Forum Culinar: Caut o reteta! - Forum Culinar

Salt la continut

  • 32 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Caut o reteta! ...sau idei cum s-ar putea face ceea ce caut :D

#41 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 05 November 2010 - 03:09 PM

Vezi postareaGeany, la 05 November 2010 - 02:32 PM, a spus:

Va rog si eu sa-mi dati o reteta de dulceata de ceapa ,sa-mi iasa vreo 3-4 borcanele de 400 de gr.,daca a fost deja postat si nu am vazut eu vreau si eu un link. va rog frumos,si mai intrebasem eu pe undeva,dar nu m-am lamurit,am mancat in Italia la restaurantul chinezesc si in afara de oliviera (cu ulei, otet ,sare si piper)aduceau la masa si un borcanas mic,cu ardei iute rosu maruntit grosolan in ulei(dar nu stiu daca nu continea si miere sau altceva)era f. picant,picuram pe rizo alla cantoneze,doar 2-3 stropi,si era bestial,asi vrea sa-mi fac si eu un pic,dar nu stiu daca se folosesc ardei iuti rosii cruzi sau uscati si nici cum se face ,daca stie cineva despre ce vb.si de reteta rog frumos sa ma lumineze si pe mine ce si cum :tongue3:



Nu gasesti chilli uscat si macinat?Pur,sa nu aiba tot felul de prostii in el si amesteca cu ulei.Noi asa facem la lucru,dar nu ma intreba cat e de bun ca eu nu mananc iute.Sotul meu mananca si la fel,cand am fost in Italia am primit si noi la masa si lui i-a placut
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#42 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 05 November 2010 - 03:19 PM

Vezi postareapetunie, la 05 November 2010 - 03:09 PM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 05 November 2010 - 02:32 PM, a spus:

Va rog si eu sa-mi dati o reteta de dulceata de ceapa ,sa-mi iasa vreo 3-4 borcanele de 400 de gr.,daca a fost deja postat si nu am vazut eu vreau si eu un link. va rog frumos,si mai intrebasem eu pe undeva,dar nu m-am lamurit,am mancat in Italia la restaurantul chinezesc si in afara de oliviera (cu ulei, otet ,sare si piper)aduceau la masa si un borcanas mic,cu ardei iute rosu maruntit grosolan in ulei(dar nu stiu daca nu continea si miere sau altceva)era f. picant,picuram pe rizo alla cantoneze,doar 2-3 stropi,si era bestial,asi vrea sa-mi fac si eu un pic,dar nu stiu daca se folosesc ardei iuti rosii cruzi sau uscati si nici cum se face ,daca stie cineva despre ce vb.si de reteta rog frumos sa ma lumineze si pe mine ce si cum :hug:



Nu gasesti chilli uscat si macinat?Pur,sa nu aiba tot felul de prostii in el si amesteca cu ulei.Noi asa facem la lucru,dar nu ma intreba cat e de bun ca eu nu mananc iute.Sotul meu mananca si la fel,cand am fost in Italia am primit si noi la masa si lui i-a placut

Multumesc mult Petu cred ca asa o fi,dar nu eram sigura ,daca uscat si cu ulei sau crud,si daca mai trebuie vreun proces termic sau macerare ceva... =))

#43 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 05 November 2010 - 03:22 PM

Vezi postareaGeany, la 05 November 2010 - 02:32 PM, a spus:

Va rog si eu sa-mi dati o reteta de dulceata de ceapa ,sa-mi iasa vreo 3-4 borcanele de 400 de gr.,daca a fost deja postat si nu am vazut eu vreau si eu un link. va rog frumos,si mai intrebasem eu pe undeva,dar nu m-am lamurit,am mancat in Italia la restaurantul chinezesc si in afara de oliviera (cu ulei, otet ,sare si piper)aduceau la masa si un borcanas mic,cu ardei iute rosu maruntit grosolan in ulei(dar nu stiu daca nu continea si miere sau altceva)era f. picant,picuram pe rizo alla cantoneze,doar 2-3 stropi,si era bestial,asi vrea sa-mi fac si eu un pic,dar nu stiu daca se folosesc ardei iuti rosii cruzi sau uscati si nici cum se face ,daca stie cineva despre ce vb.si de reteta rog frumos sa ma lumineze si pe mine ce si cum :hug:


Geany , ardeiul crud in ulei fermenteaza in 2 zile , eu fac pt pizza da-l macam iute. In schimb , ala uscat , nu =))

La restaurantele chinezesti itzi aduce Sambal Oelek, baga o geana aci sa vezi daca asa arata:

http://www.google.de...=N&hl=de&tab=wi

#44 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 05 November 2010 - 03:25 PM

Geany , cetii pe net si wiki zice ca se face din chilli proaspetzi............

#45 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 05 November 2010 - 03:34 PM

Sambal Oelek (oder Ulek): scharfes Sambal, das nur aus rohen, zerkleinerten roten Chilischoten, Salz und Essig besteht. Das indonesische Wort ulek bezeichnet eine Art Stößel, mit dem die Zutaten im Mörser zerstoßen werden.


cica sosul asta contzine numai ardei iutzi cruzi , maruntzatzi , sare si otzet.
( ardeiul de maruntzeste in mojar).....

as fi jurat ca-s uscatzi!!!!!

Acu-mi dau seama catzi conservantzi contzine ala cumparat de sta atata vreme fara sa fermenteze ardeii!!!


iaca neste cantitatzi:

300g ardei foarte iutzi
1-2 linguri de suc de lamanie
1 lingura ulei
1 linguritza sare
1-2 linguritze de zahar brun
100 ml apa



la retzeta asta mai scrie asa:

Se pune masca de gaze ( asa scrie :hug: )

Se curatza ardeii, 200 de grame se trag in tigaie pana cand se fac usor maronii si 100 de grame se dinstuie in 100 ml de apa.Se lasa la racit si se maruntzesc in mojar impreuna cu restul ingredientelor.

#46 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 05 November 2010 - 03:58 PM

Vezi postareasimonaro29, la 05 November 2010 - 03:34 PM, a spus:

...la retzeta asta mai scrie asa:

Se pune masca de gaze ( asa scrie :hug: )


Au dreptate, altfel cînd prajesti ardeiul iute behai.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#47 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 05 November 2010 - 04:01 PM

Vezi postareaGeany, la 05 November 2010 - 02:32 PM, a spus:

Va rog si eu sa-mi dati o reteta de dulceata de ceapa ,sa-mi iasa vreo 3-4 borcanele de 400 de gr.,daca a fost deja postat si nu am vazut eu vreau si eu un link. va rog frumos,si mai intrebasem eu pe undeva,dar nu m-am lamurit,am mancat in Italia la restaurantul chinezesc si in afara de oliviera (cu ulei, otet ,sare si piper)aduceau la masa si un borcanas mic,cu ardei iute rosu maruntit grosolan in ulei(dar nu stiu daca nu continea si miere sau altceva)era f. picant,picuram pe rizo alla cantoneze,doar 2-3 stropi,si era bestial,asi vrea sa-mi fac si eu un pic,dar nu stiu daca se folosesc ardei iuti rosii cruzi sau uscati si nici cum se face ,daca stie cineva despre ce vb.si de reteta rog frumos sa ma lumineze si pe mine ce si cum :hug:


Geany, nu cumva era asta?

Imagine postata
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#48 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 05 November 2010 - 04:06 PM

Alexandre , io-l prajesc la sosul meu iute ( nush pe unde am pus retzeta...nu ca ca Sambal Oelek-ul dar e !!! Al meu manca iute si m-am invatzat si io ) si nu behai. Ce-i drept , tai ardeiul cu manusi si nu bag botu' ca proasta in aburul ala....si hota trage de numa'.

#49 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 05 November 2010 - 04:15 PM

Dulceata de ceapa :

25ml ulei
500g ceapa
2 catei de usturoi (facultativ)
250ml vin rosu
2lg otet de vin (facultativ)
75g zahar
cimbru, foaie de dafin
sare, piper dupa gust

Tai ceapa pestisori, cît mai fin, îi dai un praf de sare si o tragi cu uleiul, la foc cît mai mic, într-o cocota de fonta, de preferinta. Cînd devine stravezie si începe sa traga spre auriu, pui usturoiul taiat felii, vinul, otetul, zaharul, foaia de dafin, cimbrul si lasi sa fiarba la foc mic pîna dispare tot lichidul. dregi de sare si piper si pui fierbinte la borcan cu capac. Întorci borcanele cu fundul în sus pîna se racesc.

Poti înlocui ceapa cu esalota sau cu arpagic (mai migalos, dar merita). Cu cît dulceata fierbe mai îndelung, cu atît e mai buna.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#50 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 05 November 2010 - 04:17 PM

Vezi postareasimonaro29, la 05 November 2010 - 04:06 PM, a spus:

Alexandre , io-l prajesc la sosul meu iute ( nush pe unde am pus retzeta...nu ca ca Sambal Oelek-ul dar e !!! Al meu manca iute si m-am invatzat si io ) si nu behai. Ce-i drept , tai ardeiul cu manusi si nu bag botu' ca proasta in aburul ala....si hota trage de numa'.


Simona, ce sa zic, norocul tau, eu unul behai la fum de ardei iute de-mi ies ochii din cap, de fiecare data :hug:
Pîna si cînd treceam pe strada pe lînga unii care prajeau ardei iute m-a luat cu behaieli.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#51 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 05 November 2010 - 04:23 PM

Imi spuneti si mie unde e sarea de sunca postat de Lili, va rog?

Edit: din cauza de deficiente din ce in ce mai grosiere si mai dese la limba romanaaaaa :) =)) Evident ca trebuie facut acordul adjectiv-substantiv si sunca este postata. Manooooooo!!! Repercusiuni . Mdah! Si inca una bucata perla la mine: cistecieni Iau "r"-ul dintr-o parte...il pun dincolo si tot asa. Noroc cu altii mai destepti ca mine, care imi mai dau cate una dupa ceafa. Mnealor o mare :hug: =))
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#52 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 05 November 2010 - 04:25 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 05 November 2010 - 04:23 PM, a spus:

Imi spuneti si mie unde e sarea de sunca postat de Lili, va rog?


Aciulea :hug:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#53 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 05 November 2010 - 04:28 PM

Anamaria,sambal oelek este si fara conservanti.Îl conserveaza sarea si otetul destul :hug:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#54 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 05 November 2010 - 04:35 PM

Vezi postareaMaya, la 05 November 2010 - 04:25 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 05 November 2010 - 04:23 PM, a spus:

Imi spuneti si mie unde e sarea de sunca postat de Lili, va rog?


Aciulea :hug:


Saru'muna!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#55 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 05 November 2010 - 04:40 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 05 November 2010 - 04:35 PM, a spus:



Saru'muna!

Sî ieu obrajioru niavoastrî! :hug:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#56 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 05 November 2010 - 05:25 PM

Vaii!! multumesc frumos Simo' si Alexandru...Din ce-mi pot da seama din poze,seamana cu ce am mancat eu,acea pasta de ardei iute rosu maruntita grosolan si cu seminte in ei,baltea intr-un sos uleios,sau era chiar uleiul ce macerase pasta sau dupa procesul termic devenise asa,daca tre' sa behai de la prajit ardei ma las pagubasa ca nu am hota iar cel mic e mereu prin picioarele mele,si ma cearta si sotu' daca prestez chestii deasta usturoioase la ochi(de exemplu cand fac gogosari marinati in otet)desi dupaia mananca de numa'...Oare reusesc sa obtin ceva asemanator la rece?!prin macerare?! sau cumva sa nu behai oricum =)) ...

Multumesc mult si de reteta de dulceata de ceapa,chiar vreau sa o prestez,si voi respecta intocmai reteta lui Alexandru ca ma inspira mult.
Am vazut cum a folosit-o Aura la aperitiv pe foietaj cu branza,faina rau,mai stiu ca merge langa un rasol,cu ce altfel de carnuri,sau langa ce se mai preteaza ea bine?!

Multumesc inca o data mult de tot... :hug:

#57 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 05 November 2010 - 08:03 PM

Bun!!!...am rumegat ideea indelung,si sa va zic la ce concluzii am ajuns,unu:stiind acum multumita lui Simo denumirea sambal oelec o sa vad daca gasesc in comert si daca e bun.Doi o sa incerc sa fac o cantitate mica de la mine putere astfel: sa toc niste ardei rosii iuti cu tot cu seminte,sa-i frec,cu o lingurita de miere,o lingura de otet balsamic,si sa frec cu ulei de masline,pana ajunge la o consistenta ce-mi aminteste mie de acea chestie de va povestii(sa pot eu sa picur pe pizza in mancare),sa pun tot intr-un borcanel(un mic recipient de sticla cu filet),si sa fierb bine bine intr-o craticioara cu apa (borcanelul infiletat asa incat sa nu behai),ce credeti?!...Si reteta lui Simo sa fac la fel intr-un borcan tot cu filet(exact reteta de a zis ea) tot in apa sterilizez tot,ca la conserve, ce parere aveti?!...

Doresc mult acest lucru intrucat imi place mult sa mananc picant,dar de cand cu bubuletul nu mai condimentez chiar asa ,un mic borcanel deasta sa-l am eu la indemana la masa m-ar incanta f. mult...

Ps. am gasit unde intrebasemMy link la sefu'...

#58 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 05 November 2010 - 09:23 PM

Vezi postareaGeany, la 05 November 2010 - 08:03 PM, a spus:

Bun!!!...am rumegat ideea indelung,si sa va zic la ce concluzii am ajuns,unu:stiind acum multumita lui Simo denumirea sambal oelec o sa vad daca gasesc in comert si daca e bun.Doi o sa incerc sa fac o cantitate mica de la mine putere astfel: sa toc niste ardei rosii iuti cu tot cu seminte,sa-i frec,cu o lingurita de miere,o lingura de otet balsamic,si sa frec cu ulei de masline,pana ajunge la o consistenta ce-mi aminteste mie de acea chestie de va povestii(sa pot eu sa picur pe pizza in mancare),sa pun tot intr-un borcanel(un mic recipient de sticla cu filet),si sa fierb bine bine intr-o craticioara cu apa (borcanelul infiletat asa incat sa nu behai),ce credeti?!...Si reteta lui Simo sa fac la fel intr-un borcan tot cu filet(exact reteta de a zis ea) tot in apa sterilizez tot,ca la conserve, ce parere aveti?!...

Doresc mult acest lucru intrucat imi place mult sa mananc picant,dar de cand cu bubuletul nu mai condimentez chiar asa ,un mic borcanel deasta sa-l am eu la indemana la masa m-ar incanta f. mult...

Ps. am gasit unde intrebasemMy link la sefu'...


Tu fata , ai robotzel d-ala maruntzitor??? d-ala mic si inchis? Ii bagi in el si gata....

Sau fa treaba asta cand bubuletzu'i la gradi.....

#59 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 05 November 2010 - 09:31 PM

Am Simo' deala vertical dar mai trebuie sa-l procesez termic,sau tine si numai asa macerat in ulei?

#60 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 05 November 2010 - 10:12 PM

Vezi postareaGeany, la 05 November 2010 - 09:31 PM, a spus:

Am Simo' deala vertical dar mai trebuie sa-l procesez termic,sau tine si numai asa macerat in ulei?


Mah , Geany , io papara d-aia iute n-am facut decat de 2 ori: o data cu ardei crud si o fermentat si o data cu d-ala uscat....asta n-o fermentat c-o fo mancata in 3 zile :thumleft: . Da io n-am facut decat sa amestec ardei cu ulei de masline , un strop de otzet , sare si ...usturoi :sad3: ( deh , romanul din mine ....o picatura , juma de catzel acolo...da' o trebuit sa pun ). Dar io n-am facut-o ca un Sambal Oelek , ci mult mai uleioasa.....ca sa punem pe pizza. In rest , io tai ardeii marunt sau rondele si amestec asa cum am mai spus mai sus...ii prepar cu o zi inainte ca sa traga , apoi gata! Da' numa' pt pizza fac treaba asta. Cu manusi d-alea de doftor , langa geam sau afara si nu behai deloc !!!

Arata acest topic


  • 32 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi