Postul il tin tot si acum, de Craciun, dar si Postul Pastelui. Celelelate doua posturi de peste an sunt in perioada de vara si atunci nici nu simt ca mancarea este de post. Sunt salate, legume proaspete si nu e mare diferenta intre felurile de mancare.
In legatura cu uleiul, da sunt stabilite cateva zile in care este dezlegare pentru consumul de untdelemn. Restrictia vine din vechime, motivele fiind destul de variat prezentate (uleiul era mult asimilat cu untura/unsoarea si ca sa fie foarte clara interdictia s-a eliminat tot ce este gras, nu se stia sursa exacta a uleiului si ca sa nu existe posibilitatea sa fie untura de origine animala topita s-a eliminat uleiul in totatlitate, etc.) Autori diferiti prezinta motive diferite, biserica este suficient de conservatoare si atunci se pastreaza restrictia. Dar, cei care prezinta duhovnicului lor aceasta incalcare de la postul alimentar stiu ca nu a fost niciodata considerata o preoblema (sau nu una foarte mare).
Mancare de post: varza calita cu paste, varza calita cu cartofi natur si cu marar, mancare de varza, salata de varza cu morcov, mar, telina, masline (si ce idei mai vin pe moment)
fasole - mancare, facaluita (pasata), insotita musai de muraturi
naut - chiftelute, pasta, tot cu muraturi
ciuperci de padure sau "de magazin" in variante cu ceapa si usturoi, cu pasta de rosii
paste cu tot felul de amestecuri (zahar - chiar daca ingrasa - si nuci macinate, stafide inmuiate in rom, cu ton maruntit)
pizza vegetala (cu rosii, ciuperci, ceapa, pasta de rosii, masline, ardei copti de la congelator)
peste pe gratar, prajit cu mujdei si mamaliguta, la cuptor, fiert si facut pasta, bors (pentru restul familiei ca mie nu imi place)
cartofi in toate felurile si combinatiile
orez cu ciuperci sau simplu
ce salate de cruditati mai cere familia dornica de vitamine
pastai, ardei copti, vinete de la congelator
ciorba de post (de cartofi, fasole, pastai) acrita cu bors umplut in casa.
Recunosc ca mi-e lene sa ma apuc de facut dulciuri, pentru ca stiu de existenta borcanelor de gem si nu ma mai omor cu aluaturile. Dar, in general placinta cu mere sau cu bostan , bostan copt in cuptor si pe felia respectiva pun feliute de mar, para, stafide, nuci, presarate cu zahar si stropite cu rom, nuci prajite in cuptor.
Inceputul postului il petrec tot gatind cate ceva ca sa ii obisnuiesc pe ai mei cu noul meniu. Dar prin sapatamana a patra deja lumea e obisnuita, mancarea parca e de cand lumea fara carne si lactate. Mie imi face o placere deosebita masa de Craciun, sau de Pasti dupa post. In afara de incarcatura emotionala, de placerea de fi intr-o zi de sarbatoare, merge altfel si mancarea
P.S Abea acum am vazut ca si pe meniul Carmellei apar o parte din bucatele scrise de mine

Da, doua mancari nu strica nu-i asa?