La hanul "Arta culinara" Loc de intilneala virtuala,servim di tăti pentru tăţî
#9301
Postat 04 January 2012 - 09:01 PM
Tort de lamaie/Tor Alba ca zapada
Ingrediente aluat: 500gr faina, 2 lingurite rase praf de copt, 150gr zahar pudra, 1 zahar vanilat, putina sare, coaja rasa de la o lamaie, 3 oua, 300gr unt sau margarina, eu am folosit unt.
Framantam un aluat din ingredientele de mai sus si cand e gata pudram masa de lucru cu faina si il tavalim prin ea. Se da la rece cam jumatate de ora.
Il taiem in 6 parti egale
O parte se intinde si se decupeaza 24 sau 32, depinde in cate felii doriti sa taiati tortul , forme mici, ca la fursecuri (stelute, floricele, inimioa), ce vreti voi care le coacem la 175°C timp de 8-10 min.
Intre timp ungem o forma de tort de 26cm si intindem o parte din cele 5 bucati ramase, apoi coacem la 180°C circa 12-15 min, pe rand pana le terminam.
Cand suntem gata facem crema din coaja rasa de la 2 lamai, 150ml suc de lamaie, 175gr zahar, un zahar vanilat si 2 linguri amidon, le punem pe foc pana se topeste zaharul.
Apoi inainte sa luam crema de pe foc adaugam 3 oua, si amestecam pana incepe sa se ingroase. Se lasa la racit si se adauga 200gr unt moale.
Incepem sa intindem crema intre foi, si la sfarsit facem o glazura din 225gr zahar pudra si 4-5 linguri suc de lamaie sau portocale, eu am pus lamaie -EU L-AM ORNAT CU FRISCA)
Se lasa 2-3 linguri de crema deoparte pentru fursecuri, care se lipesc si se pun peste glazura. Am mai ornat cu fistic.
#9302
Postat 04 January 2012 - 09:06 PM
Mutti, la 04 January 2012 - 02:47 PM, a spus:

oo, Mutti, sa ma ierti, nu ti-am vazut dorinta.
biscuiti folosesc de aia fragezi, afanati -petit beurre le zice la noi. ca sa iasa un tort cat de cat fatzos, tb sa ai 5-6 biscuiti inaltime. deci incepi prin a sti pe ce platou montezi tortul si aproximezi nr biscuitilor. apoi iei la numarat pachetele prin supermarket.
biscuitii astia nu se insiropeaza, se pot pensula usor cu sirop de care doresti sau o bauturica slab alcoolica-dulce,asta daca nu mananca si minunea de Elena. Apoi crema faci de care vrei tu. eu am facut de revelion 3 torturi cu crema ganache. asta stii cum se face. si am mai spus eu, dar repet, ca poate face cineva si-mi da dreptate: eu imbogatesc ganache-ul cu cateva linguri de cacao, 2-3 fctie de cantitate, in plus fata de smantana si ciocolata. mai ales daca nu folosesti ciocolata amaruie, lingurile de cacao fac crema f aromata si puternic ciocolatoasa. mai pui niste rom sau esenta de portocale, mi se pare ca se potrivesc cel mai bine. eu am mai facut cu crema de lamaie, un ganache alb in care pun coaja lamaiei blenduita in sucul ei, de portocale - aceeasi treaba. n-am facut cu crema gen rafaello, da' ma bantuie ideea. altceva ce sa-ti spun? nu-i nicio scofala! cred c-am mai facut la urgenta si cu vreo budinca de ciocolata, imbogatita cu iubirea mea, cacaoa, si ceva unt. fel de fel de variante! ptr copilasi, as face cu iaurt (cu gelatina) si fructe din compot sau proaspete. merge si gem amestecat in iaurt, si-asa mai scapi de conservele din camara. varianta asta ar fi mai light, cred ca merge ptr o petrecere de copii. multumita?
pupam printesa!
Daniella, la 04 January 2012 - 03:26 PM, a spus:
eu nici nu concep painea la ciorba. dar cu niste mamaliga calda mi-ar placea.
din 4 linguri e gol borcanul de zacusca ... ce-s 4 inghitituri

sunt paguba la casa omului, deci pe mine sa nu ma invitati

auzi, la cata conservaraie am in boxa, eu m-as risca. cred ca te-as dovedi

Daniella, la 04 January 2012 - 06:48 PM, a spus:




Daniella, la 04 January 2012 - 07:05 PM, a spus:
postul Pastelui incepe pe 27 februarie iar Pastele e pe 15 aprilie.
Daniella, la 04 January 2012 - 07:16 PM, a spus:
ba pardon! a zis Koralina ca face 1litru de fasole.

Destiny, la multi ani!
Lili, aparusi si tu! La multi ani si-un an bun!
Se strange gasca!
Mi-e dor de Fox!
ps: painea aia pe care n-amm vazut-o, a lu' Giani, mi-a amintit de painea de revelion de la Cerra: ati vazut ce tzatzte avea?

Number of downloads: 1
scuzati, pardon!
#9303
Postat 04 January 2012 - 09:10 PM

Lili bine ai venit printre noi!!
Angel cum ai petrecut tu revelionul e si asta un mod de a sarbatori si noi am mai sarbatorit asa vreo 3 ani la rand, era liniste, eram noi ,era frumos. Mi-a placut imbracamintea ta

Am vazut fetelor ca deja sunteti la cura si alea , alea...si eu debea incep sa gatesc mancaruri traditionale, astazi am facut salata "buff' si proiectez si un tort a lui KikenHana care se numeste Flódni si mai vrea ubitu ciocolata de casa - iarasi...ha,ha!!
Si eu am remarcat de mult ca Stella a slabit mult tare.
Ma duc sa fac foile pt tort, va pup!!
#9304 Guest_Gelutza_*
Postat 04 January 2012 - 09:29 PM
Si-s asa de obosita, incat as face un popas la han, dar nu stiu de gasesc vreo masa libera si de nu gasesc, sa vad daca ma primiti pe la mesele voastre rezervate cu mult timp inaintea mea.
V-am adus rulada de sfecla cu crema de branza fiindca la noi carnea nu mai merge de fel...
As fi fiert si un vin, dar mi-era teama ca vorbesc in dodii si fiind primul popas, sa nu ma fac de hazul lumii:))))))))))

Number of downloads: 0
Ma bucur sa gasesc aici un aer asa, nu stiu cum sa spun, respirabil, care sa nu ma sufoce si sa ma lase sa spun si Io ce am pe suflet ca omu'si sa fiu in elementul meu, ca doar d'aia trag la han!
Bine v-am gasit!
Sa fiti sanatosi si sa aveti un an asa cum l-ati visat!
#9305
Postat 04 January 2012 - 09:34 PM
Gelutza, la 04 January 2012 - 09:29 PM, a spus:
aici mereu e un loc pastrat ptr cine vrea sa ni se-alature!
V-am adus rulada de sfecla cu crema de branza fiindca la noi carnea nu mai merge de fel...
acuma fii atenta ca tb sa dai si retete!
As fi fiert si un vin, dar mi-era teama ca vorbesc in dodii
ee, nu era rau, da' esti binevenita si fara! vinul ala mai dezleaga limbile si, poate-ai observat, noi suntem cam nevorbite!

#9306
Postat 04 January 2012 - 09:51 PM

Io's Geany,Gina,Ginutza,Jana,Jannen si etc


#9307
Postat 04 January 2012 - 09:55 PM


Asi putea sa-l vad la calculator sau la dvd. dar nu m-ar lasa bub' ca-i posesiv,asa la tv.-ul din sufragerie nu ma deranjeaza,sotu' e inghesuit la tv.-ul cu dvd. in dormitor,la calculatot intram cu randul,cel mare mai mult bantuie cu prietenii,cand e acasa ne inghesuim si ne facem loc cumva

#9308
Postat 04 January 2012 - 09:56 PM



o seara faina la tot hanul .

