Nu am avut surprize niciodata e incercata si rasincercata dealungul anilor asa ca bag mana-n foc...
Reteta e pt.60 de gogosari adica aproximativ 10 kg.,(eu am injumatatit ca sotul nu e preten cu otetul, coptii' nexam asa ca pt io' si ornat)
Deci reteta intreaga e:10 kg. de gogosari grosi si sanatosi,1 l otet de 9 gr. de vin,1/2 l ulei de floarea soarelui,1/2kg. zahar(orice lingura de zahar,vreo 4, eu le inlocuiesc cu miere de albine dar e facultativ)2 linguri de sare neiodata de muraturi,bulion(eu nu pun ca la mine e cald nu am beci si ma tem ca nu tine),foi de dafin,bobite de piper,un morcov rondele,radacina de hrean,de telina,pastarnac ce am..,
Eu am injumatatit reteta...
Iata gogosarii descotorati,curatati de membrana interioara,spalati si zvantati bine de apa..

Daca-s mai mici(da sa fie carnosi si proaspeti)taiati sferturi,cei mari chiar in 6...

Ulei,otet,zahar(miere obtional),morcov,hrean,sau telina pastarnac,zahar,bobite de piper,foi de dafin,sare de muraturi...

Pun si fac opareala din ce v-am povestit...

Si incep sa adaug feliile de gogosar...

Ii trec pe rand cate putini prin opareala cateva min. pana-si schimba culoare din grena in corai si se moaie putin...

Ii scot cu paleta intr-o strecuratoare si-i las la scurs bine bine pana se racesc de tot(cateva ore chiar pana a doua zi ca ei mai lasa sos)...

Cand se termina toti,iata sosul..

Si pe ei...

Ii pun indesati bine in borcane sterilizate,cu sosul fierbincior,inchid capacul cu filet si le intorc cu fundul in sus...

Cum ii indes:pun la fundul borcanului 2-3 degete de sos

si incep sa pun petalele'' de felii de gogosar asezandu-le cu fata in jos si presand bine pe ei cu degetele astfel incat cand se umple borcanul urca odata cu ei si sosul pana in buza

Cantitatea exacta de sos pt. un borcan de 800 ml..

Cantitatea de petale'' de gogosar....

Cam 100-120 ml. de sos...

,dupa ce umplu borcanele mai vad la totate ce sos mai trebuie ajuns...
P.s avand in vedere ce a scris Sevanah am sa revin asupra retetei cu mentiunea ca gogosarii se lasa la scurs bine(chiar pana a doua zi)veti vedea ca ei lasa la scurs inca mult sos,care se adauga la cel de baza cand se pun in borcane.
Pt. siguranta eu fac mai mult sos(inca 1/2 din cantitate sau chiar dublu)intrucat mie imi place f. mult si nu ma deranjeaza daca imi avanseaza.
Prima data cand mi s-a intamplat sa nu-mi ajunga sosul(poate depinde de cat de grosi sau aposi sau mari sunt gogosarii sau de timpul de oparire,etc),am completat borcanelele cu ulei care mi-a facut si de ''sigiliul''...

Ajutor