Forum Culinar: Pesto-uri de tot soiul - Forum Culinar

Salt la continut

  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pesto-uri de tot soiul Sosuri de frunza-verde si nu numai

#21 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 25 January 2010 - 03:57 PM

Geany a spus:

HA,HA,HA :D zici ca are egoism pe mine? :D ma bucur ca ti-a placut ce am postat si curajul matale imi da mie curaj sa mai postez..... da'sa revenim la oile noastre sa stiti ca mai am un miliard si inca una retete de pesto,nestiute de nimeni,nici macar de mine :) luam mixerul vertical in mana cazul meu,voi blendere,roboti,mojare care ce are,aruncam inauntru ce avem prin casa si ce ne place,ghighilim cum stim noi mai bine si dupa gustul nostru,si ggaaatta:iata pesto nostru reteta originala'' :) .Am vrut sa inchei cu o gluma nu ma luati prea tare in seama :D

Ba te luam :D

Pesto de marar.

Daca in engleza mararul e dill iar in italiana aneto, ar trebui sa-i spun:
a. Pesto diliu
b. Pesto di aneto

:D
Culmea, cautand pe net, ultimul , am vazut ca l-au facut si altii.

Am avut nevoie azi de un pesto a carui aroma sa nu se chiar bata cap in cap :D cu chimenul pe care l-am dorit neaparat in reteta cu fava, asa ca l-am preparat din marar.
Cine iubeste mararul cel diliu a lu' Aneta :D , va fi cu siguranta incantat si va sti la ce sa-l foloseasca. Pe net l-am vazut pus pe paste.
.
Imagine atasata: 219_a8c80bc7ffaa87494b23e5a293b1ef34.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#22 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 25 January 2010 - 08:13 PM

Sefule' super fain pesto' lu' aneta sau cine vrei matale,sa te fac sa razi,am o matusa batrana,la munte tare talcoasa si simpatica dealtfel,si-mi spune apropo'de aneto(finochio in italiana bulbul,ca mata ai zis ca se poate face pesto din frunze):Mama,pinochio'' deasta a adus lumea samanta si pe la noi pan' sat am plantat toti s-a facut,da nici gainile nu-l manca''.Zic:tantii finochio se zice,fenel.....Iar ea noo muma' ca deala n-a auzit nimeni la noi e pinochiuuu'' :lol:

#23 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 26 January 2010 - 12:51 PM

Si vazand ca ce am postat vineri s-a pierdut ,sper sa nu plictisesc pe nimeni daca postez din nou.Vineri pe rai uno la emisiunea''ochio alla speza''s-a vorbit despre pesto.Am vazut cel mai ciudat pesto de care am auzit vreodata:''pesto Bronteze'' se face doar cu fistic(pistachio sau chizdachi cum zice sor-mea :D )de bronte,mojarat cu ulei (de floarea soarelui,ca cel de masline nu i se potriveste ca si aroma),si sara grunjoasa,atat cat sa obtinem o pasta omogena.Se serveste la aperitiv(antipasto)pe un crostino de paine de exemplu,dar si pentru a condimenta pasta(fusili sau penete)si la rizotto(orez).Desi nu am fistic de bronte m-ar incanta ideea sa-l incerc cu fistic normal.
Pe acelasi principiu mai sunt pesto de mandorle(migdale),sau pesto de nociole(alune).
Despre pesto Genoveze,s-a zis asa:contine busuioc,genovez de origine dop(de origine protecta),sare grunjoasa,usturoi,3/4parmegeano regiano(sau grana padano)dop,1/4pecorino romano(sau fiore sardo)dop.,pinoli(sau/si nuci),ulei de masline extravergine.
Fara cantitati,adevaratul pesto zic ei se face din ochi,se mojareaza usturoiul cu sarea(asta se numeste aglliata),se adauga busuiocul genovez(diferenta dintre acesta si alt busuioc este ca are frunzele mai mici,de o culoare de un verde mai deschis,si are tulpinile mai fragede),busuiocul trebuie bine spalat si zvantat(altfel apa pe care o contine poate oxida pesto,deasemenea in timpul procesului de mojarare trebuie facute pauze astfel ancat busuiocul sa nu se incalzeasca intrucat s-ar amara)se adauga,branza razalita,pinoli(sau/si miez de nuca)usor prajiti,si ulei cat inghite pentru a obtine o pasta omogena.Cu acest pesto se condimenteaza pasta de tip trenete.Se fierbe pasta,si se condimenteaza cu pesto dupa gust in farfurie(el nu trebuie pus la cald in tigaie,nu trebuie sa vina in contact cu caldura de la flacara,ci doar pe pastele calde si bine scurse).
Acesta este reteta originala de pesto Genoveze de origine dop,dac se pun si alte ingrediente si nu acestea se numeste pesto''alla''genoveze,deci atentie daca il cumparati la acest''alla''.
Despre pesto trapaneze au zis ca se prepara doar cu:rosii,busuioc si migdale.
Mie mi s-a parut foarte interesanta emisiunea si informatiile foarte utile. :D

#24 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 05 February 2010 - 06:46 PM

___________________________________________recipe by simonaro29




Pasta asta de leustean,este un deliciu pentru cei care adora verzaciunile si mai ales pentru cei care adora leusteanul.
Eu ma pot scalda în verdeturi, iar leusteanul este printre preferatele mele .

Aceasta pasta, se poate folosi la ciorbe.

În perioada în care leusteanul ajunge la maturitate, pentru a face frunze noi, îi face bine o tunsoare. Asa ca am cules o legatura mare. Am folosit doar frunzele, tijele nu.



  • 150 g frunze(un castron mare)
  • 50 g ulei de floarea soarelui
  • 30 g sare marina
  • 2-3 linguri de ulei pentru deasupra





Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126538796354.jpg


Rupem frunzele de pe tije si le spalam bine, dupa care le zvîntam :D


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126538865549.jpg


Am adaugat sarea si uleiul.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126538800008.jpg


Eu le-am facut cu mixerul stick. În blender merge mai repede
(dar al meu era murdar cu ceva unsuros si nu am avut timp de spalat toate piesele).


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126538800632.jpg


Mi-au iesit 2 borcanele mici din ditamai castronul cu frunze :D


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126538801804.jpg


Se pastreaza la frigider, cu guleras de ulei.



Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126538802308.jpg


Cui îi place leusteanul, o sa adore pasta asta :biggrin:


Pentru varianta congelata, am folosit pungi pentru "cuburi ovale" :D
de gheata, pe care le-am umplut cu seringa.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126538803355.jpg


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-12653880415.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#25 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 February 2010 - 10:22 PM

Îl fac mîine,dar ma tenteaza sa înlocuiesc parmezanul cu pecorino :P
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#26 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 19 February 2010 - 05:19 PM

  • 100 g rosii uscate din ulei
  • 100 ml ulei
  • 70 g pecorino romano
  • 50 g masline negre fara sîmburi
  • 10 g seminte de pin
  • 3 catei de usturoi
  • frunze de busuioc





Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126659219142.jpg


Era sa omit usturoiul!
Dar totusi i-am observat lipsa! :blush:
Am introdus toate ingredientele în blender,
si le-am macinat pîna mi-a placut textura.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126659222878.jpg


Gata!


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126659224984.jpg


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126659226055.jpg


Am servit imediat pe pîine sa ma conving ca e asa de bun,la fel cum miroase!
Restul este pentru paste!


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-1266592281.jpg


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126659229645.jpg


Eataly,îti voi ramîne vesnic recunoscatoare pentru aceasta reteta! :biggrin:

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#27 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 19 February 2010 - 06:21 PM

Sunt convins ca Etaly nu are sa se supere :blush:, caci ce-i al ei e pus deoparte, insa unde pune Maya mana ...
Ca fotografiile sunt impecabile, a devenit deja plictisitor :biggrin:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#28 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 February 2010 - 06:33 PM

:P

 Maya, la 19 February 2010 - 05:19 PM, a spus:

[list]




Eataly,îti voi ramîne vesnic recunoscatoare pentru aceasta reteta! :P




 W Mamadeus Paparotti, la 19 February 2010 - 06:21 PM, a spus:

Sunt convins ca Etaly nu are sa se supere :blush:, caci ce-i al ei e pus deoparte, insa unde pune Maya mana ...
Ca fotografiile sunt impecabile, a devenit deja plictisitor :biggrin:


Ba ma supar Maestro, o portie de urzici crude drept pedeapsa! :wub: :D

Pentru mine afirmatia de mai sus a Mayei e elocventa!Eu mi-am atins scopul!
Pentru cate retete am invatat de la tine... macar una si de la mine.Maya :blush: !

#29 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 19 February 2010 - 08:45 PM

 W Mamadeus Paparotti, la 19 February 2010 - 06:21 PM, a spus:

Sunt convins ca Etaly nu are sa se supere :headbang:, caci ce-i al ei e pus deoparte, insa unde pune Maya mana ...
Ca fotografiile sunt impecabile, a devenit deja plictisitor :angryfire:

Merci,Shefoo! Imagine postata
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#30 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 19 February 2010 - 08:55 PM

 Eataly, la 19 February 2010 - 06:33 PM, a spus:


Pentru mine afirmatia de mai sus a Mayei e elocventa!Eu mi-am atins scopul!
Pentru cate retete am invatat de la tine... macar una si de la mine.Maya :angryfire: !

Eu am învatat multe de la tine.Ma inspir din fiecare reteta.Imediat ce ai facut Roastbeeful,l-am facut si eu exact ca tine,dar nu m-am laudat pentru ca nu am avut nicio poza,si cum stiam c-o sa-l repet,ma gîndeam sa-ti si arat!Am fost foarte încîntata de el.Nu l-am facut niciodata asa cu vin!Lecker rau,vorba lui Peter,care acum are alte prioritati! :pupic:

Si pentru ca n-am gasit animal d'ala mare,am facut dupa metoda ta (de caracatita în ulei) cîtiva calamari mai babani!Au fost super în salata,dar nici pe aia nu i-am fotografiat!

Era cît pe aci sa nu fotografiez nici pesto,ca mai faceam si altceva între timp,si nu stiam daca ma tine acumulatorul...dar totusi m-am riscat,si am reusit :headbang:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#31 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 February 2010 - 10:50 PM

Ma bucur ca ti-au placut.Acesta este si scopul sa schimbam retete , idei, vorbe bune si sfaturi! :angryfire:

#32 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 29 March 2010 - 12:40 PM

Din ciclul:
Cateodata le gresec ... bine
sau:
1. Sfantul protector al pesto-ului e producator/comersant de parmigiano
2. Sfantul protector al pesto-ului nu culca-te
(e razbunatoriu :floare: )
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-126985879521.jpg
.

Azi am vrut sa prepar din nou pesto de leurda, contand pe o rezerva de parmezan ce s-a dovedit epuizata.
Asta nu putea sa-mi stea mie in cale cine stie ce asa ca am racait din frigider o bucata de branza de burduf de munte. De-aia veche, galben-cenusie ca fildesul imbatranit si aromata.
Am folosit arahide crude fara coaja, prajite atent fara ulei in tigaia uscata...
Stai sa notez ingredientele si cantitatile aproximative:

Ingrediente:
Doua legaturi de leurda proaspata.
100 de grame de arahide proaspat prajite
100-130 grame de branza de burduf tare, rasa - versiunea parohial-regionala(asa-i ca-i si prea mult?)
de preferat parmigiano reggiano
Untedlemn de masline extrafeciorelnic din ochii, circa 100 ml sau pe-acolo.
Trei sferturi de lingurita de ceai de sare de mare.

Am procesat alunele, am pus frunzele de usuturoiul ursului spalate, scuturate bine-bine de apa si scurtate de coditele albe , branza rasa si untdelemnul.
A iesit un pesto de toata frumusetea.
Ci siamo! :lol:
Repede dupa camera foto, schimb acumulatorii caci nu mai aveau mojo, setez aparatul si cand ma introc spre platoul de filmare ... :-*
Porca miseria ! =))
Se taiase!
Bag seama ca undelemnul de masline nu a legat alianta cu branza mioritica din Marginime.
Trebuia sa dreg cumva busuio... pardon leurda, asa ca am repornit procesorul alimentar, am adaugat doua linguri de apa si una de mustar si m-am mirat si eu de ce a iesit. A intepenit mai tare ca caşul =))
Nu-i spun pesto, iaca. Si cred ca face casa mai buna cu painea prajita decat cu pastele cu care in mod sigur nu are de ce purta dusmanie.
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-126985926852.jpg
.

Tot de la Simona (care acum nu se mai poate apleca dupa buruieni - zice ea) am invatat sa "spal" robotul cu o cana buna de kefir.
Ei, la sosul asta, oricat de fundamentalist sa fi si nu-i poti baga nici o vina, decat ca e eventual prea putin.
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-12698593294.jpg
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-126985934606.jpg
.

Puteam sa tac din gura ca :pupic: in papusoi, dar desi la un moment dat parea sa fie un dezastru, in final am fost incantat de reyultat iar daca va plac si voua aventurile culinare, indrazniti o data sa luati o cantitate de pesto si frecati-l cu o lingurita de mustar. Veti vedea daca se merita sa recidivati. Eu am sa repet, poate chiar si cu aceto balsamico, deoarece imi place mult cand e prezent si gustul acru.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#33 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 April 2010 - 09:17 AM

Doua lucruri:pesto de leurda ma inspira mult,
stiu ca are gust de usturoi leurda, ca eu n-am mancat niciodata.

Si doi:ideea cu seringa si umplut pungiile de gheata cred ca-i geniala.Eu puneam in tavitele de gheata, dar nu-s practice deloc.Multumesc Maya, abia astept sa-i arat mamei mele ideea ta. :)

Acu mi-aduc si eu contributia, si daca vreti sa bagati si ala de rosii uscate aici cu fratii sai, nu ma supar.

Pesto de broccoli.

Reteta am gasit-o pe blogul lui Cri, dar am modificat-o usor.Va scriu si originalul poate va inspira mai mult.

Cantitati: dupa gust!

Broccoli oparit, se poate si la vaporiera dar sa ramana usor crocant.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-9-127010561249.jpg

Separat am mixat in robotel migdale(original, pinoli), busuioc(in reteta originala nu era, dar eu am pus doua trei ramurele), parmezan(reteta originala avea un mix de parmezan cu pecorino), ulei de masline, usturoi(originalul, nu avea, eu am pus un catel).

Am adaugat broccoli si ricotta.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-9-127010585903.jpg

Eu am pus mai multa ricotta decat trebuia pentru Manu, de aceea si culoarea albicioasa.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-9-127010593646.jpg

Am vrut sa fac cu bigoli, dar erau prea putine si am ales bavete.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-9-127010601808.jpg

Si ...gata!

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-9-127010607415.jpg

#34 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 01 April 2010 - 03:48 PM

Ce poze de revista :rolleyes:

Eu leurda n-am gasit niciodata in piata, unde vad ceva verdeturi mai si intreb dar nu stie nimeni... nu se cultiva pe-aici :floare:

#35 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 01 April 2010 - 06:32 PM

Shefoo , maine plec la padure si incerc sa ma aplec :appl: ( dupa buruieni , bineintzeles.....)

#36 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 04 April 2010 - 09:52 AM

Am gasit si eu leurda!!! :D Mergeam prin piata cautind verdeturi pentru ciorba si drob si aud slab din spatele meu "hai la leurda", ma intorc si un batrinel avea vreo 6 legaturi de ceva care era LEURDA! Am luat 3, una am facut-o jumatate salata, jumatate am pus-o la drob. Din una mai fac iar salata la friptura, iar din cealalta fac pesto. Are un gust incredibil! Va saru' minesc pentru ca am aflat de asa planta minunata :)

#37 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 April 2010 - 02:20 AM

 Carmella, la 04 April 2010 - 09:52 AM, a spus:

Am gasit si eu leurda!!!
Va saru' minesc pentru ca am aflat de asa planta minunata :biggrin:

Se zice ca atunci cand ursul iese din barlog, leurda e prima planta pe care o gaseste =))

@Eataly: :biggrin: :toothy9; :appl:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#38 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 05 April 2010 - 08:08 PM

Foarte faine toate retetele, o sa-l incerc pe cel cu broccoli, nu am mancat niciodata.
Am facut si eu un pesto cu rosii uscate si migdale dar nu pentru paste ci pentru un minestrone. reteta am luat-o di revista cucina no problem.

rosii uscate, migdale, busuioc, 1 catel de usturoi, oregano uscat, ulei - cantitati la ochi
am fiert rosiile 3 minute in apa de cand a reinceput sa fiarba apa, am blendarit totul

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127049016151.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127049031262.jpg

am pus fasolea la fiert cu ierburile aromatice, am maruntit legumele si sunca, le-am prajit putin; am pus fasolea fiarta peste legume, am adaugat apa si am mai fiert un pic. am adaugat pastele si am lasat la fiert. la sfarsit am adaugat pesto-ul.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127049063945.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127049066273.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127049068417.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127049070555.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127049072485.jpg

#39 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 07 April 2010 - 10:33 AM

Cred ca a dat gust bun la minestrone.L-am facut si eu, in plus am pus masline:Pesto.

#40 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 07 April 2010 - 10:54 PM

 Eataly, la 07 April 2010 - 10:33 AM, a spus:

Cred ca a dat gust bun la minestrone.L-am facut si eu, in plus am pus masline:Pesto.


Gustul bun l-au dat legumele zic eu, s-au simtit rosiile dar migdalele si-au pierdut aroma printre tot ce era prin oala...cred ca e mai bun al tau cu masline negre, ma gandesc ca e mai parfumat.

Arata acest topic


  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi