Forum Culinar: Pesto-uri de tot soiul - Forum Culinar

Salt la continut

  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pesto-uri de tot soiul Sosuri de frunza-verde si nu numai

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 24 November 2009 - 03:31 PM

Am vrut sa scriu sicilian.Eu am reteta de la o fosta colega, Carmela ,era din Palermo.Dar nu e cel clasic cu ricotta,si nici pesto trapanese, facut cu rosii proaspete.Asa ca ,sa nu zic sau fac o erezie,il botez Pesto cu rosii uscate!
Cantitati n-am.Faceti dupa gust.Eu ,de cand am venit in Italia intre mine si rosiile uscate (consevate in ulei) ,a fost dragoste la prima vedere(gustare). :)
Imi faceam si sandwich .Doua felii de paine cu rosii uscate si eram fericita!

Acum am facut pesto-ul cu rosii chery uscate (shhh,e un secret ,le-am luat de la Etaly-magazinul).Daca aveti rosii in ulei reduceti din cantitatea de ulei,sau nu mai puneti de loc.
Le-am inviat 3 minute in apa rece si le-am uscat bine.

Imagine atasata: 59_c1a359c61b35136bd97971cd2182f45f.jpg

Ingrediente :rosii uscate, masline ,seminte de pin(alta erezie, un sicilian ar fi folosit migdale),usturoi,cateva frunze de busuioc si parmiggiano.Si ulei.

Imagine atasata: 59_362666cef8ea0cc5c75c64430a057517.jpg

Punem toate ingredientele in mixer,in afara de parmiggiano, cu un fir de ulei.

Imagine atasata: 59_3a22d0aea039b318c580a4b613290302.jpg

Eu adaug treptat ulei si ma opresc cand obtin rezultatul dorit.Depinde de gusturi.
La sfarsit pun parmiggiano ras.Mie imi plac mai grob,nu chiar pasta!
Aici, bigoli, in asteptarea botezului.

Imagine atasata: 59_73420ed39dd0774ded8939b2e217869d.jpg

Imagine atasata: 59_bbf39b05bba06fbde42bb5108b4553a8.jpg

Imagine atasata: 59_1263fc106421a865730b85893966e908.jpg

Pofta buna!

Ok, ok ....admit. Mi-am pus si o lingurita pe o coaja de paine! :mrgreen:

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 November 2009 - 07:27 PM

Eataly a spus:

Mi-am pus si o lingurita pe o coaja de paine! :mrgreen:

Cred ca si mie mi-ar place mult mai mult pe un colt de piinica proaspata :)

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 24 November 2009 - 07:59 PM

Da,si pe paine prajita ,gen bruschetta!
Nu stiu cat timp se pastreaza si cum , eu congelez tot! :)

#4 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 27 November 2009 - 02:07 PM

Eataly a spus:

...si nici pesto trapanese, facut cu rosii proaspete...

Ok, ok ....admit. Mi-am pus si o lingurita pe o coaja de paine! :mrgreen:


Te rog dezvolta un pic si subicetul cu rosiile trepanate :-*
Taina:
Eu pun pesto si pe miez, nu numai pe coaja :headbang:
BTW:
Unde-i Simona sa ne apucam de facut pesto-ul bici ?
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 27 November 2009 - 03:01 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Eataly a spus:

...si nici pesto trapanese, facut cu rosii proaspete...

Te rog dezvolta un pic si subicetul cu rosiile trepanate :-*
Taina:
Eu pun pesto si pe miez, nu numai pe coaja :toothy9;
BTW:
Unde-i Simona sa ne apucam de facut pesto-ul bici ?


Rosii proaspete,coapte bine ,fara piele si fara seminte.Mixate impreuna cu usturoi , busuioc si migdale.Si ulei, normal.Aici , parmiggiano la sfarsit ,pe pasta!

Ok, ok si pe miez.Am vrut sa minimalizez. :oops:

#6 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 03 December 2009 - 04:04 PM

O invit calduros pe simonaro29 - si nu numai - sa-si etaleze aici colectia impresionanta de sosuri pesto, pornind de la cele calsice, pana la experimentele de ultima generatie

Orice contributie e binevenita! {SMILIES_PATH}/6.gif:pupic:<" title="arms" />
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#7 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 03 December 2009 - 04:22 PM

Pesto de patrunjel


Marin Preda povesteste ca lui Antonescu i s-ar fi adresat cererea ca un preot legionar sa fie inmormantat cu onoruri militare pe afet de tun.
Rezolutia ar fi sunat:
- Popa pe afet de tun. Dracul a mai vazut. Aprob ca sa se vada!


Pesto de patrunjel.
Ati mai vazut?
Dar funze de patrunjel atat de mari? :shock: (comparati cu chibritul) Si au fost italiene pe deasupra.
.
Imagine postata
.

Ele au fost cele care m-au hotarat sa fac experimentul.
Am fost prea zgarcit - sa fi fost crizat economic? - pentru a folosi pinoli. Am inlocuit cu seminte de susan prajite.
Dar am avut din reteta originala untedelemnul de masline, usturoiul si parmezanul. M-am mai linistit un pic dupa ce am citit - daca Wiki' nu minte - ca in Provence versiunea franceza moderna, pistou poate contine si frunze de patrunjel iar prezenta semintelor de pin nu e sacrosanta.

Ingrediente si mod de preparare:
Un castron mare de frunze de patrunjel verde, fara codite, spalate si uscate, se pun in robot. Traditional ar trebui in mojar si zdrobite cu pistilul - de unde si pesto.
Cativa catei de usturoi (nu ma intrebati pe mine ca voi spune o capatana intreaga) se zdrobesc in mojar si se fac pasta cu sare grunjoasa, se adauga peste frunze in vasul robotului. Semintele de pin (cam o canita), in cazul meu de susan, se prajesc in tigaie fara ulei, si le dam intalnire cu frunzele. Se toarna si o jumatate de pahar de ulei de masline extra virgin si la sfarsit parmezanul ras. Se poate pastra in borcan cu pelicula de ulei de masline deasupra, sau in pugute de plastic in congelator.
.
Imagine postata
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#8 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 04 December 2009 - 03:10 PM

ohohoho-------ce onoare!
Chiar ma gandeamsa deschid si io un subiect d-asta , numai ca acum , in WE asta nu prea am timp sa mut poze . Multzam fain de invitatie , peste cateva zile o sa o onorez :-*

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 10 January 2010 - 05:38 PM

Shefoole,iaca pesto di rucola,proaspat facut!


-PESTO DI RUCOLA-


Imagine postata


100 g rucola
1/2 ligurita sare de Himalaya
1 lingura seminte de pin
2 catei mari de usturoi(se pot pune si mai multi)
50 g pecorino romano
80-100 ml ulei de masline

De data asta,facut pesto în mojar.Munca de chinez batrîn,incomparabil cu cel facut în blender/robot...deci,se merita din plin :lol:
De ce spun,munca de chinez batrîn?Nu e chiar "usor",ia mult timp sa pisezi 100 g rucola.Gramajul e nimic vs. volumul :lol:
Am tot pus cîte o mîna,am pisat...si tot asa în cîteva ture,pîna a intrat toata în mojar :lol:


Restul imaginilor:

Eu pisez prima data sarea cu usturoiul.


Imagine postata


Apoi adaug semintele de pin.Pisez.


Imagine postata


Pecorino romano si o parte din ulei,pisez mai departe.


Imagine postata


Adaug si restul de ulei,amestec bine,si scot amestecul din mojar(fac loc pentru caserola de rucola :love3: )


Imagine postata


Încep sa chinui si rucola.
Cum e marunta,adaug înca o mîna de rucola,pisez mai departe...si tot asa,pîna rucola e gata.


Imagine postata


Adaug si amestecul de pecorino+usturoi,ulei,seminte,la rucola din mojar.
Amestec bine.


Imagine postata


Proaspat amestecat cu spaghetti.
(Nu puneti pesto în oala fierbinte(dupa ce ati scurs apa pastelor),si amestecati acolo.
Daca sta prea mult în oala fierbinte,îsi schimba culoarea proaspata.Gustul nu are de suferit,doar aspectul.


Imagine postata


Cum spuneam,în robot iese mai cremos si mai fin,dar din mojar,e mult mai gustos pesto.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 10 January 2010 - 06:05 PM

O alta proba de arta Mayasha !
:D :D :D

Musai sa o incerc si eu in curand.

Ma intreb cum de o rabda sufletul pe Simona sa nu frece si ea o frunzulita, ceva :twisted:

Eu numar pe degete cele aproape 100 de zile pana cand fac primul pesto de leurda de anul asta.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 January 2010 - 06:11 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Pesto de patrunjel.

La ce tara il incadrez?

#12 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 11 January 2010 - 01:35 PM

Adriana a spus:

W Mamadeus Paparotti a spus:

Pesto de patrunjel.

La ce tara il incadrez?


:-* :) :)
... Austro-Strungaria ???

Am vazut ca a facut si Nico-Vya la ce am gatit azi ...

Am gugalit acum dupa "pesto di prezzemolo"
http://www.google.ro/search?gbv=2&hl=en ... h&aq=f&oq=
Results 1 - 10 of about 58,700 for pesto di prezzemolo
deci mai sunt si italieni care se spurca cu patrunjelul si eu care credeam ca am pus eu gaura la macaroane :oops:

Wiki mai spune: Pesto is a generic term for anything which is made by pounding and there are various other Pestos, some traditional, some modern.

Cu ingaduinta, poate la Italia daca si tu consideri ca e potrivit, caci peninsula e tara de obarsie a pestoului inca de pe vremea romanilor.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 January 2010 - 05:27 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Cu ingaduinta, poate la Italia daca si tu consideri ca e potrivit, caci peninsula e tara de obarsie a pestoului inca de pe vremea romanilor.

Atunci fac asa, zic Pesto, Italia
si dedesubt pesto lui simona
pesto-ul tau de patrunjel
pesto di rucola al Mayei
si asa mai departe

#14 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 11 January 2010 - 11:31 PM

Adriana a spus:

W Mamadeus Paparotti a spus:

Cu ingaduinta, poate la Italia daca si tu consideri ca e potrivit, caci peninsula e tara de obarsie a pestoului inca de pe vremea romanilor.

Atunci fac asa, zic Pesto, Italia
si dedesubt pesto lui simona
pesto-ul tau de patrunjel
pesto di rucola al Mayei
si asa mai departe

Draga Adriana fac si eu ca o vecina de-amea''sa-ti spui, sa nu-ti spui''
Scoate :''Martarelo''(habar n-am cum se scrie corect)
Am si eu o gramada de retete de pesto da' mi-e frica sa le postez ca daca nu's alea originale,o incurc :lol:

#15 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 12 January 2010 - 11:01 AM

Geany a spus:

Draga Adriana fac si eu ca o vecina de-amea''sa-ti spui, sa nu-ti spui''
Scoate :''Martarelo''(habar n-am cum se scrie corect). Am si eu o gramada de retete de pesto da' mi-e frica sa le postez ca daca nu's alea originale,o incurc :lol:


Topicul mentioneaza: de tot soiul.
Wikipedia spune:
Pesto is a generic term for anything which is made by pounding and there are various other Pestos, some traditional, some modern.

Asteptam prin urmare cu maxim interes si nerabdare {SMILIES_PATH}/6.gif:D<" title="arms" /> cat mai multe retete.
Atat versiunile clasice (genovez, sicilian, calabrez, provensal etc.) cat si pe cele ... parohiale :D
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#16 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 14 January 2010 - 12:27 PM

Tot incerc in nestire sa postez dar nu reusesc,cand dau trimite imi spune sa ma utentific si ma trimite la prima pagina sterganu-mi mesajul oare de ce? :D

#17 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 14 January 2010 - 01:31 PM

Iata-ma la datorie :D cu cateva retete de pesto.Nu vreau sa creez polemici asa ca nu o sa le numesc pesto genoveze,trapaneze si respectiv sicilian,ci le voi numi astfel:
Pesto de busuioc:
Avem nevoie de:1 legatura mare de busuioc,1/2 pahar de ulei de masline extravergine,2 linguri de parmegiano regiano razalit,2 linguri depecorino romano razalit,2 catei de usturoi,1 lingura de pinoli (usor prajiti asa sunt mai gustosi si si se elibereaza mai bine uleiurile esentiale pe care le contin),sare grunjoasa.Maya a postat asa de frumos procedura de mojarare incat e inutil sa mai ocup spatiul inutil.

Eu am observat ca si italienii fiecare familie are reteta lui de pesto,de exemplu si ei mai inlocuiesc pinoli cu miez de nuca usor prajit si frecat in palme ca sa se desprinda acea cojita amaruie,iar unii la aceasta reteta adauga 2 fileuri de ansoua(aciughe se chiama la ei)chestie de gust na'.

Pesto de rosii si migdale:
avem nevoie de:6 rosii coapte(decojite)50g de migdale,cateva frunze de busuioc,2 catei de usturoi,ulei de masline extravergine,sare grunjoasa,piper,2 linguri de pecorino razalit.Mojarim cum ne-a aratat Maya.

Pesto de rosii ricotta sarata de oi
Avem nevoie de:4 rosii(decojite),2 catei de usturoi,frunze de busuioc,sare grunjoasa piper,ardei iute rosu(peperoncino),1 lingura de migdale,ulei de masline si ricotta sarata de oaie,la urma cat cuprinde sosul pentru a avea o consistenta omogena.

#18 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 14 January 2010 - 01:51 PM

Hai ca merge mai pun vreo doua:Pesto de lardo(din regiunea Modena):
Avem nevoie de:150g de lardo(un fel de sunculita dea'noastra),1 catel de usturoi,1 lingura de salvie si rosmarin,sare grunjoasa,piper.Lardo trebuie sa-l lasam la cald (sa fie moale),se toaca fin,inpreuna cu rosmarinul si salvia,sarea si piperul.Se mojareaza pana devine o crema.se unge pe paine,bruschete,foccace,crescentine,etc

Pesto de ardei copti:Avem nevoie de:3 ardei mari rosii copti(curatati),2 catei de usturoi,1 lingura de pinoli,2 linguri de parmegiano regiano razalit,sare grunjoasa,piper,ulei cat e necesar sa omogenizam pesto.

Cam astea deocamdata,astept si eu cu nerabdare sa mai posteze fetele din Italia care sunt mult mai in tema si pe Simona.Cat despre pesto de rosii uscate(si la mine au fost dragoste la prima vedere)cam asa il stiu si eu dar fara masline si busuioc.Cer scuze ca nu am imagini dar deocamdata nu posed ingredientele necesare ca sa prestez retetele.Si a-si mai avea cate ceva de zis in legatura cu rosiile uscate,asta daca intereseaza pe cineva... :D

#19 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 January 2010 - 02:44 PM

Geany a spus:

Tot incerc in nestire sa postez dar nu reusesc,cand dau trimite imi spune sa ma utentific si ma trimite la prima pagina sterganu-mi mesajul oare de ce? :D


Are egoism pe tine :twisted: :twisted: :twisted: :D

Multumiri pentru retetele interesante. :D
Imi da curaj sa pun in practica, faptul ca si altii s-au gandit la ingrediente, unele asemanatoare cu cele care-mi trec prin scafarlie :D
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#20 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 14 January 2010 - 05:20 PM

HA,HA,HA :P zici ca are egoism pe mine? :) ma bucur ca ti-a placut ce am postat si curajul matale imi da mie curaj sa mai postez,ca-mi mai ramasese mie ceva pe suflet cu rosiile uscate.Tare mi-ar place sa locuiesc la tara sa incerc sa le prepar asa cum mi-a povestit mie o doamna italianca:''cand era ea mica locuia cu parintii in Sardenia,si preparau rosiile uscate astfel:aveau niste site speciale(astfel incat aerul sa circule si pe sub ele,sa fie ventilate)rosiile le taiau in doua le scobeau de miez,le puneau la scurs cu gura in jos,apoi le presarau din abundenta cu sare grunjoasa,si le aliniau frumos pe aceste site ,ele au nevoie pt.uscare si de soare dar si de vant,din cand in cand trebuiau intoarse,iar seara bagate la dos,ferite de umezeala si racoarea noptii,apoi le indesau in borcane sterilizate,le acoperea cu ulei de masline,si mai indesau 2-3 catei de usturoi,si ardei iute rosu(peperoncino),le pastrau la intuneric si racoare.Cum eu stau la bloc am un balcon mic si ala inchis cu termopane,nici o sansa,dar am gasit pe blogul Isabelei(cuisin),o reteta super pt care ii multumesc:rosiile le-a taiat sferturi,le-a pus in tava de la aragaz,le-a stropit cu ulei de maslin,sare piper si busuioc uscat(eu am pus origano),a copt in cuptorul preincalzit 50 de minute,le-a lasat sa se raceasca in cuptor pana au devenit caldute,si le-a pus in borcanele sterilizate(eu le-am acoperit cu ulei).Abea astept sa vina vara sa le refac(e o reteta parerea mea la fel de faina ca cea de branza murata cu ceapa rosie)asta vara le-am prestat de mai multe ori,le-am consumat ca atare(aperitive etc)dar le-am si frulat,pesto pe care l-am folosit ca baza sos,spaghete pizza,si de doua ori am umplut aluat de foietaj(cumparat),si mi-a iesit ca fornetele cumparate alea cu pizza care-mi plac mie mult.Dar hai ca m-am dus off topic tare,da tare de tot,de la pesto la,rosii uscate(in cuptor),la branza murata,la forneti,da cand m-am gandit la rosii uscate m-o mancat limba :floare: na si nu m-am putut abtine.Mii de scuze :notworthy: da'sa revenim la oile noastre sa stiti ca mai am un miliard si inca una retete de pesto,nestiute de nimeni,nici macar de mine :lol: luam mixerul vertical in mana cazul meu,voi blendere,roboti,mojare care ce are,aruncam inauntru ce avem prin casa si ce ne place,ghighilim cum stim noi mai bine si dupa gustul nostru,si ggaaatta:iata pesto nostru reteta originala'' :D .Am vrut sa inchei cu o gluma nu ma luati prea tare in seama :D

Arata acest topic


  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi