Forum Culinar: Bucatarie autentic romaneasca - Forum Culinar

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bucatarie autentic romaneasca retete regionale sau nationale, neimprumutate de la alte popoare

#61 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 20 August 2010 - 11:32 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 20 August 2010 - 03:19 PM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 20 August 2010 - 02:49 PM, a spus:

1)I would like to introduce you an authentic tradional Romanian desert: =)) rolls filled in with Turkish Delight
2)(Btw astia au si struguri si prune murate, nu doar pepenasi, sic!)

1)Invata-i sa spuna rahat.(mai greu la ei de pronuntat "H"-âul ) Nimeni nu cred ca ma va contrazice ca nu e specific patriei noastre :icon_twisted: . Se produce in cantitati masive pe undeva pe la Parlament-Guvern-Presedentie parca si se serveste gratuit in media. E specific, ce mai!

2) Btw 2 U 2! :(
Intreab-o pe Maya (de ce nu, si pe mine) daca a avut anul trecut v-un borcan cu-asa ceva.
Vorba bancului:
-Bă ţâgane, văzt-ai corabie?
-Ce văzut? Am şi mâncat!

1. rahat-rahat :D dar ce crezi ca ei e prosti nu stiu ce.i turkish delightul?

2. sefule vorbesti serios? Eu doar la Jaristea am mancat!
Uite linkul poate iti mai vin idei de incercat ... http://www.jaristea....-NUNTI-2010.doc

E clar ar trebui sa mai merg prin tara prin gospodariile oamenilor ... sa mai vad ceva traditii culinare ... Anul trecut am fost in judetul Olt ... am mancat paine la test cu branzica proaspata ...cu puiut de tara la gratar , cam nashpa cu mustele.... Bunica avea niste maini negre ... of imi parea ca nu s.a spalat de nu stiu cate zile ...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#62 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 20 August 2010 - 11:35 PM

Ia spune sefule ce am de facut pas cu pas cu o gaina de tara de o primii?
O supa clara de galuste sau taietei ar merge, asa-i?
Felul doi? Un ostropel sa fie? Sau ce variante mai avem?
ca pilaful tot de la turci sosire ... Il facem noi mai romanesc?

#63 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 21 August 2010 - 04:26 AM

Vezi postareaDaniella, la 20 August 2010 - 11:35 PM, a spus:

Ia spune sefule ce am de facut pas cu pas cu o gaina de tara de o primii?
O supa clara de galuste sau taietei ar merge, asa-i?
Felul doi? Un ostropel sa fie? Sau ce variante mai avem?
ca pilaful tot de la turci sosire ... Il facem noi mai romanesc?

Depinde de etatea orataniei.
Din cap, gat, spinare, coaste,aripi, pipota, inima, tacamuri (dau gust excelent) ar merge o ciulama cu smantana si usturoi.
Daca a cantat cucurigu, merge facuta si piftie.

Pieptul si copanele si grasimea si-ar gasi locul intr-o supa galbena. Daca nu ai taitei de casa facuti tot cu oua de taran, mai bine cu galuste. Dar galustele/ taiteii fierte separat si tot asa tinute la frigider in alta oala sa nu faci tulburare in zama. Verdeata legata strans cu ata in bouquet garni, sau nu, ca e bine sa strecori la sfarsit printr-o sita deasa. Patrujelul verde tocat, in farfurie la servire. Daca la supa de pui "sintetic" eu exagerez cu legumele ca sa fie cat de cat un gust in oala, la supa de gaina adevarata pastrez moderatia. La zama de gaina nu e nevoie de mare arta. Artisa culinara e gaina insasi. Apa rece si sare si carnea de la inceput. Sarea fiind hidrofila scoate sucurile din carne favorizand supa.In plus precipita sangele din carne si maduva din oasele taiate. La rasoluri unde vrem sa pastram sucurile si gustul in carne, sarea se pune la sfarsit. Cand da in clocot muti oala pe jumatatea focului ca spuma sa se stranga intr-o parte si o cureti cat se poate de bine pret de cateva minute. Zici ca e gata, dar mai poate sa se mai formeze. Aduagi zarzavatul, morcovi si albitura. Ceapa, una mica, eu o pun intr-o plasuta de plastic spalata bine (o cumpar la metraj, e ca un tub,ca cea in care se vinde usturoiul chinezesc) astfel nu se risipeste. Dupa 45 de minute maxim o ora scot morovul tanar, ca indiferent cat e de tanar tot se flescaieste ;)Timpul de fierbere e ridicat. Peste 2 ore. Focul mic. Nu fierbe la oala sub presiune!!!. Obti apa tulbure si pierzi si la culoare si la gust.

Carnea, fiarta in functie de cat de mare a fost pasaroiul poate sa treaca la cuptor o jumatate de ora inspre friptura, sau intr-o salata de "boeuf"

La pilaf ar trebui un pic de atentie la cat se patrund bucatele de carne inainte de a pune orezul. Carnea de pasare de curte se patrunde mai greu si daca te grabesti sa pui orezul inainte de vreme acesta se poate face harcea-parcea, asa ca eu as praji carnea cu un pic de ceapa, apoi as inabusi cu un polonic de supa, as pune capacul si as lasa sa se patrunda bine. Lasi sa scada lichidul complet pui orezul (o ceasca de cafea la 2-3 persoane) il lasi sa devina sticlos si il hranesti apoi cu supa.
La ciulama la fel ca la pilaf, minus orezul, calesti ceapa - ceva mai multa -, apoi carnea pana se rumeneste frumos, inabusi cu supa, lasi sa se patrunda bine si sa scada la final pana mai ai 2-3 linguri de zeama. Poate n-ar fi rau sa degresezi cu servetele absorbante, daca gaina a fost grasa. La pilaf nu trebuie sa inlaturi grasimea in exces. El e bine sa fie uns bine. Zdrobesti usturoiul, mult sa fie, il freci cu sare, pui un galbenus de ou si o cana de smantana in alifia asta. Eventual o lingura de faina sau amidon desfacut in apa. Dregi ciulamaua la foc mic cateva minute, gusti de sare si piper, stingi focul, numeri pana la 20 si pui patrujel verde tocat. Se pot tocmi si niste galuste din faina, un ou, o lingura de unsoare, sare si fierbe in ciulama pana mai are fiertura destula, asta inainte de a drege cu smantana.

Acum, nu stiu cat e de traditional. Asa am vazut-o pe mama procedand, tot asa si consoarta, eu m-am dat dupa ele, iar mesenii si-au desfacut pe furis fermoarele de la fuste, sau au mai dat drumul la o gaura-doua de la curea.

Succes!
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#64 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 21 August 2010 - 09:44 AM

daca vrei sa-i duci la un restaurant nu foarte fitos dar cu produse cum ceri tu, mai aproape de traditie, mergi la Nicoresti pe strada de Toamnei, au si salata de icre, si sorici si ciolan cu fasole, si pastrama de pizdulice( asa se cheama, nu e gluma), de muraturi nu mai vorbesc.

peste bun am mancat pe general berthelot langa administratia financiara, la tasty fish, acum, nu garantez ca nu eram eu moarta de pofta dupa scoici si rapane, dar la gust mi-au placut, nu cred sa otravesti pe cineva acolo!

si ca sa nu fac alt post, mai spun ce am mancat eu pe drumurile patriei, mai precis in delegatii,langa braila, saramura de pui, si anume pui fript la gratar cu sos de saramura peste el, cu ardei iuti si rosii coapte pe gratar y compris!

eu nu cred sa fi auzit vreodata de asta la alte popoare, iar cu o mamaliga si salata de ardei copti, pare destul de traditional si specific, zic eu!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#65 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 21 August 2010 - 03:54 PM

Acum am primit-o pe e-mail:

Cum incepe o reteta de prajitura tiganeasca ? "Se fura patru oua..."
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#66 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 22 August 2010 - 11:05 AM

Sefule sa traiesti sanatos! Ce explicatii precise mi-ai dat! Sigur o sa-mi foloseasca, unele proceduri si trucuri nu le stiam si o sa le experimentez, ca sigur ai mai multa experienta. Jos palaria, domn'sef!

Dar la pilaf nu pui nici un fel de legume (ardei, morcov, telina albitura, ciuperci)? doar ceapa?

Etatea e de pui, marimea e maricica ... cat e o gaina crescuta de mama numai cu boabe!

#67 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 22 August 2010 - 11:07 AM

Zerda, Nicoresti obisnuia sa fie un restaurant pe la care imi placea sa trec cand si cand ... mai ales rasolul de vita cu sos de hrean era foarte bun. Asta pana intr-o buna seara cand in clatita cu dulceata de nuci verzi am gasit inserat un gandac negru mort. Probabil o intamplare ..., insa de atunci (si cred ca au trecut vreo 3 ani-9 nu am mai riscat sa dau nas in nas cu lighioana....care a nimerit chiar langa taietura clatitei, pentru ca scuns in clatita era foartfe probabil sa inghit ... oul cu totul.... :floare:

#68 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 23 August 2010 - 08:14 PM

Iaca Danielo nu ma mai repet ca nu-i voie asa ca-ti dau un link...ce s-a mai ales de gainusa ta??!!Ce am facut cu o gaina sau ma rog...

