Forum Culinar: Gogosari marinati...Geany - Forum Culinar

Salt la continut

  • 7 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gogosari marinati...Geany Nu da gresh niciodata

#1 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 06 September 2010 - 11:14 PM

Reteta bunicii,din caietul meu mai vechi de 20 de ani...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380637363.jpg

Nu am avut surprize niciodata e incercata si rasincercata dealungul anilor asa ca bag mana-n foc...

Reteta e pt.60 de gogosari adica aproximativ 10 kg.,(eu am injumatatit ca sotul nu e preten cu otetul, coptii' nexam asa ca pt io' si ornat)

Deci reteta intreaga e:10 kg. de gogosari grosi si sanatosi,1 l otet de 9 gr. de vin,1/2 l ulei de floarea soarelui,1/2kg. zahar(orice lingura de zahar,vreo 4, eu le inlocuiesc cu miere de albine dar e facultativ)2 linguri de sare neiodata de muraturi,bulion(eu nu pun ca la mine e cald nu am beci si ma tem ca nu tine),foi de dafin,bobite de piper,un morcov rondele,radacina de hrean,de telina,pastarnac ce am..,

Eu am injumatatit reteta...
Iata gogosarii descotorati,curatati de membrana interioara,spalati si zvantati bine de apa..

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380627919.jpg

Daca-s mai mici(da sa fie carnosi si proaspeti)taiati sferturi,cei mari chiar in 6...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-12838062863.jpg

Ulei,otet,zahar(miere obtional),morcov,hrean,sau telina pastarnac,zahar,bobite de piper,foi de dafin,sare de muraturi...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380629559.jpg

Pun si fac opareala din ce v-am povestit...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380630471.jpg

Si incep sa adaug feliile de gogosar...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380631211.jpg

Ii trec pe rand cate putini prin opareala cateva min. pana-si schimba culoare din grena in corai si se moaie putin...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380633209.jpg

Ii scot cu paleta intr-o strecuratoare si-i las la scurs bine bine pana se racesc de tot(cateva ore chiar pana a doua zi ca ei mai lasa sos)...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-12838063211.jpg

Cand se termina toti,iata sosul..

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380634211.jpg

Si pe ei...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380635148.jpg

Ii pun indesati bine in borcane sterilizate,cu sosul fierbincior,inchid capacul cu filet si le intorc cu fundul in sus...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128380636481.jpg

Cum ii indes:pun la fundul borcanului 2-3 degete de sos

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585890062.jpg

si incep sa pun petalele'' de felii de gogosar asezandu-le cu fata in jos si presand bine pe ei cu degetele astfel incat cand se umple borcanul urca odata cu ei si sosul pana in buza

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585890927.jpg


Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585891658.jpg


Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585892499.jpg


Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585893419.jpg

Cantitatea exacta de sos pt. un borcan de 800 ml..

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585894803.jpg

Cantitatea de petale'' de gogosar....

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585896081.jpg

Cam 100-120 ml. de sos...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585897721.jpg

,dupa ce umplu borcanele mai vad la totate ce sos mai trebuie ajuns...

P.s avand in vedere ce a scris Sevanah am sa revin asupra retetei cu mentiunea ca gogosarii se lasa la scurs bine(chiar pana a doua zi)veti vedea ca ei lasa la scurs inca mult sos,care se adauga la cel de baza cand se pun in borcane.

Pt. siguranta eu fac mai mult sos(inca 1/2 din cantitate sau chiar dublu)intrucat mie imi place f. mult si nu ma deranjeaza daca imi avanseaza.

Prima data cand mi s-a intamplat sa nu-mi ajunga sosul(poate depinde de cat de grosi sau aposi sau mari sunt gogosarii sau de timpul de oparire,etc),am completat borcanelele cu ulei care mi-a facut si de ''sigiliul''...

#2 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 07 September 2010 - 07:03 AM

Geany, minunati cum arata. pentru mine are aceasta reteta doar un "defect", :toothy9; nu gasesc aici gogosari.

#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 07 September 2010 - 07:11 AM

Imi pare rau Steluto ca nu se gasesc gogosari la tine,mie imi plac f. mult,din pacate ai mei nu-s de aceeasi parere :toothy9;

#4 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 07 September 2010 - 09:08 AM

Eu cred ca trebuie sa insisti sa-i bati la cap, ca o sa dea ei de gust pana la urma!! In salata de boeuf mananca, nu??
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#5 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 07 September 2010 - 09:17 AM

Vezi postareazerda, la 07 September 2010 - 09:08 AM, a spus:

Eu cred ca trebuie sa insisti sa-i bati la cap, ca o sa dea ei de gust pana la urma!! In salata de boeuf mananca, nu??

Da dar in general ai mei urasc otetul... :floare:

#6 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 07 September 2010 - 02:31 PM

Otet si ulei.
Fara apa?
Noi nu folosim ulei si marinata o facem in raportul de o parte de otet la doua parti de apa, cel mult fifti-fifti.

'A batrana :D nu e nici ea fan de acru, insa eu as bea (de fapt am si facut-o) sprit facut cu otet si apa :)

"Taina" sunt sigur ca o cunoasteti si voi.
In oloiul in care fierb solutia pun gogosarii si i acopar cu aqua chiorensis. Scot gogosarii si dupa ce mai scot o canita de apa(gogosarii opariti isi reduc volumul) estimez precis cantitatea de marinata necesara. Din apa asta elimin o treime sau ceva mai mult si completez pana la nivel cu otet. Sare, miere si miroase.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#7 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 07 September 2010 - 04:50 PM

Da reteta mea e fara apa,doar otet si 1/2 ulei,1/2 zahar(miere)(in felul asta otetul e indoit,gogosarii prin oparire lasa si ei sucul lor,deloc de neglijat,prin oparire otetul se evapora pierzandu-si taria,etc eu ii gasesc deliciosi,si tin si de la un an la altul dar tinuti la rece,ferice de cei ce au beci,eu ma chinui cu frigiderul,noroc,ca-i urias),am facut in trecut si cu apa,otet si sare(fara zahar sau ulei),dar acelasi rezultat,sotul prefera muraturile,nu-i nik de facut...
Eii cu atat mai rau pt. el mai multi gogosari,pt. mine... :D

#8 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 07 September 2010 - 07:18 PM

Geany, foarte faina reteta si apetitoasa...mi-as fi facut si eu vreo doua borcane asa de gust dar nici pe la mine nu sunt gogosari. :D

#9 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 07 September 2010 - 07:31 PM

Vezi postareakira, la 07 September 2010 - 07:18 PM, a spus:

Geany, foarte faina reteta si apetitoasa...mi-as fi facut si eu vreo doua borcane asa de gust dar nici pe la mine nu sunt gogosari. :)

Imi pare rau ca nu gasesti gogosari,ma intreb daca nu ar merge incercat cu ardei gras rosu sau capia deia grosi si dulci.... :D

De fapt daca ma gandesc bine sunt sigura ca am vazut in comert,capia rosii intregi la otet asa ca sigur merge...

#10 Useril este offline   savanah 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 42
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationIasi, intre dealuri impadurite

Postat 30 September 2010 - 11:35 AM

Geany, am facut reteta! Am folosit 10 kg de gogosari, foarte frumosi, din care nu am avut parti stricate decat la doi. Deci 10 kg (aproape) curat. Mi-au iesit 18 borcane de 800 gr si al 19lea incomplet. Spun rezultatul final ca sa iti dai seama daca i-am oparit suficient si daca i-am indesat in borcane cat trebuie.
Zeama rezultata nu mi-a ajuns, poate tocmai din cauza faptului ca i-am lasat mai lejer in borcan. Am mai facut o transa de otet+ulei+zahar+mirodenii, dar care nu a mai beneficiat de aportul sucului de la gogosari (ii terminasem de oparit, am inceput sa ii pun in borcane). Sper sa nu fie diferenta prea mare la gust intre borcane :floare:
In aceasta clipa sunt in stadiul de salivat in fata borcanelor, care sunt aliniate in raft, arata fooooarte bine dar nu cred ca sunt inca buni de mancat. Sau, vorba jupanului, daca mananc acum la iarna ce imi mai ramane?? :rolleyes:
Numai un om de valoare recunoaste calitatile celuilalt!

Blogul lui Ana.blogspot.com

#11 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 30 September 2010 - 12:10 PM

Draga mea si eu fac mai mult sos decat in reteta fiindca imi place de mor ca-l mananc cu paine si daca ramane fac gogosari sau ardei copti,chestia e ca tre' sa-i pui la scurs in strecuratori pana se racesc de tot(chiar de seara pana a doua zi),vei observa ca ei tot lasa sos scurs,care mai apoi se adauga la sosul finit...Daca vreodata nu mi-a ajuns am completat fiecare borcan cu un strat de ulei,ca-i si ''sigileaza''... :rolleyes:

Avand in vedere ce mi-ai scris am revenit cu mentiuni la reteta principala...

#12 Useril este offline   savanah 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 42
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationIasi, intre dealuri impadurite

Postat 30 September 2010 - 12:52 PM

N-am prea avut timp sa astept intre operatiuni.
Am inceput treaba cu spalat/curatat aseara in jur de ora 18.30, dupa ce am ajuns acasa si nu m-am indurat sa ii las pana nu am terminat. Oricum mai este nevoie de inca o transa, asa ca tura a doua ii fac mai pe indelete.
Numai un om de valoare recunoaste calitatile celuilalt!

Blogul lui Ana.blogspot.com

#13 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 30 September 2010 - 01:11 PM

18 borcane de 800 +1 sunt f. mult, mie din 1/2 cantitate(de sos si 5 kg. de gogosari) mi-au iesit cele din poza adica 6 ar veni de 800,deci clar ca trebuie sa-i indesi bine in borcane daca nu cantitate+1/2 de sos sau chiar dublu...
La borcanele mele din poza pt. 5 kg. de gogosari mi-a ajuns sosul...

Cum ii indes: pun pe fundul borcanului cam 2-3 degete de sos si incep sa pun petalele''de gogosari opariti si moluti deja(deci nu mai sunt crocanti)cu fata in jos orientati astfel incat sa-i indes bine bine(apasandu-i cu degetele),cand ajung in susul borcanului el e deja plin si de gogosari si de sos,ca indesti bine ,stivuiti,nivelul de sos urca odata cu ei pana in buza,dupa ce umplu borcanele(cam 12 de 800 cred eu ca ar trbui sa-ti iasa)mai pun deasupra daca mai incape vreun pic de hrean sau morcov si cate putin sos sa umplu borcanele....

#14 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 30 September 2010 - 04:51 PM

Deci de dragul tau Savanah am desfacut un borcan de gogosari,ca sa-ti fac demonstratia...

Am pus in borcan 3 degete de sos(care s-a dovedit a fi prea mult,ai sa vezi)...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585744469.jpg

Incep sa dispun de la fundul borcanului ''petalele'' de gogosar cu burta in jos apasand mereu cu degetele de la mana stanga pe ei..

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585745233.jpg

Pe masura ce umplu borcanul si nivelul de lichid urca odata cu gogosarii...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585746105.jpg

Uite asa cu rabdare...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585746823.jpg

Deja a trebuit sa scurg din lichid ca urcase sus si gogosari mai intrau...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585747886.jpg

Iata borcanul chiar inainte sa-i pun capacul si sa-l asez cu fata-n jos...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585748718.jpg

Am rasturnat inapoi tot ca sa vezi cati gogosari trebuie sa intre intr-un borcan de 800...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585749498.jpg

Si am turnat intr-un pahar de 150 ml. tot lichidul,cam 100 ml-120 zic eu ca ar fi

(facand un calcul ca in aceasta maniera ar trebui sa iasa cam 12-13 borcane de 800 asta inseamna ca 1l de otet+1/2 de zahar ca si el se topeste cu cine stie cat suc ce lasa gogosarii+1/2 l ulei,e drept ca din lichid se mai si evapora putin dar si gogosarii lasa zeama lor daca-i lasi cat trebuie,iese cantitatea justa...corect?)
...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585750214.jpg

Am turnat lichidul si in borcan ca sa vezi cat e...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585751019.jpg

Cand i-am pus inapoi uite cat sos pretios au lasat si in farfurie,asta se intampla daca nu-i lasi mult la scurs...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128585751692.jpg

Sper ca ti-am fost de ajutor si scuza-ma daca nu m-am exprimat bine de la inceput....

#15 Useril este offline   savanah 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 42
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationIasi, intre dealuri impadurite

Postat 08 October 2010 - 10:18 AM

Gata! Facut runda doi si raportez:
1. au iesit 13 borcane
2. am facut putintel mai multa zeama, dar a ajuns oricum si a mai si ramas (si ce a ramas am mancat eu si m-am ingrasat oleaca :) )
3. am desfacut un borcan din runda nr.1 si sunt foarte buni; incep sa ma gandesc daca nu e cazul si de runda nr.3 :) Deja sunt "presata" de membrii familiei sa dam atacul la borcane ("Ai spus ca sunt pentru iarna! uite ca ningeee, e iarnaaa...")

PS. Pe dealul Buciumului de langa Iasi au aparut primii fulgi de zapada. De azi dimineata ninge!
Numai un om de valoare recunoaste calitatile celuilalt!

Blogul lui Ana.blogspot.com

#16 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 08 October 2010 - 10:23 AM

Vezi postareasavanah, la 08 October 2010 - 10:18 AM, a spus:

Gata! Facut runda doi si raportez:
1. au iesit 13 borcane
2. am facut putintel mai multa zeama, dar a ajuns oricum si a mai si ramas (si ce a ramas am mancat eu si m-am ingrasat oleaca :) )
3. am desfacut un borcan din runda nr.1 si sunt foarte buni; incep sa ma gandesc daca nu e cazul si de runda nr.3 :) Deja sunt "presata" de membrii familiei sa dam atacul la borcane ("Ai spus ca sunt pentru iarna! uite ca ningeee, e iarnaaa...")

PS. Pe dealul Buciumului de langa Iasi au aparut primii fulgi de zapada. De azi dimineata ninge!

yES,YES YES!!!!! :) BRAVO TE PUP,ASA-I CA-S MEGA?!! :) :)

#17 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,624
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 16 October 2010 - 06:43 AM

Mama are si ea o reteta super de gogosari intr-un sos mai gros, cu otet, piper si alte arome. Sunt mortalissimi gogosarii aia, iar sosul il poti manca efectiv doar cu paine alba proaspata. Eu de mica is terminata dupa gogosari. Tin minte cand veneam de la scoala treceam pe la mama si nu plecam de la ea fara un borcan de gogosari in otet, un borcan de castraveti in otet si unul de compot de visine :D

M-as apuca sa-i fac acu...dar am aceeasi problema ca Stella: aici nu se gasesc gogosari. :rolleyes:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#18 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 16 October 2010 - 10:05 AM

Poti incerca cu ardei kapia deia grosi si rosii...

Si eu sunt moarta dupa sosul de la gogosari,il mananc pe paina,deaia eu fac mereu dublu cantitate de sos... :rolleyes:

#19 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,624
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 16 October 2010 - 02:52 PM

Stai ca am uitat sa mai mentionez un amanunt...nu am nici bucatarie :wacko: Don't ask!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#20 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 16 October 2010 - 04:21 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 16 October 2010 - 02:52 PM, a spus:

Stai ca am uitat sa mai mentionez un amanunt...nu am nici bucatarie :wacko: Don't ask!

Inca nu ai bucatarie?!!!Of :wacko: ...viata mea iubita...cand se rezolva? :-*

Arata acest topic


  • 7 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi