Pesto-uri de tot soiul Sosuri de frunza-verde si nu numai
#1
Postat 24 November 2009 - 03:31 PM
Cantitati n-am.Faceti dupa gust.Eu ,de cand am venit in Italia intre mine si rosiile uscate (consevate in ulei) ,a fost dragoste la prima vedere(gustare).
Imi faceam si sandwich .Doua felii de paine cu rosii uscate si eram fericita!
Acum am facut pesto-ul cu rosii chery uscate (shhh,e un secret ,le-am luat de la Etaly-magazinul).Daca aveti rosii in ulei reduceti din cantitatea de ulei,sau nu mai puneti de loc.
Le-am inviat 3 minute in apa rece si le-am uscat bine.
Ingrediente :rosii uscate, masline ,seminte de pin(alta erezie, un sicilian ar fi folosit migdale),usturoi,cateva frunze de busuioc si parmiggiano.Si ulei.
Punem toate ingredientele in mixer,in afara de parmiggiano, cu un fir de ulei.
Eu adaug treptat ulei si ma opresc cand obtin rezultatul dorit.Depinde de gusturi.
La sfarsit pun parmiggiano ras.Mie imi plac mai grob,nu chiar pasta!
Aici, bigoli, in asteptarea botezului.
Pofta buna!
Ok, ok ....admit. Mi-am pus si o lingurita pe o coaja de paine! :mrgreen:
#2
Postat 24 November 2009 - 07:27 PM
Eataly a spus:
Cred ca si mie mi-ar place mult mai mult pe un colt de piinica proaspata
#3
Postat 24 November 2009 - 07:59 PM
Nu stiu cat timp se pastreaza si cum , eu congelez tot!
#4
Postat 27 November 2009 - 02:07 PM
Eataly a spus:
Ok, ok ....admit. Mi-am pus si o lingurita pe o coaja de paine! :mrgreen:
Te rog dezvolta un pic si subicetul cu rosiile trepanate
Taina:
Eu pun pesto si pe miez, nu numai pe coaja
BTW:
Unde-i Simona sa ne apucam de facut pesto-ul bici ?
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 27 November 2009 - 03:01 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Eataly a spus:
Te rog dezvolta un pic si subicetul cu rosiile trepanate
Taina:
Eu pun pesto si pe miez, nu numai pe coaja
BTW:
Unde-i Simona sa ne apucam de facut pesto-ul bici ?
Rosii proaspete,coapte bine ,fara piele si fara seminte.Mixate impreuna cu usturoi , busuioc si migdale.Si ulei, normal.Aici , parmiggiano la sfarsit ,pe pasta!
Ok, ok si pe miez.Am vrut sa minimalizez. :oops:
#6
Postat 03 December 2009 - 04:04 PM
Orice contributie e binevenita! {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#7
Postat 03 December 2009 - 04:22 PM
Marin Preda povesteste ca lui Antonescu i s-ar fi adresat cererea ca un preot legionar sa fie inmormantat cu onoruri militare pe afet de tun.
Rezolutia ar fi sunat:
- Popa pe afet de tun. Dracul a mai vazut. Aprob ca sa se vada!
Pesto de patrunjel.
Ati mai vazut?
Dar funze de patrunjel atat de mari? :shock: (comparati cu chibritul) Si au fost italiene pe deasupra.
.
Ele au fost cele care m-au hotarat sa fac experimentul.
Am fost prea zgarcit - sa fi fost crizat economic? - pentru a folosi pinoli. Am inlocuit cu seminte de susan prajite.
Dar am avut din reteta originala untedelemnul de masline, usturoiul si parmezanul. M-am mai linistit un pic dupa ce am citit - daca Wiki' nu minte - ca in Provence versiunea franceza moderna, pistou poate contine si frunze de patrunjel iar prezenta semintelor de pin nu e sacrosanta.
Ingrediente si mod de preparare:
Un castron mare de frunze de patrunjel verde, fara codite, spalate si uscate, se pun in robot. Traditional ar trebui in mojar si zdrobite cu pistilul - de unde si pesto.
Cativa catei de usturoi (nu ma intrebati pe mine ca voi spune o capatana intreaga) se zdrobesc in mojar si se fac pasta cu sare grunjoasa, se adauga peste frunze in vasul robotului. Semintele de pin (cam o canita), in cazul meu de susan, se prajesc in tigaie fara ulei, si le dam intalnire cu frunzele. Se toarna si o jumatate de pahar de ulei de masline extra virgin si la sfarsit parmezanul ras. Se poate pastra in borcan cu pelicula de ulei de masline deasupra, sau in pugute de plastic in congelator.
.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#8
Postat 04 December 2009 - 03:10 PM
Chiar ma gandeamsa deschid si io un subiect d-asta , numai ca acum , in WE asta nu prea am timp sa mut poze . Multzam fain de invitatie , peste cateva zile o sa o onorez
#9
Postat 10 January 2010 - 05:38 PM
-PESTO DI RUCOLA-
100 g rucola
1/2 ligurita sare de Himalaya
1 lingura seminte de pin
2 catei mari de usturoi(se pot pune si mai multi)
50 g pecorino romano
80-100 ml ulei de masline
De data asta,facut pesto în mojar.Munca de chinez batrîn,incomparabil cu cel facut în blender/robot...deci,se merita din plin
De ce spun,munca de chinez batrîn?Nu e chiar "usor",ia mult timp sa pisezi 100 g rucola.Gramajul e nimic vs. volumul
Am tot pus cîte o mîna,am pisat...si tot asa în cîteva ture,pîna a intrat toata în mojar
Eu pisez prima data sarea cu usturoiul.
Apoi adaug semintele de pin.Pisez.
Pecorino romano si o parte din ulei,pisez mai departe.
Adaug si restul de ulei,amestec bine,si scot amestecul din mojar(fac loc pentru caserola de rucola )
Încep sa chinui si rucola.
Cum e marunta,adaug înca o mîna de rucola,pisez mai departe...si tot asa,pîna rucola e gata.
Adaug si amestecul de pecorino+usturoi,ulei,seminte,la rucola din mojar.
Amestec bine.
Proaspat amestecat cu spaghetti.
(Nu puneti pesto în oala fierbinte(dupa ce ati scurs apa pastelor),si amestecati acolo.
Daca sta prea mult în oala fierbinte,îsi schimba culoarea proaspata.Gustul nu are de suferit,doar aspectul.
Cum spuneam,în robot iese mai cremos si mai fin,dar din mojar,e mult mai gustos pesto.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#10
Postat 10 January 2010 - 06:05 PM
Musai sa o incerc si eu in curand.
Ma intreb cum de o rabda sufletul pe Simona sa nu frece si ea o frunzulita, ceva :twisted:
Eu numar pe degete cele aproape 100 de zile pana cand fac primul pesto de leurda de anul asta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#11
Postat 10 January 2010 - 06:11 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
La ce tara il incadrez?
#12
Postat 11 January 2010 - 01:35 PM
Adriana a spus:
W Mamadeus Paparotti a spus:
La ce tara il incadrez?
... Austro-Strungaria ???
Am vazut ca a facut si Nico-Vya la ce am gatit azi ...
Am gugalit acum dupa "pesto di prezzemolo"
http://www.google.ro/search?gbv=2&hl=en ... h&aq=f&oq=
Results 1 - 10 of about 58,700 for pesto di prezzemolo
deci mai sunt si italieni care se spurca cu patrunjelul si eu care credeam ca am pus eu gaura la macaroane :oops:
Wiki mai spune: Pesto is a generic term for anything which is made by pounding and there are various other Pestos, some traditional, some modern.
Cu ingaduinta, poate la Italia daca si tu consideri ca e potrivit, caci peninsula e tara de obarsie a pestoului inca de pe vremea romanilor.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#13
Postat 11 January 2010 - 05:27 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Atunci fac asa, zic Pesto, Italia
si dedesubt pesto lui simona
pesto-ul tau de patrunjel
pesto di rucola al Mayei
si asa mai departe
#14
Postat 11 January 2010 - 11:31 PM
Adriana a spus:
W Mamadeus Paparotti a spus:
Atunci fac asa, zic Pesto, Italia
si dedesubt pesto lui simona
pesto-ul tau de patrunjel
pesto di rucola al Mayei
si asa mai departe
Draga Adriana fac si eu ca o vecina de-amea''sa-ti spui, sa nu-ti spui''
Scoate :''Martarelo''(habar n-am cum se scrie corect)
Am si eu o gramada de retete de pesto da' mi-e frica sa le postez ca daca nu's alea originale,o incurc
#15
Postat 12 January 2010 - 11:01 AM
Geany a spus:
Scoate :''Martarelo''(habar n-am cum se scrie corect). Am si eu o gramada de retete de pesto da' mi-e frica sa le postez ca daca nu's alea originale,o incurc
Topicul mentioneaza: de tot soiul.
Wikipedia spune:
Pesto is a generic term for anything which is made by pounding and there are various other Pestos, some traditional, some modern.
Asteptam prin urmare cu maxim interes si nerabdare {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" /> cat mai multe retete.
Atat versiunile clasice (genovez, sicilian, calabrez, provensal etc.) cat si pe cele ... parohiale
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#16
Postat 14 January 2010 - 12:27 PM
#17
Postat 14 January 2010 - 01:31 PM
Pesto de busuioc:
Avem nevoie de:1 legatura mare de busuioc,1/2 pahar de ulei de masline extravergine,2 linguri de parmegiano regiano razalit,2 linguri depecorino romano razalit,2 catei de usturoi,1 lingura de pinoli (usor prajiti asa sunt mai gustosi si si se elibereaza mai bine uleiurile esentiale pe care le contin),sare grunjoasa.Maya a postat asa de frumos procedura de mojarare incat e inutil sa mai ocup spatiul inutil.
Eu am observat ca si italienii fiecare familie are reteta lui de pesto,de exemplu si ei mai inlocuiesc pinoli cu miez de nuca usor prajit si frecat in palme ca sa se desprinda acea cojita amaruie,iar unii la aceasta reteta adauga 2 fileuri de ansoua(aciughe se chiama la ei)chestie de gust na'.
Pesto de rosii si migdale:
avem nevoie de:6 rosii coapte(decojite)50g de migdale,cateva frunze de busuioc,2 catei de usturoi,ulei de masline extravergine,sare grunjoasa,piper,2 linguri de pecorino razalit.Mojarim cum ne-a aratat Maya.
Pesto de rosii ricotta sarata de oi
Avem nevoie de:4 rosii(decojite),2 catei de usturoi,frunze de busuioc,sare grunjoasa piper,ardei iute rosu(peperoncino),1 lingura de migdale,ulei de masline si ricotta sarata de oaie,la urma cat cuprinde sosul pentru a avea o consistenta omogena.
#18
Postat 14 January 2010 - 01:51 PM
Avem nevoie de:150g de lardo(un fel de sunculita dea'noastra),1 catel de usturoi,1 lingura de salvie si rosmarin,sare grunjoasa,piper.Lardo trebuie sa-l lasam la cald (sa fie moale),se toaca fin,inpreuna cu rosmarinul si salvia,sarea si piperul.Se mojareaza pana devine o crema.se unge pe paine,bruschete,foccace,crescentine,etc
Pesto de ardei copti:Avem nevoie de:3 ardei mari rosii copti(curatati),2 catei de usturoi,1 lingura de pinoli,2 linguri de parmegiano regiano razalit,sare grunjoasa,piper,ulei cat e necesar sa omogenizam pesto.
Cam astea deocamdata,astept si eu cu nerabdare sa mai posteze fetele din Italia care sunt mult mai in tema si pe Simona.Cat despre pesto de rosii uscate(si la mine au fost dragoste la prima vedere)cam asa il stiu si eu dar fara masline si busuioc.Cer scuze ca nu am imagini dar deocamdata nu posed ingredientele necesare ca sa prestez retetele.Si a-si mai avea cate ceva de zis in legatura cu rosiile uscate,asta daca intereseaza pe cineva...
#19
Postat 14 January 2010 - 02:44 PM
Geany a spus:
Are egoism pe tine :twisted: :twisted: :twisted:
Multumiri pentru retetele interesante.
Imi da curaj sa pun in practica, faptul ca si altii s-au gandit la ingrediente, unele asemanatoare cu cele care-mi trec prin scafarlie
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#20
Postat 14 January 2010 - 05:20 PM