Bucatarie autentic romaneasca retete regionale sau nationale, neimprumutate de la alte popoare
Postat 30 August 2010 - 12:57 PM

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
Postat 30 August 2010 - 01:28 PM

Daca peste melanjul mai sus mentionat aruncam si nebunia rusa, apoi comunismul, si perioada asta tulbure de dupa 89, nu ar trebui sa ne miram ca avem inca inertia fanariota.
Produsele traditionale romanesti inscrise in tara sint mii (le puteti cred verifica pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), inscrise la UE putine: magiunul de Topoloveni, cred ca brinza Nasal si cirnatii de Plescoi. Plus bauturi: palinca, turt, horinca, tuica, etc – aici stam mai bine. De ce nu avem mai multe? Pai, producatorii romani o duc greu, nu sint bani pentru dosare, nici consultanta, si nici nu vor, si pe buna dreptate sa se asocieze – de frica amintirilor duioase ale colectivizarii. Cum ii ajuta statul roman? Cum poate: le pune bete in roate, ii descurajeaza si aplica o politica de “orologizare “ a luarii deciziilor demne de Mavrogheni.
Daca vrem sa fim mai catolici decit papa, putem sa spunem cu certitudine ca 100% romanesti sint alimentele si produsele care se gasesc pe teritoriul acesta din vremea precrestina: griu, mei, orz, ovaz, verdeturi de sezon, ciuperci, nuca, miere, brinza, lapte, oua , mied, bere, vin. Probabil ca dacilor metodele de conservare nu le erau straine: murarea, afumarea, sararea, uscarea. Cit despre silozuri, se stie ca existau atit in gospodariile bogate cit si in cele ale oamenilor de rind.
Din punctul meu de vedere, coliva a fost, este si va fi mincarea rituala a poporului astuia, hrana pentru trup si pentru suflet, atit prin simbolistica ingredientelor , cit si prin ritual – si aici ma refer la leganarea ei.
Griul - simbol al vietii si belsugului a constituit hrana primordiala, mierea - hrana zeilor, nuca – izbinda luminii asupra intunericului (prin ritualul spargerii cojii si extragerea miezului) sint elementele care fac parte din mostenirea spirituala si culturala a poporului. Sigur, la triada aceasta se adauga alt element purificator, si anume apa.
Aratati-mi va rog un alt aliment care se prepara si consuma in lume azi exact ca si acum mai bine de 2000 ani, cu exact aceeasi semnificatie si in exact aceleasi circumstante.
Poate, asa cum spuneau mai sus fetele, ingredientele necesare bucatariei sint in continua miscare, deci si la capitolul asta Romania intirzie sa prinda anumite trenuri, insa nu putem vorbi de lipsa de traditii la modul general, pentru ca avem suficiente valori incluse in Patrimoniul Imaterial Unesco.
Daniella, daca colegii tai straini vor sa experimenteze traditiile noastre, trebuie sa inteleaga ca nu pot merge la un restaurant, pentru ca acolo e spoiala.
Obiceiul pamintului spune sa ii primesti in casa ta, sa ii omenesti cu ce stii, cu ce poti si cu ce crezi. Incinta-i cu o doina, arata-le cum se joaca calusul, lasa-i sa asculte o cobza sau un bucium, poveste-le despre Pacala, Sinziene sau Martisor. Atunci au cunoscut adevarata traditie romaneasca.
Romanul n-a avut niciodata burta sau camara pline, sufletul si spiritul insa da!
Postat 30 August 2010 - 01:56 PM
Dar nu le vei gasi pe lista unui restaurant din prezent. As zice ca mai intai au adoptat napul, apoi chihlimbarul...
Coliva e alta poveste, ea nu putea sa dispara, din cauza semnificatiei sale, desi la inceput a fost doar un dulce.
Si da, exista magiunul de Topoloveni, palinca si carnatii de Plescoi, si cred ca se va omologa in curand babicul de buzau, care nu seamana cu celelalte tipuri de babic din zona Dobrogei.
Si, din pacate e adevarat, daca vrei sa le oferi mancare traditionala trebuie sa-i duci intr-o casa de om, sa traiasca o seara cu ei. Pana si Anthony Bourdain, desi nu i-a placut mai nimic,a zis ca i-au placut micii si tuica, pe care a golit-o constiicios de cate ori a intalnit-o!
Postat 30 August 2010 - 02:10 PM
Cit despre loboda, urzici, spanac, linte, mazare, macris, naut, bob se pare ca exista documente, eu nu am gasit decit o trimitere catre ele: Indicii pentru reconstituirea vieţii cotidiene în asezarile dacice. Aspecte ale alimentaţiei - Liliana Suciu
Postat 30 August 2010 - 02:19 PM
dar ca sa facem o compartie cati copii nu sunt inebuniti dupa orez cu lapte, care, numai pe aici, nu crestea??
Postat 30 August 2010 - 04:21 PM
Daniella, la 29 August 2010 - 08:27 PM, a spus:

Lapona imi place deja dezbaterea

ce este casul verde de oi? cas proaspat vrei sa spui?
>>>>>>>Da. Asa se zice prin satul de unde vin eu. Cas verde, din care inca mai iese zerul.
Eu zic ca si la noi se folosete cimbrul la greu si la cartofii la cuptor, musaca, tocaturi (chiftelute, ardei umpluti), carne si fripturi, suc de rosii, sosuri de iarna, iahnie si toate mancarurile cu sos rosu. Chiar si la ciorba de cartofi cu zeama de varza si ciorba de fasole boabe. La mine in familie se pune la multe si mama a gatit toata viata dupa cartile Sandei Marin.
Lapona ce este "chisalitza"?
>>>>>>>>>>Chisalitza este o zeama de perjî, tare iubita de mamaia si taiata dupa o zi de arsita pe camp, la secera. Este, sa zicem un fel de compot, dar fara zahar, cu prune zdrobite. Mamaia facea si punea la beci - ambele familii de bunici abia mai tarziu, dupa revolutie au avut frigider. Beciul e sfant la ei. Cu tot frigiderul, tot in beci stau bucatele.
dar " julfa"?
>>>>>>>>>>> Cum ti.a explicat si Adriana, este un tort traditional, inainte de a intra torturile astea noi in bucataria noastra. Procedeul este migalos si crema, daca imi aduc bine aminte, este facuta cu spuma de la semintele fierte.
"bob prajit si bob asa" zici la iahnie de fasole?
>>>>>>>>>>>>>>Nu, este o ruda a fasolei. Mie, personal, nu imi place bobul, la fel cum nu pot manca urda sa ma bati si nici lapte de capra sa beau.
"ciulama cu ostropel" vrei sa spui 2 feluri separat cred, nu?
>>>>>>>>>>>>> Da, m-am exprimat in graba.
organe maananca sigur grecii (au si ciorba si drob), au si italienii trippa fiorentina, nu stiu turcii si slavii...
Sa stii ca nici la noi nu mai mananca toata lumea urzici de exemplu si in italia cand am intrebat pe sotul prietenei mele mia- spus ca alea sunt pentru porci

Printre metodele de pastrare ale gastii lui Burebista cred ca era si afumatul, pentru ca unde s-a nascut mama se folosea doar frigul din beciul de piatra si fumul (zona de munte). Nu se punea carne la borcan
>>>>>>>>>>>>>> Pai borcane nu aveau. Dar oale de lut cu siguranta. O metoda de conservare imbatabila este prajirea carnii si apoi sarata bine si tinuta in propria untura. Asa numitele jumeri, in Moldova.
in zona subcarpatica de care vorbesc. Iar principale era varza (in toate formele), cartoful, tocanitele, legumele din gradina si fructele din livada, laptele de la vaca, ciorbele acrite cu corcoduse.
Unde este la voi'?

Postat 30 August 2010 - 04:23 PM
stella, la 30 August 2010 - 08:50 AM, a spus:
Eh, nu am zis eu ca stii? Te

Postat 30 August 2010 - 04:47 PM
Si mi-ati adus aminte ca deja la petrecerea de "botez" a apartamentului voi face mancaruri romanesti ca sa ii incant pe teutoni

Postat 30 August 2010 - 04:50 PM
Daniella, la 30 August 2010 - 12:57 PM, a spus:

DOm'ne posibil...e drept ca tataia meu dragutu, odihneasca-se in pace!, o fost prizonier in Siberia dar din cate imi povestea mamaica mea, chisalita la ei se face din mosi stramosi. Aaaaa, ca mi-am adus eu aminte acum: mancarica mea preferata, mancarica de ardei copti, din mosi stramosi. Asta o pusesem pe celalat forum, dar si aici a pus-o Geany, parca.
Inca ceva: branza de burduf, aia iute, tinuta in putina de brad sub chele de caine?

Postat 30 August 2010 - 07:59 PM
Lapona Enigel, la 30 August 2010 - 04:50 PM, a spus:
Burduful e din piele de oaie, numai un cinocefal ar avea idea sa macelareasca un cîine ca sa îl umple cu brînza

Originea : Tulum peynir

Postat 30 August 2010 - 08:13 PM
Alexandru, la 30 August 2010 - 07:59 PM, a spus:
adica branza de burduf e de origine turceasca?
oricum la branzeturi si maslineturi turcii sunt destul de dibaci si au o gama tare variata din cele 2 produse
Postat 30 August 2010 - 09:32 PM
http://www.eculinar.ro/articole/?1
http://ro.wikipedia....4%83riile_lumii
Postat 30 August 2010 - 09:34 PM
Lapona Enigel, la 30 August 2010 - 04:21 PM, a spus:
Eu zic ca si la noi se folosete cimbrul la greu si la cartofii la cuptor, musaca, tocaturi (chiftelute, ardei umpluti), carne si fripturi, suc de rosii, sosuri de iarna, iahnie si toate mancarurile cu sos rosu. Chiar si la ciorba de cartofi cu zeama de varza si ciorba de fasole boabe. La mine in familie se pune la multe si mama a gatit toata viata dupa cartile Sandei Marin.
Sa stii ca nici la noi nu mai mananca toata lumea urzici de exemplu si in italia cand am intrebat pe sotul prietenei mele mia- spus ca alea sunt pentru porci

Unde este la voi'?
la noi, in Romania

Postat 30 August 2010 - 09:49 PM
Daniella, la 30 August 2010 - 08:13 PM, a spus:
oricum la branzeturi si maslineturi turcii sunt destul de dibaci si au o gama tare variata din cele 2 produse
O fi fata,ca noi eram ocupati cu turcii in timp ce altii ierau ocupati cu coloniile .
Turcii ne calareau pe noi,iar ioropa calarea pe altii.
Hai ca o dam pe istorie si politica si asta e prea mult pentru un topic culinar.
Mai bine ne-am reduce la ;branza,varza,viezure,strugure,zar,doina...si verbul :
A rabda !
http://povesticulinare.blogspot.com/
Postat 30 August 2010 - 09:58 PM

Postat 30 August 2010 - 10:18 PM
Alexandru, la 30 August 2010 - 07:59 PM, a spus:

Asa este o vorba prin partea aceea, anume a movilei lui Burcel: chele de caine, sa nu ma intrebi de ce. Poate candva in timpuri pagane...or fi conservat asa... brrrr. Acum se pune branza in putina/stiubei si deaupra celofan, apoi pamant si apoi un capac de lemn masiv. Eu spun ce am vazut in satul bunicilor mei. Or mai fi si alte modalitati.

Postat 30 August 2010 - 10:23 PM
Piscotel, la 30 August 2010 - 09:49 PM, a spus:
Daniella, la 30 August 2010 - 08:13 PM, a spus:
O fi fata,ca noi eram ocupati cu turcii in timp ce altii ierau ocupati cu coloniile .
Turcii ne calareau pe noi,iar ioropa calarea pe altii.
Hai ca o dam pe istorie si politica si asta e prea mult pentru un topic culinar.
Mai bine ne-am reduce la ;branza,varza,viezure,strugure,zar,doina...si verbul :
A rabda !

Deci eu va zic asa: nu mai credeti bre in hrisoave! Daca azi ne mint cu televizoru pe vremea aia ne minteau cu papirusurile.... Poate dovedi careva ca ni le-or adus turcii? Pi ia ganditi-va si voi ajea: ce tot cautau aia dom'ne calare pe noi tata ziua, aud? Pi? Potol bun, baut bun, fumeie bun! Apai? Faptele vorbeste!

Postat 30 August 2010 - 10:31 PM
Apâi draga mamii, lasa ca noi tot sheli bucati din strabuni le-om fashi , cu fuzion de
pe alte meleaguri si ne mondializam bre...ce papionu meu

Postat 30 August 2010 - 10:41 PM
Lapona Enigel, la 30 August 2010 - 10:23 PM, a spus:
Da ca bine zici,pe vremea aia nu aveau televiziune,dar aveau ziaristi,care se numeau cronicari.
Si scriau baietii pe genunchi tot ce trebuia.

http://povesticulinare.blogspot.com/
Postat 30 August 2010 - 10:52 PM
raluca elena, la 30 August 2010 - 01:28 PM, a spus:
Obiceiul pamintului spune sa ii primesti in casa ta, sa ii omenesti cu ce stii, cu ce poti si cu ce crezi. Incinta-i cu o doina, arata-le cum se joaca calusul, lasa-i sa asculte o cobza sau un bucium, poveste-le despre Pacala, Sinziene sau Martisor. Atunci au cunoscut adevarata traditie romaneasca.
Romanul n-a avut niciodata burta sau camara pline, sufletul si spiritul insa da!
Raluca nu vor sa experimenteze traditiile noastre colegii (Ar trebui sa vina intr-o vacanta pentru asta). Lucrurile stau asa: te duci in delegatie (Germania, Austria, Italia, Spania, Grecia etc) 1-2-3 zile in care se munceste de la 9 dimineata pana la 7- 8 -9 seara (prezentari, intalniri what ever) dupa care te scot la un restaurant ca o zi e gen pizzaria/tapas, o zi trattoria/osteria, o zi e club/salon de lux oricum oriunde te duc este vorba de mancare de-a lor traditionala pe care o gasesti la 10 restaurante pe aceeasi strada (international sau anumit specific e unul pe strada, in timp ce cu specificul locului e plin la tot pasul .. .si fiind musafir logic te duc din mandrie sa degusti din preparatele lor traditionale, conducandu-te unde e cea mai buna pizza, unde se mananca preparate din mare sau pestele cel mai bun, pastele de casa, carnea sau deserturile cele mai bune etc ... dar numai si numai traditional din zona respectiva). Acelasi lucru se presupune sa poti face cand iti vin si tie musafirii in delegatie. Dar unde?