#9309
Postat 04 January 2012 - 10:00 PM
De miine, cica, ne ia vintul si ne palesc ploile reci, furtuna... ce stiu eu. In orice caz, la Radio ne-a avertizat sa adunam Terrasse si balcoane, ca altfel riscam sa ne culegem lucrurile de prin vecini

Sper ca voua sa va mearga mai bine. Va pupez si ma'c sa va cetesc, nevorbitelor!

Bun venit, Gelutza!

-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#9310
Postat 04 January 2012 - 10:02 PM
Gelutza, la 04 January 2012 - 09:29 PM, a spus:
Ma bucur sa gasesc aici un aer asa, nu stiu cum sa spun, respirabil, care sa nu ma sufoce si sa ma lase sa spun si Io ce am pe suflet ca omu'si sa fiu in elementul meu, ca doar d'aia trag la han!
Bine v-am gasit!
Sa fiti sanatosi si sa aveti un an asa cum l-ati visat!
Bine ai venit Gelutza!!!




#9311
Postat 04 January 2012 - 10:10 PM
Oana S, la 04 January 2012 - 09:10 PM, a spus:
... astazi am facut salata "buff' si proiectez si un tort a lui KikenHana care se numeste Flódni
abia astept. Reteta e pe arta?
#9312
Postat 04 January 2012 - 10:18 PM
moatza, la 04 January 2012 - 09:06 PM, a spus:
Mutti, la 04 January 2012 - 02:47 PM, a spus:

oo, Mutti, sa ma ierti, nu ti-am vazut dorinta.
biscuiti folosesc de aia fragezi, afanati -petit beurre le zice la noi. ca sa iasa un tort cat de cat fatzos, tb sa ai 5-6 biscuiti inaltime. deci incepi prin a sti pe ce platou montezi tortul si aproximezi nr biscuitilor. apoi iei la numarat pachetele prin supermarket.
biscuitii astia nu se insiropeaza, se pot pensula usor cu sirop de care doresti sau o bauturica slab alcoolica-dulce,asta daca nu mananca si minunea de Elena. Apoi crema faci de care vrei tu. eu am facut de revelion 3 torturi cu crema ganache. asta stii cum se face. si am mai spus eu, dar repet, ca poate face cineva si-mi da dreptate: eu imbogatesc ganache-ul cu cateva linguri de cacao, 2-3 fctie de cantitate, in plus fata de smantana si ciocolata. mai ales daca nu folosesti ciocolata amaruie, lingurile de cacao fac crema f aromata si puternic ciocolatoasa. mai pui niste rom sau esenta de portocale, mi se pare ca se potrivesc cel mai bine. eu am mai facut cu crema de lamaie, un ganache alb in care pun coaja lamaiei blenduita in sucul ei, de portocale - aceeasi treaba. n-am facut cu crema gen rafaello, da' ma bantuie ideea. altceva ce sa-ti spun? nu-i nicio scofala! cred c-am mai facut la urgenta si cu vreo budinca de ciocolata, imbogatita cu iubirea mea, cacaoa, si ceva unt. fel de fel de variante! ptr copilasi, as face cu iaurt (cu gelatina) si fructe din compot sau proaspete. merge si gem amestecat in iaurt, si-asa mai scapi de conservele din camara. varianta asta ar fi mai light, cred ca merge ptr o petrecere de copii. multumita?
pupam printesa!
Daniella, la 04 January 2012 - 03:26 PM, a spus:
eu nici nu concep painea la ciorba. dar cu niste mamaliga calda mi-ar placea.
din 4 linguri e gol borcanul de zacusca ... ce-s 4 inghitituri

sunt paguba la casa omului, deci pe mine sa nu ma invitati

auzi, la cata conservaraie am in boxa, eu m-as risca. cred ca te-as dovedi

Daniella, la 04 January 2012 - 06:48 PM, a spus:




Daniella, la 04 January 2012 - 07:05 PM, a spus:
postul Pastelui incepe pe 27 februarie iar Pastele e pe 15 aprilie.
Daniella, la 04 January 2012 - 07:16 PM, a spus:
ba pardon! a zis Koralina ca face 1litru de fasole.

Destiny, la multi ani!
Lili, aparusi si tu! La multi ani si-un an bun!
Se strange gasca!
Mi-e dor de Fox!
ps: painea aia pe care n-amm vazut-o, a lu' Giani, mi-a amintit de painea de revelion de la Cerra: ati vazut ce tzatzte avea?

Number of downloads: 1
cate tzate avea ai vrut sa zici nu? cele mai mari erau rezervate

scuzati, pardon!
#9313
Postat 04 January 2012 - 10:31 PM
http://www.tdg.ch/su.../story/22209957
#9314 Guest_Gelutza_*
Postat 04 January 2012 - 10:42 PM
moatza, la 04 January 2012 - 09:34 PM, a spus:
Gelutza, la 04 January 2012 - 09:29 PM, a spus:
aici mereu e un loc pastrat ptr cine vrea sa ni se-alature!
V-am adus rulada de sfecla cu crema de branza fiindca la noi carnea nu mai merge de fel...
acuma fii atenta ca tb sa dai si retete!
As fi fiert si un vin, dar mi-era teama ca vorbesc in dodii
ee, nu era rau, da' esti binevenita si fara! vinul ala mai dezleaga limbile si, poate-ai observat, noi suntem cam nevorbite!

Multumesc, multumesc, ma asez si o sa meditez oleaca...
Retete o sa dau, ca ursitoarele le-au prezis"libera circulatie"numai sa ma obisnuiesc putin cu modalitatea de lucru si purced la treaba.
Vin o sa fierb de Boboteaza, fiindca maine vom posti, am fin preot si m-a sunat special sa ma roage sa tin post si i-am promis, stiu ca e bine sa tii post in ajunul Botezului Domnului;
Eu am vb la greu toate zilele astea, ma doare gura, ce bine ca aici vb. cu tastatura))))))))))))voi cum de sunteti nevorbite, n-ati avut musafiri sau v-ati protejat?
Eu am avut valuri, valuri de musafiri...mama s-a incumetat sa ma fac de revelion, pe un mare viscol; si la primarie s-a deschis tocmai pe trei si atunci m-au declaratara:)si asa tine ziua mea trei zile si trei nopti si lumea trece pe la noi ca prin gara, in aceste tri zile...si vb si vb. si bem si mancam, asa ca Io sunt full, da' tot nu tac!
#9315
Postat 04 January 2012 - 10:47 PM
Sampanie la tot hanul
Fisiere atasate
-
champagne 3.jpg (9.7K)
Number of downloads: 0 -
champagne 4.jpg (7.27K)
Number of downloads: 0 -
champagne 6.jpg (5.73K)
Number of downloads: 0
#9316
Postat 04 January 2012 - 10:49 PM
cerra, la 04 January 2012 - 08:58 PM, a spus:
Am citit ca o sa faci piersici umplute cu caise

Astea de le.ai facut sunt oleak fara culoare si putinel cam curgatoare ...zic eu ... ca nu au destula fata pt masa festiva, desi pot sa fie bune la gust, tu stii mai bine si tu faci cum vrei si iti place

Sa stii ca eu m-am gandit la tine, chiar stateam si ma intrebam ce te-o fi apucat sa faci acest preparat pe care nu l.ai gustat si nu stii dc era bun! Chiar dc nu mai incapea, de curiozitate si tot tb sa iei una si sa tai tacticos jumate sa adulmeci, sa gusti si lasai de-o parte sarmaua de porcule, ca d-aia stii cum e. In fine si ce ma gandeam eu era ca iti va raspunde Stellina, ca ea e meseriasa cu linkuri de astea de receipturi de orice fel cand e omul in necaz si mi-am zis azi dimi sa mai stau, sa nu ma bag de aiurea in vorba. Totusi in capul meu fara sa miros, sa gust sau sa vad preparatul (ce se vede pe platoul ala dintre zeci de rulade/tartine/frigarui/pastette si alte minunatii este "de vis" - nu pricepi nik!) este ca piersica aia e umpluta cu o crema de branza frantuzeasca (amesteca doua care-ti plac si pe care le gasesti :de ex cred ca merge de capra cu inca una de vaca sau si mai bine roquefort si in care adaugi putina smantana daca nu e destul de moale). Bagi in siringa faci un motz pe piersica si in mijloc ornezi cu samburele de la o juma de nuca usor praji). Mai poti arunca si 2-3 bobite de rodie si decor final cu cateva bucatele de ceapa ciorii taiata maruntel. Cam asa vaz io salata aia franceza, dar o alta varianta mai buna ar mai fi sa o suni pe madam de la local (tu sau cine e mai apropiat de ea) si sa o rogi ca ti-a picat cu tronc preparatul ...
Daca mai vrei alte idei fara carneturi mai intreba-ma ca iti scot imediat din tolba cateva incercate si care sunt sigur bune.
Oricum Any ti-a dat 2 idei cu smochinele si curmalele intregi, nu zice ca nu ti-a raspuns chiar nimeni.

te pup si sa ai inspiratie!!!!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#9317 Guest_Gelutza_*
Postat 04 January 2012 - 10:55 PM
Geany, la 04 January 2012 - 09:51 PM, a spus:

Io's Geany,Gina,Ginutza,Jana,Jannen si etc


Ma bucur sa te intalnesc si in acest an, pup Geany si aduc vin si spun tot, dar cu o conditie:sa nu fie vreun sef p'aici care sa-mi cenzureze spusele si actiunile ca Io nu pot sa umblu la horoscop si traiesc bune si rele, nu pot doar sa zambesc, sa rad numai... pe urma ma trmiteti la aia glumetzi:))
Si acum sa-ti spun ce am pe suflet:am inceput munca si as fredona intruna"Nu am chef azi, nu am chef azi!"
Hai, ca iau chitara si il cant si aici, ma lasati?
http://www.youtube.c...h?v=w_4nLtYqtyc
#9318 Guest_Gelutza_*
Postat 04 January 2012 - 10:57 PM
Maya, la 04 January 2012 - 10:00 PM, a spus:
De miine, cica, ne ia vintul si ne palesc ploile reci, furtuna... ce stiu eu. In orice caz, la Radio ne-a avertizat sa adunam Terrasse si balcoane, ca altfel riscam sa ne culegem lucrurile de prin vecini

Sper ca voua sa va mearga mai bine. Va pupez si ma'c sa va cetesc, nevorbitelor!

Bun venit, Gelutza!

Sunt incantata de o primire atat de calduroasa din partea tuturor!Multumesc!
#9319
Postat 04 January 2012 - 10:57 PM
Ce m am mai gindit la cine semneaza mesajul ala....
Merci de urare eu imi doresc sanatate ca acum vin de la dentistul mircea care vrea s a mi scoata tot...(pai lucrarile cum se fac???)
Pupicei tie si salutari Maestrului!
[/quote]
Carmen,nu fac bine deloc,la mine anul nou a venit cu vesti foarte proaste,rele,nici nu stiu cum sa le zic.
Acum incercam sa trecem peste...
De ce te-ai dus la Mircea?Dr.Florescu(pe bulevard)este muult mai bun
va pup pe toate,ma duc la fantana sa-mi spun dorinta,poate va functiona
#9320 Guest_Gelutza_*
Postat 04 January 2012 - 11:09 PM
stella, la 04 January 2012 - 10:47 PM, a spus:
Sampanie la tot hanul
Multumesc,stellina, multumesc!
Sa stii ca asa este la noi, "o aglomeratie" vesela in toate aceste zile;in seara asta sotzul ne-a cantat la vioara(nu e lautar!)a cantat la cererea unei rude care acum locuieste in Spania si dorea sa asculte melodia Ilenei Sararoiu" Unde e Targovistea-el a cantat la instrumeent si eu solo!
Ce prietena adevarata esti tu, repede mi-ai sarit in ajutor cu sampania, multumesc frumos!
Fug dupa niste saratele ca mai am !