#69 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 25 August 2010 - 12:04 PM

scumpaaaa! am vazut ce ai preparat si ca mi-ai facut exemplul la gainusa de tara.
Din pacate nu m-am apucat de ea (e inca la conge), ca nu pot sta mult in picioare ... intr-o ora ma umflu ca un cimpoi si am decis sa evit bucatareala indelungata pt moment ..., dar sa stii ca imi facusi pofta cu supa si ostropelul tau cu mamaliguta!

din ce ai scris tu si maestrul Shefu+ o sa ma inspir sa o fac ... dar nu stiu cand o sa reusesc...

#70 Useril este offline   laura_lala 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 25 August 2010 - 12:46 PM

In ce tara se mai mananca supa de chimen? Supa de salata? Da' pita cu unsoare de porc si boia? Ori pita cu unsoare si magiun? Papanasi fierti serviti cu smantana fie dulci fie sarati? =))

#71 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 25 August 2010 - 01:44 PM

Vezi postarealaura_lala, la 25 August 2010 - 12:46 PM, a spus:

In ce tara se mai mananca supa de chimen? Supa de salata? Da' pita cu unsoare de porc si boia? Ori pita cu unsoare si magiun? Papanasi fierti serviti cu smantana fie dulci fie sarati? :rolleyes:

Supa de chimen si salata se fac si aici.De supa de chimen,eu aici am si auzit prima data.
Nemtii folosesc des chimenul în bucatarie...la cartofi,varza acra si dulce,pentru condimentat friptura de porc,chiar si la pui...
Untura fac si ei(cu si fara bucatele de jumeri,chiar si cu ceapa prajita)..dar nu stiu daca o halesc pe pita.
Magiun/povirla/podvila,si de asta fac,însa sînt sigura ca nu o manînca cu unsoare :whip2:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#72 Useril este offline   laura_lala 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 25 August 2010 - 02:56 PM

Vezi postareaMaya, la 25 August 2010 - 01:44 PM, a spus:

Supa de chimen si salata se fac si aici.De supa de chimen,eu aici am si auzit prima data.
Nemtii folosesc des chimenul în bucatarie...la cartofi,varza acra si dulce,pentru condimentat friptura de porc,chiar si la pui...
Untura fac si ei(cu si fara bucatele de jumeri,chiar si cu ceapa prajita)..dar nu stiu daca o halesc pe pita.
Magiun/povirla/podvila,si de asta fac,însa sînt sigura ca nu o manînca cu unsoare :whip2:

N-am stiut ca nemtii mananca supa de chimen. E o surpriza pentru mine. Nu stiu daca in Regat si Moldova e cunoscuta, daca nu inseamna ca in Ardeal s-a preluat de la sasi ori svabi. Poate cu trecere prin Imperiul Austro-Ungar... :rolleyes:

Pe aici nu-s cunoscute multe din mancarurile central-europene, supele/ciorbele sunt destul de diferite, au mereu o baza mixata tip piuree (de bostan, mazare, morcovi, tomate, cartofi, fasole) prin care apar bucatele de zarzavat, frunze si/ori carne. Singura supa clara e cea de gaina care se face cu taietei. Insa spre surpriza mea exista ciorba de burta si mancarica din burta asemanator cu ce se face in Italia (adica cu tomate), din porc se face slanina afumata, jumeri, untura (pe care n-o pun pe paine ci o folosesc la gatit), se prepara sangerete si fel de fel de carnati & jamboane. Nimic nu se arunca, totul se prepara. Aaa si se gateste fasole cu ciolan (afumat sau nu).

#73 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 25 August 2010 - 07:23 PM

Vezi postarealaura_lala, la 25 August 2010 - 12:46 PM, a spus:

In ce tara se mai mananca supa de chimen? Supa de salata? Da' pita cu unsoare de porc si boia? Ori pita cu unsoare si magiun? Papanasi fierti serviti cu smantana fie dulci fie sarati? :floare:

supa de chimen eu nu am mancat in Romania ...e o mancare specifica unei anumite zone?

in Italia, in regiunea Modena se mananca traditional-local "tigele", care sunt painici pe care pui untura si diverse: de la prosciuto crudo si alte mezeluri, pana la nuttella (acum la restaurant ... dar probabil acasa pe vremuri tot cu dulceata sau magiun se servea) ...

Ciorba de salata si papanasi inclin sa cred ca sunt doar in Romanica, excluzand celebrele dognuts care sunt la americani cu cele mai diverse pe deasupra ... sa ne spuna o fata de acolo daca sunt si cu smantana si dulceata (de visine) miammmm :hug:

#74 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 25 August 2010 - 07:24 PM

aha, acum am vazut postul Mayei, deci si ciorba de salata se mai practica ...

#75 Useril este offline   Alexandru 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 25 August 2010 - 07:32 PM

Asa cum ziceam mai demult, bucataria autentica româneasca e foarte deosebita, prin aceea ca este practic inexistenta.
Tinînd cont de istorie si geografie, nici nu e de mirare.

Reluînd dezbaterea mai veche pe acest subiect, cineva îmi pomenea de bulz.
Acum nu stiu daca se poate face cu certitudine conexiunea, dar romanii de rînd se hraneau cu un fel de porridge (malai nexam înainte de Columb), care se chema "pulsum".
Coincidenta, sau...?
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#76 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 25 August 2010 - 08:29 PM

Vezi postareaAlexandru, la 25 August 2010 - 07:32 PM, a spus:

Asa cum ziceam mai demult, bucataria autentica româneasca e foarte deosebita, prin aceea ca este practic inexistenta.

Acum nu stiu daca se poate face cu certitudine conexiunea, dar romanii de rînd se hraneau cu un fel de porridge (malai nexam înainte de Columb), care se chema "pulsum".
Coincidenta, sau...?

Alexandru :floare: iar ai punctat! ... parerea mea ca ai dreptate :hug:

#77 Useril este offline   Alexandru 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationParis, France

Postat 25 August 2010 - 08:47 PM

Vezi postareaDaniella, la 25 August 2010 - 08:29 PM, a spus:

Vezi postareaAlexandru, la 25 August 2010 - 07:32 PM, a spus:

Coincidenta, sau...?

Alexandru :hug: iar ai punctat! ... parerea mea ca ai dreptate :hug:

Înteleg ca mîndria nationala sufera, dar pe de alta parte ce e rau în asta? În definitiv putem spune ca bucataria româneasca este o bucatarie "fusion" ca tot este la moda. :floare:
Bucataria Thai este oarecum în aceasi situatie, un amestec de bucatarie malay, birmana, chineza, khmera, indiana... Si nu se ofusca daca le spui, în definitiv au adoptat si au personalizat cu talent toate aceste influente.

#78 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 25 August 2010 - 10:00 PM

:hug: la concluzia asta sa fi ajuns ca urmare a acestui topic? :hug:

am mai putea, de asemenea, sa ne axam pe nouvelle cousine ... menu international - prezentarea e totul ... Ma gandesc ca si cei care au restaurante in stil nuovelle cousine nu duc lipsa de clienti, desi nu e mancarea traditionala ...

Totusi ar fi anumite preparate traditionale in anumite zone, doar ca ceea ce supara in Romanica e ca nu le prea gasesti in calea omului ... ca esti localnic si vrei sa iesi in oras, ca esti turist, sau ghid, ca iesi la un pranz de afaceri etc. Le gasesti doar prin gospodarii private ... gen la shefu, la geany etc ... sau pe la bunii si strabunii lor. Ei asta nu se intampla la popoarele ce au traditie si arta culinara ... ale caror preparate autentice traditionale le intalnesti la orice colt de strada in aproape fiecare bistro/trattoria/osteria/taverna/restaurant/pizzarie etc

Eu cred ca inca mai avem de dezbatut ... sa vedem ce mai e de spus in apararea traditiilor culinare autentice romanesti :floare:

#79 Useril este offline   Alexandru 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationParis, France

Postat 25 August 2010 - 11:58 PM

Ma tem ca în primul rînd în România ar trebui introdusa cultura excelentei în rîndul producatorilor de carne, de legume, etc.
Tarile care au o cultura gastronomica recunoscuta, pe baza aceasta au dezvoltat-o.
Nu poti sa ai o bucatarie recunoscuta fara producatori care sînt pasionati de cea ce fac.

#80 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 26 August 2010 - 10:38 AM

Vezi postareaAlexandru, la 25 August 2010 - 11:58 PM, a spus:

Ma tem ca în primul rînd în România ar trebui introdusa cultura excelentei în rîndul producatorilor de carne, de legume, etc.
Tarile care au o cultura gastronomica recunoscuta, pe baza aceasta au dezvoltat-o.
Nu poti sa ai o bucatarie recunoscuta fara producatori care sînt pasionati de cea ce fac.

Alexandru, aici din nou punct ochit, punct lovit, dar rau de tot! Cam ce procent din populatie crezi ca dupa perioada comunista cand nu gaseai alimentele minim nencesare traiului este interesata si informata despre un mod de alimentatie sanatos, despre continutul/valorile nutritive/nocivitatea/beneficiile alimentelor? Cred ca procentul este foarte foarte foarte mic.

A propos de ce spunea si Pisoi sa-mi fac relatii pe la producatorii de produse agroalimentare in stare naturala. Multi dintre cei plecati din tara, inca mai au ideea ca in Romania mai exista baba Rada, care cultiva rosii, fasole verde, dovlecei etc in gradina nestropite si fara ingrasaminte, ori pasari de curte crescute doar cu boabe si buruieni. Tin sa va anunt ca nu mai exista situatii de acest fel.
Astfel, toti taranii in primele luni dau pasarilor faina de oase ("imbogatita" cu hormoni si antibiotice) pana cand intr-o luna se inalta si nu e in pericol sa moara (puiul trece de 1 kg intr-o luna cu acest tratament), dupa care il mai tine cateva saptamani pe boabe. Vorbind cu medicul meu de familie mi-a spus ca acesti hormoni + antibiotic se metabolizeaza practic in carne si oase, degeaba ulterior detoxifierea printr.o cura de boabe, degeaba procesele de preparare termica etc. Pe de alta parte daca nu ii dau aceste concentrate din 30 pasari raman cu 8 pentru ca mor una dupa alta, inclusiv daca le fac vaccinuri. Atunci taranul nu mai risca si fara "prea multa carte" prefera sa dea concentratele respective (nu se informeaza sau gandeste la consecinte), decat sa ii moara 80% din pasari.
Idem culturile agricole, fara pesticide si alte ingrasaminte organice nu au nici o sansa sa fie vandute pe piata alaturi de marul de 300 grame cu coaja intacta de Austria/Italia/Ungaria/Grecia etc.
Stii ca pana si ouale sunt nocive la noi (ouate de gaini crescute in baterii si hranite cu concentrate).

Apoi sa ne aplecam spre mezeluri, conserve carne. Cand in magazin vezi carnea (pulpe de pui etc)/mezelurile/conservele din Canada, din Ungaria etc la pret mai mic decat cele ale producatorilor din Romania ... ce tendinta are imediat cumparatorul roman (mult se vinde la restaurante, cantine, armata, spitale ... care oricum iau ce e mai ieftin, de multe ori chiar si prin spate = expirate la jumatate de pret) mai ales cel care nu a citit prea multe despre cultura hranei sanatoase, problema Eurilor, a ingrasamintelor chimice de sinteza, despre problema alimentatiei animalelor care metabolizeaza in carne produsii consumati (multe dintre concentratele de pe piata de la noi sunt deja expirate sau scoase din uz din alte tari si vandute la noi).

Eu nu stiu unde se mai regaseste aceasta situatie in prezent (populatie neinformata si producatori avizi de castiguri cu orice pret) si cum poate fi indreptata, dar situatia de azi asta este.
Cei plecati din tara, probabil nu stiu ca la noi nu mai gasesti de multi ani un taran-producator in piata, ci doar comercianti care Cumpara en-gros de la importatori de Turcia etc si vand in piete. Chiar si pe marginea drumului sunt tot comercianti cu produse agricole turcesti. Chiar si in zonele (Rucar-Bran, Muscel etc) altadata cu branzeturi (branza de burduf in coaja de bran, cascaval afumat etc) si mezeluri (carnati, pastrama de vanat) traditionale acum gasesti tot comercianti care iti vand blana ursului din padure. De asemenea, in targurile de produse eco organizate la Bucuresti sunt tot comercianti si nu producatori, iar produsele sunt aceleasi pe care le gasesti la Metro si la Selgros etc.

Din pacate aceasta este situatia actuala din RO, acum daca ma duc in piata nu gasesc un morcov, o piersica sau un mar de Romania ... am facu muuuulte cautari ... . Am pe cineva in piata de la care iau miere naturala si o sun si o rog sa ma ajute sa gasesc legume/fructe autohtone, orice este de sezon, si foarte rar gaseste sa imi ia vreun produs agro romanesc (fiind colega de piata nu o pacalesc), deci de cele mai multe ori pe eticheta e o ... gogonata. Insa se vede in supermarket unde nu pot sa scrie minciuni: nu e nimic romanesc la sectiunea legume - fructe, sau rar de tot sa gasesti cine stie ce ...

Deci, ramasesem la cultura excelentei in ceea ce priveste produsele agro-alimentare :D Ia sa vedem ... deci? Cine din Romania poate numi un producator care intr-adevar produce BIO si unde il poti gasi? Lasand eticheta la o parte si vorbind de realitate ...

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic