Ioana, la 18 January 2012 - 12:55 PM, a spus:
boni, la 18 January 2012 - 11:41 AM, a spus:
Ioana, la 18 January 2012 - 11:28 AM, a spus:
Adriana, la 18 January 2012 - 10:49 AM, a spus:
zerda, la 18 January 2012 - 10:14 AM, a spus:
Eu totusi as vrea sa stiu in ce tara se casatoreste cuplul si care e legea , ca sa ma pot exprima!
si eu da' nu ma asculta nimenea
eu tind sa cred ca Ro, de aceea am si spus chestia cu dupa 5 ani(care fie vb intre noi m-a mirat cand mi s-a spus si mie acum).PLus ca dupa cum a reactionat fata ...iarasi cred ca e Ro.
si eu zic ca e la noi, in Romania. pe dincolo nu am auzit sa se puna problema locuintelor asa ca aici.
Ioana, zici ca treaba cu 5 ani e la noi, in Ro? mi se pare ciudat pentru mentalitatea de aici

. mai ales ca e o treaba care trebuie dovedita, si nu prea vad cum.... dar asta e deja alta discutie.
Da , in Ro.Vorbeam cu nasa cand a fost la noi si mi-a spus ca mai nou asa e acum si mi-a confirmat-o si o prietena.Mi se para o aberatie, da scuzati, ce mai e nromal in Ro?
Sa ma bata Dumnezeu daca n-aveam treburi mai presante dar m-ati enervat si m-am uitat in Codul Civil, cumparat duparepublicare pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil la capitolul Despre Familie.
In primul rand art. 277 spune clar ca parteniatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex incheiate in strainatate NU sunt recunoscute in Romania, deci ce sa mai vorbim despre concubinaj, ca stiu ca exista o lege cu scandal, dar nu a fost votata.
Apoi art. 312 regimurile matrimoniale spune asa: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.
Comunitatea legala e ca si pana acum! bunurile proprii cu care vii sau cele pe care le dobandesti:prin mostenire, donatie, legat, bunurile de uz personal, drepturi de proprietate intelectuala, bunurile cu titlu de premiu sau recompensa, desapgubirile date de asigurari raman ale celui caruia i-au fost date nu si a sotului. Nici fructele produse de bunurile proprii( chirii, dividende).
Eu n-am gasit scris nimic despre 5 ani!!
Regimul separatiei de bunuri e si mai clar: fiecare este proprietar exclusiv asupra celor dobandite inainte de casatorie si a celor dobandite in nume propriu dupa casatorie. Bunurile dobandite impreuna de soti sunt comune cu mentiunea ca trebuie facut un inventar al acelor bunuri de catre notar public. Inventarul se anexeaza la conventia matrimoniala care s epublica in Registrul national notarial al conventiilor matrimoniale. Fiecare sot raspunde numai pentru obligatiile lui personale, raspund solidar numai pentru acoperirtea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor.
Regimul comunitatii conventionale se aplica cand prin conventie se deroga de la regimul comunitatii legale. De exemplu: se includ in comunitate toatal sau partial a unor bunuri dobandite sau datorii proprii nascute inainte ori dupa incheierea casatoriei, cu anumite exceptii;
se restrange comunitatea de bunuri sau datoriile anume determinate indiferent daca sunt dobandite sau nascute inainte sau in timpul casatoriei;
obligativitatea acordului ambilor soti pentru incheierea anumitor acte de administrare
sau includerea clauzei de preciput si modalitatea privind lichidarea comnuitatii conventionale.
Dupa un an de la incheierea casatoriei sotii pot modifica ori de cate ori doresc regimul matrimonial! art. 369
Nu vad nici un termen de 5 ani! Si am ajuns la desfacerea casatoriei unde se vorbeste despre obligatia de intretinere daca se afla in necesitate, acordarea despagubirilor catre sotul nevinovat care a suferit un prejudiciu( se acorda de instanta)sau prestatia compensatorie daca divortuil se pronunta din culpa exclusiva a a sotului paratcare se acorda numai daca casatoria a durat cel putin 20 de ani!
Deci aia 5 ani eu nu stiu de unde au aparut!
Imi cer scuze daca am tastat cu greseli dar ma grabesc.