar de aici pana la a o declara daunatoare sanatatii, iar mi se pare cale lunga.
Cand vorbim de istoria zaharului ne plasam in timp in urma cu 5000 de ani, cand polinezienii au descoperit ca frunzele unui “tip de iarba inalta” produceau un lichid cu un gust placut, cu care ei au inceput sa isi indulceasca mancarea. Mierea era descoperita cu inca mult inainte. Stra/Bunicile si mamele noastre (si in toata lumea) faceau prajituri macar o data pe saptamana si noi "nimeream" pe la cofetarie adesea, si totusi nu toti copiii de atunci si adultii de azi sunt bolnavi si obezi (dada: toate dulciurile se faceau cu otrava alba: zahar si faina albe). Sunt de acord si eu ca zaharul alb si faina alba sunt otravuri pt organism, asa cum sunt toate produsele prea rafinate. Dar de ce sunt definitiv condamnate si zaharul brun/brut si mierea nu am priceput nici eu inca. De asemenea, am citit ca fructoza nu e un produs sanatos deloc, in timp ce cele doua mentionate sunt produse naturale. Unde e adevarul, adevarat nu stiu inca.

Ceea ce mie imi place foarte mult este dieta mediteraneeana. Ea se bazeaza pe legume, fructe, cereale, carne, mult peste, oua, lactate si branzeturi, ulei de masline EV, otet balsamic. Si pe ea o tii toata viata, dar nu te priveaza de cele mai delicioase preparate si nici de toti nutrientii sanatosi de care organismul are nevoie. Bine, nu este o dieta de slabire, este o dieta pe viata. Insa, personal o gasesc mult mai atractiva decat Monti si se bazeaza pe ingrediente naturale si sanatoase, ca si pe metode de preparare sanatoase. In acest timp MM te lasa sa consumi grasimi pana la 100% (unt, mascarpone, slanina what ever nu are faina, amidon sau zer) fara a mai pomeni de sanatatea arterelor si venelor.
Daca laptele e atat de nociv pt sanatate, de ce este hrana bebelusului?
Sunt niste diferente intre a tine o cura de slabire (cresterea indicelui glicemic bla-bla)si a tine o dieta sanatoasa. Iar eu unele dintre afirmatiile din carte nu le-am digerat inca.

Cum se explica faptul ca la ora actuala, cand toata populatia globului este pe un trend crescator al masei ponderale excedentare, din intreaga Europa/lume italienii sunt singurii care au trend descrescator al excesului de greutate (am citit saptamanile trecute o statistica ...dar vrand sa citez sursa nu am mai gasit-o acum nici sa dau cu tunul), avand in vedere ca ei mananca carbohidrati la fiecare masa (de la cerealele/painea de dimineata, continuand cu paste, rizotto, paine) in amestec cu diverse sosuri care intotdeauna contin si lipide si glucide (pornind de la ulei, pana la branzeturi si carne sau derivate)? Iar laptele full-fat nu nu este doar acceptat, dar si recomandat in dieta lor. In plus de asta au si acele deserturi minunate care sunt bombe calorice, gen tiramissù si alte combinatii cu creme mascarpone sau altele. Ei se mentin, dupa cum spunea cercetarea pe care am citit-o doar datorita dietei mediteraneene, totodata au cea mai mare speranta de viata din Europa (USA nu merita pomenita macar) combinata doar cu putina atentie la cantitati si ingrediente si nu e nevoie sa suprime amestecul de glucide cu lipide etc. Iar dieta mediteraneeana nicicum nu exclude pastele de grano duro si orezul integrale. Care ar fi explicatia dincolo de monti? Eu inteleg ca nu te mai ingrasi cu Monti, dar doar pt ca tii o dieta toata viata. Sunt absolut pentru un mod de viata sanatos (Care pt mine inseamna produse cat mai naturale, fara E-uri si alte porcarii: fructe, legume, carne, peste, oua, lactate, branzeturi, cereale integrale). De asemenea si pe mine ma mira ca Monti nu recomanda sportul, ci sustine chiar contrariul:
"...sportul nu a făcut niciodată pe nimeni să slăbească.
... vă pot garanta că rezultatul este nul.
...Ceea ce pierzi este, de fapt, apa. Iar dacă “îţi arzi caloriile”, aceasta este o cheltuială energetică pe care o vei sustrage din rezervele temporare (glicogenul), cele care sunt alimentate mai ales de consumul de glucide.
La început, când faceţi sport puteţi să constataţi, într-adevăr (dar numai cu un cântar de foarte mare precizie), că au dispărut 200-300 de grame.
Dar după ce vă obişnuiţi să faceţi cu regularitate acest efort muscular, de exemplu sâmbăta, organismul începe să-şi reajusteze treptat “oferta” după noua “cerere”. Dacă îi cereţi mai mult, ei bine, el se va descurca astfel încât să stocheze suficient glicogen pentru a vă satisface cererea.
Foarte repede, veţi putea constata nu numai că nu mai slăbiţi deloc, ci şi că v-aţi recâştigat greutatea iniţială. "

Este doar o curiozitate careia nu i-am gasit inca o explicatie mai logica decat ce spune MM in carte si nu ca as fi eu vreo mare amatoare de sport, actualmente sunt o lenesa si jumatate (prea obosita si stresata ca sa mai imi doresc un mod de relaxare atat de activ), desi spre deosebire de alte persoane care doar acum descopera sportul, eu am facut sport in perioada de dezvoltare (copilarie-adolescenta, chiar pana prin anul III de facultate).

In afara de asta, am mai mentionat cateva intrebari la care inca nu mi.ati raspuns, o sa le caut inapoi ca le-am uitat si eu.

De ce spuneati ca trebuie suc de rosii si rosii decojite speciale, ca din ce etichete am citit la magazin pe toate am vazut doar rosii, apa, sare.
Unde vad sare de lamaie e ok?
De ce e bun orezul basmati? Orezul salbatic ala de la RizoScotti e ok?
Am vazut in Italia orez negru si orez rosu. La noi nu am vazut niciodata nici unul nici altul si nici nu am mancat (orez negru am mancat doar cu nero di sepia si cel salbatic aici vad ca e un amestec de alb cu negru). Dar ingramadita si cu bagajele si nestiind dc sunt Monti inainte de a merge la casa, le-am dus inapoi la raft.

Nu vreau sa starnesc polemici, dar poate nelamuririle mele mai sunt si nelamuriri ale altor persoane si doar daca sunt lamurita in totalitate pot sa imi schimb complet stilul de alimentatie, dincolo de o dieta temporara. Pentru o persoana care nu are timp sa pregateasca masa mai mult de 20 min pe zi, uneori nici atat, Monti este o dieta de privatiuni din pacate ;) Mi-as dori mult sa fie altfel, sa am timp si chef (de multe ori stau pe forum in loc sa gatesc, dar sunt ore la care nu mai am energie sa fac mancare), dar asta e adevarul - urat in cazul meu.



Vezi postareaDaniella, la 14 June 2011 - 11:25 PM, a spus:

Roxana, multumesc pentru raspunsuri! ;)
Eu am mai citit o explicatie cu laptele, care este foarte mare perturbatoare pt digestie: (lactoza parca) formeaza o pelicula pe interiorul stomacului si digestia se face extrem de greu si de aceea produce balonare (teoria era ampla asta e prescurtarea a ceea ce imi amintesc). Asta mi-a atras atentia si de atunci, eu care am probleme de digestie groaznice l-am evitat. Insa mi s-a parut o explicatie mult mai pertinenta decat ceea ce ofera MM in cartea sa. Nu am citit atunci insa ca toate alimentele care contin zer sau acelasi efect.
Sunt si eu perfect de acord cu alimentele industrializate/super-prelucrate si mai ales cele cu adaosuri numite pe scurt Euri sunt daunatoare sanatatii si de aia tb citite etichetele si evitate (asta o fac de multi ani si nu de acum de cand ma preocupa Monti). Dar de ce sa nu mananci paine din cereale integrale dc nu le amesteci cu tarate? aceeasi nedumerire pt paste, orez si alte cereale integrale?

ca zaharul in exces e daunator e clar, la fel cum si fructele in exces sunt daunatoare datorita continutului de zaharuri
ce ma nedumereste este considerarea zaharului brun brut si a mierii ca fiind daunatoare sanatatii

Sincer si eu cu sportul pot sa spun ca vreau ca si monti sa nu-mi misc fundul, dar sa fiu in forma. Si sa mai gust din diverse pacate ale gatlejului din cand in cand (la mine nu-s cartofii prajiti, dar sunt altele).



Vezi postareaDaniella, la 14 June 2011 - 11:36 PM, a spus:

ah, si inca o chestie unde nu regasesc preocuparea pentru sanatate in dieta MM (recunoc ca e posibil sa nu-mi amintesc eu bine la faza asta): nu mentioneaza care sunt carnurile bune si alea rele. Vrei slanina, jumari, untura, seu: liber atata timp cat nu le combini cu IG>35! Mentioneaza de lipide rele si bune, dar e alta mancare de peste, totul se rezuma la IG-uri si saturate sau nu. Nu zice: carne rosie, porc etc nu-i bun pt sanatate. Carne alba si peste go for it!


Incerc sa ti raspund in mare, ca ai scris nu gluma :D)

Zahar , zahar brun sau miere e totuna: IG mare (efectele le stii c ai citit din carte deja), nu aduce nimic nutrienti corpului, mierea de acum nu mai e ce a fost.
Despre miere (da poate fi nociva pentru sanatate, poate contine antibiotice de la albine, are IG mare si nu aduce nimic organismului si altele etc) citeste si pe aici.
De zahar brun am dat deja linkul de ieri si pe net mai gasesti ca e zahar cu sirop (deci cu nimic mai bun ca zaharul alb):

"""Granulated white sugar is essentially pure sucrose, whether derived from tropical sugar cane, or temperate sugar beets. White sugars vary mostly in the size of their crystals. The degree of processing by the manufacturer may also account for different degrees of whiteness.

Brown sugars are of two basic types: sticky and free-flowing. Both are produced by adding a suitable type of syrup (these days it's usually molasses) to purified or refined sugar. The color and texture of the final product are determined by the ratio of sugar to syrup in the mix, as well the the original colors of the constituent ingredients. ""

Confunzi anumite lucruri, eu am dat sfaturi legate de monti si unele de sanatate (asta referitor la cereale interzise in monti etc...). Cele cu IG mare sunt interzise ca au IG mare, restul cateva lucruri care le am mentionat deja eu sau Boni: nu sunt bune pentru sanatate deloc, dar unele sunt monti.

Daca e sa luam tot ce era inainte ar trebuie sa traim in perioada aia ;) Noi traim acum intre E uri, hormoni, zahar, produse ultra procesate, fara sport de orice fel etc... si se simte: populatie obeza, multe boli etc... Deci eu zic ca nu se poate compara cu ce mancam noi cand eram mici, cat sport faceam ,aer curat, vacante o cu totul alta viata si cat de curate erau toate alimentele (daca te gandesti, in timpul comunismului lumea era in general slaba :P)

Laptele cum s a spus deja e bun pentru bebelusi si atat, mai poti citi si pe aici.

Dieta mediteraneeana nu prea exista, e mai mult totul comercial, bun de scris articole pe net de slabit (ca dehh e plin netul de tot felul.)

Orez negru si rosu au IG mare, cauta in tabel.
Scotti e totuna cu basmati ca are 3 fire de orez salbatic.
De rosii nu inteleg, daca n au nimic nemonti sunt bune, de ce n ar fi?

Daca mai citesti unele studii (bune, nu chestii gen ziare etc, cauta pe aici sau mai era un link dar nu l gasesc acum, poate mai tarziu de studii efectuate in toata lumea) o sa vezi ca nu grasimile sunt vinovate de multe boli ci carbohidratii procesati (nu toti, exista si buni)

Sper ca ti am raspuns in mare :D
http://montignacrecipes.blogspot.com

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin

Imagine postata Imagine postata

#643 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,769
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 15 June 2011 - 11:36 AM

Vezi postareaDaniella, la 14 June 2011 - 11:36 PM, a spus:

ah, si inca o chestie unde nu regasesc preocuparea pentru sanatate in dieta MM (recunoc ca e posibil sa nu-mi amintesc eu bine la faza asta): nu mentioneaza care sunt carnurile bune si alea rele. Vrei slanina, jumari, untura, seu: liber atata timp cat nu le combini cu IG>35! Mentioneaza de lipide rele si bune, dar e alta mancare de peste, totul se rezuma la IG-uri si saturate sau nu. Nu zice: carne rosie, porc etc nu-i bun pt sanatate. Carne alba si peste go for it!


nu e chiar asa, chiar in prima carte scrie despre asta:

În general, mâncăm prea multe grăsimi. Prăjelile,gogoşile, sosurile inutile şi preparatele cu grăsime ne-au invadat alimentaţia,când, de fapt, putem prepara foarte bine mâncărurile cu mult mai puţinegrăsimi, dar la fel de delicioase, fără a abuza de acestea din urmă.

Anumite lipide sunt responsabile pentru excesul decolesterol, dar – în realitate – există două tipuri de colesterol: cel “bun” şi cel “rău”, obiectivul nostru fiind menţinerea colesterolului total la cel maiscăzut nivel posibil, prin reunirea tuturor condiţiilor pentru ca procentul decolesterol bun să fie cel mai mare.

Trebuie să ştim că nu toate lipidele favorizeazăcreşterea colesterolului “rău”. Dimpotrivă, sunt unele care au tendinţa de a-lface să scadă simţitor.

De fapt, pentru a fi obiectivi, grăsimile trebuieîmpărţite în trei categorii:

1. grăsimile care măresc colesterolul
Acestea sunt grăsimile saturate care se regăsescîn carne, mezeluri, unt, brânză, untură, lactate;

2. grăsimile care nu au decât o mică influenţăasupra colesterolului
Acestea sunt conţinute de crustacee, ouă, carnea de pasare – (fără piele);

3. grăsimile care scad colesterolul
Acestea sunt uleiurile vegetale: măsline, rapiţă,floarea-soarelui, porumb etc. Cât despre peşte, grăsimea acestuia nu intervinecu adevărat în metabolismul colesterolului, ci constituie un mod de prevenire abolilor cardiovasculare, făcând să scadă trigliceridele şi împiedicândtrombozele. Prin urmare, trebuie să mâncăm peşte gras (somon, ton, scrumbie,hering, sardină).

Metoda de slăbire pe care o propun se bazează, înparte, pe alegerea făcută între glucidele “bune” şi cele “rele”. De asemenea,trebuie să alegeţi între grăsimile “bune” şi cele “rele”, dacă aveţi uncolesterol cu tendinţă de creştere sau dacă doriţi să fiţi asiguraţi împotrivariscului bolilor cardio-vasculare.

#644 Useril este offline   M_rules 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Ice
  • Postari: 684
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationWhere the sun shines.......

Postat 15 June 2011 - 11:54 AM

Referitor la grasimi si carbohidrati (se intoarce roata) a tradus, dincolo, Onaf :floare: un articol care explica multe.
http://montignacrecipes.blogspot.com

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin

Imagine postata Imagine postata

#645 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 15 June 2011 - 01:53 PM

Ma bag si eu ca m-a "zgariat pe ochi" chestia cu dieta mediteraneeana. Traiesc in Portugalia o tara unde se mananca mediteraneean chiar daca e pe malul Atlanticului, o tara unde vin turistii sa manance si sa bea bine si ieftin. 54% din persoanele adulte (18-65 ani) sunt supraponderale ori obeze (38% supraponderale 16% obeze). Obezitatea infantila 35%, unul din indicii cei mai mari din Europa.

Despre diete pot sa zic ca am incercat tot ceea ce era de incercat "pe piata" la vremea respectiva. Toate ajuta sa slabesti (cu efecte bune, rele ori nocive asupra organismului) insa niciuna nu te ajuta sa te mentii. Sa mentii rezultatele obtinute. Mentinerea este cheia si asta depinde exclusiv de ambitia si dedicarea fiecaruia dintre noi. Eu n-am reusit si am ajuns la cutit. Sunt fete care au reusit si mentin rezultatele de ani buni. Nu poti sa zici ca 35 de kg sunt mai usor de dat jos decat 15. Toate, absolut toate kg sunt greu de dat jos, dar si mai greu e sa mentii. Pentru ca mentinerea se presupune a fi pe viata. Odata ce ai intrat in vartejul kg in plus si al efectului yo-yo...
Dintre toate dietele, Montignac mi se pare cea mai echilibrata si e un regim pe care-l urmeaza si sportivii de performanta. Ce daca nu poti manca paste, malai, orez alb si paine?? Uite cumnata-mea e celiaca si e intoleranta la lactoza. Dintr-odata cad de pe lista toate cerealele si toate produsele lactate. Si nu moare de foame, de fapt dieta ei e chiar un fel de Montignac. Carne, oua, salate, supe, fara dulciuri. Rareori poate manca un dulce care sa nu aibe gluten si lactoza. Si asta se vede, in 4 luni a slabit 4 kg.

Din pacate nu le putem avea pe toate. Noi cei cu tendinte de ingrasare ori micsoram drastic cantitatile, ori tinem o dieta adecvata pentru tot restul vietii cu renuntarile de rigoare, ori facem zilnic mult mult sport, serios, la sala. Chiar si cei ce fac mult sport la sala isi controleaza alimentatia. Nu e cale de mijloc. Si inca o veste buna e ca pe masura ce imbatranim metabolismul incetineste. N-avem scapare.

Eu am ajuns la cutit fiindca n-am reusit sa ma incadrez in nici unul din sfaturile de mai sus si riscam in timp sa ajung la 200 kg in ritmul in care se puneau kg pe mine. Acum incerc sa gatesc cat mai sanatos, conform Montignac, e drept ca uneori gatesc faza 2, e pentru sotul meu care e la mentinere si refuza orice aliment cu IG peste 50, dar ma ajuta enorm si pe mine sa nu mai pun kilograme in plus.

Chestia cu balonarile si digestia dificila trebuie sa aibe o explicatie. De multe ori persoanele cu intolerante la lactoza ori gluten nici nu-si dau seama fiindca e ceva ce nu doare. Creeaza disconfort dar nu doare si efectele rele se fac resimtite in timp. Celelalte alergii (alune, soia, oua, capsuni, etc) sunt mai "vizibile", efectele sunt imediate, uneori foarte violente.
Cumnata-mea si-a dat seama din intamplare fiindca o dureau oasele, la o radiografie medicul a vazut ceva in neregula, apoi la analiza de densiometrie osoasa au descoperit ca are osteoporoza, ca are oasele unei femei de 80 de ani. Ea are 40. Sunt ani si ani in care intestinul mereu inflamat si iritat din cauza glutenului nu lasa sa se absoarba calciul, fierul, minerale si alti nutrienti esentiali.

Cu tot ce am scris mai sus vreau sa zic ca din experienta mea dieta, regimul Montignac este cel mai usor de tinut fiindca te lasa sa inlocuiesti produsele interzise cu altele permise, poti jongla foare frumos cu diverse ingrediente permise.

Insa aceasta dieta functioneaza cand gatesti tu in casa. Cand face altcineva mancarea pentru tine poti sa-ti iei adio fiindca nimeni nu respecta indicatiile. Poate doar o bucatareasa platita. Mereu va exista intrebarea, dar de ce sa nu pun pesmet pe snitzel? Ce cateva grame acolo chiar fac rau? Sau: las' ca daca pun un coltuc de paine inmuiata in chiftelute n-o sa-si dea seama...si tot asa. Eu tot cu scuze am ajuns la 110 kg, ba ca un pic de dulce nu face rau, un suc gazos n-are ce sa strice, 2-3 placinte cu branza nu ingrasa, etc.

#646 Useril este offline   M_rules 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Ice
  • Postari: 684
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationWhere the sun shines.......

Postat 15 June 2011 - 02:04 PM

Laura :floare:
http://montignacrecipes.blogspot.com

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin

Imagine postata Imagine postata

#647 Useril este offline   sissi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,012
  • Inregistrat: 27-May 10
  • Locationde pe malul Salzach

Postat 15 June 2011 - 06:24 PM

Pe mine ma coafeaza(vb fetelor de aici din forum) dieta monti, am tinut si eu tot felul de diete, aia daneza, aia de varza :beer2: pastile chiar, ceaiuri, nu m-au ajutat foarte mult, sincera sa fiu nu am citit montignac din scoarta in scoarta da am zis sa tin regulile elementare , cind m-am apucat de dieta in februarie , prima saptamina mi-a fost greu, ma gindeam tot timpul la mincare neconforma, apoi am invatat sa ma gindesc cum sa inlocuiesc produsele neconforme cu cele conforme, La cumparaturi nu stau sa citesc tot timpul etichetele din scoarta in scoarta, nu am timp,nu ma lasa copii
Daniella, fa soacrei tale o lista cu alimentele ce trebuie inlocuite si eventual cumpara-le tu , de ex orezul din sarmale&co, cu orez salbatic sau cu quinoa, snitelul cu faina din naut sau migdale, la chiftele poate sa puna iar faina de naut sau linte si tot asa, dar cum a spus si laura , mai bine gatesti tu, stii cel mai bine ce pui in mincare si cum pui, stiu ca nu ai timp da incearca sa gasesti o solutie daca esti cu adevarat pregatita si hotarita sa slabesti =))

#648 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 15 June 2011 - 06:40 PM

In legatura cu dieta mediteraneana si eu as avea ceva de spus... Sunt de acord si eu cu marea majoritate ca e intr-adevar un mod de a manca sanatos, daaaar, dieta mediteraneana adevarata care exista acum cateva generatii. Acum totul e rafinat si superrafinat. Pastele sunt albe, nicidecum facute in casa cu faina macinata integral si gosier. Idem painea si multe alte produse.
Sa nu mai vorbim de fructe si legume... cati au privilegiul de a manca aceste poduse din productia proprie?! Foarte putini...
Asa ca adevarata dieta mediteraneana, in adevaratul sens, pt mine nu prea mai exista. Si cam atat, ma opresc la acest subiect...


Apoi familia si cine gateste... nu prea sunt de acord cu voi, si am sa va explic de ce.
Exemplul meu e socrela mea. Anul trecut in vara, cand eu am inceput monti era in Italia, dar statea la cumnata mea, asa ca nu prea a avut mari tangente cu bucataria mea... cu toate astea i-am explicat in mare despre ce e vorba. A vazut ca functioneaza si nu a zis nimic.
In iarna, de sarbatori a stat la mine, doar ca iar nu prea a avut mari tangente cu bucatareala... ma ajuta pe mine din cand in cand, dar eu eram cea care-mi preparam totul. Doar ca ea era atenta la tot ce faceam. Incerca sa inteleaga.
Acum o luna am fost in Romania in vacanta, si cand ne-am intors am luat-o cu noi ca sa aiba grija de nepoate pe parcursul verii. Acum sta la mine, asa ca din cand in cand face si ea cate ceva de mancare.
Buuuun, cand am ajuns dupa doua zile de drum in Ro, obositi si vai de noi, ne-a pus la masa. Normal ca avea ciorba, cartofi pai, friptura, clatite (avea comanda de la fete). Din toate eu am mancat doar carne, avand grija sa o intreb daca a pus delikat sau alte prostii. M-a asigurat ca nu mai foloseste de ceva timp asa ceva, asa ca am mancat linistita.
Problema a inceput cand toti mancau ciorba si eu am zis ca nu pot sa mananc...'adica cum nu poti? (eternul) gusta si tu un pic'... Am zis NU, si i-am explicat din nou despre ce e vorba. Vreau sa-ti spun ca s-a simtit rau ca nu am putut sa manac si din momentul ala orice vroia sa faca de mancare ma intreba ce si cum.
Reveniti acum in Italia, ciorba o face ea... la inceput era asa de perplexa: 'pai si ce mai pun in ciorba, daca morcovi nu am voie, cartofi nu, telina nu, taitei nu...'. I-am zis sa stea linistita ca mergem la cumparaturi si o sa vada ca va avea ce pune in ciorba. A fost de ajuns sa o faca odata si nu a mai a zis nimic dupa acea.
Asa ca se poate. Eu cumpar ce-mi trebuie si-mi gestionez bucataria. Poate nu reusesc sa fac eu mereu de mancare, dar cine face, face cum am zis eu.
Mama si socrela au facut de atatea ori pt mine separat ardei umpluti sau sarmale cu quinoa in loc de orez.
A, ca mi-am adus aminte, la noi in casa ciorba este intodeauna monti, indiferent de ce tip e sau cine mananca.
Asa ca nu trebuie decat putina buna-vointa.
Parerea mea e ca trebuie vorbit deschis cu persoana care vrea sa te ajute cu gatitul... asta daca vrea intr-adevar sa te ajute si nu sa-ti faca rau... eu asa as pune problema. Daca vrei sa-mi faci un bine, fa-l si-ti multumesc frumos, daca vrei sa-mi faci rau, e de ajuns sa-mi zici si ma voi aranja eu. Cam asa vad eu problema... poate gresesc, dar pana una alta la mine a functionat.
Sorina

#649 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 16 June 2011 - 06:46 PM

Gabi, am facut chiflutele de pe blog de la tine. Acum am o intrebare...Daca imi fac o salata doar cu legume plus ulei si otet/balsamico, pot sa mananc cu chifle? Sau ar trebui sa elimin de tot uleiul si otetul?

#650 Useril este offline   M_rules 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Ice
  • Postari: 684
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationWhere the sun shines.......

Postat 16 June 2011 - 07:04 PM

Vezi postareaArmina, la 16 June 2011 - 06:46 PM, a spus:

Gabi, am facut chiflutele de pe blog de la tine. Acum am o intrebare...Daca imi fac o salata doar cu legume plus ulei si otet/balsamico, pot sa mananc cu chifle? Sau ar trebui sa elimin de tot uleiul si otetul?

Presupun c ai pus egal in greutate faina integrala cu tarate, nu?
Atunci poti combina cu orice sub 35 cat si cu grasimi (ai deja grasimi in chifle!)
http://montignacrecipes.blogspot.com

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin

Imagine postata Imagine postata

#651 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 16 June 2011 - 07:34 PM

Vezi postareaM_rules, la 16 June 2011 - 07:04 PM, a spus:

Vezi postareaArmina, la 16 June 2011 - 06:46 PM, a spus:

Gabi, am facut chiflutele de pe blog de la tine. Acum am o intrebare...Daca imi fac o salata doar cu legume plus ulei si otet/balsamico, pot sa mananc cu chifle? Sau ar trebui sa elimin de tot uleiul si otetul?

Presupun c ai pus egal in greutate faina integrala cu tarate, nu?
Atunci poti combina cu orice sub 35 cat si cu grasimi (ai deja grasimi in chifle!)


Da, am masurat cu cantarul 50/50 la greutate. Am vazut ca reteta nu e pusa aici pe site. As putea sa o postez daca nu te deranjeaza :)

#652 Useril este offline   M_rules 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Ice
  • Postari: 684
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationWhere the sun shines.......

Postat 16 June 2011 - 07:53 PM

Vezi postareaArmina, la 16 June 2011 - 07:34 PM, a spus:

Da, am masurat cu cantarul 50/50 la greutate. Am vazut ca reteta nu e pusa aici pe site. As putea sa o postez daca nu te deranjeaza :)

Gata, avem topic aici
Poti sa pui si tu pozele cu chiflele tale acolo.
http://montignacrecipes.blogspot.com

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin

Imagine postata Imagine postata

#653 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 17 June 2011 - 01:45 PM

Va multumesc fiecareia si tuturor pentru raspunsuri. Incet, incet ma mai dumiresc ba cu una, ba cu alta.
Am inceput sa ma destelenesc: pierdut primele si cele ce se duc mai usor 1,3 kg. De marti sunt cuminte F1, desi tentatii iar garla: ce ma mai enerveaza ai casei!

Nu mi-ati raspuns la o intrebare mai veche: am citit pe ambele variante de sosuri kikoman (si cea pusa de M_rules si cea postata de Adriana), pe ambele scrie: apa, soia, cereale, sare. Care e treaba cu cerealele si de ce spuneti ca astea sunt conforme. Sapt asta nu le.am mai folosit, nici sare nu am mai pus la friptura de a zis tati ca nu-i buna (pana acum puneam doar sos de soia si se sara potrivit). So?
Si de la mezelurile acelea mult ravnite si carate de la 2000 km ma abtin cu stoicism ... ufffa :appl:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#654 Useril este offline   Roxana 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 10-June 11

Postat 17 June 2011 - 01:56 PM

M_rules, referitor la zaharul brun (brut), am gasit in comert zahar pe care scrie ca este produs din sirop deshidratat din trestie. Sunt convinsa ca exista si zahar alb colorat. Am si vazut la un moment dat, scria ca era colorat cu caramel. Sa nu credeti ca tin partea vreunui zahar, doar ca incerc sa aleg un rau cat mai mic pentru putinele ocazii in care fac cate o prajitura.
As vrea sa va intreb pe cele care folosti stevia pentru indulcit, ce scrie pe ambalaj? Doar extract de stevie? Eu am cumparat stevia asta cu glicerina, si nu imi place deloc gustul.
Daniella, ai fost tare simpatica cand ai zis de paste. Mie imi place ca tu studiezi bine metoda, dar sa ai grija sa nu cazi in extrema cealalta. Este evident ca suntem aici pentru ca avem niste kilograme de dat jos sau pentru ca vrem sa ne mentinem. Cred ca mananca cineva paste toata ziua fara sa se ingrase la un moment dat? Si in faza I daca mananci paste integrale cu sos de legume fara grasimi, ce are? Ce daca nu este reteta de paste italiene? Ce e mai important, sa respecti o reteta sau sa o adaptezi la stilul tau de a manca? Marele avantaj al acestei diete, pe langa faptul ca e echilibrata, este ca poate fi adaptata la stilul de viata al fiecaruia.

#655 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 17 June 2011 - 02:31 PM

Roxana, risc sa fiu ca un avocat care-si gaseste chitibusuri sa-si sustina cauza, cum a remarcat si boni. Pai are, ca daca nu au ragu (peste, carne, scoici, calamari, speck, cotto sau mai stiu eu ce fir de carne) si mai ales parmezan pentru moment nu reusesc sa le vad ca fiind paste in sensul a ceea ce imi place mie actualmente ca si paste. Cu timpul, tinandu.ma de treaba (F1) sper sa le vad si cu sos de legume chioare (fara nici macar ulei) ca fiind paste f bune. Dar mai am de mancat monti pana atunci. Asa ca nici nu incerc, mai bine ii dau zor cu ce e voie deocamdata si imi vine sa strig cand ma uit pe posturile apetisante ale membrilor si maestrilor de aici: stop nu mai puneti poze interzise, asa ceva e imoral sau ingrasa! :sad1: Nu mai am nici macar curajul sa ma entuziasmez cand vad ceva ispititor. Nu'sh ce naiba nu ma abtin sa intru pe acolo. Ar trebui sa-mi fac un firewall la forum sa citesc numai la monti :lol:

si ce e cu siropul deshidratat din trestie? are IG bun?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#656 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,769
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 17 June 2011 - 02:40 PM

Vezi postareaDaniella, la 17 June 2011 - 01:45 PM, a spus:

Nu mi-ati raspuns la o intrebare mai veche: am citit pe ambele variante de sosuri kikoman (si cea pusa de M_rules si cea postata de Adriana), pe ambele scrie: apa, soia, cereale, sare. Care e treaba cu cerealele si de ce spuneti ca astea sunt conforme. Sapt asta nu le.am mai folosit, nici sare nu am mai pus la friptura de a zis tati ca nu-i buna (pana acum puneam doar sos de soia si se sara potrivit). So?

citat de pe blogul cu intrebari si raspunsuri monti, traduse de pe site-ul oficial:
Intebarea nr. 108:Ce Ig au sosul de soia, sosul Tamari, sosul de soia cu grau?
Sosul de soia, daca nu este indulcit :0
Sos Tamari: 20
Sos soia fermentat, cu grau:30
Din cate am observat eu, sosul de soia obisnuit care se vinde este ultimul, adica soia fermentata cu grau, si aceasta are IG 30


Vezi postareaDaniella, la 17 June 2011 - 02:31 PM, a spus:

si ce e cu siropul deshidratat din trestie? are IG bun?

e zahar, asa ca Imagine postata
nu e nici o diferenta de IG-uri. poate e mai sanatos din alte puncte de vedere, nu e asa de rafinat, etc...
White sugar (sucrose) - 70
Imagine postataWhole brown sugar - 70



#657 Useril este offline   Roxana 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 10-June 11

Postat 17 June 2011 - 02:41 PM

Daniella, in nici un caz nu e bun zaharul de trestie, are indice mare, este la categoria INTERZIS.
Pentru mine folosirea lui e o exceptie, atunci fac prajituri. Fac rar prajituri si pun foarte putin fata de ce scrie de obicei in retete. Asta pentru ca nu pun fructoza in prajituri daca am invitati la masa. Fiecare cu piticii lui, iar eu cred ca am mai multi! :sad1:

#658 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,769
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 17 June 2011 - 02:43 PM

Vezi postareaRoxana, la 17 June 2011 - 02:41 PM, a spus:

Fac rar prajituri si pun foarte putin fata de ce scrie de obicei in retete. Asta pentru ca nu pun fructoza in prajituri daca am invitati la masa. Fiecare cu piticii lui, iar eu cred ca am mai multi! :sad1:

de ce nu pui fructoza? o simti? sau o simte altcineva?

#659 Useril este offline   Roxana 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 10-June 11

Postat 17 June 2011 - 02:46 PM

Boni, am pitici multi! Am citit mai multe opinii negative despre consumul fructozei la copii, sau la persoane mai in varsta si mi s-a creat o imagine negativa despre fructoza.

Daniella, eu am vazut ca la sosul de soia "conform" postat de M_rules componentele sunt apa, sare si boabe de soia. De asta zici?

#660 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,769
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 17 June 2011 - 02:48 PM

am inteles Roxana. merci de raspuns :sad1:

Arata acest topic


  • 73 Pagini +
  • « Prima
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi