tudo0007, la 11 January 2012 - 08:57 PM, a spus:
ce este piatra gril din fonta emailata? nu e ori piatra ori fonta?
In delta mai ai varianta de a te caza la orice pensiune iti convine pretul (despre care sa ai referinte bune privind mancarea, neaparat) si acolo vei afla in fapta foarte multe secrete despre prepararea pestelui local. Si nu mai trebuie sa cureti nimic. Eu am incercat de 3 ori la vreo 3 pensiuni diferite din delta si am fost mereu foarte de multumita de mancarea neaose, cum nu mananci nicaieri in alta parte, de la mic dejun (aperitive - icre, chiftele, marinat, afumat preparate la ei toate) la pranz si cina ... cam totul pe baza de peste. Nu prea merita sa te cari cu tot harnasamentul de gatit si sa bajbai reteta corecta cand poti degusta ceva absolut fantastic. Parerea mea ... fiecare insa face cum se simte mai satisfacut.
Cele mai grozave in delta ce am gustat si in topul preferintelor mele in ceea ce priveste retetele de peste la romani sunt: borsul de peste si saramura de peste. Ambele se fac din foarte multe sortimente (inclusiv nobili) amestecat. Anul trecut eram doar 3 la masa si ne.au facut ciorba din 5 kg de pesti diferiti, au zis ca nu se poate face altfel ciorba. Cu toate astea la mesele urmatoare ne.au serbvit alti pesti proaspeti preparati in alt fel.
Am vazut ca o metoda a lor e sa ia pestele mediu (Cat 2 palme max), il taie in 2 de-a lungul sirei si il pun pe o tabla cu sare mare bine incinsa cu focul duduind dedesubt. Oasele se topesc nu ramane nimic din ele. Apoi il curata de sare si asa fac saramura de ex.
La bors fierbeau legumele taiate cubulete, in caldare de tuci pe pirostrii, cand erau fierte aruncau 5 kg de pesti diferiti, apoi adaugau bors/otet/zeama de lamaie/ardei iute/mujdei/leustean/patrunjel.
La plachie au prajit bucatile de peste doar mare si le-au pus apoi un pic la cuptor pe pat de ceapa si rosii.
Cu lectia invatata de la ei si captura ta, te intorci acasa si sigur o sa ai multe idei de a prepara pestele de delta.