Bucatarie autentic romaneasca retete regionale sau nationale, neimprumutate de la alte popoare
#81
Postat 26 August 2010 - 11:00 AM
Cert este ca eu am gasit un loc, unde poti manca bucate preparate ca in gospodariile romanesti... cu predilectie moldovenesti, dar nu numai.
La Hanul de la Draguseni.
Se prepara totul acolo din ingrediente proaspete, se pun muraturi pe care le tin in beciul hanului, o splendoare si vizuala si gustativa.
Eu as bate oricand "oricate kilometre" (desi e drept... suntem relativ aproape de locatie) sa mananc la ei o zama de gaina cu taietei de casa sau o ciorba de vacuta cu smantana si nu in ultimul rand... de fapt cred ca in principal, imi doresc mereu de la ei... papanasi cu smantana si dulceata... sau coltunasi... o bunatate.. mananci si plangi.. ca-i termini.
Nu pun link cu trimitere la acest han pentru ca nu stiu daca am voie, dar daca dati un search pe google pentru hanul draguseni o sa gasiti cu siguranta informatii, iar pentru cine are ocazia sa treaca pe acolo si sa le guste bucatele... indemn calduros sa nu rateze ocazia.
#82
Postat 26 August 2010 - 11:10 AM
Daniella, la 26 August 2010 - 10:38 AM, a spus:
Multi dintre cei plecati din tara, inca mai au ideea ca in Romania mai exista baba Rada, care cultiva rosii, fasole verde, dovlecei etc in gradina nestropite si fara ingrasaminte, ori pasari de curte crescute doar cu boabe si buruieni. Tin sa va anunt ca nu mai exista situatii de acest fel.
Hei, nu te lua de diaspora!

"Tin sa va anunt ca nu mai exista situatii de acest fel."
Tin si eu sa te anunt ca mai exista!

Citeaza
Producatori sunt, dar produc pentru ei si pentru familia lor si f putin pentru vanzare. E vorba de producatorii particulari. E vorba de oamenii aia care stau si culg gandacii de pe cartofi.
Eu am mancat capsuni bio de la sora mea din gradina


#83
Postat 26 August 2010 - 01:25 PM
Daniella, la 26 August 2010 - 10:38 AM, a spus:

As mai întreba, în afara de vinuri, cîte AOPuri a înregistrat România?
În Franta si Italia, se numara cu sutele...
#84
Postat 26 August 2010 - 01:44 PM
Pisoi, la 26 August 2010 - 11:10 AM, a spus:
Daniella, la 26 August 2010 - 10:38 AM, a spus:
Multi dintre cei plecati din tara, inca mai au ideea ca in Romania mai exista baba Rada, care cultiva rosii, fasole verde, dovlecei etc in gradina nestropite si fara ingrasaminte, ori pasari de curte crescute doar cu boabe si buruieni. Tin sa va anunt ca nu mai exista situatii de acest fel.
Hei, nu te lua de diaspora!

"Tin sa va anunt ca nu mai exista situatii de acest fel."
Tin si eu sa te anunt ca mai exista!

Citeaza
Producatori sunt, dar produc pentru ei si pentru familia lor si f putin pentru vanzare. E vorba de producatorii particulari. E vorba de oamenii aia care stau si culg gandacii de pe cartofi.
Eu am mancat capsuni bio de la sora mea din gradina


Dadada, ai perfecta dreptate: cei care fac BIO mai mult ca sigur pt consum propriu ... cine face pt vanzare ... nu risca sa-i moara oratania si ii da porcarii ... , sau sa se usuce rosia in arac ca trebuia stropita ...
Si ai mei au o casa de vara la tara si cresc BIO 3 gaini (Ca sa aiba vara oua proaspete in curte, mai mult) de care sunt f mandri si impart una ei, una frati-miu si una eu toamna ... Nu va mai spun ca nu e ca si o alta carne: raman atoase si pieptul de la gaina aia te intepi cu el pe dunga (in final o gaina de-a lor e mai mica decat un pui de la alta sursa de la tara pe care o am). Ei si stiind asa de la mama eram sigura ca majoritatea pe la tara fac in felul asta si nu dau banii pe concentrate (mai ales ca put pastilele alea ca naiba ... de miroase in toata batatura) atata timp cat au podul plin de porumb si grau, dar avand contact sambata la o intalnire cu oameni care merg la tara frecvent la rude, m-au contrazis si au spus povestea de mai sus: fiecare ii da o luna porcarii pana creste mare si dupa aia il mai tine o luna sa se curete cu boabe, carnea insa ramane carne nu mai iese de-aia atoasa si pasarea pipernicita ca atunci cand e hranita cu boabe si buruieni. Ca nu toti recunosc ... asta e partea a doua ...
Deci producatori particulari sa culeaga cu mana gandacii de Colorado, ma indoiesc sa fie in zilele noastre ... din pacate ... !
Deci ce morcov, ceapa, telina si oratanie arunci in supa de casa ? Dar copilului ce legume, fructe si carnita ii dai?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#85
Postat 26 August 2010 - 01:47 PM
Alexandru, la 26 August 2010 - 01:25 PM, a spus:
Daniella, la 26 August 2010 - 10:38 AM, a spus:

As mai întreba, în afara de vinuri, cîte AOPuri a înregistrat România?
În Franta si Italia, se numara cu sutele...
Alexandru, scuza-mi ignoranta ce sunt AOP-urile? marci inregistrate, cum e DOC in Italia?
Pai daca eu traiesc in RO, si nu stiu de AOP, dar stiu de DOC, cam cate zici?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#86
Postat 26 August 2010 - 01:55 PM
Daniella, la 26 August 2010 - 01:47 PM, a spus:
Alexandru, la 26 August 2010 - 01:25 PM, a spus:
Daniella, la 26 August 2010 - 10:38 AM, a spus:

As mai întreba, în afara de vinuri, cîte AOPuri a înregistrat România?
În Franta si Italia, se numara cu sutele...
Alexandru, scuza-mi ignoranta ce sunt AOP-urile? marci inregistrate, cum e DOC in Italia?
Pai daca eu traiesc in RO, si nu stiu de AOP, dar stiu de DOC, cam cate zici?

AOP = Apelation d'Origine Protegée
Champagne, Roquefort, de pilda, sînt AOP.
Feta, la fel. Înainte vreme cel mai mare producator de feta era Danemarca

Grecii si-au impus punctul de vedere si de atunci, pe drept cuvînt, numai ei pot folosi apelatiunea.
#87
Postat 26 August 2010 - 05:39 PM
#88
Postat 26 August 2010 - 05:48 PM
Alexandru, la 26 August 2010 - 05:39 PM, a spus:
Alexandru, stai asa ca nu-i asa!
Telemeaua NU e feta iar feta nu e telemea!
Crede-ma ca aici singura posibilitate sa manac branza alba e sa iau feta din asta facuta la greci sau pe alte meleaguri si nu-ti spun ce dor imi e de o telemea buna! E fuarte buna si feta, dar nu e telemea! Greseala romaniei e ca nu isi fac din aia cum zici tu, marca inrgistrata pe ce are specific.
Si nici urda nu-i ricotta...
iar cascavalurile romanesti sunt muuulte, nu stiu ce-i cascavalito italienesc dar sigur nu acopera diversitatea cascavalului romanesc. iti recomand un cascaval de Bradulet

Nici branza de burduf de la greci n-am gustat, dar m-as mira sa fie la fel.
De ce nu-s la fel? Pentru simplul fapt ca in alte zone ale lumii altfel bate vantul, altfel arde soarele, altfel are apa gust samd.
Copilaria mi-am trait-o in mare parte in banat si aveau ciobanii de acolo niste branzeturi comparabile cu pecorino si parmigiano italienesc. dar diferite cu siguranta! tot asa, branzeturi tari, puternice la gust sau la miros


Romania are branzeturi specifice, mai trebuie doar sa si le revendice si sa si le inregistreze.
#89
Postat 26 August 2010 - 06:06 PM
Pisoi, la 26 August 2010 - 05:48 PM, a spus:
Alexandru, la 26 August 2010 - 05:39 PM, a spus:
Alexandru, stai asa ca nu-i asa!
Telemeaua NU e feta iar feta nu e telemea!
Crede-ma ca aici singura posibilitate sa manac branza alba e sa iau feta din asta facuta la greci sau pe alte meleaguri si nu-ti spun ce dor imi e de o telemea buna! E fuarte buna si feta, dar nu e telemea! Greseala romaniei e ca nu isi fac din aia cum zici tu, marca inrgistrata pe ce are specific.
Si nici urda nu-i ricotta...
iar cascavalurile romanesti sunt muuulte, nu stiu ce-i cascavalito italienesc dar sigur nu acopera diversitatea cascavalului romanesc. iti recomand un cascaval de Bradulet

Nici branza de burduf de la greci n-am gustat, dar m-as mira sa fie la fel.
De ce nu-s la fel? Pentru simplul fapt ca in alte zone ale lumii altfel bate vantul, altfel arde soarele, altfel are apa gust samd.
Copilaria mi-am trait-o in mare parte in banat si aveau ciobanii de acolo niste branzeturi comparabile cu pecorino si parmigiano italienesc. dar diferite cu siguranta! tot asa, branzeturi tari, puternice la gust sau la miros


Romania are branzeturi specifice, mai trebuie doar sa si le revendice si sa si le inregistreze.
Perfect! Sper ca România nu asteapta sa vina cineva din afara, sa o faca pentru ea

#90
Postat 26 August 2010 - 06:13 PM
Alexandru, la 26 August 2010 - 06:06 PM, a spus:

Eu cre ca Romania sufera de o combinatie de modestie si egoism in privinta asta, nu vrea sa se laude si nici nu vrea sa imparta cu strinii bunataturile ei. daca esti strin in romania si n-ai prieteni romani, te asteapta doar restaurantele de care vorbeste Daniela, alea de servesc ceafa cu cartofi prajiti. Daca ai prieteni romani se schimba situatia

#91
Postat 26 August 2010 - 09:16 PM
"Laptele se pretează la numeroase manevre de falsificare, cele mai frecvente constând în adăugarea de apă, concomitent cu adăugarea unor substanţe colorante (pentru menţinerea culorii), substanţe grase (pentru menţinerea grăsimii), diverse substanţe pentru menţinerea caracteristicilor senzoriale etc. În acceaşi măsură, se falsifică unele produse din lapte, îndeosebi smîntâna (prin adăugare de lapte şi de făină), brânza (prin închegare cu coagulanţi nespecifici)."
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#92
Postat 26 August 2010 - 09:46 PM

In fine ca sa iei AOP pt un produs finit trebuie sa descrii metodologia obtinerii produsului, precum si felul si calitatea materiei prime si pentru asta sunt de respectat si de facut documentatie privind:
Reglementări antifraudă şi factori responsabili
Metodologia decelării falsificării unor mărfuri
Poluanţi şi contaminanţi ai mărfurilor alimentare
Determinarea gradului de poluare a produselor alimentare
Ori la noi ... cam totul e falsificat la ora actuala ... pentru profit maxim in cel mai scurt timp

Initial as fi spus ca e asa doar in Bucuresti, pentru ca e o adunare de 2,5 milioane si mai bine de oameni, adunati din toata tara (care mai sunt Bucuresteni macar de 2 generatii?) si atunci sigur ar trebui sa fie un melange de din toate regiunile tarii in mod normal. Dar ceafa de porc/piept de pui la gratar cu cartofi prajiti este prea lipsit de imaginatie ... fara a pomeni ceea ce gasesti la Putna, Sighisoara si in alte locuri ale tarii, unde esti chiar in centre de istorie unde ar trebui sa gasesti traditii.
Vreti sa stiti ce e si la mare, ca tot am fost binecuvantati cu mare, cu Dunare, cu Delta? Meniul e acelasi cu cel de carciuma de cartier din Bucuresti si pestele de Metro ca si la Gura Portitei precum si in atatea alte locuri din Delta (pensiunea de fitze Cormoran etc).
Sigur ca exista si exceptii ... , ca cea de care pomenea Alimocanu, dar ele nu fac decat sa confirme situatia generala.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#93
Postat 27 August 2010 - 07:29 AM
Daniella, la 26 August 2010 - 09:16 PM, a spus:
"Laptele se pretează la numeroase manevre de falsificare, cele mai frecvente constând în adăugarea de apă, concomitent cu adăugarea unor substanţe colorante (pentru menţinerea culorii), substanţe grase (pentru menţinerea grăsimii), diverse substanţe pentru menţinerea caracteristicilor senzoriale etc. În acceaşi măsură, se falsifică unele produse din lapte, îndeosebi smîntâna (prin adăugare de lapte şi de făină), brânza (prin închegare cu coagulanţi nespecifici)."
Nu as putea sa bag mîna în foc pentru produsele cumparate de la Lidl si alte Aldi, dar as înclina sa cred ca nu exista, mai ales ca nu le-ar cumpara nici dracu.
Industria alimentara era deja foarte încadrata, iar dupa povestea cu ESB, si mai si.
Apoi, micii producatori sînt pasionati si mîndri de cea ce fac, ar lua foc sa le pomenesti genul de boscarii pe care le-ai enumerat.
În schimb, e sigur ca un Camembert industrial are sa fie facut cu lapte pasteurizat, unul artizanal, cu lapte crud.
Franta de altfel, a trebuit sa se razboiasca îndelung la Bruxelles unde UE voia sa excluda complet productia de brînzeturi din lapte crud.
#94
Postat 27 August 2010 - 11:57 AM
Alexandru, la 27 August 2010 - 07:29 AM, a spus:
Daniella, la 26 August 2010 - 09:16 PM, a spus:
"Laptele se pretează la numeroase manevre de falsificare, cele mai frecvente constând în adăugarea de apă, concomitent cu adăugarea unor substanţe colorante (pentru menţinerea culorii), substanţe grase (pentru menţinerea grăsimii), diverse substanţe pentru menţinerea caracteristicilor senzoriale etc. În acceaşi măsură, se falsifică unele produse din lapte, îndeosebi smîntâna (prin adăugare de lapte şi de făină), brânza (prin închegare cu coagulanţi nespecifici)."
Nu as putea sa bag mîna în foc pentru produsele cumparate de la Lidl si alte Aldi, dar as înclina sa cred ca nu exista, mai ales ca nu le-ar cumpara nici dracu.
Industria alimentara era deja foarte încadrata, iar dupa povestea cu ESB, si mai si.
Apoi, micii producatori sînt pasionati si mîndri de cea ce fac, ar lua foc sa le pomenesti genul de boscarii pe care le-ai enumerat.
În schimb, e sigur ca un Camembert industrial are sa fie facut cu lapte pasteurizat, unul artizanal, cu lapte crud.
Franta de altfel, a trebuit sa se razboiasca îndelung la Bruxelles unde UE voia sa excluda complet productia de brînzeturi din lapte crud.
Eu as zice ca nu la lapte crud sau pasteurizat e buba, acolo e doar o alegere intre Safe si risky. Si pasteurizat laptele e tot lapte, nu are cheag chimical, adaos de grasime, lapte praf, faina, aracet, amelioratori de gust, miros, culoare, conservanti sau altele.
Ce vroiam eu sa spun cu asta e ca la noi, a propos de ce spuneai Pisoi, rarissim sa mai gasesti o branza sau cascaval "nefalsificat" si nici nu mai stii care e ala... pt ca majoritatea producatorilor adauga te miri ce "boscarii" si E-uri. Din nou vorbesc de produsele care se gasesc pe piata (in magazine de orice fel).
De exemplu un iaurt Danone daca il pun acum pe masa (temperatura ambientului) si il desfac peste o saptamana de la expirare (Adica 3 saptamani in total) are acelasi gust si textura ca si daca il iau acum de la frigider si il desfac. Ce iti spune asta?
Am vazut un magazin boutique cu delicatese intr-un Mall la noi, dar erau de orice natie mai putin romanesti (prosciuto crudo, branzeturi italienesti si frantuzesti, ciocolate elvetiene etc).
Pisoi, vroiam sa adaug ca branza feta mancata in Grecia nu are legatura cu cea gasita la noi la cutie (Care e pastoasa, pe langa a fi si unctoasa). Cea pe care o mananci in Grecia e curat telemea de oi.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#95
Postat 27 August 2010 - 12:06 PM
Medicii iti spun din start sa nu mai consumi mezeluri si branzeturi de pe piata ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#96
Postat 27 August 2010 - 02:20 PM
Il copiez pentru ca merita sa-l cititi si voi :
Citez :
Bogdan Ulmu: Bucataria romaneasca – exista un specific national?

– Vin în fiacare an acasă, fiindcă mi-e dor de bucătăria românească ! Acolo, la Milano, nu găsesc borş, sarmale şi mă’liguţă! Of, că bune-s!
Sigur că-s bune, cînd sunt bine făcute!…
Tot recent, un bun prieten, redactor la Tv Iaşi, m-a invitat într-o emisiune dedicată fe lurilor de mîncare naţionale; mi-a propus să şi gătesc ceva, în direct, dar să fie ceva românesc!
Ei bine, mă repet, deci voi indigna în continuare cohorte de gospodine ( precum, cîndva, Păstorel, cu cozonacul lui suprasaturat de ouă!), voi dezamăgi guraliva berladnică şi-l voi pune pe gînduri pe redactorul TV, dar fraţilor, ţineţi-vă bine, nu prea există bucătărie naţională! (mi-e ruşine că tre’ să anunţ, oficial, acest lucru). Desigur, noi – în general – gătim bine, cu talent şi pa siune şi, spuneam şi-n emisiunea cu pricina, avem o bucătărie genial/adaptat naţională. Ne pu tem compara , însă, cu chinezii care au peste 9.000 de feluri eminamente naţionale de mîncare? Ori cu francezii care-ţi pot oferi, zilnic, timp de un an, alt sortiment de brînză?
Sigur că e bună sarmaua ; dar sarma ( turceşte – sarma), ca şi musaca (musakka), baclava, chiftea, tuslama (schimbea), vin din turceşte.
Sigur că e bună mămăliga cu brînză, dar lapte & brînză au toate naţiile, iar mămăligă – o parte din ele (italienii, spre exemplu – îi zic polenta). Ciorbă – vine din turcescul corba. Borşul – din ruseşte ( borsc). Carne frig toţi. Salate există pretutindeni. Dulciurile nu-s nici ele monopolul nostru.
Zacuscă vine din rusă (zacuscka). Piftia – din bulgară (pihtija ) sau greacă ( pihti). Pînă şi alivanca, plăcinta lui Creangă şi a Cucoanei Chiriţa, are origine …necunoscută! Iar chişca pe care o servim , spre exemplu, la Bolta Rece vine şi ea, sireaca, din ucraineană (kyşka).
Ţuică, rachiu, palincă, bere – idem. Vin – are 8.000 de ani, şi-acu’ 8.000 de ani nu l-au descoperit geto/tracii (din păcate)! Pînă şi minunatul Rameros produs la Bucium, are un antemergător în Europa (Calvadosul). Murături? Păi nu le pun bulgarii dumnezeieşte?
Cartoful? A ajuns tîrziu pe aceste meleaguri ( începutul secolului XIX, din Austria). Fasole mănîncă şi mexicanii. Peştele e în toate apele lumii. Oaia paşte pe varii tăpşanuri. Vaca – idem. Porcul guiţă-n multe…limbi. Vînatul e peste tot.
Cu toate astea, gătim bine, chiar româneşte. Eu, în salată berlineză şi biftec tartar, mă bat cu orice neamţ & tătar! În limbă în sos remoulade, ori în ouă de prepeliţă înnecate-n sos asiatic, idem.
Şi la restaurante stăm bine, în ultima vreme : un ambient naţional şi o bucătărie solidă are Bolta Rece ; iar ca rafinament al meniului şi eleganţă a servirii, trebuie să trec în fruntea topului ieşean Casa Bilius. Dorina Bodoga face , la Dunărea, mese festive cu totul ieşite din comun.
Şi totuşi, patrioţilor pe cale să se mîhnească, le ofer o consolare : CUM-ul bate CE-ul, de multe ori. Un maestru în artă culinară, din România, umileşte oricînd un bucătar de oriunde, care se laudă cu specificul,dar n-are vînă.
Căci bucătăria, dragi gourmets, e adresată papilelor, nu filologiei…"
BOGDAN ULMU este scriitor, regizor, profesor la Universitatea de Arte din Iasi.
"
http://povesticulinare.blogspot.com/
#97
Postat 27 August 2010 - 02:54 PM
Daniella, la 27 August 2010 - 11:57 AM, a spus:
Te asigur ca e o diferenta imensa între o brînza produsa din lapte crud si una din lapte pasteurizat (care trebuie însamîntat dupa pasteurizare cu fermentii necesari brînzei, ca aia de la mama natura au dat coltzu'

#98
Postat 27 August 2010 - 03:00 PM
Piscotel, la 27 August 2010 - 02:20 PM, a spus:
Il copiez pentru ca merita sa-l cititi si voi...
Pisco, excelent articol, din pacate partea cu maestrii bucatariei care bat pe oricine ma lasa cam sceptic. Pe aici se organizeaza un fel de olimpiada gastronomica, îi zice "Bocuse d'Or" pentru ca se tine sub egida maestrului Paul Bocuse.
Am vazut cîstigatori norvegieni, francezi, germani, danezi, suedezi, elvetieni, belgieni, pîna si islandezi, dar români, nici macar la premiile de consolare.
#99
Postat 27 August 2010 - 03:21 PM
Alexandru, la 27 August 2010 - 03:00 PM, a spus:
Piscotel, la 27 August 2010 - 02:20 PM, a spus:
Il copiez pentru ca merita sa-l cititi si voi...
Pisco, excelent articol, din pacate partea cu maestrii bucatariei care bat pe oricine ma lasa cam sceptic. Pe aici se organizeaza un fel de olimpiada gastronomica, îi zice "Bocuse d'Or" pentru ca se tine sub egida maestrului Paul Bocuse.
Am vazut cîstigatori norvegieni, francezi, germani, danezi, suedezi, elvetieni, belgieni, pîna si islandezi, dar români, nici macar la premiile de consolare .
O fi ca la Eurovision.
Castigam si noi ceva daca participau moldovenii,bulgarii,spaniolii si italienii.

http://povesticulinare.blogspot.com/
#100
Postat 27 August 2010 - 03:34 PM
Pe mine ma lasa rece bucataria traditionala.
Pentru mine e traditional si romanesc tot cea ce am mostenit de la mama si bunicile mele.
Nu ma intereseaza daca acele retete au origine turceasaca,arabeasca, ungureasca,
nemteasca.
Niciodata mamaliga mea cu huste si pstravul pescuit pe valea Neagra,nu vor avea gust de polenta sau de Loara.
Niciodata chiftelele mele cu usturoi nu vor avea gust de scortisoara sau de chimen,decat
daca vreau sa le dau tenta turceasca sau greceasca.
Papricasul meu cu smantana de bivolita nu va fi cu siguranta coq au vin,Supa mea de salata cu hai de porc,nu v-a fi supa selecta de laptuca.......
Dar sunt ale mele si nu ma rusinez sa spun ca le fac si le iubesc.
Sunt mostenitoarea a sute de retete,pe care am sa le transmit mai departe.
Din punctul meu de vedere sunt romanesti.
Cat despre paine pe care o fac si o mananc cu evalvie.Sa-l fereasca Doamne Doamne pe ala ce mi-a zice ca nu-i romaneasca .
Coapta in test,din grau copt aici si ornata cu pecetarul.
Ave Caesar morituri te salutant !
http://povesticulinare.blogspot.com/