Pesto-uri de tot soiul Sosuri de frunza-verde si nu numai
#41
Postat 08 April 2010 - 08:40 PM
#42
Postat 18 April 2010 - 05:23 PM
Fisticul l-am oparit in prealabil,pentru a se decoji mai bine.Operatia e un pic cam elaborioasa.
Se pun in robotel toate.
Daca va iese prea gros mai puneti un pic de ulei,daca nu doriti,cand puneti peste paste,mai adaugati un pic de apa de unde au fiert pastele.(ceea ce am facut eu)
Am fiert pastele,si am pus pesto-ul deasupra si am amestecat.
#43
Postat 18 April 2010 - 07:31 PM
9Ramy9, la 18 April 2010 - 05:23 PM, a spus:
Fisticul l-am oparit in prealabil,pentru a se decoji mai bine.Operatia e un pic cam elaborioasa.
Se pun in robotel toate.
Daca va iese prea gros mai puneti un pic de ulei,daca nu doriti,cand puneti peste paste,mai adaugati un pic de apa de unde au fiert pastele.(ceea ce am facut eu)
Am fiert pastele,si am pus pesto-ul deasupra si am amestecat.
Ramy, arata super pesto-ul facut de tine. Poti sa-mi spui cam ce gust avea? Predomina tare fisticul, ori e anihilat de crackers, usturoi si parmigiano?
#44
Postat 19 April 2010 - 12:20 PM
Amu, mi-s ostenit dar am primit ieri o straiţă intreaga de leurda. Poate mai pe sara...
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#45
Postat 19 April 2010 - 03:50 PM
Se vede ce am pus in el de data acesta, nespa ?
.
.
.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#46
Postat 21 April 2010 - 09:03 PM
Foxyy, la 18 April 2010 - 07:31 PM, a spus:
9Ramy9, la 18 April 2010 - 05:23 PM, a spus:
Fisticul l-am oparit in prealabil,pentru a se decoji mai bine.Operatia e un pic cam elaborioasa.
Se pun in robotel toate.
Daca va iese prea gros mai puneti un pic de ulei,daca nu doriti,cand puneti peste paste,mai adaugati un pic de apa de unde au fiert pastele.(ceea ce am facut eu)
Am fiert pastele,si am pus pesto-ul deasupra si am amestecat.
Ramy, arata super pesto-ul facut de tine. Poti sa-mi spui cam ce gust avea? Predomina tare fisticul, ori e anihilat de crackers, usturoi si parmigiano?
Eu am facut cantitatile la ochi,si drept sa spun nu mi s-a parut nici un ingredient sa acopere gustul celuilalt.Cine vrea sa incerce, poate sa jongleze cu cantitatile ingredientelor,punand mai mult,sau mai putin.
#47
Postat 28 April 2010 - 08:27 PM
voi poza la turele urmatoare ca mai am la congi
am pus asa:
2 legaturi de leurda
1 legatura de macris
arahide prajite
branza de burduf
ulei de arahide
sare,piper
ceva catei de usturoi (pt nesatuii de usturoi)
sotul meu spune ca a iesit fff bun
am luat leurda din kaufland-pt cei ce nu gasesc si ar vrea
alta data am facut cu leurda,ulei de flore (detest extrafeciorelnicul ),branza feta si alune amestecate cu nuci-sosului ia placut mult
la fel si cel cu seminte de floarea soarelui
acuma vreau sa incerc si cu ardei copti si cu patrunjel...ei si cu leustik
va si va multumesc multpt idei
#48
Postat 29 April 2010 - 10:14 AM
Misha, la 28 April 2010 - 08:27 PM, a spus:
Pai mai avem idei:
Si inca din cele incercate.
Hasmatuchi. Acum suntem in plin sezon.
Menta.
Tarhon ?
Ma bate gandul si de un pesto d'oro.
"Auritul" l-as face din dovleac copt cu samburi de dovleac, ulei de seminte de bostan (unitate stilistica deplina) doi-trei catei de usturoi si parmezan.
E cineva interesat?
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#49
Postat 29 April 2010 - 03:25 PM
W Mamadeus Paparotti, la 29 April 2010 - 10:14 AM, a spus:
E cineva interesat?
Da,eu!
Te astept la colt!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#50
Postat 15 June 2010 - 06:32 PM
Eataly, la 01 April 2010 - 09:17 AM, a spus:
Problema e ca mesajul tau e antecedent acestuia deci daca le lipesc devii tu initiatoarea mesajului, daca si Mamadeus e de acord eu pot sa le lipesc, ziceti voi ce sa fac.
#51
Postat 16 June 2010 - 12:07 PM
Adriana, la 15 June 2010 - 06:32 PM, a spus:
Eataly, la 01 April 2010 - 09:17 AM, a spus:
Problema e ca mesajul tau e antecedent acestuia deci daca le lipesc devii tu initiatoarea mesajului, daca si Mamadeus e de acord eu pot sa le lipesc, ziceti voi ce sa fac.
De ce nu?
Doar am invatat sa fac presto-uri de la voi.
Nici un gand sa-mi asum ... papa-ternitatea
Poate titul ar putea sa ramana eventual tot acesta, pentru a fi mai cuprinzator
Si daca nu se poate, iar nu-i bai.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#53
Postat 06 July 2010 - 08:46 AM
am pus busioc, un catel de usturoi, susan (prajit in tigaie fara ulei, cum ne-a invatat maestro), ulei de masline si un "botz" de cascaval mai vechi si mai puturos.
n-a fost buna lumina si nu e culoarea reala in poza
asa de incantati am fost de el ca il mancam pe paine
#54
Postat 21 September 2010 - 03:53 PM
Maya, la 29 April 2010 - 03:25 PM, a spus:
Mediteraneenii sunt cei care au introdus in bucatarie iarba bazileilor, iarba regala!
Românii in schimb au gasit formula (aplicata si la dezvoltarea economica ) pentru cultivare :
Tot pe loc, pe loc, pe loc,
Sa rasara ...
Sa rasara ...
Ce sa rasara, bre?
.
.
Usturoi? Brichete ?
Hai ca v-ati prins.
Mi-am promis sa incerc odata sa prepar un pesto cu dovleac si azi m-am tinut de cuvant.
.
.
Am feliat o bucata de dovleac (butternut squash) spalat bine in prealabil. Feliile fiind inguste se curata mai usor de coaja tare dar subtire. Le-am taiat in cuburi de circa 1 cm latura. As vrea sa fi putut scrie ca le-am fiert in aburi, dar ma grabeam. Zece minute in vas acoperit, cu un deget de apa, in cuptorul cu micro ~. Lasate la scurs si la racit.
In timpul acesta am prajit semintele decojite de bostan - un pum bun, ramase pe celalta masa cu parmezanul si absente din fotografie - in tigaie fara ulei, le-am lasat sa se raceasca si le-am rasnit in rasnita electrica de cafea.
Am ciugulit frunzele de busuioc - am pus si in sân maiii - le-am spalat bine, scurs si le-am tocat preliminar cu satârul.
Usutroiul l-am zdrobit cu sare grunjoasa in mojar si l-am transformat in alifie, apoi l-am diluat cu un pahar de untdelemn de masline E.V.
Parmezanul era gata ras, doar l-am adus la indemana.
Le-am pus in procesor si dupa doua minute era gata lucrarea.
.
.
Ce am observat:
Pulpa de bostan a absorbit foarte bine excesul de ulei, iar pesto-ul nu a iesit taiat ci s-a legat intr-un sosuleanu' aromat si fin. Azi am halit pe pita. Cand il voi pune pe paste sau gnocchi, voi lasa si un strop din apa in care au fiert pastele.
.
.
.
Au rezultat trei borcanele si jumatate. Am acoperit pesto-ul cu o pelicula fina de untdelemn , am infiletat capacele si le-am pus la frigider.
Sa incerc sa inchei tot cu o rima:
Non piu mesto
Fin ch'io ho pesto!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#55
Postat 22 September 2010 - 11:26 AM
.
.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#57
Postat 23 September 2010 - 11:49 AM
[b]
___________________________________________recipe by simonaro29
Pasta asta de leustean,este un deliciu pentru cei care adora verzaciunile,si mai ales pentru cei care adora leusteanul.
Eu ma pot scalda în verdeturi,iar leusteanul este printre preferatele mele .
Aceasta pasta,se poate folosi la ciorbe(autoarea retetei,ne asigura ca nu se înverzeste zeama.Nu am testat înca,dar oricum pe mine nu m-ar deranja.
(Între timp am testat într-o veselie,si va jur ca ciorba ramîne la culoarea originala )
În perioada în care leusteanul,ajunge la maturitate,entru a face frunze noi,îi face bine o tunsoare.Asa ca am cules o legatura mare.Am folosit doar frunzele,tijele nu.
- 150 g frunze(un castron mare)
- 50 g ulei de floarea soarelui
- 30 g sare marina
- 2-3 linguri de ulei pentru deasupra
[center]
Oare merge reteta asta si pentru busuioc? Am 3 tufe bogate de busuioc, pesto clasic nu pot face pentru ca-mi lipseste cascavalul, si semintele de pin.
#58
Postat 24 September 2010 - 03:29 PM
#59
Postat 02 January 2011 - 04:44 PM
- Fa-mi pesto de ciuperci.
De fapt era vorba de paste cu ciuperci, dar oalele suierau, muzica rasuna si urechile mele nu mai sunt chiar atat de tinere. Am luat imediat in considerare provocarea si oportunitatea de a experimenta, mai ales ca timpul de preparare e foarte scurt.
Asa a luat nastere o reteta pe care am citit ulterior ca au descoperit-o altii inaintea mea.
.
Pesto de ciuperci
Pesto di funghi
.
Ingrediente:
5-6 palarii de ciuperci champignons de 4-5 cm diametru. sau echivalent.
un catel de usturoi
4-5 frunze de busuioc (ultimele din glastra)
2-3 linguri de ulei de masline extravergin
o lingura buna de parmezan ras
"nuci" prajite macinate - pinoli (seminte de pin), sau: fistic, alune, arahide, seminte de floarea soarelui, seminte de bostan, nuci.
un sfert de lingurita de sare
Mod de preparare:
Palariile de ciuperci se rad pe razatoarea fina pentru coaja de lamaie (experienta capatata de la sosuri), catelul de usturoi se zdrobeste, frunzele de busuoic se toaca marunt si se freaca toate pasta - pesto - in mojar impreuna cu sarea. Rezulta o pasta relativ fluida datorita apei din ciuperci care se va ingrosa ulterior. Se adauga progresiv uleiul ca la maioneza, apoi paremazanul si nucile/semintele controland textura finala a preparatului. (de aceea nu le-am facut la gramada in robot)
De data acesta nu am exagerat cu usturoiul si busuiocul (nici nu mai aveam, dar nici nu sfatuiesc pe nimeni) pentru a nu ecrana aroma ciupercilor.
Ho finito.
Buon appetito!
Poze nu am, dar va descriu pe cale bucala ca produsul are o culoare maronie si o savoare excelenta.
Pentru un plus de aroma de ciuperci se pot macina in rasnita electrica - am facut-o la a doua incercare - o lingura de ciuperci uscate (chanterelles, sau funghi porcini - adica urechiuse, sau hribi)
P.S.
Inainte de a posta reteta am cautat daca exista ceva similar in "cartea de bucate" a internetului si am gasit o reteta similara italiana ce foloseste hribii (funghi porcini, manatarci, Boletus edulis) intr-un mod similar, cu mentiunea ca in reteta apare si un "ciufetto" un smoc de patrunjel, la care personal nu subscriu in acest caz.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare