Dorada in sare la cuptor 2 ingrediente
#21
Postat 07 July 2010 - 01:42 PM
#22
Postat 07 July 2010 - 07:25 PM
laura_lala, la 06 July 2010 - 11:08 PM, a spus:
Gustul insa a fost divinal, cred ca a fost cel mai bun peste la cuptor ce l-am mancat. Pacat ca e mult de curatat la el, sa cureti sarea, te arde la deshte, sa jupoi pielea, iar te arzi la deshte, sa ai grija sa nu scape sare pe partile curatate deja (mania lu' barbatu-miu - are impresia ca va muri otravit de sare )timp in care iti chioraie stomacul de foame. Dar se merita efortul si sacrificiul.
Va trebui sa gasesc un liant pentru sare ca sa se ia frumos de pe peste si sa nu sara in toate partile. Data viitoare am sa incerc cu sare mai putzina si cu albus amestecat, asa cum sugera Kira.
Mersi de idee Any . Citeam pe undeva ca la voi in Italia se prepara in sare in multe restaurante, am sa ma interesez si eu sa vad daca aici stiu sa pregateasca asa.
Geany, la 07 July 2010 - 01:42 PM, a spus:
Laura, deja mi te inchipui, in jurul pestelui la curatat, arsuri la dejde, etc .
Important e ca rezultatul a meritat .
Eu nu l-am mai facut, dar sigur o sa incerc si eu cu albus de ou si sa respect coacerea in functie de marimea pestelui (grade, timp, etc cum zicea Alexandru).
Experimentez si va zic.
La restaurant, zic drept, pana acum nu am mancat, stiu insa ca se face.
Geany eu zic ca poti sa faci cu merluciu .
#23
Postat 07 July 2010 - 07:45 PM
#24
Postat 07 July 2010 - 09:36 PM
any_annette, la 07 July 2010 - 07:25 PM, a spus:
Laura, deja mi te inchipui, in jurul pestelui la curatat, arsuri la dejde, etc .
Important e ca rezultatul a meritat .
Eu nu l-am mai facut, dar sigur o sa incerc si eu cu albus de ou si sa respect coacerea in functie de marimea pestelui (grade, timp, etc cum zicea Alexandru).
Experimentez si va zic.
La restaurant, zic drept, pana acum nu am mancat, stiu insa ca se face.
Geany eu zic ca poti sa faci cu merluciu .
Voi face si varianta cu albus si am sa incerc cu un strat mai subtirel de sare, eu am pus un strat gros, am tapetat bine cu mainile, si la cuptor sarea s-a facut beton. La fel cochetez sa fac si alte soiuri de peste cu metoda asta.
Geany, la 07 July 2010 - 07:45 PM, a spus:
Si cu asta iti raspund tie Geany, asa-i, Merlucius e un peste mai negru, lung si subtirel. Eventual il pui in tava in forma de U. pui sare dedesubt, apoi deasupra, ori faci cu albus... Pestele oricare ar fi el se face cu cap, cu solzi si se curata doar la burta.
Ma gandesc ca ar merge si salaul, stiuca, pastravul, bibanul, chiar niste somonei, in general pesti intre 300g si 1 kg.
La noi se gasesc multi pesti care seamana ca aspect cu dorada, vreau neaparat sa perfectionez metoda fiindca presimt ca orice peste facut asa in sare are un gust minunat.
EDIT: Tocmai ce-am citit pe un site, acu' din intamplare, zice ca daca ungem pestele cu ulei in prealabil si apoi cladim sarea, cica se ia usor crusta dupa coacere. Fiecare truc merita incercat!
#25
Postat 07 July 2010 - 10:14 PM
Multumesc tare mult Any,eu la ''Beshte''nu ma pricep de loc,da nik,nik,ca nu-mi place de nici o culoare,numai gandul imi repugna,ai mei nu sunt ca mine din fericire din ce vad eu la dorada aia a ta minunata,seamana mai mult cu un crap(mai gras si mai ''ovalos'' asa sau mi se pare mie?,merluciu eu am luat da e mai lung si ingust asa...),mai nu radeti de mine pliz,pliz,pliz,aveti mila...
[/quote]
Nu rade nimeni Geany, nici eu nu ma pricepeam deloc, am invatat cate ceva cu timpul.
Poate ca nu-ti place din cauza ca tre' sa-l gatesti tu, curatat, etc.
Eu de ex il curat fara probleme (asta daca nu o face nenea de la pescarie, dar si in cazul asta tot trebuie sa-l mai curat o data pana ce-l gatesc), sunt persoane carora numai gandul ca tre sa curete pestele le face sa le treaca pofta de mancat, etc.
Eu parca m-as fi nascut la mare, nu la munte, asa de tare-mi place sa mananc peste !
[quote name='laura_lala' date='07 July 2010 - 10:36 PM' timestamp='1278531400' post='46086']
[/quote]
Voi face si varianta cu albus si am sa incerc cu un strat mai subtirel de sare, eu am pus un strat gros, am tapetat bine cu mainile, si la cuptor sarea s-a facut beton. La fel cochetez sa fac si alte soiuri de peste cu metoda asta.
La noi se gasesc multi pesti care seamana ca aspect cu dorada, vreau neaparat sa perfectionez metoda fiindca presimt ca orice peste facut asa in sare are un gust minunat.
EDIT: Tocmai ce-am citit pe un site, acu' din intamplare, zice ca daca ungem pestele cu ulei in prealabil si apoi cladim sarea, cica se ia usor crusta dupa coacere. Fiecare truc merita incercat!
[/quote]
Am vazut si eu pe un site, o alta metoda, tapetata tava cu sare, pus pestele si stropit cu o infuzie de plante (parca rozmarin, nu mai stiu ce mai era) bagat la cuptor.
Deci fara sare deasupra, numai dedesubt si stropit din cand in cand cu infuzia asta.
O sa caut reteta sa vad daca o gasesc.
#26
Postat 07 July 2010 - 10:20 PM
[quote name='Geany' date='07 July 2010 - 08:45 PM' timestamp='1278524701' post='46037']
Multumesc tare mult Any,eu la ''Beshte''nu ma pricep de loc,da nik,nik,ca nu-mi place de nici o culoare,numai gandul imi repugna,ai mei nu sunt ca mine din fericire din ce vad eu la dorada aia a ta minunata,seamana mai mult cu un crap(mai gras si mai ''ovalos'' asa sau mi se pare mie?,merluciu eu am luat da e mai lung si ingust asa...),mai nu radeti de mine pliz,pliz,pliz,aveti mila...
[/quote]
Nu rade nimeni Geany, nici eu nu ma pricepeam deloc, am invatat cate ceva cu timpul.
Poate ca nu-ti place din cauza ca tre' sa-l gatesti tu, curatat, etc.
Eu de ex il curat fara probleme (asta daca nu o face nenea de la pescarie, dar si in cazul asta tot trebuie sa-l mai curat o data pana ce-l gatesc), sunt persoane carora numai gandul ca tre sa curete pestele le face sa le treaca pofta de mancat, etc.
Eu parca m-as fi nascut la mare, nu la munte, asa de tare-mi place sa mananc peste !
[quote name='laura_lala' date='07 July 2010 - 10:36 PM' timestamp='1278531400' post='46086']
[/quote]
Voi face si varianta cu albus si am sa incerc cu un strat mai subtirel de sare, eu am pus un strat gros, am tapetat bine cu mainile, si la cuptor sarea s-a facut beton. La fel cochetez sa fac si alte soiuri de peste cu metoda asta.
La noi se gasesc multi pesti care seamana ca aspect cu dorada, vreau neaparat sa perfectionez metoda fiindca presimt ca orice peste facut asa in sare are un gust minunat.
EDIT: Tocmai ce-am citit pe un site, acu' din intamplare, zice ca daca ungem pestele cu ulei in prealabil si apoi cladim sarea, cica se ia usor crusta dupa coacere. Fiecare truc merita incercat!
[/quote]
Am vazut si eu pe un site, o alta metoda, tapetata tava cu sare, pus pestele si stropit cu o infuzie de plante (parca rozmarin, nu mai stiu ce mai era) bagat la cuptor.
Deci fara sare deasupra, numai dedesubt si stropit din cand in cand cu infuzia asta.
O sa caut reteta sa vad daca o gasesc.
[/quote]
NEEE la mine e mai grave'':urasc,gustul,izul,mirosul,tot tot tot nu pricep cum oamenilor le place asa ceva,dar stiu ca e sanatos alor mei le place deci tre' sa le fac(dar cu ce fel de peste romanesc??)
#27
Postat 07 July 2010 - 10:26 PM
[quote name='any_annette' date='07 July 2010 - 11:14 PM' timestamp='1278533694' post='46130']
[quote name='Geany' date='07 July 2010 - 08:45 PM' timestamp='1278524701' post='46037']
Multumesc tare mult Any,eu la ''Beshte''nu ma pricep de loc,da nik,nik,ca nu-mi place de nici o culoare,numai gandul imi repugna,ai mei nu sunt ca mine din fericire din ce vad eu la dorada aia a ta minunata,seamana mai mult cu un crap(mai gras si mai ''ovalos'' asa sau mi se pare mie?,merluciu eu am luat da e mai lung si ingust asa...),mai nu radeti de mine pliz,pliz,pliz,aveti mila...
[/quote]
Nu rade nimeni Geany, nici eu nu ma pricepeam deloc, am invatat cate ceva cu timpul.
Poate ca nu-ti place din cauza ca tre' sa-l gatesti tu, curatat, etc.
Eu de ex il curat fara probleme (asta daca nu o face nenea de la pescarie, dar si in cazul asta tot trebuie sa-l mai curat o data pana ce-l gatesc), sunt persoane carora numai gandul ca tre sa curete pestele le face sa le treaca pofta de mancat, etc.
Eu parca m-as fi nascut la mare, nu la munte, asa de tare-mi place sa mananc peste !
[quote name='laura_lala' date='07 July 2010 - 10:36 PM' timestamp='1278531400' post='46086']
[/quote]
Voi face si varianta cu albus si am sa incerc cu un strat mai subtirel de sare, eu am pus un strat gros, am tapetat bine cu mainile, si la cuptor sarea s-a facut beton. La fel cochetez sa fac si alte soiuri de peste cu metoda asta.
La noi se gasesc multi pesti care seamana ca aspect cu dorada, vreau neaparat sa perfectionez metoda fiindca presimt ca orice peste facut asa in sare are un gust minunat.
EDIT: Tocmai ce-am citit pe un site, acu' din intamplare, zice ca daca ungem pestele cu ulei in prealabil si apoi cladim sarea, cica se ia usor crusta dupa coacere. Fiecare truc merita incercat!
[/quote]
Am vazut si eu pe un site, o alta metoda, tapetata tava cu sare, pus pestele si stropit cu o infuzie de plante (parca rozmarin, nu mai stiu ce mai era) bagat la cuptor.
Deci fara sare deasupra, numai dedesubt si stropit din cand in cand cu infuzia asta.
O sa caut reteta sa vad daca o gasesc.
[/quote]
NEEE la mine e mai grave'':urasc,gustul,izul,mirosul,tot tot tot nu pricep cum oamenilor le place asa ceva,dar stiu ca e sanatos alor mei le place deci tre' sa le fac(dar cu ce fel de peste romanesc??)
[/quote]
A raspuns Laura mai sus: salau, stiuca, biban, etc.
Important e sa sa aiba capul, sa nu-l cureti de solzi ci sa-i scoti doar interiorul din burta. A scris Laura mai sus, poate ti-a scapat !
#28
Postat 07 July 2010 - 10:33 PM
#29
Postat 07 July 2010 - 11:06 PM
Geany, la 07 July 2010 - 10:20 PM, a spus:
NEEE la mine e mai grave'':urasc,gustul,izul,mirosul,tot tot tot nu pricep cum oamenilor le place asa ceva,dar stiu ca e sanatos alor mei le place deci tre' sa le fac(dar cu ce fel de peste romanesc??)
Ei, le faci alor tai. Sa stii ca eu sunt iegzact in situatia ta cu spanacul. Numai de la miros si parca se razvrateste stomacul. Da' sotiorului tre' sa-i fac, tac din gura, pun o clema de haine pe nas si trec la gratita! Cine vrea barbat ca Poppey tace si face!
#30
Postat 07 July 2010 - 11:11 PM
#31
Postat 07 July 2010 - 11:14 PM
any_annette, la 07 July 2010 - 10:14 PM, a spus:
Nu rade nimeni Geany, nici eu nu ma pricepeam deloc, am invatat cate ceva cu timpul.
Poate ca nu-ti place din cauza ca tre' sa-l gatesti tu, curatat, etc.
Eu de ex il curat fara probleme (asta daca nu o face nenea de la pescarie, dar si in cazul asta tot trebuie sa-l mai curat o data pana ce-l gatesc), sunt persoane carora numai gandul ca tre sa curete pestele le face sa le treaca pofta de mancat, etc.
Eu parca m-as fi nascut la mare, nu la munte, asa de tare-mi place sa mananc peste !
Si eu tot la fel, ajunsa pe malul marii dintr-o familie unde se manca peshte o data pe an. Acum mancam peste ori de-ale marii de 2 ori pe saptamana. Imi plac toate, scoici, caracatite, creveti. Dar nici acum nu pot pune mana pe pestele intreg si crud, de curatat nici vorba, curata cucoanele de la magazin ori barbatu'. Daca as putea l-as pregati asa, cu cate un cleste in fiecare mana ca sa nu cumva sa-l ating.
#32
Postat 07 July 2010 - 11:18 PM
Geany, la 07 July 2010 - 11:11 PM, a spus:
La crap m-am gandit si eu, e chiar de aceeasi forma, insa atansiune cu oasele! Si cred ca va trebui sa-l cureti de solzi (daca-i din cel cu muuuulti solzi) Daca-i din cel cu un solz da 10 ba, atunci nu te obosi sa-i cureti.
Eu cred ca voi incerca cu pastrav. Am vazut unii rotunjori si grasuti, numa' buni de pus in sare!
#34
Postat 24 March 2011 - 05:58 PM
#35
Postat 24 March 2011 - 08:51 PM
yoyo, la 24 March 2011 - 05:58 PM, a spus:
Sigur ca da, numai sa o caut, ca nu-mi mai aduc bine aminte pe unde o vazusem.
EDIT Am cautat-o, dn pacate n-am gasit-o, o vazusem pe un blog dar nu-mi mai aduc aminte care.
Imi amintesc doar ca pestele era pus intr-o tava pe un strat de sare fara a fi acoperit, stropit cu o infuzie din rozmarin si alte ierburi aromatice.
La fel, se stropea din cand in cand in timpul coacerii.
Mai caut.
#36
Postat 29 March 2011 - 10:39 AM
Multumesc de idee!
#37
Postat 29 March 2011 - 03:27 PM
yoyo, la 29 March 2011 - 10:39 AM, a spus:
Multumesc de idee!
Ma bucur ca ti-a ajutat , sa stii ca eu am tot cautat dar n-am mai gasit reteta din pacate.
Asa e, chiar facut in crusta de sare, pestele nu e sarat.
#38
Postat 12 December 2011 - 02:59 PM
Am reusit sa-l scot intreg din sarcofag.
Crevetii au fost surprinzatori de buni.
#39
Postat 12 December 2011 - 03:08 PM
Eataly, la 12 December 2011 - 02:59 PM, a spus:
Am reusit sa-l scot intreg din sarcofag.
Crevetii au fost surprinzatori de buni.
Wowww creveti facuti asa trebuie neaparat incercati.
Daca imi aduc bine aminte zicea cineva pe prima pagina ca amesteca albusul cu sarea, cred ca vine "sarcofagul" mai tare si se indeparteaza mai usor.
#40
Postat 12 December 2011 - 03:21 PM
Da, cu albus am zis sa incerc si eu.Cand imi raman de la ceva.
Eu am vazut facut si o bezea mai moale.O lingura de sare la albus.
Acolo nu mai face crusta.