Galuste gris
#1
Postat 04 May 2010 - 02:35 PM
Stiu ca depinde de gramajul oului, poate aveti cu cantitati exacte nu de alta dar retetele dupa ochi nu ies la mine mai ales de prima data. Cantarirea ingredientelor din ochi dupa mine merge in momentul in care faci a cine stie cata oara reteta.
Va rog tare mult spuneti-mi ce reteta folositi voi ca nu ma las pana nu le scot intregi!
#2
Postat 04 May 2010 - 02:57 PM
yoyo, la 04 May 2010 - 02:35 PM, a spus:
Stiu ca depinde de gramajul oului, poate aveti cu cantitati exacte nu de alta dar retetele dupa ochi nu ies la mine mai ales de prima data. Cantarirea ingredientelor din ochi dupa mine merge in momentul in care faci a cine stie cata oara reteta.
Va rog tare mult spuneti-mi ce reteta folositi voi ca nu ma las pana nu le scot intregi!
Draga mea, eu n-am o reteta cu grame, doar cu bucati, varfuri de cutit si linguri: 2 oua le bat bine-bine cu o bucata de unt, mare cat o nuca, apoi pun 2 linguri varfoiate de gris si putina nucsoara si amestec. Matusa-mea pune si putin bicarbonat de sodiu stins cu otet ori lamaie. Eu n-am pus nicio data! Le las vreo juma' de ora (cat fierbe bine supa) si-n timpul asta grisul se umfla nitel. Pun sare si piper, iar daca e prea lichida compozitia (curge), pun inca putin (o lingurita) de gris. Per total, trebuie sa rezulte un fel de crema mai grosuta.
Iau o lingurita, o tin cateva minute in supa (sa se incalzeasca si sa prinda o folie de lichid), apoi iau putina compozitie (maxim o lingurita plina!!!!) si-i dau drumul usor, in supa. Nu o las sa curga! Bag lingurita in lichid si acolo o rastorn! Galustele se umfla frumos - se fac de 3-4 ori mai grasune!
Sper sa-ti iasa galustile si spor la treaba!
#3
Postat 04 May 2010 - 03:03 PM
yoyo, la 04 May 2010 - 02:35 PM, a spus:
Stiu ca depinde de gramajul oului, poate aveti cu cantitati exacte nu de alta dar retetele dupa ochi nu ies la mine mai ales de prima data. Cantarirea ingredientelor din ochi dupa mine merge in momentul in care faci a cine stie cata oara reteta.
Va rog tare mult spuneti-mi ce reteta folositi voi ca nu ma las pana nu le scot intregi!
Eu iti spun reteta pe care o stiu de la mama mea si cu care nu dau gres niciodata!
La un ou, un praf de sare si trei linguri de gris (nici rase dar nici pline cu varf). Eu mai adaug cam o lingurita de ulei (este facultativ din cate stiu). Bat oul bine, adaug grisul sarea si uleiul, le incorporez bine si las castronul de o parte cam 5-10 min. Grisul va creste putin. Mai amestec si trebuie sa aiba consistenta mai grosuta, sa poti pune galusca in oala cu lingura, impingand compozitia cu degetul (sau alta lingura). Daca ti se pare ca e subtire compozitia (depinde si de gris), mai adaugi gris pana obtii consistenta dorita.
Dupa ce le pun in oala, torn cam o jumatate de cana de apa rece peste ele (dupa ce le pui in oala, ele trebuie sa se ridice la suprafata, fara a se destrama), apoi pun capacul si le las sa fiarba (cam 10- 15 min), le incerc cu furculita.
Stiu ca ai cerut o reteta cu cantitati, dar depinde foarte mult de calitatea grisului si de marimea oului. Sper ca am fost explicita si ca ti-am putut fi de folos!
#4
Postat 04 May 2010 - 03:14 PM
Pana m-a invatat o maestra careia ii multumesc si azi.
Eu pun 2 oua si 6 linguri de gris plus o lingurita de malai.Sunt aurii si foarte frumoase.
Las compozitia 10 minute la frigider, cat mai fac una alta, cum ar fi sa pun niste apa la fiert cu sare, eu nu le fierb in supa ca sa nu se tulbure.
Apoi umezesc lingurita in apa fierbinte cu focul dat la minim si pun galustele, rand pe rand, apoi pun capacul si dupa 5 minute torn niste apa rece, peste galustele care se fierb, o sa se umfle in continuare, nu-ti face griji!
Cand sunt fierte le iau cu spumiera si le pun in supa. De 3 ani nu mi s-au mai dezintegrat galustele!! L-am invatat si pe frati-miu sa faca galuste!
#5
Postat 04 May 2010 - 03:57 PM
Ma pun sa fac galuste astfel diseara ori am supa cu galuste ori din NOU supa cu taitei sau stiu eu ce paste fainoase pentru cine stie a cata oara.
Zerda am ras cu lacrimi de ce faine galusti faceai tu......nu de alta da ma regasesc in ceea ce zici tu ...eu ziceam la sot "azi mancam supa de puiut cu galuste" (ii plac sotului) si cand ne puneam la masa ziceam ......."am facut o vraja si s-au transformat in taitei:P" (ca doar nu oi recunoaste ca ale mele nu le puteam culege nici macar cu strecuratoarea de ceai.
#6
Postat 04 May 2010 - 06:09 PM
#7
Postat 04 May 2010 - 07:18 PM
#8
Postat 04 May 2010 - 07:20 PM
Intr-o zi mamei i-au ramas galustele mai tarisoare inauntru ca avea un gris mai vechi(descisa punga de mult timp)si asa era de suparata,baiatul meu cel mare a zis ca-s cele mai bune galuste din viata lui si ca asa sa-i fac si eu...atata am ras...
#9
Postat 04 May 2010 - 09:10 PM
Erau imprastiate toate. Am folosit reteta lui Zerda (mi-am dat seama ca nu le-am pus la frigi in primele 10 min si apoi le-am pus) si a lui Claudia-Andi.Nu am avut unt sa o incerc a lui Foxyy. Dupa ce am vazut ca fiecare se imprastiau am pus apoi o lingurita de gris la fiecare compozitie; cea a lui Zerda se lipea de fundul vasului cealalta se a lui Claudia-Andi dupa ce am pus o linguritza de gris in plus au iesit galuste insa erau plate si in mijloc clicoase.
O sa incerc maine din nou...fiecare reteta sa vad daca am success mai mare .
Daca nu, nu mai fac niciodata ca inseamna ca nu sunt pentru mana mea galustile de gris.
De ati vedea ce galuste face mama.........si nu so prins nimic din gena ei la mine .
Geany cred ca mama face ca si tine insa fara praf de copt pentru ca si la ea sta bombata galusca. Ea imi tot zice reteta insa ea e din ochi si eu acolo stau prost .
#10
Postat 04 May 2010 - 09:57 PM
Eu am inceput sa le banuiesc, dar la inceput m-a ajutat urmatoarea indicatie, compozitia sa fie asa de ferma incat sa se pastreze urma dintilor furculitei prin ea cateva secunde dupa ce treci cu furculita prin ea si sa apesi usor cu furculita peste compozitie si cand o ridici sa se formeze un firicel intre furculita si compozitie.
Trebuie sa recunosc ca am stat in fata geamului de vreo 10 ori, pana m-am decis ca se vede firicelul.
#11
Postat 05 May 2010 - 08:02 AM
#12
Postat 05 May 2010 - 08:40 AM
Acum sunt la curatenie generala sper ca dupa amiaza sa am timp sa incerc 4 retete .
#13
Postat 05 May 2010 - 09:07 AM
#14
Postat 05 May 2010 - 10:42 AM
yoyo, la 04 May 2010 - 09:10 PM, a spus:
Erau imprastiate toate. Am folosit reteta lui Zerda (mi-am dat seama ca nu le-am pus la frigi in primele 10 min si apoi le-am pus) si a lui Claudia-Andi.Nu am avut unt sa o incerc a lui Foxyy. Dupa ce am vazut ca fiecare se imprastiau am pus apoi o lingurita de gris la fiecare compozitie; cea a lui Zerda se lipea de fundul vasului cealalta se a lui Claudia-Andi dupa ce am pus o linguritza de gris in plus au iesit galuste insa erau plate si in mijloc clicoase.
O sa incerc maine din nou...fiecare reteta sa vad daca am success mai mare .
Daca nu, nu mai fac niciodata ca inseamna ca nu sunt pentru mana mea galustile de gris.
De ati vedea ce galuste face mama.........si nu so prins nimic din gena ei la mine .
Geany cred ca mama face ca si tine insa fara praf de copt pentru ca si la ea sta bombata galusca. Ea imi tot zice reteta insa ea e din ochi si eu acolo stau prost .
Imi pare sincer rau ca nu ti-au iesit! Schimba si grisul! Foloseste alta marca!
Uite ca nu stiu daca esti in Romania sau pe afara! Daca esti in Ro, eu folosesc cu succes gris Dobrogea si Arpis. Grisul Titan si Cio mi-au dat ceva batai de cap!!
Nu renunta! Mai incerca! Fa cate o galusca , doua dintr-o compozitie, daca se destrama imediat ce atinge apa, mai pune gris, mai pune o galusca in apa si tot asa pana nu se mai destrama! Si trebuie fierte bine! Si nu uita de apa rece!
#15
Postat 06 May 2010 - 11:43 AM
#16
Postat 06 May 2010 - 11:53 AM
Eu inainte de a pune galustele dau focul la minim sau aproape de minim si pun putina apa rece in supa, ca sa nu clocoteasca; pun usurel galustele si acopar partial cu un capac, si le las sa fiarba la foc mic; daca sunt incapatanate si raman tari, torn un pic de apa rece peste ele (si ele se intorc, yeap, ca Arnold in Terminator)si iar cu capac... se mai umfla si dupa ce stingi focul, daca le lasi cu capac.
Succes
#17
Postat 18 November 2010 - 01:06 AM
Va trimit cate un buchet de flori la fiecare .
Si sa zic si ce reteta am folosit,astfel deconspir cine sta la baza reusitei mele:P. E reteta lui claudia-andi doar ca din cate am observat trebuie sa adaug inca o lingura si jumate ba poate chiar 2 de gris in plus. Promit solemn ca voi incerca toate retetele ca doar trebuie sa ma conving si eu ca pot face din orice reteta o galusca pufoasa, intreaga si chiar mancabila.
Mai am inca problema ca inca ies neintregi. Adica la mama ii iese una mare si uniforma ...eu inca mai am de muncit....oricum va raman recunoscatoare all my life nu de alta dar acum galusca o poti manca, nu o folosesti pe post de piatra la spart nucile .
#18
Postat 19 November 2010 - 10:23 AM
Poate clocoteste prea tare supa cand le pui inauntru,de aia ies neintregi
#19
Postat 23 November 2010 - 10:24 PM
yoyo, la 04 May 2010 - 02:35 PM, a spus:
Stiu ca depinde de gramajul oului, poate aveti cu cantitati exacte nu de alta dar retetele dupa ochi nu ies la mine mai ales de prima data. Cantarirea ingredientelor din ochi dupa mine merge in momentul in care faci a cine stie cata oara reteta.
Va rog tare mult spuneti-mi ce reteta folositi voi ca nu ma las pana nu le scot intregi!
incearca reteta mea si sigur iti v-a reusi: 2 oua intregi le bati bine cu furculita si putina sare,adaugi 2 linguri de ulei mai bati putin pui un virf de cutit de bicarbonat si 6 linguri cu virf de gris unguresc omogenizam bine si lasam compozitia sa stea 10 minute. in supa care fierbe la foc mic,adaugam galustele ,1/2 lingurita nu lingura din cmpozitia de gris, cand ai terminat de facut le m-ai lasi sa fiarba 5 minute dupa care stingi focul si lasi oala acoperita 30 minute . o sa-ti iasa niste galuste cu care nu-ti v-a fi jena niciodata Claudia-Arad
#20
Postat 23 November 2010 - 11:36 PM