Forum Culinar: Bucatarie autentic romaneasca - Forum Culinar

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bucatarie autentic romaneasca retete regionale sau nationale, neimprumutate de la alte popoare

#21 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 August 2010 - 01:32 PM

Pisoi, e imposibil sa fac asta ...

Sora ta are sursa de carne, oua, lapte, branza bio ... de la vreun taran? Fac si eu rost cand si cand, dar nu am un furnizor pe baze regulate :violent1:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#22 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 16 August 2010 - 01:37 PM

Ioana ai dreptate, ca si Maya, si eu cred ca traditii ar fi dar nu sunt promovate. Si cei ce au restaurante nu sunt familii gata sa tina de traditii, ci de obicei cineva care nu a stiut in ce sa investeasca sa scoata bani repede, cu orice fel de servicii... aici ce pretentii poti avea la servicii, cand in continuare cei ce te servesc au impresia ca iti fac o favoare?!

Turism? Pai ce turism daca nu ai autostrazi si infrastructura? Cum te-ai putea deplasa dintr-un loc in altul? Cat dureaza aprovizionarea in aceste conditii?

#23 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 16 August 2010 - 01:44 PM

Vezi postareaDaniella, la 16 August 2010 - 01:32 PM, a spus:

Pisoi, e imposibil sa fac asta ...

Sora ta are sursa de carne, oua, lapte, branza bio ... de la vreun taran? Fac si eu rost cand si cand, dar nu am un furnizor pe baze regulate :D

Daniela, ce anume e imposibil? Sa-i aduci acasa la tine? Sau ce? Datorita spatiului sau pentru ca nu stii cum sa gatesti pentru mai multe persoane? Sau ca nu vrei?

Sora mea e bine conectata la surse de carne, oua, branza si altele bio. E adevarat ca nu locuieste in bucuresti, e mai aproape de munte ca sa zic asa, dar ea si familia ei si-au facut un tel de a nu manca din 'magazine' si reusesc! Iar mancarea la ea acasa e ataaat de buna :violent1: incat in vara imi venea sa nu mai plec in stainezia :) . ea cumpara de ex un vitel intreg si-l portioneaza si-l pune in lada frigorifica.

Daca vrei, poti sa-ti faci relatii. Am inteles ca sunt niste targuri de producatori autentici prin bucuresti, deschise oarecum de curand. Acolo daca o sa mergi regulat si o sa testezi produse neaose, in cateva luni probabil o sa iti faci o idee despre ce-ti place si in cine poti avea incredere. restul vine de la sine, se leaga si ceva prietenii, faci rost si de mancare buna, si nu ma reer numai la ce se vinde acolo in piata, ci la tot ce 'creste' in gospodaria omului. Trebe duar sa vrei. :)

#24 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 16 August 2010 - 01:45 PM

Vezi postareaDaniella, la 16 August 2010 - 01:30 PM, a spus:

cozonaci au mai multi, desigur facuti de casa ar putea fi doar pe la noi, insa cate gospodine ii mai fac ...dureaza o zi, intr-adevar si rezultatul e bun;: nu contin conservanti, afanatori si coloranti chimici. Dar are dezavantaje: mie coca aceea imi da arsuri (nu stiu inca de ce), se intareste destul de repede pentru cantitatea pe care iti vine sa o faci tocmai ca preparam asa de rar(tocmai ca nu are conservanti)

depinde cum e facut,nu tb sa se intareasca asa repede.Au de fel cand fac tine 3-4 zile daca mai apuca :violent1:

cus cus e marocan

"zama de rosii" ce vrei sa spui? supa crema de rosii? au ce buna e! si cu galuste imi place mult!

carnatii nu-s marca inregistrata nicidecum ai nostri

ba carnatii de Plesoi daca nu ma insel sunt brevetati

da, Geany, pasca noastra e minunata... aia imi place muuuult! Sper sa nu aiba si altii din asta ...

gulasul e marca inregistrata la vecini

auziti, dar fasole cu ciolan afumat si varza cu ciolan afumat au si altii?

nemtii au ciolan afumat cu varza acra.cu fasole n-am vazut

"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#25 Useril este offline   yoyo 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 16 August 2010 - 02:37 PM

Vezi postareaDaniella, la 16 August 2010 - 01:30 PM, a spus:

auoleu yoyo ce pofte imi facusi!

imi place placinta si pateurile cu varza murata! :floare:

nici eu nu am auzit sau nu am mancat de toate cele enumerate de tine:
varzar , martas, supa de visine, sarmale cu tarhana, toros, balmos - la acestea daca vrei o sa-ti scriu retetele, o sa incerc sa-ti gasesc si poze cand ajung acasa ca aici la munca pc-ul colegei se cam blocheaza si imie este imposibil sa scriu ceva si sa caut poze

La cozonaci sincer nu te pot ajuta ca am facut de 2 ori si sincer nu au iesit cum vraiau astfel inca mai dau examene :D.

cus cus e marocan cus cusul stiu ca e marocan insa noi din cate stiu avem alt gen de cus cus adica nu e marunt si se las ala inmuiat ci e ca si spaghetele care sunt taiate bobite micute si pe care il calesti putin in ulei ca sa prinda o culoare maro deschis si peste care pui apa si lasi la fiert:e diferit...asta zic din experienta ca tot asa am avut musafiri strainezi si a zis ca e total difertit de cel ce il mananca la restaurantul marocan

"zama de rosii" ce vrei sa spui? supa crema de rosii? au ce buna e! si cu galuste imi place mult! Eu si mama o facem de exemplu din bulion ca si cel a lui maya-adica e cugator nu e gros si mai punem putina apa peste si taiem niste ceapa solzisori, o condimentam si punem cand clocoteste taieteii aia da arata cum sa zic ca si bobite ca e aluatul din faina si apa si sare si dat pe razatoarea mare...la noi cine doreste o indulceste putin

gulasul e marca inregistrata la vecini Ok dar popricasul nu este al lor :tongue3:

auziti, dar fasole cu ciolan afumat si varza cu ciolan afumat au si altii? sincera sa fiu din cate stiu eu noi avem numai asa ceva, exista la englezi ceva de genul fasolii insa e fiarta si cine stie ce mai are pe ea...vezi la a noastra fa o salta de ceapa rosie batuta, lovita (nu stiu cum se zice in termeni culinari:P)

- tascute cu prune
- sau se face in apa in care ai fiert fasolea adaugi fasii late de patura late cat 2 degete ca si tagliatelle....o intreb pe mama cum se face aia ca sincer ma cam depaseste :P; supa de pui cu taitei insa supa de pui goala fara zarzavat si carne, doar supa de pe pui in care adaugi taiteii din patura facuta acasa (in cazul asta iti trebuie masina de facut taitei :P);
- Supa de dovleac,
- dovleac scazut
- colaci ca si branzoicile insa cu mere
-

#26 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,172
  • Locationinto the wild

Postat 17 August 2010 - 07:22 AM

Eu zic ca niciodata bucataria rmaneasca n-afost mai autentica si infloritoare ca in perioada 1900-al doilea razboi mondial. Recomand din inima Dicatatura gastronomica - Bacalbasa si mai nou aparuta Mancaruri de Altadata - sub ingrijirea Dan Silviu Boerescu & co.

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-44-128202253958.jpg

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-44-128202253235.jpg
Take a walk on the wild side...

artizan

#27 Useril este offline   yoyo 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 August 2010 - 12:24 PM

Adaug acum poze la produsele enuntate. Rog un administrator sa stearga postarea cu poze daca e necesar deoarece pozele toate sunt luate de pe internet, mai putin cea cu varzar.

- placinte cu cartofi, cu varza murata, cu branza si marar;

- papanasi fierti (din gris si branza de vaca) trasi prin pesmet cu unt zahar si scortisoara;

- galuste rupte facute din faina, ou, putina apa si apoi fierte in apa clocotita cu tocanitza de pui;

- varzar cu branza de vaca, salata verde, cozi de ceapa verde si marar;
- sarmale cu tarhana in loc de orez (e aluat ramas cand se face paine pe vatra si dat tot pe razatoare si bagat la cuptor pana se usuca si prinde o culoare maroniu deschis);

- toros (cand se taie porcul) din varza murata taiata pe razatoare (asa se cumpara sau o scoti din butoi) se pune la calit bucati de carne taiate cubulete insa nu mici asa cat sa iei in furculitza odata si pusa putina slanina proaspata in loc de ulei si inca varza acra si le lasi la facut plus cimbru cred si piper si sare;

- supa rece de visine ingrosata cu rantas;
http://artaculinara....__1

- martas de ciuperci: galbori tocanitza cu mamaliga = un fel de tocanitza din ceapa calita eventual un ardei si ciupercile calite si el, apa pana se firb putin si apoi pui smantana pe care o legi cu rantas (faina cu apa de pe ciuperci sau poti pune faina direct in smantana)

- papricas cu găluşte (din făină şi ouă, fierte în apă cu sare);

supa de mazare verde: pui fiert
- varza a la cluj=varza tocata este alternata cu carne tocata acoperita cu smantana, ou adaugi si ceva afumatura felii subtiri si gatita in cuptor
- balmos pentru zona Maramu = jintuiala(zer gras rezultat de pe urda) se lasa la acrit 2 zile si apoi il pui la fiert si adaugi faina de malai si apoi pui un strat de balmos,unul de branza de oaie, burduf, slanina prajita putin si iar aceleasi randuri si dat la cuptor si apoi adaugi ca mot smantana (poate o maramureseanca stie exact receptul-eu doar ce am vazut pe la tv)
[/quote]

#28 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • LocationDE

Postat 17 August 2010 - 02:16 PM

yoyo , galustele alea rupte , de faina , le-am furat noi de la unguri.
supa de visine nu prea aduce a mancare autentic romaneasca , combinatzia dulce-sarat e mai mult nemtzeasca
toros-ul e iar unguresc :D

Astea-s mancaruri pe care noi ardelenii le numim cu mandrie romanesti , dar...mie mi-a deschis al meu ochii, el nu e ardelean si le vede mai bine din afara :D :D . Foarte multe din mancarurile ardelenesti sunt de fapt, unguresti :D

Balmoshul de la motzi as spune eu ca-i romanesc , la motzi se numeste balmosh mamaliga fiarta in smantana in loc de apa :D). E o bunatate! Si tare grea la ficat :D

Geany , snitzelele nemtzesti adevarate sunt o bunaciune. Alea romanesti nici nu se apropie de ele :D

#29 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 August 2010 - 06:01 PM

Yoyo,am sters imaginile din postul tau,deoarece unele erau ale unor blogerite,care nici macar nu-s user la noi,si nu as vrea sa ne acuze careva pentru furt de imagini.Sper ca ma întelegi :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#30 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 August 2010 - 07:47 PM

si papricasul e tot unguresc

#31 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 August 2010 - 07:49 PM

Deci pana la urma avem si noi ceva pur romanesc? ce zice in carticelele pomenite Hana?

#32 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 August 2010 - 08:00 PM

Pisoi nu pot sa-i duc acasa la mine, pentru ca nu e profestional, intr-o multinationala nu se practica vizite intre sefi si subordonati la domiciliul acestora, mai ales ca sefii mei sunt vicepresedintii companiei.

Eu am avut o perioada zdravana de bucatareala (de mica, dar sa zicem de la 16-34 de ani - am avut si o mentorita vreo 7ani din astia), cand gateam la greu ... Pana acum vreo 4 ani.... , de cand nu mai am timp si sunt prea obosita si stresata ca sa mai pot gati ca inainte si din pacate nu ma mai dau in vant decat dupa mancaruri cat mai simple, naturale, rapide, usor de facut, doar din preparate proaspete, in cantitati mici, la care se murdaresc putine vase si nu se fac mirosuri in casa, pentru ca am bucatarie deschisa.

Daca sora nu locuieste in Bucuresti cred ca e mai simplu cu producatorii din zona respectiva sa-ti faci anumite relatii pentru furnizarea produselor proaspete bio. Nu am fost la targurile alea de produse naturale ... am tot vazut si eu la tv, dar nu am stiut dinainte si nici nu m.am invrednicit sa merg...

#33 Useril este offline   yoyo 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 August 2010 - 11:50 PM

Vezi postareaMaya, la 17 August 2010 - 06:01 PM, a spus:

Yoyo,am sters imaginile din postul tau,deoarece unele erau ale unor blogerite,care nici macar nu-s user la noi,si nu as vrea sa ne acuze careva pentru furt de imagini.Sper ca ma întelegi :-*

Maya draga nu e nici o problema. Am zis si eu ca nu stiu daca e voie si ok sa le pun.Poti sterge si postarea respectiva deoarece se repeta.

Simo eu am enumerat doar mancarurile din Ardeal care se fac in aceasta zona constant. Nu stiu ce sa zic de autenticitatea lor de aceea am rugat sa se faca completari daca aveti mai multe informatii si experienta. Insa cred ca placinta cu cartofi, varza si branza cu marar sunt de aici :(, dar si varzarul.

Apropo mi-am adus aminte de:
- paine pe care picuri slanina crestat tinuta deasupra focului si asteptand sa inceapa sa se topeasca ca apoi sa o pui deasupra feliei de paine si cozi de ceapa verde (aviz celor cu stomacul in pioneze: e greaaaaaaaa dar, odata pe an eu zic ca merita riscul :(),
- chisalitza de prune
- coliva
- visinata
- cornulete cu rahat
- salata de sfecla rosie cu hrean
- salata de vinete
- salata de boeuf
- caltabosi, jumarile, racituri de porc
- toba de porc- se face cand se taie porcul dar, exista si in comert
- drob de miel
- urzici
- cartofi scazuti-tocana
- varza dulce taiata fideluta calita pana se inmoaie si apoi amestcata cu macaroane
...ma mai gandesc ce se mananca pe aici.

#34 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 18 August 2010 - 10:45 AM

Vezi postareaDaniella, la 17 August 2010 - 07:49 PM, a spus:

Deci pana la urma avem si noi ceva pur romanesc? ce zice in carticelele pomenite Hana?

Eu zic ca avem :appl: .

Supa de pui cu galuste nu cred sa o mai aiba cineva.
Iahnia de fasole cu afumatura. Mancarica de urzici.
Sunt destule zic eu, dar nu sunt preparate ce se servesc de obicei prin restaurante.
In cirbe zic eu ca suntem fuarte tari, avem niste ciorbe de sta mata in coada. Si atat de multe retete...! Am studiat putin fenomentul, am cateva carti de bucate numai cu supe si ciorbe si am ramas partial dezamagita. Ce am invatat din ele intr-adevar au fost supele creme, acum fac supe creme din orice :pupic: (vorba vine!). Ciorbele adevarate sunt la Romania si pe majoritatea nu le mai are nimenea zic eu.

Ia cartile lui Anton Roman la puricat ca el a aprofundat subiectul la fata locului, a umblat romania in lung si in lat si a cules.

#35 Useril este offline   Airla 

• Bucataras
  • Pip
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 21-April 10

Postat 18 August 2010 - 11:31 AM

multa vreme am considerat si eu ca sarmalele nu sunt romanesti, dar mi-am schimbat parerea cand mi s-a atas atentia de catre strainii umblareti :pupic:, la urmatoarele: sarmalele romanesti contin totdeauna carne si grasime de porc, sunt fierte cu sos de rosii si de obicei cu carne afumata, tot de porc. Turcii sigur nu consuma porc :appl:, nu prea am vazut sa fiarba cu sos de rosii si am inteles ca sarmalele cu varza murata, la alte popoare, sunt mult mai rare decat cele cu vita de vie... Mie mi s-au parut argumente foarte bune si deci eu zic ca sarmalele (sub numele asta mai ales :D)sunt ale noastre poate verisoare cu dolma. Mai mult decat atata, ele fac parte din traditiile romanesti, vezi craciun si nuntii.
Cred, ca argumente de genul asta se pot aduce si pentru mici si nu numai, (condimentele si amestecul de carne + traditiile, la iarba verde sau sarbatoriile din sezonul cald). Sunt multe feluri de mancare care le putem gasi si in alte bucatarii, gatite mai mult sau mai putin in stilul nostru sau pentru traditiile noastre.
Dau un exemplu din miile care exista, mulele (scoicile) sunt considerate mancare traditionala si reprezentativa pentru mai multe tari. Totusi modul de preparare, condimentele si chiar numele felurilor fac diferenta si toate tarile respective isi sustin propriul fel.
Deci, in final, eu as zice ca nu doar unicitatea fac un fel traditional, la asta se adauga metoda, traditie si combinatii de condimete. Consider ca faptul ca populatia unei tari gateste cu ocazia sarbatorilor anumite feluri si sunt recunoscute in toata tara/regiunea ca fiind specifica sarbatorii, o face traditionala.

#36 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 18 August 2010 - 03:19 PM

au ce de pofte mi-ati mai facuuuut!

ce e chisalitza de prune? magiun?

jumari fac si italienii, mai altfel dar au
drob de miel vaaaaaaaaaaaai ce bun e!!! au si grecii

caltabosi si sangerete ar putea fi ale noastre

mamaaaa si toba aia de casa ce buna e ... miammmmi

placinta cu cartofi nu am mancat niciodata, dar aia cu varza murata e f buna, nici din aia nu am mai mancat de cand cu lupi...

Pisooooooi suap de galuste imi place de mor, mai ales facuta din gaina de tara. O fi doar la noi, ca doar e reteta colea pe site de supa imperiala, cu galustele facute si cu parmezan.... :pupic:

sunt doar curioasa ce am putea propune ca mancare nationala. Asa cu mancarea de craciun si altii au cozonaci sau specialitati din porc, sau de paste specialitati din miel.
Pasca o mai are vreun popor? stie cineva .... miammmi ce buna e!
Azi cred ca ma duc la taverna sarbului, ca mi.ati facut o pofta aici ... numa buna de gravida in 37 de saptamani! :appl:

Tochiturile, tocanitele si alte bucate pe baza de carne sau grasime (chiar si slanina se mananca în Italia, doar ca e un pic mai fina si se numeste “lardo”) exista cu variatiuni mai mici sau mai mari în bucataria vecinilor nostri slavi, maghiari etc.

Lintea, fasolea si mazarea se gasesc si astea cu duiumul în specialitatile de iarna din Italia si nu numai.

M-am documentat si cu salata de vinete e un lucru comun prin Iran si Turcia; probabil si in India.

Snitelul ce sa mai zic, ne laudam cu el dar si din nume ne putem da seama ca e austriac: wiener snitel.

Ultimul bastion pentru mine se numea ciorba de burta, dar am constatat ca tot la italieni exista o verisoara de gradul I, “trippa” (burta gatita mai scazut si mai putin condimentata). Si pe care o au si sarbii si grecii.

Cu siguranta ca duc eu lipsa de cultura generala si nationala gastronomica, dar mereu de-s întreabata care ar fi mancarea noastra nationala nu stiu ce sa raspund, eventual zic cu juma’ de gura “ciorba” (desi în Toscana sunt la ordinea zilei) si borsurile.

Sarmalele sunt o specialitate orientala (îsi au originea în Liban daca bine-mi amintesc) si au fost importate la noi de turci. Iar sarbii (probabil toti slavii, dar de la sarbi le stiu eu) le fac de porc sub denumirea de sarma, deci pana si numele le seamana. Tot sarbii au si mititei de porc si muraturi ca ale noastre.

Daca la mari romani putem cu mandrie pomeni de vreun Eliade, Traian Vuia sau Enescu (ca pe Brancusi si l-au insusit francezii -am ramas traznita sa vad scris la el la atelier: Scluptor modern francez nascut in Romania), la mancaruri nu am reusit inca sa ma scot cand vine un strain si ma intreaba de platourile tipice romanesti. Orice am descris ... pornind de la mamaliga la ciorbe si sarmale au fost recunoscute din bucatariile altor popoare.

Pe langa asta, italienii au diferite bucatarii locale nespus de bogate si diversificate unde turistul poate sa manance traditional, nu trebuie sa merg la signora Maria acasa ca sa mananc ceva traditional. În fiecare regiune si zona, de la un sat la altul, oamenii se pot lauda cu minimum catevao specialitati ale locului pe care le gasesti in trattoria, osteria ... la indemana omului flamand care vrea sa manance mancere locala proaspata si diferita.

Sau, în Liguria (scurta fasie pe coasta nord-vestica a peninsulei italice) poti opta pentru bucataria ligurica “de mare” sau bucataria ligurica de “munte” ... ca sa vorbesc de altfel de deosebiri ... si mai sensibile de la un loc la altul.

Sau uite iau Austria/Germania (care nu au cultura culinara cine stie ce), pai la ei e traditional Wurstellul, snitelul Vienez, cartofellen salad, diverse feluri de cartofi copti, coaste de porc la gratar ... dar pe astea le gasesti domne in buricul targului sau la orice local. Nu trebuie sa ma duc acasa la o gospodina din nu stiu ce judet sa mananc o mancare de-a lor traditionala.
Ce ma uimeste e traditia si cultura. Mai concret, din SUA, pana si-n Alaska se stie ca pasta (si cate sute de variatiuni de paste - forme si sosuri exista!!!) si pizza sunt preparate italienesti. Ia intreaba tu colea, intr-o tara langa noi despre preparate romanesti traditionale.

Nu spun ca noi nu am preluat, imbunatatit, schimbat mirodenii si mod de preparare (noua ne place mult sa fierbem cu orele ca in oala de vrajitoare - piftiile 2 zile si 3 mnotpi :D , sarmalele nu'sht cate ore, ciorbele la fel ... jum de zi ... ) si am ajuns la anumite preparate pe care le putem prezenta ca romanesti in sensul ca difera condimentele si modul de preparare. Dar totusi un fel nascut in romania si recunoscut ca fiind un preparat romanesc, o mancare tipic romaneasca pe care o mananca tot omul avem?

Asa eu le-as recomanda strainilor: paine coapta in test, cu o oaie coapta in groapa de pamant cu cartofi (Si alte radacinoase) copti, tuica si vin. Dar unde gasesti tu cand iti vine business man-ul sau turistul la Bucuresti sa-l servesti cu asa ceva?
Deci ia luaţi de meditati la astea si să dezbatem! Si ca sa dezbatem cu bucurie, va invit la o tigaie de purecei: Se ia miezul de la o turta, se farama, se amesteca cu niste jumeri, trandafiri si vre-o cinci – sase oua si se pune în tigaie. Se poate manca cu varza acra tăiata în patru si presarată cu boia de ardei iute ca focul. Ei, ia să vedem pe unde în lumea asta mai gasim asa ceva!??? Insa din nou: cat de la indemana este sa mananci asa ceva in Romania?
Desi daca ma gandesc mai bine, am vazut si turcii cocand oaia la groapa, doar ca dupa aia nu o mancau ca vikingii in bucati de friptane cum fcem noi, ci o bucateau in shaworma .... ca ei fac iconommie la carne ....

#37 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 18 August 2010 - 04:13 PM

Vezi postareaDaniella, la 18 August 2010 - 03:19 PM, a spus:

Nu spun ca noi nu am preluat, imbunatatit, schimbat mirodenii si mod de preparare (noua ne place mult sa fierbem cu orele ca in oala de vrajitoare - piftiile 2 zile si 3 mnotpi :appl: , sarmalele nu'sht cate ore, ciorbele la fel ... jum de zi ... ) si am ajuns la anumite preparate pe care le putem prezenta ca romanesti in sensul ca difera condimentele si modul de preparare. Dar totusi un fel nascut in romania si recunoscut ca fiind un preparat romanesc, o mancare tipic romaneasca pe care o mananca tot omul avem?

Daniela, nu se mai intelege ce anume vrei!
Mancare tipic romaneasca pe care o manancat tot omul? Tara asta e mare si in diverse regiuni se mananca diverse preparate traditionale, specifice locului, cu ingrediente locale. In delta se mananca peste in mii de feluri, la munte mai usor cu pestele de ex. Asta nu inseamna ca mancarurile cu peste din delta nu-s traditionale.

Mancare traditionala romaneasca, servita in restaurante? Sigur exista restaurante care servesc preparate traditionale romanesti mai cunoscute, dar majoritatea nu prea. Am inteles ca pensiunile agroturistice ofera asa ceva. Acolo unde se gateste in regim de bucatarie proprie a gospodinei, si nu in regim de restaurant. Si acolo gatesc cu ingrediente din gospodarie, feluri locale.

Un fel nascut in Romania? Cum se poate dovedi asta? Chenezii inca se mai contrazic cu italienii cum ca ei au inventat pastele. Cine poate spune cu siguranta ce anume fel s-a nascut intr-un anume loc? Aia cu carnea fripta mai ales m-a dat pe spate. Carnea fripta in goapa cu jar si mai stiu eu ce ti se pare o 'reteta'? Nu crezi ca asa s-a fript carnea prin toata lumea asta dupa ce s-a descoperit folcul? :P

Nu stiu zau ce vrei tu de fapt. :D

Iti dau cateva exemple de mancaruri facute la bunica mea in casa de care nu am mai auzit si de care n-am mai mancat prin alte parti, dar sunt specifice regiunii respective. Le pot considera specific romanesti, avand in vedere ca familia bunicii mele nu a calatorit si deci nu a primit influente?

1. ciorba de teci. asta e o ciorba de fasole verde, sau pastai cum li se mai spune. in zona li se spune simplu teci si exista o gama larga de varietati, care galbene, care versi, care scurte, care mai lungi, care incovoiate, care drepte. Fiecare tip de teaca din asta da alt fel de bob de fasole. Cea mai buna ciorba de teci iese din varietatea numita gheruta, care arata ca o gheruta si care se sadeste special pentru a fi mancata vara in ciorba asta, nu se pastreaza pentru boabele de fasole. ciorba asta e oarecum simpla, dar e super gustoasa.

2. cirba de scaisor. scaisorul e o frunza oarefum rotunjoara, groscioara si putin pufoasa. ciorba de scaisor se face cam cum se fac cele de verzituri (loboda, stevie, spanac, salata), dar e cea mai gustoasa. Scaisorul iese pe la mijlocul primaverii si nu tine mult, asa ca ocaziile pentru ciorba asta sunt limitate.

3. infundata. infundata e o mancare de cartofi aromatizata cu praz, leustean si finisata cu samantana proaspata. din nou un preparat specific zonei, nu am mai auzit de el prin alte parti (de umblat am mai umblat). nici macar Radu Anton Roman nu a prins mancarea asta. Mare pacat.

4. prajila. prajila e un fel de mancare din malai, lapte, ou si cas eventual afumat pe care bunica il facea cand traia. din pacate nu am reusit sa gasesc reteta. ce am incercat pana acum s-a soldat in esec total. era ceva cu adevarat savuros. sper ca pana mor sa gasesc reteta, sa mai mananc macar odata! :pupic:

Astea sunt mancaruri 'cu chichirez' cum ar spune unchiul meu, adica mancaruri ce au un anumit ritual de preparare care trebuie respectat pentru a obtine ceva delicios. Daca asta nu e mancare autentic romaneasca nu mai stiu ce mai e!

#38 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 18 August 2010 - 04:23 PM

Vezi postareaDaniella, la 18 August 2010 - 03:19 PM, a spus:

ce e chisalitza de prune? magiun?

E un fel de compot de prune proaspete care se ingoasa cu malai si care e dulce acrisoara de la prune, se mananca cu mamaliga si cu lingura, mori mancand!

Citeaza

Pisooooooi suap de galuste imi place de mor, mai ales facuta din gaina de tara. O fi doar la noi, ca doar e reteta colea pe site de supa imperiala, cu galustele facute si cu parmezan.... :pupic:

Trebuie sa te contrazic amarnic!

Stiu supa imperiala si aia NU E SUPA DE PUI CU GALUSTE romaneasca. Faci o confuzie f mare. Poate seamana asa oarecum la ingrediente si aspect, dar e alta mancare de peste.

Citeaza

M-am documentat si cu salata de vinete e un lucru comun prin Iran si Turcia; probabil si in India.

Din nou faci confuzii! Au musulmanii tot felul de salate de vinete, mai cunoscute sau mai putin cunoscute (cred ca cea mai cunoscuta e babaganus), dar sunt cu totul altceva fata de salata noastra de vinete! Crede-ma ca am gustat tot ce am prins si nu se compara. Sunt retete diferite! In primul si in primul rand salata noastra se face din vinete coapte la foc puternic (pe jar sau langa sursa de caldura puternica). Apoi salata noastra traditionala e compusa din vinete coapte, ceapa cruda, sare si ulei. Aceasta salata e traditional si specific romaneasca.

Citeaza

Ultimul bastion pentru mine se numea ciorba de burta, dar am constatat ca tot la italieni exista o verisoara de gradul I, “trippa” (burta gatita mai scazut si mai putin condimentata). Si pe care o au si sarbii si grecii.

Pai o au si ei, dar reteta difera! Moama dar tu faci confuzii mari. Asa dupa tine orice reteta care contine un anumit ingredient care mai exista si pe alte meleaguri nu mai are cum sa fie reteta locala. Nu e corect :appl:

#39 Useril este offline   Airla 

• Bucataras
  • Pip
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 21-April 10

Postat 18 August 2010 - 06:02 PM

Ma bucur mult ca am dat peste acest subiect pentru ca si eu am avut probleme in a pune degetul pe ce e "traditional romanesc" mai ales ca traiesc de multi ani departe de Romania si sunt intrebata des despre mancare specifica. Din ce citesc si aud, eu cred tot mai tare, ca un fel de mancare il pot numi romanesc cat timp se mananca in Romania, mai ales la vreo sarbatoare ,an de an, e gatit intr-un fel aparte, specific si reteta e trecuta prin cateva generatii, adica are o incarcatura emotionala. Or ma fi si alte caracteristici care ar trebui sa defineasca aceasta categorie de bucatarie traditionala, dar acum le descopar :pupic: citindu-va.
Apoi, Romania nu este o tara turistica (de aceea nu inteleg preturile exorbitante la hoteluri, dar asta e cu totul un alt subiect, scuze) deci e normal, zic eu, ca cel mai probabil sa nu se stie de feluri traditionale in afara tarii, adica sa nu fie bine definite. Si in plus, romanii gatesc mult acasa, asa ca resturantele fac si ele ce pot, cred ca ofera ce se cere din bucataria romaneasca sau din afara, sau chiar un mixt. Sa ma corectati daca gresesc, dar cam asta e concluzia care incepe sa mi se contureze in cap :pupic:

#40 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 18 August 2010 - 06:38 PM

Mamaliga ei de polentă!

Da-le mititei cu ardei iute care ustura si la input si la output si uita si de sarbi si de romanii care au inventat hamburgeru'.

Ce, daca au malai si pe peninsula? Se bat cu aztecii?
Nu ne-au luat si 'talienii pe vremea getilor si begetilor tot aurul din Dacia? :pupic:
Cu ce am mai ramas? :pupic:
Mures, branza, barza, viezure, brazda, (plus alte "zdă"-uri) ...
... bacşiş, haraci, peşcheş, mozol! :pupic:

Eu as rasturna pe carpator o mamaliga tzapana, ciobaneasca din malai "adevarat" nu grişulat si as taia-o cu aţa.
Langa as pune o strachina de muraturi din putina (ori curechi) si carnati din borcan prajiti in unsura.
Idem: Caltabos, sangerete sau toba prajita in tigaie. Sa le traiasca ficatii! Ambii lobi! :pupic:

Acum 25 de ani a venit o fetita din U.S. and A la niste prieteni si a ramas o saptamana. Era pe vremea lui ceaushache. Luati pe nepregatite i-au dat ce aveau pe masa. Pita neagra prajita, unsa cu unsoare de porc din garnita si presarata cu sare si chiper. Tot restul sederii a cerut in fiecare zi "Romanian butter" gazdelor care s-au dat peste cap si si-au pus toate pilele in miscare sa faca rost de cremwursti si salam.

Nu te mai gandi la copirait. Ingredientele de baza exista in fiecare tara.
Incepe cu o tuica de pruna intoarsa Ochii lui Dobrin scoasa din congelator si ai grija sa fie multa. :beer2: Dupa aia totul devine traditional si autentic.
Daca mana care le prepara e romaneasca se cheama ca bucatele vor fi traditionale.

Gateste chiar si paste fainoase asa cum le facea mama sau bunica (ele nu au citit forumuri italienesti culinare) si devin traditionale. De-un paregzamplu: Taiteii cu varza calita si piperiu. Macaroane cu nuca.
De-ar fi primavara, eu le-as da bors de urzici, stevie, loboda sau leurda.
Branza de burduf usturoaie, maturata, de-aia gri-galbuie ca filesul vechi.
Balmos, mamaliga in paturi, bulz, etc.
Branza in coaja de brad, telemea, cas afumat.
Sarmale cum le fac romanii. Ce treaba am cu otomanii?
Pogaci cu jumeri.
De-ale porcului.
Ia o tabla de slanina cruda, taie-o cuburi, topeste-o, spre sfarsit pune si o cepsoara intreaga in untura care sfaraie, scoate jumerile, scurge-le si da-le 15 minute la cuptor. Ceapa rosie de la masa s-o sparga consortul cu pumnul.
Pui la ceaun cu mujdei.
Pastrama de oaie la gratar.
Ciulama de pui cu smantana si usturoi.
Salata de icre, da' frecata de tine din oua de peste nu margarineza alba din comert.
Salata de vinete, e o mancare traditionala in Romania. N-ai treaba cu babaganoush si nici cu mosu'.
Supa de gaina. Care a cunoscut bucuria cucosului, cu un ochii se uita la uliul de pe cer si celalalt la viermelele ce galopa national in batatura, nu pui de Gostat
Ciorba de fasole cu afumatura.
Ciorba din coada de vaca, piept de bou, ciorba de burta,
Coace la cuptor oase cu maduva taite rondele (am gasit la hiper market-uri) si vino cu pita prajita calda, o solnita si niste piper.
Fa ghiveci ca la mama acasa si uita de toate rata-ta-ta-uirile.
Zacusca cu ciuperci vinete si gogosari(au inceput sa apara)
Ciulama de urechiuse, de hribi.
Maduvioare, fudulii, creier pane.
Varza ca la Cluj.
Musaca. Sti din ce cauza paote fi romaneasca? Condimentele. Noi nu o prea parfumam cu scortisoara, chimion, cuisoare ori mastic de Chios. Cu totul alt gust.
Chisatura (slana afumata tocata impreuna cu ceapa rosie si o leaca de sare)
Placinte romanesti.
Poale-n brau (frienci cancan for ientărteimănt =)) )
Dulceata de trandafiri, de nuca, de gogonele, de coaja de pene.
Cornulete cu nuca, alivenci, lichiu, cataif, etc. etc. etc.

Fa ce n-am facut eu acum caci am scris pe sarite si din amintiri. Ia cartea lui Radu Anton Roman (se poate citi si online) si consulta cuprinsul. Vezi ce ingrediente poti sa procuri, ce-ti face cu ochiu' si ...
Pe ei si pe mama lor!
Fara prizioneri!

Sunt sigur ca se va pomeni de masa ta. :pupic:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi